Sezatoarea canadiana (169)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aura_m spune:

Vreau sa va cer si eu un sfat, o parere. Este normal sa pui intr-o functie de conducere pe cineva care are probleme psihologice, doar pe motivul ca are 15 ani in firma?
De 5 luni lucrez la o firma, este o munca de noapte, nu vreau sa fac asta toata viata, dar avem nevoie de bani si pana incep o facultate, este o experienta ptr mine mai ales ca este un domniu care imi place si cu care vreau sa-mi continui cariera. La aceasta firma lucreaza una de 15 ani, ea are 34 de ani. Este o persoana care am inteles ca in copilarie, de ea si de sora ei radeau oamenii, pp ca copiii de varsta lor. Sora ei are acum 40 de ani, a fost la psiholog, s-a tratat, dar colega asta a mea nu s-a dus. Ea nu este din Montreal, este de undeva din Sorel, si familia ei este ciudata, am inteles ca mama si tatal ei nu mai stau impreuna de ani de zile, stau in app diferite, ca niste vecini, se vad doar la cafea sau la alte treburi. Am intrebat-o daca merge des pe la parintii ei si mi-a spus ca nu ca nu are nici timp dar de cate ori merge trebuie sa ii scoata la restaurant, mama ei nu gateste. I-am spus ca mie mi se pare aiurea sa nu o vad pe mama o perioada, sa merg in vizita la ea si sa o scot la restaurant, la noi se pun mese, in fine. Ea vb tot de 15 ani cu un iranian, oricum si mama ei este bizara, mi-a spus ca se intelege bine cu prietenul ei ( ma refer rel mama-amicul ei) dar de multe ori maica-sa ii spune sa nu vina si cu el, mai ales ca el ar fi ajutat-o la inceput cu bani cand nu avea sa-si viziteze familia. Nu are asta o mare importanta, dar totusi cred ca si din familie i se trage ca este putin mai mult decat ciudata.
Sa revin la problema mea. Eu lucrez 4 zile pe sapt( de fapt lucram 4 acum lucrez decat 3) si intr-una din zile nimeream si pe tura cu ea. Intr-o sambata(ziua cu care eram pe tura cu ea) acum 2 sapt, de cum am vazut-o ca intra pe usa si ma saluta mi-am dat seama ca nu este de bun augur. Statea parca si imi sufla in ceafa, ma controla in tot ceea ce facea, am facut, inainte de a veni ea, tot ceea ce era de facut dar ea mi-a zis sa vada si ea cum si ce am facut. In ziua aceea imi terminam programul la 4 dim( precizez ca lucrez cu sotul si plecam amandoi acasa ca avem acelasi program). Am curatat niste custi unde sunt pisicile si ea vine, se uita si ma intreaba daca am pus si apa, cateodata zici ca este tampita. I-am spus sa se uite mai bine , ca au si mancare si apa, ce draku ca nu sunt tampita( asta mi-am zis-o in gandul meu). Dar inainte de a incepe tura, am citi un bilet de la patroana ca o sa lucrez doar 3 zile pe sapt, ca o sa am sambata liber si daca am ceva intrebari sa sun agentul meu nu stiu care. Oricum eram multumita si de programul asta si tocmai vroiam sa-si scriu patroanei ca este totul in regula.
Si colega mea a inceput sa-mi spuna ca sunt o incompetenta, ca patroana a pus-o sa ma supravegheze sa vada ce fac si ca de aceea nu mai lucrez 4 zile pe sapt ca nu mai vrea patroana sa ne plateasca pe amandoua si ca facem aceeasi munca si ca ea o face mai bine si munceste mai mult ca mine, ca nu am curatat bine custile, ca de aceea se imbolnavesc pisicile, ca am facut in 2 ore doar nu stiu cate custi, de m-a facut sa plang, si nu este prima data, si i-am spus ca ma voi gandi bine la viitorul meu in firma si ca ma simt discriminata. Atata i-a trebuit sotului meu sa ma vada ca a inceput sa se ia de ea, asta la chemat si pe quebecos-ul ei, celalalt coleg care era si el pe tura atunci si a inceput si ala sa se ia sotul meu ca nu face curat bine, sotul meu face si