Plante depoluante
Eu am pus de cateva luni trei cactusi in birou, s-ar parea ca anuleaza efectul negativ al undelor emise de calculator. Aici [http://www.controlulpoluarii.org/sa-respiram-mai-bine-cu-ajutorul-plantelor-depoluante/] am gasit mai multe informatii despre efectele depoluante ale plantelor. In contextul actual, unde suntem supusi poluarii in permanenta, subiectul mi se pare interesant, insa informatiile din acest articol sunt totusi insuficiente.
Stiti cumva si alte efecte depoluante ale altor plante?
Ar fi bine daca am putea sa facem impreuna o lista...
Raspunsuri
dicirstea spune:
Eu stiam de feriga- purifica aerul.
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
Tala spune:
Tot ce este mai jos este copy/paste de pe Google (din 2 articole pe care am ales sa le salvez in folderul 'bine de stiut') dar nu am salvat si sursa (sorry):
Pentru o dezvoltare armonioasa a plantelor de interior, este necesar ca acestea sa fie sadite in pamant de flori, care sa fie inlocuit periodic la sase luni. Acest lucru contribuie in special la inlaturarea substantelor toxice din pamant, care nu pot fi distruse sau neutralizate de catre bacterii.
Tot o planta care trebuie evitata este dieffenbachia. Aceasta are o seva toxica, motiv pentru care nu este indicat sa fie tinuta in casa.
Trebuie cunoscut faptul ca exista plante decorative care, in anumite conditii devin daunatoare. Din aceasta categorie fac parte ficusii benjamini si ferigile
Ficusii benjamini (si toate plantele din familia lor) nu trebuie amplasati in dormitor sau in apropierea persoanelor care sufera de astm sau de bronsita. In preajma unei surse de caldura, ficusul se infierbanta si emana gaze toxice care pot declansa crize de astm. Cu toate acestea, plantele din familia ficusilor pot fi amplasate fara nici o grija in zonele mai reci.
Ferigile nu sunt potrivite pentru interiorul locuintelor deoarece cauzeaza frecvent crize de astm si bronsita. In schimb, pot fi amplasate foarte bine in gradina sau pe balcon.
In continuare sunt enumerate unele toxine, locul in care se gasesc, problemele de sanatate pe care le cauzeaza si plantele care le pot absorbi eficient si le pot neutraliza:
1. Benzol
se gaseste in: fumul de tigara, benzina, tesaturi sintetice, mase plastice, cerneluri si uleiuri, detergenti.
poate provoca: iritatii dermice si oculare, inapetenta, oboseala.
plantele care absorb toxina purificand aerul: crizantema, dracaena, gerbera, iedera, marginata, spathiphyllum
2. Formaldehida
se gaseste in: covoare, mobila, hartie, detergenti.
poate provoca: dureri de cap, inflamari oculare, probleme pulmonare, oboseala.
plantele care absorb toxina purificand aerul:aloe vera, filodendron, iedera, crizantema, spathiphyllum.
3. Tricloretilena
se gaseste in: cleiuri, cerneluri si uleiuri, emailuri, lacuri, solventi chimici.
poate provoca: cancer la ficat, leucemie.
plantele care absorb toxina purificand aerul: crizantema, dracaena, gerbera, marginata, spathiphyllum.
Un studiu efectuat de NASA cu vreo 10 ani in urma, a scos in evidenta o serie de plante capabile sa filtreze noxele din aer. Principalii compusi urmariti au fost benzenul, formaldehida si tricloretilena. Conform NASA, ar fi de recomandata distribuirea a 15-18 astfel de plante mature, intr-o casa cu o suprafata de cca 160mp, pentru a mentine aerul din locuinta in nivelul de noxe acceptat de catre normele americane de mediu. Acu depinde si ce aer intra pe ferestra.
Am copiat lista din raportul respectiv si o postez mai jos. Plantele sint listate in ordinea eficientei, dupa denumirile stiintifice, ca sa se evite confuziile.
Hedera helix ,
Chlorophytum comosum ,
Scindapsus aures or Epipremnum aureum , Spathiphyllum 'Mauna Loa ',
Aglaonema modestum ,
Chamaedorea sefritzii ,
Sansevieria trifasciata 'Laurentii' ,
Philodendron oxycardium ,
syn. Philodendron cordatum ,
Philodendron bipinnatifidum ,
syn. Philodendron selloum ,
Philodendron domesticum ,
Dracaena marginata ,
Dracaena fragans 'Massangeana ' ,
Dracaena deremensis 'Janet Craig' ,
Dracaena deremensis 'Warneckii' ,
Ficus benjamina ,
Gerbera jamesonii ,
Chrysantheium morifolium ,
Ficus elastica.
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!
dicirstea spune:
Tala, mai cauta site-urile alea ca mi se pare ciudata treaba cu feriga.
Eu stiam de ea de ani de zile ca e "buna la casaomului" dar la o cautare rapida am gasit doar cateva vorbe.
"
Doctorul plantelor: Feriga este o planta care traieste in medii "sanatoase", asadar, o camera in care exista si o feriga, este o camera fara poluare, cu mult oxigen si cu umiditate relativa a aerului excelenta si pentru om. Este de multe ori recomandata drept planta pentru baile luminate, dar poate fi tinuta fara probleme si in sufragerii sau dormitor. Feriga are niste calitati, ea ionizeaza aerul diin camera. Apa, are nevoie mai mult decat alte specii de plante, de aceea trebuie udata mai des, vara zilnic, iar iara, la cateva zile. Din cand in cand, pulverizeaza cu apa frunzele. Nu are nevoie de foarte multa lumina, fereste-o de soare vara. Pamantul ideal este cel de padure, usor acid, bogat in humus si bine drenat.
"
de pe bioproduct.ro - portal cu flori, plante, gradini, retete
dar mai caut...
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
dicirstea spune:
Uite si ceva la obiect:
Sa respiram mai bine cu ajutorul plantelor depoluante!
9 Apr 2009
Articol de: Cristina Sauciuc
amoniac, depoluare, interior, monoxid de carbon, plante, poluare, substante chimice, surse de poluare
Alatura-te comunitatii EcoSapiens
Plantele verzi nu mai sunt demult pur decorative. Nu de cand lumea in care traim este atat de poluata. Acum, ele sunt niste aliati pretiosi in lupta noastra de zi cu zi impotriva poluarii interioare. Ce nu prea stim noi este ca aerul din locuintele noastre este in realitate mai poluat decat cel din exterior. Chiar si in orase. De vina sunt nenumaratele substante chimice eliberate din mochete, picturi, mobila, produse de curatat. Cu alte cuvinte, organismele noastre sunt zilnic invadate de micropoluanti care, uneori pot fi si cancerigeni. Pericolul este cu atat mai mare cu cat aproape 90% din aerul pe care il respiram provine din spatii inchise.
Veste buna totusi : fiecare dintre noi are posibilitatea de a lupta cu poluarea interioara !
Cum? In primul rand prin aerisirea zilnica timp de 10 minute. Apoi, prin introducerea in caminul nostru a unor plante cu puteri depoluante. Numeroase studii au demonstrat capacitatea unor specii de a dizolva majoritatea moleculelor care ne impiedica sa respiram cum trebuie.
Cum functioneaza procesul de depoluare? Poluantii din aer sunt pentru inceput absorbiti de frunze, tulpine si radacini, dupa care urmeaza procesul de transformare, si intr-un sfarsit eliminare. Datoram aceste descoperiri geniale cercetatorilor de la NASA, care au tot cautat o solutie pentru curatarea aerului din navetele spatiale. Mai apoi, alte descoperiri au fost facute de catre programul Phyt’air din Franta, care a evidentiat functia depurativa a plantelor. In total, se pare ca peste o cincime din plante au proprietati purificatoare. Daca vrei sa cureti aerul din casa ta, trebuie sa stii in primul rand la ce surse de poluare te expui. Benzen sau amoniac? Formaldehida sau monoxid de carbon? Inainte de a actiona impotriva acestora, trebuie sa ii dai casei tale un mic diagnostic. Cum faci acest lucru? Prin analizarea si punctarea tuturor factorilor poluanti din casa ta ( aparate electrocasnice, fum de tigara, deodorante, covoare, produse de curatare si intretinere, materialele din care este construita casa/camera). Identificand sursele, poti gasi solutia, si anume plantele care se potrivesc interiorului tau.
Pentru fiecare sursa de poluare, plante depoluante
Nu toate plantele actioneaza asupra acelorasi poluanti, motiv pentru care trebuie sa variezi speciile.
Impotriva undelor electro- magnetice date de produsele electro-casnice : exceleaza cactusii.
Impotriva compusilor organici volatili (acetona, etanol, benzeni, tolueni, xileni, tricloretilena) date de diferite spume, mobila, picturi : Spathiphyllum (cunoscut si sub numele de crinul pacii), palmierii precum Areca, dracenele (mai ales Dracaena marginata), cei din familia Phoenix (cum ar fi Phoenix roebelenii).
Impotriva amoniacului, dat de produsele menajere: Athurium sau floarea flamingo, Rhapis sau Palmierul Doamnei.
Impotriva monoxidului de carbon si a toluenului, create de fumul de tigara, caldura, aragazm incalzitoare de apa, lipici, mocheta, covoare, oje : dracenele (Dracaela marginata), Chlorophytum sau voalul miresei, Pothos.
Impotriva benzenului, eliminat de parfumuri, lumanari parfumate, picturi, plastic, detergenti, te poti folosi de crizanteme, palmierul bambou si Pothos.Impotriva formaldehidei, date de izolanti, picturi, lipici, mult lemn, vata de sticla, pietre : Feriga Boston, ficusul plangator (ficus benjamina), gerbera, iedera, palmierul Nain.
Depoluare placuta !
Pentru mai multe informatii detaliate despre ecologie si protectia mediului, evenimente ecologice, stiri de mediu, amoniac, depoluare, interior, monoxid de carbon, plante, poluare, substante chimice, surse de poluare sau voluntariat oriunde in tara aboneaza-te gratuit la newsletterul saptamanal EcoMagazin
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
Tala spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dicirstea Tala, mai cauta site-urile alea ca mi se pare ciudata treaba cu feriga. Eu stiam de ea de ani de zile ca e "buna la casaomului" dar la o cautare rapida am gasit doar cateva vorbe. |
Google e la indemana oricui si cu un simplu search poti deacoperi atat varianta gasita de mine cat si cea gasita de tine asa ca fiecare alege ce i se potriveste.....eu una nu m-am apucat de studiul celulei pe masuta de cafea din living
Cat despre feriga scrie in ce am postat eu ca in anumite conditii este daunatoare...probabil ca asa cum dracaena purifica aerul totusi nu-i indicat sa o mananci.
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!