Despre copii si viitor: Legea Invatamantului
Raspunsuri - Pagina 8
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lala_D/Lala_D.jpg)
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui claujro Invatatoarea care termina clasa a IV-a si preia grupa pregatitoare... Mara si Matei |
Nope, nu prea merge ...
Cei care intra acum in clasa I au facut deja grupa pregatitoare deci ei nu au cum in 2010-2011 sa reia acelasi prag scolar.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/claujro/claujro.jpg)
claujro spune:
Normal ca nu, nici nu m-am referit la acest an scolar. Copiii care au facut grupa pregatitoare intra in clasa I.
Cei care sunt acum grupa mare, daca se aplica legea de la tomana, vor merge la scoala, pt a face grupa pregatitoare cu invatatoarea. Ma indoiesc ca va fi posibil asa ceva, de pe o zi pe alta, sa muti niste copii din gardinita in scoala, mai ales ca se termina perioada de inscriere pana trec ei legea prin Parlament. Probabil ca se va acorda o perioada de gratie...habar nu am, om vedea!
Mara si Matei
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lala_D/Lala_D.jpg)
Lala_D spune:
Exact asta spuneam si eu.
In schimb ai nostrii , de a patra, au fost anuntati ca dau examen.
Din ce, cum si la ce va conta ...nu stie nimeni
Dar il dau...
![](images/user_woman.png)
andata spune:
accept92, ceva apropiat de ce iti doresti e si sistemul step-by-step. Fiica mea a facut primul an de scoala si cateva luni din al doilea, apoi ne-am mutat si am renuntat. Programul era asa:
08.00-12.00 - orar normal (totusi cu cateva diferente fata de traditional, lucrau f mult pe fise, ordinea materiilor era stabilita dupa cum doreau copiii, lucrau pe centre de interes - cate 6 copii la o masuta, cu materia pe care si-o alegeau ei)
12.00-13.00 - pauza de masa, de joaca sau somn (aveau si saltelute daca doreau sa se intinda
13.00-16.00 - temele pt a doua zi, sub supravegherea unei invatatoare.
De fapt aveau 2 invatatoare in intervalul 10.00-14.00 (una venea de la 8.00 si statea pana la 14.00, cealalta venea la 10.00 si statea pana la 16.00)
Adaug si faptul ca mi-am dat fata la scoala la 6 ani si 3 saptamani, sarind peste grupa pregatitoare atat de dorita si devenita obligatorie in propusa lege a invatamantului. Si la 6 ani citea mai multe carti (luate dela biblioteca scolii) decat cei care urmasera toate grupele la gradinita.
Poze cu noi
blog de mama
Blogul lui Mihaita
Anka74 spune:
Grupa pregatitoare la scoala...pare pt mine un bau bau. Pustiul meu e acum grupa mare, implineste 6 ani in sept., pe 24. Daca legea se aproba si intra in vigoare ar trebui sa ne mutam , cu tot cu pregatitoare, la scoala.
Dar nu poate veni invatatoarea la gradi? Ca ar fi mai usor!
Scolile vor fi pregatite pt acesti copii mai mititei? Sau ii vor primi cu aceleasi banci, bai, holuri....scari. Acum pe bune, nici nu vreu sa mi-l imaginez urcand scarile alea, impreuna cu "aia mari" (n-am nicio problema cu copii mai mari, si noi vom fi mai mari, sper ca ati prins ideea, ca sunt mult prea ...nici nu stiu cum sunt)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Stai linistita Anca. Nu este o problema si nici o sperietoare, acea grupa pregatitoare.
Multi copii merg, au mers, la scoala la 6 ani.
In majoritatea scolilor clasele mici sunt la parter.
Iar, acolo unde nu sunt zau daca e vreo problema demna de luat in seama.
Bancile, baile? Ce probleme pot prezenta? Pentru copii, bineinteles, nu pentru parinti.