curat, face si pe soferul, face si Lavalul intr-o singura noapte si quebecosul face doar adoptii caini in 7 ore cand sotul meu in 3 este gata cu o sectie. Si m-a luat si pe mine daca sunt in stare sa fac intr-o noapte toate custile, dar este imposibil(sunt 250 de animale), ziua sunt cate 3-4 pe o sectie si tu noaptea trebuie sa raspunzi la telefon, facturi, menaj, medicamente animale, mancare, chiar toate sectiile nu pot, fac ce este mai important. Nu, ca ea poate, si intr-o alta data avea o parere foarte proasta despre ea si acum o ridica in slavi. ne-am certat in noaptea aia, ma durea capul, cred ca mi s-a ridicat si tensiunea, imi tremurau mainile, am plecat acasa varza, duminica toata ziua m-a durut capul, noaptea trebuia sa o iau de la capat cu munca. am inceput sa planga in fata altor 2 colege care mi-au zis sa stau linistita ca asa este colega asta, nu suporta oamenii, de 15 ani ea lucreaza singura, la toti face rapoarte, face din tantar-armasar, vede numai sicane cu colegii. Eu ma inteleg bine cu toti, toti ma lauda, pana si patroana, ea, nu, niciodata, a suferit in copilarie din cauza asta si acum vrea ea sa fie superioara sa iti arate ce desteapta este ea si ce tampit esti tu. Sotul a mers luni dimineata la patroana si i-a explicat situatia, a zis patroana ca intr-adevar ea este sefa de noapte si ea ia deciziile, dar nu se astepta sa ne vorbeasca asa. Dar eu sunt o persoana ca daca m-ai facut proasta sau tampita sau incapabila, m-ai dat gata, eu chiar cred. I-am scris patroanei ca nici nu vreau sa mai lucrez cu ea, dar mi-a zis patroana ca din cand in cand trebuie ca sunt inca in formare. Si drept dovada, luni seara cand am intrat in tura am vazut o foaie care trebuia sa semnam toti angajatii dar se refrea de fapt la mine si sotul meu ca madama este sefa de noapte si ca trebuie sa-i ascultam deciziile si daca nu, vor fi consecinte. Am o colega cu care ma inteleg bine, de fapt lucrez in locul ei, ea a trecut pe un alt post, lucreaza pana la 12 noaptea, dar face altceva acum, nu mai lucreaza pana la 7 dimineata ca mine. Mi-a zis sa nu iau in seama, sa o las in pace pe colega ca are probleme psihologige.
Eu am inteles asta dar mi se pare si din partea patroanei ceva sadic sa spun asa, stiind ca angajatei ii place sa chinuie psihic angajatii ptr ca ea la randul ei a fost asa, eu i-am spus ca self-esteem-ul meu este la pamant, nici o incurajare, nimic.
Oricum eu nu mai vreau sa raman mult aici, vreau sa merg la faculate si oricum imi depun CV-ul ptr alta parte, in curand sotul isi va lua categ ptr sofer de camion, el va pleca ca oricum nu-i place, o face doar ptr bani si el are pregatire ptr alta meserie si o data cu el vreau sa plec si eu ca ma termina aici. Sotul meu nu este dus mult la biserica, el imediat raspunde, dar eu sunt mai fraiera, poti sa ma faci in toate felurile, ca te cred ca asa sunt.
Si am mai obs un lucru, colegei asteia parca nici cand faci ceva bine nu-i convine, se contrazice mereu, daca incepi cu menajul, nu, ca facturile sunt importante, daca incepi cu facturile, nu, ca menajul, pai daca este sa o iei asa, totul este important sa faci acolo.
Oricum, pe viitor nu mai scriu patroanei ptr ca nu rezolv nimic, dar vreau sa va intreb, pot sa fac vreo reclamatie, undeva? La o institutie care se ocupa de emigranti, ceva, sa fiu pregatita ca nu mai vreau sa trec prin ceea ce am trecut. este primul meu loc de munca in Canada, asa mi s-a intamplat si in Romania, in orasul meu natal, la primul loc de munca, ma facea patroana in toate felurile de o perioada ajunsesem sa cred ca sunt chiar tampita. Imi cer scuze ca m-am insirat atat.

