Sucuri naturale de fructe
Nu stiu daca s-a mai discutat subiectul dar e important pentru mine.
Fetitei mele ii plac foarte mult, daca ar fi dupa ea ar bea toata ziua, in loc de apa. Cand avea 9 luni, ii dadeam cam 200 ml/zi (morcov+mar). UN pediatru mi-a spus ca e prea mult. In vara, cand avea mai mult de un an jumatate i-am dat cam 300 ml/zi. Normal, i s-a colorat pielea de la caroten. Morcovul era din gradina noastra deci 100% natural.
De cand am fost la medic (ianuarie 2010) ii dau cantitati mai mici de morcov. Se pare ca are pielea colorata desi redusesem cantitatea de morcov semnificativ. In schimb am suplinit cu portocale, ananas, mai mult mar.
Intrebarea mea, avand in vedere ca sucul e de mar+portocala+ananas+kiwi+un morcov mai am interdictie la cantitati ?
Eu de ex. i-as da 500 ml/zi, e prea mult ? Are 2 ani si o luna.
Multumesc!
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
Raspunsuri
Alizee spune:
Din cate stiu, nimic nu este bun in exces. Chiar si sucul de fructe.
Eu as zice ca 200 ml suc pe zi este o cantitate suficienta, pt un copil de 2 ani. Mai este si zaharul continut in fructe, care nu este deloc sanatos. Vorbeste cu pediatrul si asculta-i sfaturile.
Edit : parerea mea e sa ii scoti morcovul pana isi revine culoarea pielii la normal. Daca vrei sa stii exact ce cantitati si ce fructe/legume are voie copilasul, consulta un nutritionist.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
puisorul spune:
Cred ca e prea mult 500 ml de suc pe zi. Ai incercat sa ii dai fructele ca atare? Sucurile sunt mai putin sanatoase decat fructele integrale pt ca nu mai contin fibrele sanatoase iar vitaminele se denatureaza rapid. In plus cum a spus si Allinta sucurile contin mult zahar.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Noul target...ajutat de Montignac si P90X
AngeliquedeS spune:
E prea mult 500 ml. Sucul de fructe contine f multe calorii, in exces predispune la obezitate si nu e indicata decat o portie pe zi, 250 ml, care practic trebuie sa inlocuiasca o gustare. In rest pt sete apa e sfanta.
Barfe
Alizee spune:
Eu ii dau suc fetitei mele pe la ora 11, daca este acasa. Daca este la gradinita, cand ajungem acasa i-l dau sa-l bea, dar numai daca in ziua respectiva nu a mancat fructe la gradinita.
Cand avea 2 ani, i-l dadeam intre 11 si 11,30.
allinta
roli25 spune:
Mi se pare cam mult 500. Eu ii dau 200 max, doar in zilele in care nu vrea sa manance fructe.
Al meu e mofturos oricum la mancare si daca si-ar umple stomacul cu suc nu ar mai manca deloc.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)
Tala spune:
M-a preocupat si pe mine aceesi problema si am citit ca un adult nu ar trebui sa consume mai mult de 600ml suc pe zi (din cate retin riscul era de hipervitaminoza). Asa ca eu ii dau baietelului meu cand se trezeste 200ml suc de citrice si apoi prima masa este integral din fructe (pentru fibre pt ca este predispus la constipatie), dar nu depasim pentru ca imi este teama. De obicei ii dau fructe de sezon (cate putin din ce gasesc), si ii mai dau ultima masa de cele mai multe ori iaurt cu fructe (pun eu fructele, asta insemnand cate 3 capsuni sau cateva zmeurici etc). Mi se pare mult 500ml/zi, e bine ca ii place suculetul dar ai vazut ca se cunoste excesul (ma refer la morcovi) si din pacate nu poti stii ce efecte pot avea celelalte. Mai completati cu apa care are rolul sau binedefinit si esential.
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!
nuschu spune:
Allinta, sucul de fructe contine zahar si vitamine concentrate (pentru ca s-au eliminat celelalte componente, de ex. fibre). E drept ca e zahar nerafinat (fructoza), care se absoarbe si se metabolizeaza incet si e benefic pentru aportul de glucide, insa nu in exces.
