Nadia Comaneci si reclama la margarina
Raspunsuri - Pagina 6
ocebine spune:
Este reclama, nu documentar...daca am ajuns sa ne educam din reclame e JALE
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
Alexa Ioana spune:
Citat: |
"Produsul a aparut in al doilea razboi mondial, in urma rationalizarii untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului, folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb. Acesta este asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat dupa numele sotiei (Margot) a unuia dintre savanti. " |
si eu asa stiam, inclusiv asta ni s'a spus in facultate la biochimie. de'asta m'am mirat foarte tare cand am vazut ce zice wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Margarine
margarina oricum nu am mai cumparat de vreo 8 ani, si nici nu intentionez sa cumpar.
Luna1 spune:
Accept
Imi cer scuze daca am suparat pe cdineva pt afirmatia ref la MCDonalds. Poate lucrurile s-au mai schimbat in 5 ani de cand am plecat eu. Insa acum 5 ani va zic sincer ca locuiam intr-un cartier de fite si petrecerile odraslelor erau numai pe la Mc iar cand ieseam cu copiii pe undeva trebuia sa fie la Mc la bile sau la cel din Victoriei la tobogan. Nu mereu normal insa erau f populare. Poate lucrurile s-au schimbat insa asa vroiam sa spun, aici Mc gata, a cam apus in sensul ca nu mai se chinuie sa atraga copiii prin stiu eu ce, in schimb in Romania erau locuri de joaca peste tot. Aici daca iti organizezi ziua odraslei la MC esti printre cei "saracuti" si risti sa nu vina multa lume ca e mancarea cah.
Despre cei de la tara care aleg in necunostinta de cauza...asa e, ce sa zic, trag sperante ca ei mai produc una alta in curte si nu cumpara toate porcariile.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Iasmin08 spune:
Alexa Ioana, si la facultatea mea de biochimie tot asta ni s-a spus (mai ales ca asa ceva se spunea si in Nenitescu (vol 2 parca). Ni se spusese ca acest produs nu este recunoscut de catre organism ca ''materie prima energetica'', si ca la nivelul intestinului nu se poate descompune intr-un nutrient. De aceea ar fi depozitat de catre organism, fara insa a putea fi folosit.
Intr-o discutie ulterioara cu altcineva mi s-a spus ca acea metoda de obtinere a margarinei s-a schimbat (nu mai e aceeasi) si ca practic nu mi vorbim de acelasi produs. Nu m-a nteresat prea mult subiectul insa. Daca stim gresit, deh, asta e. Ca de la biochimist la biochimist
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Luna1 spune:
Eu cred ca se face o confuzie intre margarina care contine hydrogenated fat si cea care nu contine hydrogenated fat. Banuiesc ca diferenta v-o spune si Wiki. In orice caz sunt mai multe metode de a obtine margarina, unul fiind prin hydrogenare (asa NU, cah, bleah) si fara hidrogenare. Eu cumpar din aceea cu no hydrogenated fat,care are la baza si ceva laptic insa degresat.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Luna1 Poate lucrurile s-au schimbat insa asa vroiam sa spun, aici Mc gata, a cam apus in sensul ca nu mai se chinuie sa atraga copiii prin stiu eu ce, in schimb in Romania erau locuri de joaca peste tot. Aici daca iti organizezi ziua odraslei la MC esti printre cei "saracuti" si risti sa nu vina multa lume ca e mancarea cah. |
Luna1 nu e nicio suparare. La nivelul populatiei educate/informate si aici lucrurile s-au schimbat mult fata de acum 5 ani...problema e ca populatia educata/informata nu e reprezentativa si ca nu face nimeni nimic sa informeze, nu exista preocupare inca pe segmentul preventiei si educatiei pentru sanatate, caci avem inca probleme mult mai grave. Educatia asta pentru santate aici e un moft. Si in acest context gestul Nadiei mi se pare ori trist, blamabil ori avand drept cauza o neintelegere a realitatii din Romania.
Cristina_C spune:
Uups
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Rama-Margarine.jpg
Margarina Rama din Germania, dupa cum arata poza, a primit calificativul "foarte bine!". Daca este una si aceeasi cu margarina Rama din Romania, nu mai am nimic de comentat.
Nu stiam ca sunt tehnici diferite de preparare a margarinei, ca intr-un fel poate fi OK si in altul nu.
Llaura spune:
Fetelor.
Care-i linkul catre paragraful ala?
Uleiurile si grasimile sunt esteri ai glicerinei cu acizi grasi. Grasimile lichide (punct e topire scazut) sunt saturate; alea solide (pct de topire mai ridicat) sunt mai nesaturate (leg duble C=C). Trans sunt rele, cis sunt bune; cele naturale sunt cis, configuratia trans apare la hidrogenarea catalitica a uleiului si sunt studii care au legat aceasta configuratie de incidenta bolilor de inima (de aia nu e bine sa mancam margarina solida; sau in fine, nu era bine, ca schimbarea de procedeu pomenita mai sus se refera la o variatie a acestei hidrogenari, care conduce la produs cu foarte putine configuratii trans).
