colega mea fumeaza in birou
Sunt disperata.
Eu sunt nefumatoare. M-am mutat de curand in birou, suntem 4 persoane, 3 nefumatoare, una fumatoare. fumeaza 3 pachete pe zi, din care 2 la birou.
Dar asa ceva nu am vazut in viata mea. Ma ustura ochii, nasul, gatul. Am luat-o si cu frumosul, si ca nu e legal, s-a dus si la sefa sa ma mute pe mine. Deocamdata nu e spatiu.
Daca noi ceilalti 3 mancam, nici atunci nu are bunul simt sa stinga tigara.
Tuseste de isi varsa plamanii, cand ii zic nu recunoaste.
Nu mai are nici dinti cred ca de la fumat. Arata la 54 de ani ca la 75, si totusi, nu iese macar o tigara sa o fumeze pe hol.
E biroul ei, ea a juns prima aici, si eu sa ma mut.
Constientizez ca e un drog, si reactioneaza ca un drogat, dar chiar in halul asta. Imi dau seama ca daca nu tine la viata ei, si isi bate joc de sanatatea ei, nu poate sa tina la sanatatea mea.
Exista vre-o sansa sa o fac sa fumeze macar un sfert din tigari pe hol, sa ating o farama din ce are uman in ea si sa ne protejeze pe noi? Singura ei afirmatie este ca si sefa fumeaza, dar sefa e singura in birou, si fumeaza pe sfert.
Sefa i-a spus cand are treaba multa sa o las sa aprinda o tigara(altfel tremura)-asta am inteles, dar cand nu are sa iasa din birou. asta nu o face niciodata.
Legal nu am ce face, nu imi place scandalul, eu sunt noua angajata, singura sansa e sa o conving omeneste, dar cum?
Raspunsuri
inaioana spune:
Nu poti face nimic altfel decat o impunere legala.
Daca femeia este dependenta si asta ii sterge orice urma de bun simt, nu exista mod frumos de a pune problema.
Daca nu vrei sa actionezi legal pentru a-ti proteja sanatatea si daca toti superiorii sunt la fel de lipsiti de intelegere, nu cred ca ai vreo sansa sa rezolvi ceva.
T_Andreea spune:
Cred ca cel mai bine ar fi sa va uniti toate si sa vb cu ea sa o convingeti sa iasa pe hol sa fumeze.
Alta soluite nu vad!
ellinia spune:
Nasol. Eu sunt fosta fumatoare, fumam si eu destul de mult si la fostul serviciu toata lumea fuma si se fuma in birouri. Atunci se practica peste tot - acum 7-8 ani. Acum nu am mai vazut, peste tot exista spatii special amenajate sau afara, in vant, ploaie, etc. Eu cred ca sefii vostri o menajeaza. Probabil e cea mai veche de acolo, daca mai e si in varsta si le cam stie pe toate din firma respectiva, ca sa nu mai zci ca si sefii fumeaza. Ar trebui sa incercati sa faceti ceva care ar scoate-o din ritmul zilnic, sa nu isi poata desfasura activitatea, "sa-i deschideti ochii" cum s-ar spune, sa traiasca pe pielea ei ce traiti voi.
CorinaDani spune:
scoate-ti un certificat medical/un diagnostic din care sa reiasa faptul ca esti astmatica sau alergica
prefa-te ca tusesti si ca iti vine rau, exagereaza si tu nitel
pentru ca esti nou angajata, nu stiu cat de receptivi ar fi colegii tai nefumatori, sa va aliati impotriva colegei si sa va impuneti punctul de vedere. daca reusesti, discuta cu fiecare in parte, cere-le opinia, da-le sa citeasca ce inseamna fumatul pasiv, spune-le ca veniti la serviciu ca sa munciti, sa castigati bani pentru familie si traiul zilnic, nu sa-i dati la medici.
sau, intr-o zi friguroasa (cat mai sunt), imbracati-va bine si tineti toate geamurile si usile deschise, pe motiv ca nu mai tolerati fumul in birou. sa vedem daca ii convine si ei sa lucreze in conditii impuse de altii.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
ceela spune:
As vrea un fumator inrait sa-mi scrie ce simpte, de ce spune ca prefera sa se duca femeie de serviciu in alta parte decat sa se lase de fumat-aici sunt convinsa ca nu ar face asta- Fumeaza si acasa in dormitor, fumul se duce si la fata ei in camera, si ii spune fetei sa plece sa se mute cu chirie, ca ea de fumat nu se lasa.
