Sezatoarea canadiana (170)
Raspunsuri - Pagina 11
ankalaura spune:
Multumesc de info cu pastele de dinti. Am notat. Si cea pe care o folosim noi e scumpa dar ne ajunge mult. Avantajul e ca e o pasta pentru toata familia.
Excelent linkul cu Green Beaver!
Mikiion - eu am copilarit in Constanta, si situatia cu cainii era aceeasi, mai ales dupa 1995, eu cam de atunci imi amintesc de caini violenti aciuati prin scarile blocurilor sau prin piete. In 2000 m-am mutat in Bucuresti, aceeasi situatie. Caini mari cat niste vitei uneori... Acum avem o haita de vreo 10 in parc, sar la oamenii care merg pe trotuar pe langa gardul parcului... Iar cainii cu proprietari... De fapt proprietarii cu cainii... Am rugat o vecina sa nu isi mai duca animalul sa isi faca nevoile langa masina mea, in parcare, ca mi se dau copiii jos din masina si calca. Si ea stiti ce imi spune, desi o rugasem frumos? Cica "pai daca sunt fraieri si calca!" Imi venea sa ii sar de gat!
Cu fluorul - inca nu m-am lamurit daca fluorul face mai mult bine decat rau. Ma deruteaza faptul ca din fluor se face otrava pentru soareci sau pesticide si insecticide... Ma distrez gandind ca poate se vrea sa aiba sobolanii dintii frumosi cand mor
Aceleasi sentimente le am despre unele substante din siropurile pentru copii care, dupa anumite pareri si studii, cauzeaza ADHD. Poate nu as fi dat atentie aspectului, dar "kinetika" fie-mii tare ma duce cu gandul la sticlele de siropuri pe care, cu generozitate, ni le-a tot prescris doctorita...
Folosim pasta fara fluor de 3 ani si cea mare tot nu are nici o carie, desi alti copii din clasa ei au carii cu nemiluita, si eu pun pariu ca se spala cu pasta cu fluor (presupun ca se spala)
Cu mancarea ... nu stiu ce sa zic. E drept, exista oarecare preocupare, dar nu musai pentru alimentele bio - care sunt foarte putine si extrem de scumpe.
Iata ce scrie pe unul dintre cele mai bune pateuri de ficat de pe piata:
- ficat de pui 20%
- carne de pui
- APA (!)
- ulei vegetal, proteina vegetala din soia, amidon de cartof, zaharuri (zahar, dextroza), condimente si extracte de condiemnte, sare, legume (ceapa, rosii pudra (!) )potentiator de aroma (glutamat monosodic - TOXIC ), antioxidanti (ascorbat de sodiu, vitamina C), colorant (carmin - HIPERCTIVITATE), maltodextrina, emulgatori (esteri de mono si digliceride), gelifiant (caragenan), aroma, conservant (nitrit de sodiu - Headaches, Intestine Upset,Skin Disorders )
Am si un pachet de cremvusti dintre cei mai buni... sa scriu si ce este in compozitia lor?
In acelasi timp, nu mai gasesc acum site-ul dar il caut, e un site conceput de un grup de medici romani, care, mergand pe firul cercetarilor si constatarilor din ultimii 15 ani, au facut o lista a medicamentelor "care ucid", multe din ele se comercializeaza in Romania, ba chiar sunt indicate inca de la nou nascut ( de exemplu, algocalminul este primul medicament pe care ti-l da medicul "sa il ai in casa" imediat ce vii de la maternitate). Unele, desi interzise de ani buni in multe tari, la noi se fabrica sau se vand in farmacii, fara prescriptie.
Povestea cu medicamentele am pus-o doar pentru ailustra lipsa de interes pentru sanatatea populatiei, minimum-ul de control, etc.. Nu conteaza ca e vorba e alimente sau emdicamente, circulatia pe strazi sau lipsa de securitate din scoli... toate converg care o nesiguranta generala de care eu vreau sa scap (si care, in mod cert, si pe voi v-a determinat sa luati decizia instrainarii..)