AURA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

aura, am citit tot ce ai scris cu atentie si uite ce cred eu:
1. din experienta mea in colectivurile cu femei, confidentele nu sunt un lucru bun. Need to know basis, pentru ca orice informatie pe care o oferi voluntar poate fi folosita impotriva ta

2.ai doar 5 luni in companie, ea are 15, e normal ca patroana sa o creada pe ea si nu pe tine

3. nu cauta cearta ci ignor-o. Ea va folosi izbucnirile tale impotriva ta

4. daca vrei sa iti tii jobul, pana gasesti altul, fa-ti treaba fara sa comentezi ce fac altii, cum fac, si cand fac.

Eu te cred pe tine, inteleg ca iti face nervii franjuri, dar tu esti imigrantul abia venit, care nu are experienta muncii quebecoase, ea e nascuta aici, cine crezi tu ca e favorizat?

Mergi la inceput

Eu am inteles asta, oricum eu intotdeauna am ascultat-o, in general eu fac ce mi se zice, nu comentez, nu ma iau la harta si cu confidentele oricum am scris ptr a se forma o idee ca oricum si din familie este ceva genetic. Sper sa nu o mai vad mult timp de acum incolo si nu este prima data cand vine si ma controleaza si parca iti sufla in ceafa si cand vezi ca se contrazice si tu incerci sa intelegi ce naiba iti spune si cand vezi ca de fapt isi schimba ideea, te apuca toti nervii. Oricum, toti colegii o stiu de ciudata, nimeni nu o suporta din firma, doar conducerea, atat, de toata lumea se ia, dar pe ceilalti nu ii afecteaza ca sunt de-ai locului, pe mine da, ca ma simt discriminata. O perioada a fost bine cu ea, nu vreau sa mananc bors aici, a impartit sarcinile, ea a facut ceva, eu altceva, pe 31 sotul a lucrat, l-am sunat la miezul noptii sa- zic La multi ani! de Anul Nou, apoi am vb si cu ea si a ramas impresionata de gestul meu, dar cateodata are toane. Oricum, cel mai important este sa raman calma, dar toti ceilalti colegi sunt multumiti de mine, pana si veterinarul a transmis vorba ca este multumit de munca mea, patroana este multumita ca am inceput sa scriu bine rapoartele, dar ei parca nici nu-i convine cand faci ceva bine si cand o intrebi cateodata ceva parca se supara sau o deranjeaza.

AURA

Mergi la inceput

Si inca ceva, miercuri, imediat dupa incident, trebuia sa intre ea in tura dar am fost sunata de directoare ca ea nu poate ca nu se simte bine si daca pot eu sa o inlocuiesc. Chiar daca aveam alte planuri si nici odihnita nu eram, am acceptat, acum nu stiu daca ea intr-adevar nu se simtea bine sau a fost doar un test sa se vada daca dupa acest incident port vreo ranchiuna si refuz. Chiar daca ptr mine a fost pe o parte o stricare de plan, pe de alta parte au fost niste bani la salariu. Oricum patroana mi-a trimis un bilet de multumire ptr ca am inlocuit-o pe colega mea. Eu sunt o persoana care imi place lnistea, mor cand este scandal, dar sa nu ma jigneasca, cred ca exista 1000 de modalitati sa-i spui cuiva cand a gresit sau cand nu si-a facut treaba bine, nu neparat sa sari sa-i spui ca este incompetent.
Si in ceea ce priveste confidentele, eu nu i-am povestit decat de cultura noastra, putin de familia mea, ce faceam eu in Romania, ea avea senzatia ca romana=rusa.