La alcoolici am inteles fenomenul, bautura devine cea mai importanta si chiar unii ajung pe strazi si nu se lasa, dar si tutunul poate face asta?
E lipsa de educatie, e rautate( e o persoana darnica, tot timpul ne-ar cumpara cate ceva bun, cred ca sa ne imbuneze), sau pur si simplu e ceva peste puterile ei, e un drog.
sdcristian spune:
ceela - eu sunt fumatoare inraita, un pac pe zi nu 3, da nu pot fara
totusi, unde nu e voie sa fumez nu fumez, unde deranjez fumand iarasi nu fumez. ca nu mor la servici daca merg afara sau in spatiul special de fumat in loc sa fumez la birou (ma rog, la noi m-ar da afara imediat), nu mor daca sunt intr-o cofetarie unde nu se fumeaza... daca imi trebuie tigara fix acum, atunci fix acum imi misc fizicul afara si pip.
dependenta - ok, daca 6 ore ma tii fara tigara te calc in picioare si te bat si urlu si tot - dar asta in conditiile in care as fi tinuta inchisa, fara posibilitatea sa fumez undeva unde nu deranjez pe nimeni. nu stiu ce as face in avion cateva ore, ca nu am incercat. probabil as lua nicorette.
ce face colega ta nu e de la viciu, e de la nesimtire si proasta educatie.
delsim spune:
Practic voi, toate 3 sunteti facute fara voia voastra fumatoare pasiv si sunteti supuse riscurilor de boli pulmonare si nu numai, pentru ca aceasta individa nu are nici cel mai mic respect pentru dreptul la sanatate al altora, ca a ei clar nu o intereseaza.
Faceti o plangere scrisa la conducere , semnata de toate 3.
szivarvany spune:
Eu am coleg care pur si simplu uita si intra cu tigara.
Eu sunt alergica, tusesc si lacrimez fara sa ma prefac, aveam la un moment dat tablita cu semnul fumatului interzis, ii repet ca nu suport fumul, na, el uita
In rest, cam se iese pe hol, chiar daca majoritatea fumeaza.
El e doar uituc
Eu zic sa insisti, deschide geamurile, scrie mare si tare ca fumul omoara, de`astea.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
CorinaDani spune:
la 3 pachete fumate/zi e clar, a devenit dependenta de nicotina!
un mic calcul arata ca fumeaza in medie 5 tigari/ora la birou, adica din 12 in 12 minute isi aprinde o tigara...mult, foarte mult...
daca nu si-ar lua doza zilnica, ar intra intr-un fel de sevraj.
slabe sanse sa se lase de fumat din proprie initiativa...probabil ca nu are suficienta vointa, iar problemele de sanatate nu reprezinta pentru ea o prioritate, da o gramada de bani numai pe tigari - cam 900 ron/luna..pai sunt oameni care nici nu au salariul lunar cat da ea pe tigari...
sefa, din cate scrii, e pe jumatate intelegatoare...ar trebui sa incercati s-o abordati si sa insistati pe aspectul sanatatii voastre, care este pusa in pericol din cauza unei singure persoane...de ce voi, nefumatorii, care sunteti si majoritari in acel birou, sa va supuneti unei singure persoane ?!?
ar mai fi o solutie : cereti spor de toxicitate la salariu, plata medicamentelor si a serviciilor medicale in cazul in care va imbolnaviti din cauza fumului sau solicitati efectuarea unei expertize a locului de munca (medicul de medicina muncii ar trebui sa faca aceasta evaluare), in care sa fie evaluati factorii de mediu toxici, poluanti, etc.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
ceela spune:
Am si eu cunostinte care fumeaza, am baut cafea ani la rand cu prietena mea care aprindea 2-3 tigari, aeriseam si gata, am fost la petreceri cateva ore in fum, dar ca acum, sa stau 8 ore zilnic sa ma usture narile, nu am mai patit.
o sa-mi printez color niste poze ca cele pe pachetul de tigari, si o sa tapetez peretele din spatele meu, fata ei. daca nici asta nu o pune pe ganduri, singura speranta e sa se elibereze un loc in alt birou. Eu stiu ca pe unii oameni nu-i poti schimba, mai bine ii ocolesti.
am momente in care sper sa se imbolnaveasca si sa stea acasa, stiu ca nu e frumos, dar asta imi doresc.