(DE CE) VA PLACE LITERATURA RUSA ?

(DE CE) VA PLACE LITERATURA RUSA ? | Autor: monica70

Link direct la acest mesaj

M-a inspirat sa deschid subiectul asta,o observatie facuta de cineva pe un alt forum dupa ce tocmai insirase "zece carti ce merita citite"
Citez:
"n-am putut sa bag si rusi. imi pare rau.
ar fi insemnat sa-i scot pe toti ceilalti in afara topului, in frig si ploaie, si nu era politicos! :) "

Cam asa ma gandeam si eu pentru ca nu prea am nimerit vreun roman rusesc care sa nu imi placa mult! (la fel si la filme ...)
Deci va plac cartile rusesti? Ce si de ce?

MONI cu www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIANA (01.01.2006) si www.dropshots.com/TUDOR1" target="_blank"> TUDOR (14.08.2009)

www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm" target="_blank">

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Fiecare literatura (rusa, franceza, engleza) are scriitorii ei de valoare, insa, sunt legata sufleteste de autorii rusi pentru caldura de care dau dovada in scrierile lor. Caldura sufleteasca, intelegere, dragoste pentru oameni, ca-i mujic sau nobil. Ca bonus, exista o ironie seaca, un fel de auto-ironie, deoarece fiecare scriitor rus citit se identifica pe sine cu personajele, nu ii analizeaza de la distanta. Asa simt.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Sunt de acord cu Ingrid, mi se pare ca exista o maaaare bunatate in scrierile lui Dostoievski de exemplu, ceva de genu, urasc pacatul dar iubesc pe pacatos.

Imi place si Bulgakov la nebunie (Maestrul si Margareta, nebunie curata )

sa mai lasam si pe altii:D

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Dostoievski, ca precursor la existentialism. Cehov, pentru bogatia de caractere si sentimente.
Bulgakov, pentru originalitate. Brodsky, subtilitate.

Ceilalti autori mari din secolul XIX (Turgheniev, Tolstoi) prezinta caractere si pasiuni puternice, "gesturi rusesti". Dar nu mi se par comparabili cu primii listati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Imi place teatrul lui Cehov si as vrea sa mai fiu o data in sala la premiera Livezii lui Andrei Serban.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Turgheniev e mai "fin", subtil, lasa in urma o adiere de tristete chiar daca romanul are un final fericit. La Tolstoi personajele sunt schitate cu hotarare, cum spune Beren.
De departe preferatul e Cehov, apoi Dostoievski. Cehov pentru ca nu are egal in schitele si nuvelele lui, iar Dostoievski intra in psihologia rusului cu cel mai fin ac posibil. Nici acum nu imi dau seama cum a ratat Nobelul. I-l dadeam cu doua maini.
A, nu puteam sa uit pe Puskin si Lermontov. Sau realistul Gogol cu "Mantaua" si "Sufletele moarte".

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

imi place literatura rusa pentru sensibilitatea ei. pentru stilul acid fata de ea insasi. fata de slabiciunile poporului si in acelasi timp pentru increderea in fiecare om din acest popor.
va mai amintiti de "Dulce tinut al poamelor"? cred ca e cartea mea preferata.. de 20 de ani cel putin. de cand am citit-o prima oara

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Pentru ca citesti cartea si ramane cumva cu tine de-alungul vietii.
Mie Aimatov mi-a mers la suflet.

am citit o carte de povestiri, am plans, am ras si poate au trecut de-atunci 20 de ani dar inca le mai simt emotia.

Si de-atunci caut o carte de-a lui: Jamila, inca n-am gasit-o.

Le citeam in timpul comunismului, eu le traiam din plin. si descopar ca desi acum apar ataaat de multe carti, parca citesc ceva din burete, nu prea au consistenta, le uit in cateva luni complet, unele nici nu le mai termnin pt ca nu mi se pare ca merita.

Ce mi-a mai placut si mie "Dulcele tinut al poamelor", cred ca am citit-o de vre-o 3-4 ori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Cum sa nu ne placa scriitori rusi? Sunt ca mierea intr-un amurg de toamna.
Boris Pasternak - premiul Nobel
Mihail Solohov - premiul Nobel
Soljenitin - premiul Nobel
Ivan Bunin - premiul Nobel
Serghei Mihalkov

Poeziile lui Evgheni Evtusenko - trebuie neaparat sa le cititi.

Dar, parca dintre toti tot Dostoievski si Bulgakov ar fi preferatii mei.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Pentru poeti, am lasat un mesaj separat. Asa cum mi-a explicat un rus (poet si cantautor in timpul liber), ei au o proportie neobisnuit de mare de cuvinte si variatii care exprima sentimente, ceea ce permite o complexitate mult mai mare a textului. Iar pe langa asta, mai au acea melancolie muzicala "de stepa" ... In orice poet cunoscut de-al lor se poate gasi ceva remarcabil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns devoska spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Imi place si Bulgakov la nebunie (Maestrul si Margareta, nebunie curata )

Bulgakov si a lui Margareta se regasesc si in topul meu. Bine spus nebunie curata.

Mergi la inceput