AURA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Aura, imi pare tare rau ca treci prin astea. Eu sint de acord cu maru si as mai adauga cite ceva.

Nu stiu cite probleme psihologice are individa caci pare mai mult pura rautate.

Eu i-as cere patroanei descrierea in amanunt a taskurilor pe care trebuie sa le fac. Cum respectiva e sefa ta, ca vrei sau nu, trebuie sa-ti explice ea ce nu faci tu bine (eu inteleg ca tu faci bine si nu esti de acord cu ce o sa zica ea) si sa te ajute ea sa te ameliorezi ca asta e jobul ei ca supervisor.

Nu are NIMENI dreptul sa te insulte indiferent de pozitia lui in companie, spune-i patroanei ca te vei plinge la HR ca te haraseaza fara sa-ti propuna planuri de ameliorare. Este impotriva legii sa te faca cineva timpita sau alte epitete de acest gen, te poti plinge la normes du travail. Patroana stie f bine asta si nu cred ca vrea astfel de reclama.

Pe de alta parte nu cred ca ai nici o dovada ca esti harasata pt ca esti imigrant, din cite spui tu, cam asta face ea cu toata lumea. De ce o suporta compania? Revenind la intrebarea ta, nu, nu e normal dar s-a vazut si la case mai mari si la functii cu mult mai sus.

La sfirsitul zilei, individa trebuie sa aduca ceva pozitiv companiei de o tin acolo, nu?

Daca aveti HR eu nu as ezita sa ma duc sa le spun ce mi se intimpla, asta nu o sa-ti faca viata mai uoara cu ea caci HR-ul o s-o contacteze si ea o sa nege.

Sotul nu ar trebui sa se bage, in viziunea mea nu face decit sa complice lucrurile, inteleg ca o face ca sa te ajute dar nu ajuta, dimpotriva.

La sfirsitul zilei pui in balanta linistea ta sufleteasca versus banii pe care ii primesti acolo.

Mult noroc si incredere in tine (in nici un caz nu pune la inima, stiu ca e usor a scrie versuri... dar cam asta urmaresc toti bully)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

aura, nu ma intelege gresit, eu iti inteleg frustrarile, si ma gandesc ca patroana o tine ca tipa va tine pe voi pe varfuri, sa va faceti treaba cat mai bine.

Patroana pare a fi ok, mai ales ca nu uita sa iti multumeasca atunci cand faci treaba buna.
Trebuie sa te gandesti ca e ceva de o tine de 15 ani, nu?

Mergi la inceput

Intr-adevar ca sotul s-a enervat rau data trecuta si nu trebuia, i-am spus sa nu mai faca lucrul asta ca ma descurc si singura. Pe el il doare fix in pix-scuzati-mi expresia, el poate pleca oricand cand are categ de sofer de camion, de fapt si asta intentioneaza sa faca, dar eu vreau sa fac o cariera din asta, sa lucrez cu animalele, bineinteles ca nu la stadiul la care sunt acum, ma intelegeti, am gasit greu locul asta de munca, prin mine a venit si sotul meu. Mi s-a raspuns la intrebare pe PM de catre cineva de pe forum unde sa merg pe viitor, oricum eu am toate biletele si biletelele de la patroana si cel in care imi spune ca trebuie sa o mai suport din cand in cand pe colega ca eu sunt in formare inca.
Va multumesc ptr raspunsuri, fiecare imi este de ajutor. Stiu ca sunt la inceput, dar eu cred ca am evoluat destul de mult, mai ales ca ceea ce fac acum, in Romania nu stiam decat de la tv, ma uitam pe Animal Planet foarte mult.
Nu stiu ce beneficii aduce firmei, sta de 15 ani si lucreaza de noapte, nu se inghesuie nimeni sa lucreze de noapte, multi s-au perindat pe acolo, am inteles ca 2 doamne au plecat din prima saptamana, cand erau in training.

