Cuvinte "grele" la varsta de 3 ani - cum procedam?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AVoogt spune:

Am citit si nu pot sa cred ... asta aud copii la gradi ?!
Si mai ales ca educatoarea vrea sa "remedieze problema"
Ingrozitor!

de

AVoogt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Simali, multumesc pt sugestie. La varianta asta chiar numa gandisesm.

Roxy, cred ca este important sa se constientizeze la gradi cand apar si situatii de acest tip. Eventual se poate discuta cu parintii, cred ca sunt si parinti care au o atitudine mai relaxata cand copiiilor se manifesta astfel, fara sa se gandeasca la riscul ca acest tip de comportament sa degenereze cu timpul. In plus, este varsta la care (din ce am observat eu) apar primele tendinte de separare intre sexe, baietii incep sa aiba manifestari oarecum "razboinice" fata de fete, iar activitatile pe care le ac la gradi ar trebui sa tina cont de asta. Ma bucur de faptul ca educatoarea lor lucreaza foarte mult pe proiecte comune, important este sa invete sa se respecte unii pe altii, sa manifeste intelegere si empatie unii fata de altii si genul acesta de activitati cred ca ii incurajeaza in aceasta directie.

Avoogt, poate nu m-am exprimat eu bine. Educatoarea poarta cu ei discutii zilnicepe probleme de comportament, dar din pacate ei sunt foarte influentabili la aceasta varsa. Pasul urmator ar fi, cred sa discute cu parintii baietelului in cauza. Poate daca in gradinita ar exista si un psiholog... Iar din exemplele date de fetele care au participat la acest topic, am vazut ca si temerile pot accentua acest lucru.

Veste buna este ca in ultimul timp nu a mai folosit acest gen de expresii, cel putin dintre cele cu caracter violent. Mai zice cateodata la suparare "vreau sa pleci de langa mine" sau chestii de acest gen, dar trebuie sa recunosc ca foarte bine a reactionat la stimularea empatiei de tipul "tie ti-ar placea daca ti-as zice asa?" si la confirmari de tipul "tu stii ca niciodata, oricat de suparata as fi pe tine, nu ti-as face asta!" Sper sa fie din ce in ce mai bine!

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Cuvinte si expresii neadecvate vor auzi si retine de peste tot.

Eu am 2 baieti si am incercat sa le explic ca exista cuvinte care definesc acelasi lucru, dar pot fi spuse intr-un mod "coplaresc", stiintific sau urat (le-am dat ca exemplu un anumit organ). Daca veti auzi sau vedea scris (baiatul mai mare e in clasa 1) pe garduri, la toaleta...sa nu va apucati sa urlati ca uite ce e scris. Stiti ce inseamna, ca e urat si gata. Noi nu vorbim urat.
Daca sunt cuvinte care nu le intelegeti, ma intrebati si va spun ce inseamna, daca e un cuvat normal sau urat. Stiti ce m-a intrebat ala micu (4 ani) zilele trecute?
- Ce inseamna: alba-neagra?
- E un joc de oameni mari, prin care unii oameni incearca sa insele pe altii (sa le ia banii). Dar de unde ai auzit de asta?
- De la X - colegul meu de gradinita.
X este un copil mai nazdravan, dar mama lui este invatatoare. Asa ca poti sa te astepti la orice...

Sa nu va zic, probleme la clasa 1 de copii care stau noaptea pe mess si isi scriu prostii. Parintii ii cred adormiti si ei...

O colega s-a trezit cu copilul trantind o injuratura zdravana. A luat-o "pe firul apei" si a descoperit ca pustiul a stat pe balcon sa vada escavatorul care sapa o groapa iar muncitorii...vorbesc cum vorbesc.
Concluzia e ca nu putem sa-i ferim ci trebuie sa-i educam sa aleaga.

Mergi la inceput