Mostenirea mesianica

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Legionarismul a gasit teren propice in Romania pentru ca, in Romania, antisemitismul (cel putin la vremea aceea) era o stare de fapt. Iar acuma e si mai si, cu mentiunea ca antisemitismului i s-a adaugat antipocaitismul si, nu-mi pot da seama care (cand momentul va fi oportun) o vor pati primii si mai nasol (asta ca raspuns la intrebarea Ilenei. Da, istoria se va repeta, nu am nici un dubiu).
Habar n-am ce invarteau pe-atuncea liderii religiosi, dar presupun ca erau cam ca acuma, numai ca nu aveau bloguri. Oamenii insa, erau o idee, doar o idee mai cumsecade ca acum (deh, minus 50 de ani de teroare comunista).
Si cand aud ca romanii sunt un neam bland mi se zbarleste parul. Romanii sunt un neam atat de special si ne-bland, incat au reusit cu succes sa faca singuri ceea ce altii au facut doar cu pustile sovietice in coasta, la propriu (asta e doar un exemplu).
Help, help, valiza mea!!!

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Mesajul asta l-am inceput aseara, dar din cauza ca m-au sabotat copiii (m-au adormit cam devreme), il scot abia acum la lumina. E raspuns la o postare a conchitei de pe pag. 17. Intre timp ati scris mult si bine.

conchita, istoria este o suma de fapte ale oamenilor. Care oameni au diverse interese, pasiuni, idei, orgolii, religii, prejudecati ... resoturi care le declanseaza actiunile. Deci tot ce inseamna istorie e in stransa legatura, asa cum si tu ai zis cu religia, psihologia, antropologia etc. Eu ziceam doar de aspectele care ma pasioneaza pe mine mai mult. Nu neg legatura stransa intre evenimente istorice si religioase. Dar eu nu cred de ex. ca cei care au plecat in cruciade au facut-o de sfinti ce erau, ca i-a trimis Doamne-Doamne sa crestineze pe necrestini de buna voie sau nu. Cred ca istoricii ar trebui sa se ocupe de fapte si de adevaruri, iar bisericile de sifinti si moaste. Nu cred ca e corect (sau bine) sa ceri unui istoric sa aiba grija ce scrie, ca nu cumva sa reiasa ca Stefan cel Mare nu era sfant, ci taia (la propriu) in stanga si in dreapta (un exemplu,desigur nu cel mai relevant, care mi-a venit acum repede in minte).

Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Zicea cineva ca ar fi interesant de aflat daca a fost vreun legionar care s-a dezis, sincer si din convingere de Miscare. Eu ma gandeasc ca daca un legionar (care era convins ca lupta impotriva comunismului) a fost incarcerat/torturat de comunisti, ar ajunge sa fie din contra, mai convins ca a facut bine aderand la ML, findca ia uite ce fac comunistii.Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S
Eu sper, ca legionarii intemnitati in lagarele pomenite, sa se fi trezit in ultimul ceas si sa fi regretat adeziunea la aceasta miscare.
Cand religia cuprinde politica...


religia e politica, iar politica e o religie si ea.or fi regretat ei adeziunea, dar au fost si cazuri in care si-au mutat temperamentalul fanatism cu arme si bagaje in slujba comunistilor, schimband taberele. deci, dupa mine, dezicerea de legionari nu inseamna mare lucru decat daca o rupem din context. iar rolul istoriei nu e sa rupa de context, ci dimpotriva, sa integreze.

nimic


Hai, hai Conchita, una e: In God We Trust si discursul presarat de usoare accente religioase, sa simta tot americanul legaturile speciale intre Casa alba si el, altceva e cand religia dicteaza politicii, era o subliniere a acestui fapt.
Beren, iar ma vad nevoita sa te contrazic, nationalismul nu a facut diferenta in miscarea legionara, ci religia, in penitenciare religia le-a servit ca far, calauza etc, era componenta cea mai importanta dupa mine, vezi ca si-au luat numele dupa Arhanghelul Mihail. Am scris ca erau si taranisti si liberali si legionari, ceea ce le-a dictat acolo, in cele mai cumplite conditii nu a fost simtul nationalist, ci credinta.
Separa-i pe polonezi de catolicism si pe rusi de ortodoxie. 10 Stalini de-ar fi incercat n-ar fi reusit.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3


Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Denizel, ce au facut romanii nostri singuri, fara pusti in coaste? Si fara spalare pe creier? Cum s-au deosebit ei asa puternic de rusi, de germani, de italieni samd. Nu-s nationalista, dar de dragul adevarului istoric, astept raspuns.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3


Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ingrid, dupa cum stim bine, numele organizatiilor politice nu inseamna mai nimic si nu demonstreaza nimic. E ca si cum ai spune ca stim cum a fost lupta de la Rovine, pentru ca a scris M. Eminescu o poezie. Iar despre "convingerile" religioase ... M. Preda are un caracter (talpa satului) care devine din legionar infocat, comunist infocat, cu acelasi zel si convingere. Sunt convins ca este reprezentativ pentru multe situatii reale. Ori daca e asa -pentru acei oameni- convingerile religioase ies din discutie.

Intr-o inchisoare ca la Aiud, orice om normal ar deveni fie credincios (de orice factura il determina circumstantele), fie satanist. Speranta si ura sunt in general ultimele resurse care-i raman cuiva torturat. Foarte putini ar reusi sa-si pastreze intacte functii intelectuale superioare in asemenea conditii. Ce-ai sa faci, ai sa discuti despre Kant si Wagner cu cel care-ti rupe oasele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Ingrid iti raspund eu: delatiunea.
Izvorata din intoleranta si dorinta de a parveni pe un fond de o profunda incultura.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:


Aka, sa impingem si mai departe rationamentul atunci, daca suntem de acord asupra punctelor principale, cu nuante, desigur. istoricul interpreteaza - cu asta suntem in consens? de aceea si avem o mie de variante despre un singur fapt. pentru ca, la fel ca si tine, fiecare culegator de trecut are acces la surse info limitate. ce stii tu, nu stie altul. cand le prezinti stiintific, nu se poate sa nu ai si o concluzie, o interpretare personala (chiar obiectiva fiind, in sensul de rationala, tot limitata la experienta ta ramane). si asa avem istorii asa cum avem povesti. nu in sensul de fantezie, ci de istorisiri. doar limbajul difera. tu esti un norocos martor la martori, ceea ce-ti da avantajul relatiei directe cu trecutul. altii pun cap la cap documente si interpreteaza, unii cu vocatie de hermeneut, altii de matematician.

deci. :-) nu poti exclude crestinismul din abordarea detinutilor legionari. asta e ce-i mana pe ei in lupta. isi trag seva ideologica din pasoptism, iar moneda de bataie a nationalismului si conservarii fiintei mioritice e intr-adevar mesianica - suntem un popor ales (numai uitandu-te la ce scrie b.nica, intelegi rapid de ce), deci evreii tre sa fie out - argumentul cu Iisus (=Mesia, pentru necunoscatori, de unde si titlul).E adevarat. Nu poti srie istoria oricat de tare te-ai zabate fara sa o treci prin filtrul personal. E imposibil. Esti conditionat de inteligenta, educatie, experienta, context etc. Asta nu faca istoria mai putin adevarata sau mai putin savuroasa. Adevarurile se schimba fara rea intentie in momentul in care contextul general se schimba radical.

E drept ca nu poate fi ignorat aspectul crestin al detentiei dar acesta, Nu este definitoriu. In nici un caz oamenii nu au fost inchisi exclusiv ca si crestini, nu au relationat exclusiv ca si crestini si 1000% nu sunt sfinti. Discursul postdecembrist vizavi de detentia politica si oroile comunismului a fost creionat initial de formatori de opinie: istorici, televiziuni, presa in general si imbratisat de majoritatea receptorilor pentru ca era facil, pentru ca era mai mult decat sperau, pentru ca e cool sa ai aureola de luptator pentru credinta.Fiti siguri ca 90% dintre fostii detinuti politici nu s-au gandit inainte de `89 la aceste aspecte. Va spuneam de capcanele memoriei.Ei bine, acesta e un exemplu clasic. Majoritatea interviurilor luate dupa "memorialul durerii" la TVR...erau "memorialul durerii". A fost o munca asidua sa separam influentele primite de intervievati de te miri de pe unde.


Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Sunt un pic off topic, va rog sa ma iertati.
Azi discutam cu seful meu (aproape 60 de ani) despre ceea ce am citit aici la AkaManah (respectele mele, domnule).
Era intr-un context dupa cum urmeaza: politica se schimba, asa cum s-a schimbat in decursul istoriei si fara sa vrei poti sa devii ''dusman al poporului" (cum dadea AkaManah la un moment dat exemplu cu chiaburul decretat chiabur ca avea un bec in coltul casei).
Mi s-a replicat sec : '' Tu nu ai habar de ce vorbesti, nici nu erai nascuta pe atunci. Intreaba-ma pe mine ca io am vazut cu ochii mei cum a venit masina si a ridicat in toiul noptii oameni".
Nu am pretentia ca stiu ceva, dar totusi am prins un pic ideea despre ce se intampla. AkaManah, studiul tau s-a concretizat intr-o carte? Mi-ar fi de folos sa o citesc.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:

Bun, deci iar tre' sa relatvizam. O sa ne explice Aka ce crede, da' pana atunci dau si eu cu bota-n balta :)
Nu poti rupe ML de crestinism, ca asta-i mana pe ei in lupta, e perfect logic. Inseamna ca tre' sa relativizam si crestinismul asta. Inseamna ca exista un crestinism al timpului lor si altul al timpului nostru, care, teoretic, ar trebui sa fie intarit si imbogatit de experienta interbelica (si esecurile ei). Inseamna ca exista un crestinism personal, al detinutului, in relatia lui personala cu DD (asta include pocainta) si un crestinism oficial al ML, propagandistic, deturnat - asa il judecam noi acum. Pe acesta din urma il poti descrie si cuantifica, dar credinta personala, cainta, ruga fiecaruia... doar DD stie cat au fost de sincere. Insa si asta trebuie luat in calcul daca vorbim de istoria orala, de biografia spirituala a detinutilor. Ceea ce nu intereseaza demersul stiintific este judecata de valoare: au fost sfinti? au fost martiri? Asta tine de crestinismul zilelor noastre. Ca veni vorba, ca sa fie recunoscuti ca sfinti sau martiri e nevoie de niste proceduri stabilite de dreptul canonic, de investigatii facute de preoti din BOR, de o decizie oficiala (cred ca la nivel de Sinod). Abia apoi vom fi liberi sa facem comert cu oscioarele lor.

Din categoria "nu ma pot abtine": daca s-ar pune cap la cap toate aschiile din Crucea Sfanta, s-ar obtine o padure...

Cat despre rescriere... Nici nu e nevoie ca Aka sa isi spuna parerea. Simpul fapt ca din sutele de ore de conversatie va alege pentru publicare doar 10, pe care le va ordona intr-un anumit fel, e o decupare subiectiva a istoriei. O rescriere.Intr-adevar ML nu poate fi rupta de crestinism dar, de crestinismul lor, arborat de aceasta miscare. Vorbim aici de valori crestine reinterpretate potrivite cu discursul nationalist si ideale intr-o societate destul de framantata cum era Romania interbelica. Crestinismul afisat de legionari era unul simbolistic: uzeaza intens anumite simboluri biblice. Codreanu a facut penitenta, post si izolare 40 de zile, calarea un cal alb, purta un costum popular alb, gesturile sale erau mesianice [sah la regina ... :))]. Taranii rectioneaza previzibil, lumea satelor in general rectioneaza fosrte bine la acest discurs nationalist-religios. Aparuse cineva crestin care sa ii scape de evrei si de alte rele. Uau!
Crestinismul personal al detinutilor (nu ma refer numai la legionari), cred eu, era unul de rezistenta interioara. Aveau nevoie de asa ceva in conditiile detentiei. Totusi o buna parte au renuntat, cel putin declarativ la valorile crestine. Am citit despre fosti generalia care strigau in gura mare ca nu exista Dumnezeu pentru a li se permite sa rada ciubarul cu mancare sau sa ia de pe jos boabe. E usor acum sa emitem judecati de valoare. E mult mai greu sa intelegem acest fenomen din cat mai multe puncte de vedere fara a judeca. Asta e foarte greu.

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput