Tiroida la copii
Salut...Cu vreo sapte ani inainte de a ramane insarcinata,am avut probleme cu tiroida...Am tratat-o si a fost ok...Am mai facut analize si erau bune....Am ramas insarcinata,ma smteam ok....nici prin cap nu mi-e trecut sa-mi fac analize ptr tiroida in sarcina...Am nascut un baietel sanatos...Intrebarea mea: daca am avut probleme in sarcina cu tiroida si n-am stiut,s-ar putea sa-l fi afectat si pe el?...Stiu ca trebuie sa merg sa-i fac analize,dar as dori sa stiu daca v-ati confruntat cu asa ceva...Ce semne vizibile sunt ca ar avea probleme?...El este activ,gusa normala(ca toti avem putina gusa),nu are pofta de mancare,pielea fina , nu e aspra...Are 10 luni...Multumesc
Raspunsuri
roxy spune:
eu am descoperit tiroida mea cand am ramas insarcinata cu cel de-al doilea copil, aici in germania facundu-mi-se analiza fara sa fiu intrebata, asa ca o analiza comuna la inceputul sarcinii si bine ca au facut-o pentru ca au descoperit, iar asa am luat tiroxina inca de la inceputul sarcinii.Din cele spuse de doctor reese ca daca nu luam pastiluta ,copilul putea avea probleme neurologice grave.Asa mi-a spus cand am intrebat daca e ok sa iau hormaoni fiind insarcina, si mi-a zis ca tocmai ca sunt insarcina asa fac bine sa respect luatul pastilei zilnice daca nu vreau ca sa aiba copilul probleme neuronale.Intr-un fel asta m-a speriat si m-a facut sa iau zilnic pastiluta, altfel poate as fi uitat sa iau sau din astea.
Asa ca daca neurologic nu are nimic, nu ar trebui sa-ti faci probleme.De alte aspecte nu stiu.
Adrriana spune:
Nu sunt doctor,dar din punct de vedere neurologic e f bine...e tipul ager,curios,trebuie sa le stie pe toate...toate ii trebuiesc...e ager...niciodata u a fost molatec...mai vad...il urmaresc....
sanziana72 spune:
Uite ce am gasit aici:
http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-pentru-sanatate/hipotiroidia-in-timpul-sarcinii-poate-afecta-creierul-bebelusului~ni4k1j
"Consecintele hipotiroidiei materne asupra bebelusului
Hipotiroidia materna se asociaza frecvent cu un grad de retard mental al copilului, direct proportional cu nivelul deficitului din timpul sarcinii. Studiile arata ca acesti copii pot pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ.
Procentul copiilor cu IQ mai mic de 85 este semnificativ mai mare (19%) printre copiii ai caror mame au suferit de hipotiroidie in cursul sarcinii fata de copiii mamelor care nu au avut astfel de probleme(5%).
Important este ca exact din momentul in care o femeie decide ca doreste o sarcina, ar fi bine sa exploreze functia tiroidiana, astfel incit daca e necesar, tratamentul sa fie inceput cit mai precoce. Cu atit mai mult cu cit nu rareori problemele tiroidiene si in special cele autoimune pot intirzia momentul mult asteptat prin disfunctie ovulatorie. "
Nu trebuie sa te sperii, pentru ca de fapt nici nu stii daca ai avut sau nu probleme cu tiroida in timpul sarcinii.
Acum 7 ani ai avut hiper sau hipotiroidie? Ti-ai facut si anticorpii ca sa vezi daca nu e o tiroidita Hashimoto?
In locul tau i-as face pe la 1 an un set de analize printre care si TSH-ul. Asa i-am facut fiicei mele si era ok, tocmai pentru ca stiam ca mama mea are probleme de tiroida. In timpul sarcinii TSH-ul meu a fost supravegheat si a fost ok.
Ar trebui insa sa iti controlezi tu TSH-ul. In primele 3 luni dupa sarcina, in mod normal TSH-ul creste si tiroida devine mai activa ca sa faci fata sarcinilor de mama si alaptat, iar apoi descreste pana la normalizare. Dar daca ai avut deja probleme sau ai tendinte, se poate deregla complet. La mine, la 2 luni dupa nastere TSH-ul era ok, iar la 8 luni ajunsesem la 152 (normal intre 1 si 4) cand aproape am lesinat pe strada. De atunci iau zilnic pastile si probabil pentru tot restul vietii.
Am mai gasit ceva ce te-ar putea linisti:
"Hipotiroidismul matern survenit în urma tratamentului excesiv pentru boala Graves se asociaza cu hipotiroidism fetal sever, spre deosebire de hipotiroidismul matern aparut spontan care are efect aparent benign asupra sarcinii."
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)