In plus, sucul de fructe trebuie consumat in maximum-maximorum jumatate de ora dupa ce a fost preparat, apoi isi pierde cu totul calitatile nutritive. Si nu trebuie sub nici o forma pastrat, nici macar in frigider.
Sunt medici care sustin ca sucurile de fructe nu trebuie amestecate, in sensul ca citricele se combina cu citricele, poamele cu poamele etc.
Mie mi se pare riscant oricum sa amesteci prea multe fructe/legume, intrucat aparatul digestiv ar putea fi un pic solicitat, in cazul unui copilas.
500 ml la 2 ani mi e mult, mai ales ca trebuie judecat in termeni de ml/kg corp. Un adult, in medie, trebuie sa bea aprox. 250 ml pe zi (deci o cana), or, 500 ml inseamna cantitate dubla.
Daca nu te intelegi cu ea, dilueaza-l cu apa de fiecare data cand i-l dai. Si obisnuieste-o sa manance fructe, pentru ca fiecare "componenta" (pielicica portocalelor, coaja merelor, chiar si samburii) aduc beneficii nutritive.
Alizee spune:
Nuschu, sper ca ai inteles ca acest topic nu l-am deschis eu.
In privinta sucului de fructe, nu am scris nicaieri ca i-l pun la pastrat in frigider, ci ca i-l dau sa-l bea. Credeam ca se subintelege ca il bea imediat dupa ce storc fructele.
allinta
softurela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nuschu Allinta, sucul de fructe contine zahar si vitamine concentrate (pentru ca s-au eliminat celelalte componente, de ex. fibre). E drept ca e zahar nerafinat (fructoza), care se absoarbe si se metabolizeaza incet si e benefic pentru aportul de glucide, insa nu in exces. In plus, sucul de fructe trebuie consumat in maximum-maximorum jumatate de ora dupa ce a fost preparat, apoi isi pierde cu totul calitatile nutritive. Si nu trebuie sub nici o forma pastrat, nici macar in frigider. Sunt medici care sustin ca sucurile de fructe nu trebuie amestecate, in sensul ca citricele se combina cu citricele, poamele cu poamele etc. Mie mi se pare riscant oricum sa amesteci prea multe fructe/legume, intrucat aparatul digestiv ar putea fi un pic solicitat, in cazul unui copilas. 500 ml la 2 ani mi e mult, mai ales ca trebuie judecat in termeni de ml/kg corp. Un adult, in medie, trebuie sa bea aprox. 250 ml pe zi (deci o cana), or, 500 ml inseamna cantitate dubla. Daca nu te intelegi cu ea, dilueaza-l cu apa de fiecare data cand i-l dai. Si obisnuieste-o sa manance fructe, pentru ca fiecare "componenta" (pielicica portocalelor, coaja merelor, chiar si samburii) aduc beneficii nutritive. ************ Nus |
Ok, o sa o las pe 250-300 ml. Nu cred ca e prea mult, avand in vedere ca alte zaharuri ea nu mananca. Nu i-am dat niciodata ciocolata, si cu atat mai putin alte preparate din comert. Singurele dulciuri sunt placintele facute in casa dar si alea fara zahar pentru ca mama e diabetica si asta e situatia.
In concluzie zahar rafinat nu a inghitit niciodata. In ceaiul cald de dimineata ii mai pun jumatate de lingurita de miere. Miere direct de la sursa.
A avut perioade cand a mancat si direct fructe. In zilele alea nu i-am dat suc.
Sucul il bea in max jumatate de ora. Eventual ii dau ceva inainte care sa-i faca sete. Oricum si daca nu e insetata il bea imediat.
Referitor la culoarea pielii, in septembrie au vazut-o 3 medici si nu mi-au spus nimic de ten desi toata vara a baut cantitati mari de morcov. Abia acum in ianuarie cand am redus doza la 10% a observat un medic.
E posibil sa fi aparut ca o reactie intarziata ? Desi mie sincer nu mi s-a parut colorata nici acum, dar in fine.
Multumesc pentru mesaje!
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518