Ce nu inteleg eu e ce inseamna "structura moleculara similara cu a plasticului", am mai auzit, nu e acum prima data, n-am inteles nici atunci:-); se refera la legatura esterica? aia e in plastice, e adevarat, dar la fel e si in toate aromele naturale, e foarte comuna si in chimia "naturala" si in cea "sintetica".
Plasticele sunt polimeri, iar margarina NU e (din acest punct de vedere, e mai similara structura moleculara a plasticelor cu a proteinelor si a acizilor nucleici decat cu a margarinei).
Nutritional...eu stiu ca margarina si untul au cam acelasi continut de grasime, mai mic la margarina dar nu cu mult (de aia personal nu mananc nici unt nici margarina).
Poate asta cu structura similara se refera la legaturile duble din acizii grasi care teoretic ar putea fi polimerizate? nu polimerizeaza, sunt prea departe unele de altele.
Poate se refera la faptul ca margarina nu se strica (sau nu se strica asa de usor)? e vegetala si nu cresc bacteriile pe ea.
Nu e de plastic, stati linistite , e ulei vegetal hidrogenat mai mult sau mai putin, emulsionat cu lapte batut sau lecitina. Eu as fi mai ingrijorata de: hidrogenarea pe catalizator de metale grele (nickel, paladiu); de continutul de trans fat (in fine asta s-a schimbat); si de ce mai pune producatorul in ea cu de la sine putere.
Donia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Ea asa a ajuns campioana, mancand margarina zilnic ?! |
Posibil ca da.
Pe cand eram copil untul era o raritate (la fel ca si ouale, carnea, laptele si produsele derivate). Si ce ne mai bucuram de cate o cutie de margarina Rama... pe care puneam zahar, ca de gem mi se acrea cand si cand.
(vai mie, zahar pe paine??? ce mancare e asta pentru un copil???)
Mai tarziu a disparut si Rama, am ramas doar cu margarina aia de prajituri, care n-avea nici un gust si era si imposibil de intins pe paine... si ce mai visam la Rama!
Deci e posibil ca si Nadia sa fi ramas cu aceleasi amintiri frumoase despre Rama
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Donia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura Fetelor. Care-i linkul catre paragraful ala? Uleiurile si grasimile sunt esteri ai glicerinei cu acizi grasi. Grasimile lichide (punct e topire scazut) sunt saturate; alea solide (pct de topire mai ridicat) sunt mai nesaturate (leg duble C=C). Trans sunt rele, cis sunt bune; cele naturale sunt cis, configuratia trans apare la hidrogenarea catalitica a uleiului si sunt studii care au legat aceasta configuratie de incidenta bolilor de inima (de aia nu e bine sa mancam margarina solida; sau in fine, nu era bine, ca schimbarea de procedeu pomenita mai sus se refera la o variatie a acestei hidrogenari, care conduce la produs cu foarte putine configuratii trans). Ce nu inteleg eu e ce inseamna "structura moleculara similara cu a plasticului", am mai auzit, nu e acum prima data, n-am inteles nici atunci:-); se refera la legatura esterica? aia e in plastice, e adevarat, dar la fel e si in toate aromele naturale, e foarte comuna si in chimia "naturala" si in cea "sintetica". Plasticele sunt polimeri, iar margarina NU e (din acest punct de vedere, e mai similara structura moleculara a plasticelor cu a proteinelor si a acizilor nucleici decat cu a margarinei). Nutritional...eu stiu ca margarina si untul au cam acelasi continut de grasime, mai mic la margarina dar nu cu mult (de aia personal nu mananc nici unt nici margarina). Poate asta cu structura similara se refera la legaturile duble din acizii grasi care teoretic ar putea fi polimerizate? nu polimerizeaza, sunt prea departe unele de altele. Poate se refera la faptul ca margarina nu se strica (sau nu se strica asa de usor)? e vegetala si nu cresc bacteriile pe ea. Nu e de plastic, stati linistite , e ulei vegetal hidrogenat mai mult sau mai putin, emulsionat cu lapte batut sau lecitina. Eu as fi mai ingrijorata de: hidrogenarea pe catalizator de metale grele (nickel, paladiu); de continutul de trans fat (in fine asta s-a schimbat); si de ce mai pune producatorul in ea cu de la sine putere. If our walks are silly enough, we can deduce ANYTHING from ANYTHING. |
Llaura, multumesc pentru explicatii. Ai putea sa spui mai multe despre partea pe care am inrosit-o? Ce se intampla cu ocazia aia? Exista si alternative mai sigure? Noi cum putem sa stim ce catalizator se foloseste?
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.