anul pregatitor de gradinita

anul pregatitor de gradinita | Autor: Crisa30

Link direct la acest mesaj

Am un baietel de 5 ani si jumatate care e la o gradinita WALDORF.Am o mare ingrijorare cu privire la anul pregatitor care nu exista in aceasta gradinita WALDORF.
Nu vreau sa ne trezim in clasa I ca suntem depasiti de situatie.Nu vom continua in sistemul WALDORF scoala.

Imi puteti spune din experienta proprie cit de important e acest an pregatitor?Ati trecut prin situatii similare (adica nu ati facut anul pregatitor)? Ce se face de fapt in acest an pregatitor?Exista lucruri care se fac numai in acest an pregatitor si nu se mai reiau la scoala in clasa I ?

Multumesc!
o mamica ingrijorata

p.s.:rog administratorul site-ului ca in cazul in care muta acest subiect in alta parte sa ma anunte si pe mine (as prefera sa nu il mutati pt ca de obicei nu il mai gasesc) ; multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Noi am facut anul pregatitor. Exista o programa pentru acest an, o gasesti pe site-ul Min. Educatiei. Asa, in mare, repeta programa grupei mari. Se fac literele iar la mate nr. pana in 10 (compuneri-descompuneri, mai mic, mai mare, multimi, etc).
In clasa I nu se repeta ce s-a facut in gradi. Adica se face in primele 2 luni (maxim, cred ca de fapt au fost 6 saptamani) ceea ce se cheama "recapitulare din gradinita". La noi partea asta cu recapitularea s-a finalizat cu un test.
Ar fi bine ca un copil intrat in cls I sa stie deja ceea ce se face in gradinita (adica ceea ce e cuprins in acea programa a Ministerului). Sunt oricum chestii noi si stressante pentru copil (colegi noi, doamna noua, alt sistem de predare si notare, etc) daca ar fi in situatia de a acumula si cunostinet noi cred ca ar fi destul de greu.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elyante spune:

Fetita mea mai mare este acum anul pregatitor la gradi. Cum incepe scoala la toamna am citit si eu un pic din impresiile mamicilor cu bobocei de clasa I si am constatat ca sint foarte multi copilasi care au intrat in clasa I stiind sa citeasca sau sa scrie.

Fetita mea nu citeste decit cuvinte scurte scrise cu litere de tipar si scrie la fel cu litere de tipar cuvinte simple. La inceputul acestui an am cotizat la gradinita cu bani pentru achizitionare unor caiete speciale (vreo 5) - 2 de romana, 2 de mate si unul de cunoasterea mediului. Am vazut ca fac despartirea cuvintelor in silabe, compozitii pe marginea unor imagini, descompuneri ale numerelor, multimi, etc. De la inceputul anului a trebuit sa cumparam si cite 2 caiete de matematica si 2 de tip I, un rind pentru gradi si unul pentru acasa si au inceput cu .... teme. La matematica scrie cifrele pe citeva rinduri, apoi le scrie crescator/ descrescator pina la cifra la care au ajuns, le descompune in cite feluri se poate face. Pe celalalt caiet de tip I facem bastonase, nodulete si altele.

Cind i-am spus mamei mele ca fac lectii cu ea m-a intrebat contrariata "dar in clasa I ce mai face mama" Si ii dau dreptate. Eu cind am intrat la scoala nu stiam nici sa scriu, nici sa citesc. Invatatoarea m-a invatat. Dar acum vad ca lucrurile se schimba. Eu personal ma gindesc cu tristete ca incepe scoala. Am inscris-o saptamina trecuta la scoala si am fost deprimata toata ziua. Ma uit la cea mica care are 2 ani si un pic si ma gindesc asta e cea mai frumoasa perioada, complet lipsita de griji. Totu-i numai joaca. Dincolo de filosofarile mele mai mult sau mai putin pertinente se pare ca anul asta pregatitor e destul de important pentru ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

am vb cu mamici care au plecat la scoala anul asta, de la noi din grupa.

si mi-au spus ca le-a folosit enorm ce s-a lucrat, mai ales despartirea in silabe, recunoasterea sunetelor, operatiuni matematice simple. sunt lucruri pe care se considera ca le stie, nu se va mai insista asupra lor.

noi suntem la pregatitoare, in toamna mergem la scoala.

Cristina
www.talentedenazdravani.ro" target="_blank">Talente... de Nazdravani
- mai mult sau mai putin talentati, dar cu foarte multa vointa.
Īncercam sa īnvatam de mici ca este mai important sa participi la o competitie, decāt sa cāstigi.
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Tot ce a lucrat la pregatitoare i-a folosit enorm la clasa I,de la despartirea in silabe,localizarea sunetelor in cuvinte sau citirea imaginilor si pana la numararea crescator/descrescator,operatii simple cu 1 si 2,multimi,compunere sau descompunere.Nu stiu ce ar fi facut fara aceste cunostinte,probabil ca i-ar fi venit mult mai greu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Este mai greu fara pregatitoare dar nu imposibil. Iar cunostintele le poate capata si acasa daca mama are timp si rabdare si stie ce trebuie sa faca.
Cu cititul (Elyante) - in primul rand mai sunt multe luni pana la inceperea scolii. Fi-mea a inceput sa silabiseasca (adica a facut pasul urmator dupa litere) cam prin martie in pregatitoare. In septembrie citea cursiv (dar lent). In al doilea rand la noi in clasa sunt destui copii care nu stiau sa citeasca. Unii silabiseau, altii nici atat. Invata, nu e asa problema. E adevarat ca ajuta sa stii sa citesti, e un stres in minus, dar nu e in nici un fel obligatoriu si nici nu citesc toti care intra in cls I.
Nu se compara ce faceam noi in cls I sau poate am eu memorie scurta dar nu-mi amintesc sa mi se fi punctat virgulele sau despartirea in silabe la capatul randului sau la mate sa fi facut ecuatii, siruri, etc.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ad_b spune:

Buna,

Si pe mine ma intereseaza ce ar trebui sa stie copilul care intra in clasa I. Am auzit pareri si pareri, poate ca o invatatoare sau mamici cu copii in clasa I ne-ar putea lamuri.
In grupa pregatitoare la noi s-au facut: despartirea cuvintelor in silabe (inca de la grupa mijlocie), sa spuna cuvinte care incep cu anumite silabe si au 2,3 etc silabe, despartirea propozitiei in cuvinte, la grafica acum au inceput cu cateva linii orizontale si puncte, dar anul trecut la grupa mare au lucrat pe caiete de romana clasa I si au facut bastonase mici, mari, linii mici mari; la matematica au scris cifrele in caiete de matematica. Se mai fac adunari, scaderi, multimi dupa diverse criterii, anul acesta nu am vazut nimic nou fata de ce stie si face el. De altfel mi se pare o stagnare a cunostintelor. La mate mai trebuie sa stie figurile geometrice. Nu am vazut sa se faca trecerea peste 10, dar copiii stiu sa numere si sa scrie, fiecare de unde a putut. Dar este oare suficient pentru clasa I? Pentru ca, parinti, dar si educatori ma sperie ca aceasta clasa I e mai ceva ca primul an de facultate: e foarte greu, copiii nu tin pasul, pe de alta parte mi se spune ca sa nu fac nimic in plus acasa, nici scris, nici citit. Totusi asa cum au mai spus mamicile, ajuta sa stie macar un pic sa citeasca. M-am gandit sa cumpar manualele de clasa I ca sa vad ce ar trebui sa stie.
Asa ca: cat si ce trebuie sa stie in clasa I (pentru ca aceste cunostinte trebuie acumulate acum, la grupa pregatitoare)?
Mai exista caligrafia ca materie? Pe mine m-a ingrozit chetia aia. De altfel, ce materii sunt in clasa I?
M-am lungit, dar sper sa aflu cat mai multe si deja incep sa cred ca se exagereaza ca in clasa I este cel mai greu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ad_b spune:

Mai revin cu ceva: sunt in caietele speciale exercitii in care sa coloreze literele (se dau litere si cifre amestecate), dar mi-am adus aminte ca nu a existat nicio lectie in care sa fie invatati literele. Copilul meu le stie de la 2 ani, dar nu de la gradinita. De ce oare sunt pusi sa recunoasca literele daca ele nu sunt predate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Materiile studiate la clasa I sunt:romana,mate,cunoasterea mediului,ed plastica,ed muzicala,abilitati practice,religie,ed fizica si optional.Caligrafie nu avem,dar stiu ca la clasele a II a poate fi ales acest optional.Cat despre ce trebuie sa stie la clasa I,s-a mai vorbit despre asta.Lucrurile facute la pregatitoare se reiau,dar intr-un ritm extrem de alert si e bine sa stie deja cate ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Din ce am vazut eu, copiii cunosc deja din gradinita mult mai multe decat li s-ar cere la inceputul scolii. Sunt multe educatoare care ii invata pe copii chiar sa citeasca, caietele speciale din gradinita au deja din grupa mare exercitii cu scrierea literelor mari de tipar si chiar a unor cuvinte (precum RANA CARMEN, etc.), asa ca, in general, copiii termina gradinita pregatiti pentru scoala. La intrarea in clasa I, fetita mea, care scrie cu stanga, a facut in evaluarea initiala cifrele intoarse. Eu am fost cam ingrijorata de aceasta greseala, dar invatatoarea m-a linistit spunandu-mi ca sunt multi copii care fac aceasta greseala la inceput. Nu stia sa citeasca nici macar pe litere, si nu putea sa lege sunetele intre ele, nici sa le identifice din interiorul unui cuvant (de exemplu, daca pronuntam "masa", nu putea sa-mi spuna din ce sunete e format cuvantul), recunostea literele mari de tipar si unele din cele mici. La matematica, cunostea cifrele de la 1-10, stia sa numere pana la 100, si putea sa faca adunari si caderi pana la 10 numarand pe degete.
De altfel, ca sa va faceti o idee despre ce se asteapta de la copiii dvs., va puteti arunca un ochi peste evaluarile initiale ale fetitei mele de la inceputul clasei I (sunt scanate si postate ca fotografii in albumul nostru de pe DC, sper sa fie active).
Ce mi s-a parut mie mai dificil si din cauza asta am inceput deja sa lucrez cu baiatul meu din timp (el fiind acum la pregatitoare), a fost partea de despartire a cuvintelor in sunete, precum si o parte din semnele grafice (pe care eu nu am vazut sa le fi facut in gradinita). La acelea am lucrat destul de mult si acasa, caci unele ne-au dat mari batai de cap si chiar gandeam la un moment dat ca niciodata nu o voi mai vedea citind. Astazi, insa, isi citeste singura povestile, chiar daca la scoala nu au terminat de invatat toate literele, caci le-a descoperit singura pe parcurs, asa ca evolutia ei a fost spectaculoasa in opinia mea. Si nu regret ca nu m-am straduit sa o invat sa citeasca din gradinita, caci nu cred ca as fi invatat-o dupa metoda corecta, eu as fi vazut normal, de exemplu, sa o invat sa citeasca pe litere, in timp ce doamna invatatoare i-a invatat din prima sa citeasca NU pe litere, ci pe silabe.

http://loredanadinu.wordpress.com/2010/02/15/lasa-ti-semnatura-pe-o-fapta-buna/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Eu am copilul la grupa mare, are 5 ani si un pic, va merge la scoala la 7 ani fix, deci mai are inca un an de gradi. La matematica stie cam tot ce ar trebui sa stie la intrarea in scoala, numara pana la ...oricat, peste 100 oricum, apoi numarat din 2 in 2, din 5 in 5, din 10 in 10, din 100 in 100....etc. Stie adunari si scaderi pana in 10 si putin peste (de la Tabinet), stie deasemenea, adunari de genul 10 cu 10 sau 50 cu 50...toate invatate in joaca - vindem si cumparam masinuteLa mate nu imi fac griji, am luat un caiet de clasa I si am rasuflat usurata....nu e dracu asa negru!
In ceea ce priveste literele, le recunoaste pe cele mari, pe toate - le-a invatat de mult, de la numere masinilor - a inceput sa le identifice si pe cele mici...a inceput sa citeasca chestii usoare, foarte usoare. Face la gradi elemete grafici - liniute, verticale si orizontale, bastonase, linii oblice...imi place cum lucreaza cu ei, urmeaza toti pasii, chiar daca unii copii sunt peste, repetitia inseamna mult pt ei acum. Despart in silabe, cauta cuvinte care incep cu o anumita litera, cauta opusul cuvantului, sau fac un cuvant mic dintr-unul mare - ex. Casa - casuta! fac engleza, si imi vine cu tot felul de expresii si cuvinte
Spunea cineva ca parca stgneaza in grupa pregatitoare...nu stiu, vom veadea la anul, poate doar intiparesc mai bine unele cunostinte.
Nu lucram acasa decat daca vrea el, sau daca lucrarile afisate la gradi au greseli, nu a fost cazul, in vacante imi cere singur sa "facem activitati" ...
Eu zic ca e importanta gradinita in ansamblu ei, nu numai anul pregatitor, insa fara acest an si fara o preocupare a parintilor...e foarte greu.
Am un nepotel care nu a facut grupa pregatitoare, n-a facut nimic ajutator pt scoala in grupa mare, iar in clasa I a fost ...dezastru, la inceput, mai ales ca majoritatea copiilor veneau de la pregatitoare, stiu ca invatatoarea le-a sugerat parintilor sa il retraga de la scoala, (avea 6 ani si 8 luni)...Nu l-au retras, invatatoarea s-a schimbat, copilul s-a adaptat mult mai bine cu noua invatatoare...si la sfasitul clasei a II a a luat Premiul I, cu Fb pe linie.

Mergi la inceput