Legea nu va intra in vigoare de anul acesta.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Anka74 spune:
Tocmai, pt ca am mers la scoala la 6 ani, nu as vrea ca si al meu copil sa mearga tot la 6, neimpliniti. Mie mi-ar fi fost mult mai usor daca as fi putut merge la 7 ani.
Nu ma sperie gr. pregatitoare, ma sperie gandul ca aceasta se va desfasura in scoala, intr-o sala de clasa asa cum sunt in scoala. Dpdv al cunostintelor nu imi fac probleme, ar putea merge direct in clasa I, ma ingrijoreaza alte aspecte:
- Sunt ametiti si neatenti cand coboara/urca scari, ii vad in gradi zi de zi…
- Nu stiu inca sa se imbrace/dezbrace de toate hainele, sa se incalte/descalte singuri…desi la scoala ma gandesc, nu se vor mai descalta..;
- Ce facem de la pranz cu ei…pregatitoare in scoala inseamna pana la 12,nu?
- La gradi au chiuvete/WC mici, adaptate dimensiunilor lor. Al meu nu stie sa stea pe WC mare…nu poate inca, are 20 de kg si 115 cm…ii cade fundul in WC, apoi stim cu totii ca in scoli nu e prea curat la baie.
- Nu as vrea s il stiu stand intr-o banca de la nici 6 ani…la gradi au masute si scaunele mai mici, adaptate lor.
Sigur ca toate astea le vor invata, mai devreme sau mai tarziu….cand vor fi pregatiti sau cand nevoia ii va sili, dar mi se par totusi mult prea mici…unii dintrei ei.
Sunt multe probleme ce tin de organizare, ce privesc siguranta si sanatatea copiilor. Nu mai zic ca sigur vor veni cu caietele, carticele, penare, ghiozdanele sa le care….inclusiv orar.
As vrea ca mamicile cu piticii la kindergarten sa ne spuna cum este organizata aceasta forma de invatamant in alte tari…cum se desfasoara orele, cat e joaca si cat e scoala, cum sunt clasele, baile (am si eu problema ).
Mi-e teama ca in loc sa mai copilareasca un an vor incepe scoala cu un an mai devreme. Pt ca invatatoarele ce vor prelua aceasta grupa pregatitoare asta vor face….scoala, ca asta stiu ele!
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Anka74 Tocmai, pt ca am mers la scoala la 6 ani, nu as vrea ca si al meu copil sa mearga tot la 6, neimpliniti. Mie mi-ar fi fost mult mai usor daca as fi putut merge la 7 ani. Nu ma sperie gr. pregatitoare, ma sperie gandul ca aceasta se va desfasura in scoala, intr-o sala de clasa asa cum sunt in scoala. Dpdv al cunostintelor nu imi fac probleme, ar putea merge direct in clasa I, ma ingrijoreaza alte aspecte: - Sunt ametiti si neatenti cand coboara/urca scari, ii vad in gradi zi de zi… - Nu stiu inca sa se imbrace/dezbrace de toate hainele, sa se incalte/descalte singuri…desi la scoala ma gandesc, nu se vor mai descalta..; - Ce facem de la pranz cu ei…pregatitoare in scoala inseamna pana la 12,nu? - La gradi au chiuvete/WC mici, adaptate dimensiunilor lor. Al meu nu stie sa stea pe WC mare…nu poate inca, are 20 de kg si 115 cm…ii cade fundul in WC, apoi stim cu totii ca in scoli nu e prea curat la baie. - Nu as vrea s il stiu stand intr-o banca de la nici 6 ani…la gradi au masute si scaunele mai mici, adaptate lor. Sigur ca toate astea le vor invata, mai devreme sau mai tarziu….cand vor fi pregatiti sau cand nevoia ii va sili, dar mi se par totusi mult prea mici…unii dintrei ei. Sunt multe probleme ce tin de organizare, ce privesc siguranta si sanatatea copiilor. Nu mai zic ca sigur vor veni cu caietele, carticele, penare, ghiozdanele sa le care….inclusiv orar. As vrea ca mamicile cu piticii la kindergarten sa ne spuna cum este organizata aceasta forma de invatamant in alte tari…cum se desfasoara orele, cat e joaca si cat e scoala, cum sunt clasele, baile (am si eu problema ). Mi-e teama ca in loc sa mai copilareasca un an vor incepe scoala cu un an mai devreme. Pt ca invatatoarele ce vor prelua aceasta grupa pregatitoare asta vor face….scoala, ca asta stiu ele! |
Problemele pe care ti le faci tu pentru pregatitoare sunt perfect valabile pentru intrarea in cls I. Avand copilul in cls I si pentru ca mi-am pus si eu aceleasi probleme si multe altele incerc sa-ti raspund:
- Sunt ametiti si neatenti cand coboara/urca scari, ii vad in gradi zi de zi…
Invatatoarea ii preia din curte si ii aduce tot in curte. Cate 2, de mana, aliniati.
- Nu stiu inca sa se imbrace/dezbrace de toate hainele, sa se incalte/descalte singuri…desi la scoala ma gandesc, nu se vor mai descalta..;
De dezbracat/imbracat nu o fac la scoala dar .... se descalta/incalta pentru sport. Incaltaminte cu arici sau fermoar. Nu cu sireturi.
Ii mai ajuta invatatoarea, proful de sport ....
- Ce facem de la pranz cu ei…pregatitoare in scoala inseamna pana la 12,nu?
Acelasi lucru pe care o sa-l faci si in I-IV. Bona, afterschool, bunici ... ce poti sau ce ai.
- La gradi au chiuvete/WC mici, adaptate dimensiunilor lor. Al meu nu stie sa stea pe WC mare…nu poate inca, are 20 de kg si 115 cm…ii cade fundul in WC, apoi stim cu totii ca in scoli nu e prea curat la baie.
La noi la scoala e foarte curat. Eu am fetita, deci exclus sa stea pe wcpublic, indiferent cat de curat. Colac de unica folosinta + solutie antibacteriana e raspunsul. Daca n-are colac a mea isi pune harte (servetele) pe tot colacul ....
- Nu as vrea s il stiu stand intr-o banca de la nici 6 ani…la gradi au masute si scaunele mai mici, adaptate lor.
Am o prietena al carei baiat are 1,75 m in cls VII. Are un inceput de scolioza din cauza bancilor prea mici. Nu stiu daca exista vreo posibilitate practica de a face mobilier pentru copii de la 1 la 1,90 m! Si se invata in 2 schimburi in toate scolile ... dimineata cei sub 1,5 m, dupa-amiaza cei peste 1,5 m.....
Intamplator la fi-mea in clasa nu exista clasa dupa-amiaza. Dar singura posibilitate de a schimba bancile ar fi pe banii parintilor ....
Sorana si Monica (7 ani)
Mercedes spune:
Pe mine altceva ma ingrijoreaza si anume cine va preda in aceasta grupa pregatitoare cunoscand faptul ca acum in scoala sunt 4 ani si vor fi 5. Vor aduce educatoarele de la gradi si vor fi numite invatatoare la scoala ma gandesc pe cele care si-au continuat studiile si au facultatea terminata(oricum la gradi raman in loc de 4 ani doar 3 deci ar fi excedent) si pentru aceste persoane clar va fi un an de debut ori vor exista invatatoare rezultate din eventualele comasari de clase( de acolo de unde nu exista nr. minim de elevi.
Dupa mine nu cred ca mai este timp efectiv sa intre anul acesta in vigoare legea deci e clar ca va fi valabil din toamna urmatoare daca se va adopta.
Desi fiica mea anul viitor va implini in toamna 6 ani si 3 luni aproximativ ma bate gandul sa o dau la scoala din 2011 desi vroiam clar sa aiba 7+ impliniti.