Acuma, nu poti deveni paranoic. Dar daca pot macar in mica masura sa ocolesc lucrurile astea, o fac.
Fac in casa paine, iaurt, cozonac, prajituri, folosim mai degraba miere decat zahar, in cel mai rau caz mancam un cubulet de ciocolata decat bomboane colorate, nu cumparam sucuri si prefer sa storc un fruct,... Dar na, si fructul ala e stropit, si faina pe care o folosesc are "chestii" care sa o ajute sa nu faca fluturi, ...
ankalaura spune:
Mikiion - ale mele, cea mica mananca orice, cea mare face figuri. Am emotii doar pentru zbor, sa nu stea absolut flamanda. In ianuarie, cand au uitat sa ne aduca papa de bebe (sau poate nu mai aveau??), am avut noroc cu o banana si niste biscuiti la mine, a rezistat 4 ore pana am ajuns acasa.
Nelia - ar fi o solutie camp du jour, daca se poate sa mearga o saptamana da una ba, e si mai incurajator. Altfel, stiam ca e scump tare... ma rog, din perspectiva unor nou-veniti...
Acum, carnetele de vaccinari au foi separate pentru fiecare imunizare. Daca e un vaccin pentavalent spre exemplu, apare inscris pe 5 pagini, la fiecare dintre boli. Doar cele suplimentare apar cu denumirea (scrie HAVRIX, nu vaccin contra hepatitei A).
Donia - ale mele nu au pus gura pe smecta (noroc ca nu am avut nevoie...) dar de departe as alege un ceai de coarne. La soacra-mea pe deal sunt "corni", ea mereu imi pune intraista coarne uscate, eu tot le las acolo...
Cu spalatul pe dinti,... la noi e chiar un circ intreg sa le luam periuta din mana... N-am vazut asa ceva, copiii sa vrea sa se spele mereu pe dinti.... Ma bucur ca nu e nevoie sa le bat eu la cap cu spalatul pe dinti (si asa sunt cicalitoare, macar la asta sa nu le zapacesc...)
Semintele de in - Donia, esti o comoara la casa omului!
Asigurarea medicala - ma gandesc ca ar fi intelept sa facem aici o asigurare pentru primele trei luni?
Crisflo - daca ai putea (scana sau fotografia, e totuna...), m-ai ajuta cu formularul de vaccinuri. Daca nu, o sa intreb oricum la ambasada, dar au un sistem asa de inchis, trebuie sa le trimit prin posta, cu codurile de bare atasate, as pierde cel putin 2-3 saptamani ca sa am un raspuns...
Off Doloress - cata febra... Sper ca azi sa ajungeti undeva unde sa gasiti cauza. poate totusi e otita...
Nelia - vad ca si voi mergeti la clinica. Bafta! (PS - la chestiunea cu caprita si show-ul de preadolescenta, sotul care are de invatat si mama care e singura impotriva "furtunii"... recunosc scenariul )
Gata, v-am facut capul calendar, nah, eu sunt in schimbul trei deocamdata
O duminica grozava sa aveti!
mikiion spune:
Anka, pai asta spuneam si eu, o sa vezi ca marea majoritate a populatiei de aici nici nu se intereseaza la compozitia alimentelor.... si ce spui tu acolo, plus alte E-uri sunt de multe ori normale in compozitia alimentelor ieftine. O sa observi ca pana si coca-cola sau Pepsi sunt ceva mai dulci decat in Romania. Iar sarea e in exces in cam toate produsele( asta o spun studiile lor si de aici au inceput o campanie de sensibilizare a populatiei) dar parca nu e asa haos ca in industria alimentara din Romania, daca e o regula atunci se respecta..... Eu inca astept regula cu OGM specificati pe etichete, cum e in Europa Se discuta dar se pare ca interesele sunt prea mari ca sa treaca legea
Eu ma uit in jurul meu la ce manaca colegii mei ..... cam 10 % sunt totusi mai atenti, in rest, te ingrozesti. Si eu lucrez cu oameni in general super scolarizati, cu minimum un master. Ca e o institutie axata pe cercetare..... Dar oricum , am inteles, ca au evoluat mult in bine , fata de ultimii ani. Adica se vinde mult mai multa mancare bio......
Dupa o perioada o sa cunosti magazinele bune si o sa va fie mai usor sa gasesti mai pe placul vostru.
Gata, eu plec la parada. O sa vn cu poze.
ankalaura spune:
Vedeam ca sunt totusi piete "taranesti", sau ferme, te poti duce sa cumperi - daca esti din categoria care se mai uita pe eticheta
Intrebarea este insa - la alimentele celalalte, NU ieftine, tot asa e compozitia? Pateul ala pe care l-am dat eu exemplu e unul mai scump Nu vreau sa ma gandesc ce contine unul mai ieftin... Spun din memorie cam ce continea un pate ieftin "de gasca": continea 8% carne de gasca (nu e clar de prin ce parte a corpului...), carne si ficat de... porc, SORICI (asta cred ca nu era de pe ... gasca.. , SLANINA, apa, si in rest diverse e-uri Ei ala da, pate' de gasca
Pepsi sau Cola si nici un alt fel de suc acidulat nu bem, din cele gen nectar mai luam uneori, dar rar de tot. In rest, prefer sa storc o lamaie si sa fac citronada sau sa arunc niste mere, morcovi si niste gref in aparat, si gata sucul
Important este sa ai totusi optiune...
codritu spune:
ankalaura, vin si eu cu intarziere, seminte sunt aici de toate felurile, pentru astea nu te ingrijora. Ceaiuri mai gasesti si de astea, dar daca ai acasa nu e rau sa-ti aduci. Oale, eu mi-am adus si le mai folosesc si acum. Mi-am luat si de aici, dar le folosesc si pe cele de acasa ca sunt bune. La inceput mie nu imi venea sa iau nimic ca transformam totul si mi se parea scump, dar acuma spuneti ca e la fel. Eu nu am mai fost in tara de 5 ani si sunt 7 de cand am venit. Haine de copii, pucku are dreptate, gasesti aici mai ieftine si sunt de calitate daca iei de la magazinele scrise de pucku. Mancarea, aici e discutabil, cea ieftina e plina de E-uri conservanti si sare. Poti sa o iei din piete sau ferme, dar e mult mai scump, noi le luam si si, depinde de buget.
Nelia, Doloress, sanatate la copilasi. Eu am pediatri la Tiny tots, dar nu sunt mai cu mot decat restul. Avantajul e doar ca nu trebuie sa stai la telefon ci intri pe net si alegi cand vrei sa mergi. Majoritatea sunt medici de familie care se ocupa doar de copii. Ngassam e pediatru, eu am fost la el cu Petra, oricum toti merg pe aceeasi idee, totul e viral. Eu de obicei exagerez simptomele sa ii cerceteze mai atent, cateodata merge cateodata degeaba.Sanatate multa
si
mikiion spune:
anka logic ca sunt, dar un imigrant tipic ca mine ( fosta profesoara in Romania venita cu bani putini , la limita permisa si aia imprumutati, fara o meserie folositoare in Canada ) nu isi permita sa mearga la ferma din primul an de Canada....... Si depinde unde locuiesti, am impresia ca in Ontario sunt mai multe piete si ferme, dar cred ca depinde unde in Ontario. In Quebec ville unde locuiesc preturile sunt cumplit de exagerate in piata. Noroc ca mai exista Fruteria 440. In Montreal ai mai multe optiuni dar nu ferme, iar in Laval stiu ca mai sunt niste ferme. Dar trebuie sa ai si timp sa alergi dupa fermele aleaAdica nu poti sa faci asta saptamanal.... oricum ferma sau piata nu inseamna neaparat mai ieftin.
Deci depinde de fiecare, poti sa ai bunavointa si sa nu-ti permiti absolut deloc. Si ajungi sa iei de la Maxi. Ca sa supravietuiesti. Sau sa nu fie magazine bune in zona ta si sa nu ai timp sa ajungi acolo.
De ex. Nelia e avantajata pentru ca are multe magazine de genul asta in zona. Dar ea locuieste relativ central.
Eu cand locuiam in estul Montrealului nu aveam prea multe optiuni in zona.
Medicamentele in Quebec sunt gratuite cu cartea soleil. Daca nu platesti asigurare privata. Dar 3 luni nu ai carte Soleil. Eu as face o asigurare mai ales cu doi copii. Dar nu In Romania ci aici la Croix bleu de ex. Asa cum ai face pentru un parinte venit in vizita. Dar nu stiu amanunte, poate au facut fetele cand au venit.
crisflo34 spune:
Of, greu, greu cu copilasii bolnaviori!
Sanatate Multa!
Ankalaura, am scanat documentul, trimite-mi pe PM(al meu e activ) adresa de e-mail unde sa trimit.
Numai bine,
Cristina,mama Sabinei
ankalaura spune:
Codritu - mie mi se parea mai ieftina viata aici, acum 5-7 ani, desi erau salarii mai mici. Era mai ieftin transportul, electricitatea, telefonia, mancarea. Erau si chestii care acum costa la fel sau aproape la fel de exemplu mobila. Acum insa au devenit foarte scumpe chestiile elementare - intretinere, electricitate, combustibil, mancare. Din fericire, de vreo 2 ani sunt si la noi perioade de reduceri in mai toate magazinele. Totusi, mi se pare din ce in ce mai greu, si ma intreb la modul cel mai serios cum se descurca cei care au salarii medii si eventual vreo 2 copii (salariul mediu, acum, e vreo 400 de dolari, iar intretinerea la bloc, iarna, e cam 120 dolari, noi tocmai am platit 155 pe decembrie)
Cum faci ca sa ajungi sa ai un pediatru la copil?
Miki - am priceput acuma. Deci e chiar scumpa mancarea la ferma.
M-am uitat putin pe cataloagele de la linkurile de mai devreme, si produsele mi s-au parut ieftine, comparand cu preturile de aici... Kiwi era mult mai scump, dar portocalele erau mai ieftine, iaurtul (bio) era comparabil cu iaurtul de la noi (ne-bio),...
Ai dreptate cu emigrantul tipic. Probabil ca primele luni sunt extrem de stresante, de cheltuit, banii se cheltuie, altii nu intra imediat...
Noi facem curatenie in camera fetelor. Am rasturnat in mijloc toate jucariile, am aliniat laditele de stocare, si ne-am pus pe sortat. Acum am ajuns la pieptanat papusile ciufulite...
MamaAna - acum am citit. Diagnosticul care este? Offf...
La noi vad ca incepe sa se dezghete, azi a fost chiar cladut, zapada s-a topit nitel peste zi, probabil la noapte ingheata iarasi totul...
bebitzu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ankalaura Miki - am priceput acuma. Deci e chiar scumpa mancarea la ferma.M-am uitat putin pe cataloagele de la linkurile de mai devreme, si produsele mi s-au parut ieftine, comparand cu preturile de aici... Kiwi era mult mai scump, dar portocalele erau mai ieftine, iaurtul (bio) era comparabil cu iaurtul de la noi (ne-bio),... Ai dreptate cu emigrantul tipic. Probabil ca primele luni sunt extrem de stresante, de cheltuit, banii se cheltuie, altii nu intra imediat... |
Anka,mancarea de la ferma nu este absolut deloc mai scumpa decat cea din magazin iar faptul ca veti locui in Laval este un avantaj.Sunt multe ferme de fructe/legume unde poti merge chiar tu sa culegi (mere,prune, capsuni,gogonele/rosii,vinete,varza,etc.) sau poti apela la pietele de fructe/legume care sunt super bine aprovizionate iar pretul este mai mult decat ok.
Si eu tot in Laval stau asa ca,dupa ce ajungeti,daca aveti nevoie de info/ajutor,te rog sa apelezi cu incredere .