AURA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codritu spune:

ankalaura, cum ai scapat de interviu? Am si eu un prieten care ar vrea sa isi depuna actele, dar ii e frica de interviu.

si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Daiopri - da, stiam de prize... Nu iau nimic de pus in priza, expressorul de care spuneam e de pus pe aragaz, e filtru din ala italienesc

Nelia - se numeste "Pene colorate" (este gradinarul croitor de vise - este un blog grozav)

Mikiion - la noi exista niste suporti speciali cu picioruse, pui suportul pe masina de gatit si pui ceaunul pe ele.
Oricum, daca vrei in continuare sa iti iei unul din Ro, trebuie cautat serios. Nu se mai gasesc, si ce se gaseste sunt cu un email foarte prost, au diverse intepaturi si se umfla, sare smaltul ala... Eu am luat unul care are o fisura minuscula, nu pot sa pun ulei in el ca imi curge pe aragaz, ci pot sa fac numai mamaliga Deci eu zic pass definitiv la ceaun...

Aura - iti doresc sa treci cu bine peste incidente, si sa gasesti o rezolvare legala - presupun ca in Canada sunt mult mai bine puse la punct lucrurile astea.. In Romania, din pacate, se intampla mai des, si nu poti decat sa inghiti sau sa pleci in alta parte.
Vad ca fetele au punctat foarte fain o posibila strategie. O sa le retin, desi sper sa nu patesc asa ceva...

Codri - sunt mai multe situatii in care s-ar putea primi CSQ prin posta.
* daca esti sau ai fost prof de franceza
* daca ai macar un certificat (TEFAQ sau DALF) cu un punctaj minimum de 75% parca, aici nu stiu exact minumum-ul
* daca esti traducator
* daca lucrezi sau ai lucrat cu firme franceze si ai de la ei hartii care demonstreaza ca limba de comunicare este franceza.
Se poate sa mai fie si alte situatii, dar nici una din ele nu este listata in legislatie, sunt situatii de care eu stiu, insa care nu sunt garantate 100%, probabil ca vin "la pachet" cu restul dosarului, in functie de punctaj.
Interviul e o formalitate, nu trebuie sa le fie frica de interviu, dar intr-adevar, trebuie muncit ceva ceva. Nu merge sa te duci ca floarea, in baza francezei de prin generala... Daca lucreaza, nu au de ce sa le fie teama, ofiterul ii ajuta, nu le va cauta nimeni nod in papura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmençita spune:

Si eu am ceaun dar din ala din fonta cu peretii grosi se infierbanta greu dar gatesc excelent cu el mamaliga umplutura de sarmale ba chiar si zacusca am facut. Chestii care nu trebuie sa se lipeasca. Are fundul plat sta numai bine pe aragaz . Ce nu am luat si imi pare rau e capacul aveam un capac care se potrivea exact aici nu am gasit unul care sa se potriveasca si cand am cerut din RO sa mi-l aduca tot mi-au comentat ca numai capac nu au adus din Ro si ce aici nu se gasesc? Asta din seria pentru unii e important iar altii considera un nimic. Luati cu voi ce e important.
Si eu mi-am adus tacamurile si oalele ca tot aveam loc in bagaje si ce mi-am Mai adus icoane sfintite pe care le aveam deja inramate cu sticla cu tot m-am gandit ca aici nu stiu unde sa merg sa le inramez si cat m-ar costa, le-am pus intre carti si le- am infofolit in prosoape groase de baie, le-am legat strans cu scotch si iaca au akins intregi.
Carmencita
Cistian 2 ani si 18 luni si Alex 13 ani

Mergi la inceput