scoala de cartier vs.scoala de ,,fite"

scoala de cartier vs.scoala de ,,fite" | Autor: Noa

Link direct la acest mesaj

N-am crezut niciodata ca va fi atat de grea alegerea scolii si a invatatoarei pentru fetita mea.
Recunosc, la mine e si experienta negativa pe care am avut-o cu gradinita si de aceea am aceasta teama de a nu alege din nou gresit.
Eu imi amintesc ca atunci cand eram copil, parintii nu alegeau scoala.Erai obligat sa-ti duci copilul la scoala de care apartineai si lucrurile erau cat se poate de simple.Nu se gandea nimeni la cum este scoala respectiva,daca profesorii sunt buni sau nu, ce rezultate au obtinut fostii elevi la examene,ce pozitie ocupa scoala respectiva intr-un top oarecare etc.
Eu insami am invatat intr-o astfel de scoala, asa zisa de cartier,intr-o clasa in care existau si copii de intelectuali dar si tigani si n-am simtit niciodata ca ar fi trebuit sa fie altfel.
Acum insa, exista o moda in randul parintilor de a-si duce copilul la o scoala cotata ca foarte buna,de cele mai multe ori influentati la randul lor de alti parinti care au avut copilul acolo etc etc. Scoala ,,mai buna" sau de,,fite" cum i se mai spune pentru ca acolo invata copii mai ,,scuturati" este aproape intotdeauna si mai departe de casa,dar parintii isi duc copilul atrasi ca de un magnet
fara sa ia in calcul stresul drumului zilnic

Sunt in situatia ingrata de a alege intre o scoala de cartier,la 5 minute de casa si o scoala cotata drept ,,mai buna",dar...la 3 statii de locuinta noastra.Am ramas socata de discutiile pe care le-am auzit in ultimul timp de la diferiti parinti: ,,Eu il dau la scoala X, e alt MEDIU acolo".Culmea e ca la scoala de fite am reusit fara sa dau nimic,-e adevarat printr-o cunostinta-,sa-mi opresc un loc la o invatatoare recomandata.Am fost s-o cunosc,dar mi s-a parut fara sare si piper.Pur si simplu ,ca om ,,nu mi-a spus nimic".
Am fost si la scoala de cartier, unde invatatoarea e mult mai bine cotata profesional vorbind( autoare de manuale si culegeri),dar cel mai important e ca mie mi-a placut mult mai mult de ea ca persoana.
Acum am loc oprit la ambele scoli.
Concluzia: cum este mai bine? Sa aleg o scoala mai buna,cu copii mai selectati,chiar daca e departe de casa sau scoala de cartier,la 5 minute de casa si cu o invatatoare foarte buna, dar colectivul cu semnul intrebarii?
Ce e mai important:colectivul sau invatatoarea?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

daca scoala de fitze de care zici e aia despre care cred eu ca spui :), apai nu e de fitze deloc.
Noi mergem la cea mai aproiata scoala la cea mai buna invatoare....dupa parerea mea, copiii sunt la fel peste tot, daca tu ai gasit invatatoare buna, in primele 4 clase e cricial, n-ai decat sa o muti la alta scoala dupa aia, daca ti se pare de la clasa a 5-a profii nu mai sunt asa buni. iar la 10-11 ani, 3 statii de tramvai nu se simt ca la 6, 7.
:)

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Noa spune:

Da, aceea e.Nici eu nu i-as fi zis de fite,dar e clar ca are un renume mai bun.
Asa m-am gandit si eu ca invatatoarea e cea mai importanta in primii patru ani.Pentru mine e foarte importanta apropierea de casa.Asta ma atrage cel mai mult la scoala de langa noi.De exemplu azi cand cand am dus dosarul uitasem sa pun o hartie.M-am dus acasa, am luat-o si in 10 minute eram inapoi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunnyday07 spune:

Din experienta mea personala de acum muuuuulti ani pot spune ca MEDIUL conteaza. Nu stiu daca mai mult decat invatatoarea, probabil ca nu. Dar de la clasa a 5-a cu siguranta conteaza.

Cand eram eu in clasa I, pe vremea raposatului, am fost 12 clase I la scoala mea de cartier dintr-un oras de provincie. asa cum spui si tu, nu s-au framanta deloc parintii mei, pur si simplu m-au incris la scoala de vis-a-vis de bloc.

Ei bine, din astea 12 clase primele 3 erau mai bune decat celelalte, pur si simplu parintii copiilor erau mult mai preocupati de ceea ce face copilul la scoala.

8 ani de scoala genrala io mi-am inchipui ca-s cea mai tare din parcare, luam premiu, fusesem eu si pe la ceva olimpiade la faza pe judet, invatam bine la lb. engleza, dar cand am ajuns la liceu am aflat ce inseamna cu adevarat "mediu" select.

Acolo am vazut copii pentru care scoala insemnase altceva decat pentru mine, si desi in clasa asta am fost mereu undeva pe la mijloc am invatat mai mult decat pentru a fi prima in cealalta.

Acum si eu am aceleasi dileme ca si tine (doar ca eu n-am cunoscut invatatoarele), si cred ca voi alege scoala care e la 10-15 min de mers pe jos versus scoala la 5 min de mers pe jos. Oricum, nu mi-as duce copilul la o scoala unde trebuie sa petreci mult timp in masina/mijloace de transport in comun (vorbesc despre Bucuresti, nu stiu cum e in provincie).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Grea intrebare. Si eu am avut aceasta dilema, asa ca te inteleg tare bine. Mai ales ca am facut naveta cu copilul 4 ani la gradi.
Iar in final am optat pentru o scoala buna, chiar daca e mai departe.
Daca scoala "de fitze" este un loc in care copilul primeste o educatie mai de calitate, daca parintii sunt cu adevarat implicati in educatia copiilor, preocupati sa-i sustina si sa-i ajute, daca sunt sanse mai mari ca mediul sa fie mai lipsit de copii care vorbesc urat, urla si se bat pe holurile scolii, deranjeaza orele si vorbesc obraznic cu profesorii (mai ales la gimnaziu este dezastru in unele scoli, poate unele dintre voi nu aveti idee), atunci prefer scoala de fitze in care copiii sunt mai preocupati sa invete si sa performeze. Cred ca foarte mult conteaza preocuparea copiilor pentru studiu, care se vede in nivelul clasei si in performantele viitoare, admitere la liceu etc.
Sa speram ca vom face fatza cu drumul si cu toate cerintele unei astfel de scoli, ca sa pastram si noi ritmul, mai ales ca fetita mea va fi si cam mica.

Mergi la inceput

am uitat sa zic ceva (deh, varsta ) - scoala despre care zici tu e chiar de "fitze" sau e doar mai bine cotata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clauddes spune:

Noa, in aceeasi dilema am fost si eu.
Ca si tine am vrut sa cunosc personal ambele invatatoare.
La scoala "de fite" invatatoarea - super-recomandata- mi s-a parut o femeie stearsa, nu foarte comunicativa.
In schimb, la scoala de langa bloc a fost altceva. Doamna respectiva mi-a explicat pe scurt ce-nseamna clasa I, de manuale, pauze, uniforme.
Ambele invatatoare mi-au fost recomandate, n-au fost alese la-ntamplare.
Totusi scoala "de fite" cred ca mai degraba e mai bine cotata, nimic mai mult.
Personal am ales scoala de langa casa, urmand sa evaluez in 4 ani care-i nivelul gimnaziului.
Consider ca startul e f important.
Noi avem si experienta neplacuta cu gradinita particulara, unde fiecare copil nu prea primea observatii- unii avand carente de educatie- datorita situatiei financiare de care dispuneau parintii.

Personal am ales omul in detrimentul fitelor, iar peste 4 ani poate optez pentru vreun colegiu.
Mai vedem...

P.S. Noa, scolile respective sunt din sect 6 cumva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Noa spune:

Stiti si voi ca termenul de ,,fite" este de multe ori impropriu si denumeste o scoala unde predomina copiii de un anumit nivel social.Eu vreau sa fie intr-o clasa cu copii educati,unde sa nu se vorbeasca urat, unde chiar sa aiba ce invata de la colegii ei.
Cand am inscris-o la scoala de langa casa,directoarea a tinut sa accentueze faptul ca desi au rezultate bune,sunt situati bine in top-urasc topurile astea,nu au tigani din aia nespalati -ceea e e adevarat pentru ca m-am interesat - scoala,,ramane totusi una de cartier".
Am incredere in aceasta invatatoare,desi e exigenta,ca o va forma si-i va pune niste baze solide.
Pe de alta parte scoala nu arata foarte bine e destul de modesta.
Vor fi 4 clase I si in mod normal ,zic eu, invatatoarea aceasta este cea mai solicitata,de aceea ma gandesc ca si colectivul va fi altfel.Nu mi-a frica decat de neamurile proaste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Nu stiu cum e aia scoala de fite.Adica nu se invata , decat se face parada modei /masinilor/fitelor?

Daca te referi la soala bine cotata si scoala mai prost cotata , eu as alege clar scoala bine cotata.
3 statii de autobuz nu inseamna nimic.

In UK se emite o lista a scolilor in functie de cat de bine cotate sunt .Si parintii se muta (pt ca nu poti sa inscrii copilul la ce scoala vrei cum spunei tu ca era pe vremea ta, desi pe vremea mea nu era asa)
Deci oamneii isi vand casa, se muta cu catel purcel intr-o zona cu scoala mai buna.De aia iti spun ca 3 statii e nimica toata.
Noi oricum dorim sa ne cumparam o casa mai mare la intoarcerea in UK (ca se mareste familia) si primul factor de care vom tine cont este scoala .
Deci eu cred ca, conteaza si colectivul, si profesorii si atmosfera.
Si eu am schimbat mai multe scoli cand eram mica.Sa iti dau un exemplu.M-am mutat la un moment dat intr-o scoala care avea o clasa de intensiv engleza cu profesori americani (la engleza) si cu informatica la optionale in loc de 'croitorie'.Eu tocmai ma intorsesem in Ro dupa ce studiasem in strainatate doi ani si urma sa ma intorc la vechea scoala.Parintii au auzit de aceasta clasa (care pe vremea mea era revolutionara rau si se dadea examen sa intrii)si nu au stat pe ganduri.
La liceu la fel, am ales unul dintre cele mai bune, un 'colegiu national'.Deci conteaza unde faci scoala.
Conteaza mai putin nationalitatea/etnia copiilor si ce sunt parintii lor si mai mult ce limbi straine invata, ce se face la optionale,daca sau nu au cercuri literare sau de stiinte, daca se participa la olimpiade, daca profesorii sunt buni sau isi fac treaba doar sa ia leafa.
Sigur ca si la o scoala cotata mai prost pot fi copii sarguinciosi, cu rezultate bune, dar daca poti tu ca parinte sa ii oferi mai mult de ce sa nu o faci?
Iti urez bafta si tie si fetitei orice ai alege!

Lara w6+ si Huckleberry Errie

Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali

Mergi la inceput

Citat:
Nu stiu cum e aia scoala de fite.Adica nu se invata , decat se face parada modei /masinilor/fitelor?

Exact! Si poti adauga si parada electronicelor pentru a avea o imagine completa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

pai daca iti convine la scoala din cartier si apropierea, si invatatoarea, care e problema?
da' de fapt cred ca stii raspunsul

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput