Sezatoarea canadiana (168)
Raspunsuri - Pagina 13
Lorelai spune:
Citat: |
citat din mesajul lui delphin MQQM in general CB nu e pe un cont?Aici e cam asa: Mergi la banca, deschizi un cont si-ti da carte bancara pt. cumparaturi si scos bani de la distribuitor cu debit imediat sau la sfarsitul lunii sau la 15 zile si cechier. La voi cum e? Cartea de plata care e inscrisa pe paypal, apartine de un cont nu? Banii se duc pe contul ala. Eu am facut manevra de mai multe ori. |
mikiion spune:
Donia ce concidenta, noi pe 13 ianuarie am facut 6 ani.Vad ca multe dintre noi au avut«inspiratia» sa aterizeze iarna
Merci de intrebare, e binisor, molesit un pic de tylenol. Aseara a facut vreo doua crize cu plansete.Si intre 3 si 6 noaptea n-a dormit Problema sunt amigdalele, alea sunt dureroase. Celelate doua operatii sunt minore....
Ar trebui sa manance inghetata, dar refuza pentru ca e rece..... Asa ca eu o mananc in locul lui ca sa nu se topeasca Eu oricum n-am mai trecut pe la subiectul vinovat de la primele pagini....
Lorelai eu am legat contul la Paypal de contul din banca pentru babyshwoer .. Nu cred ca ar fi o problema sa transferi si apoi sa-l stergi....Am cautat un mijloc sa transfer pe viza si nu a mers. procedura dureaza vreo cateva zile, ma refer la legarea de contul in banca.
Delphin, eu am mai multe carti de credit si doar una e la aceeasi banca ca si contul de debit. Ai mai intrebat de sistemul medical. E gratuit, in mare parte, daca stai si astepti la serviciile de la stat( aici vorbesc de provincia Quebec, sunt diferente mari de celelate provincii) O proportie destul de mare din medicamente sunt gratuite. Privat oricum nu exista decat foarte putin si doar in cateva specializari. Asa ca tot la coada la stat trebuie sa stai.
Nu exista regim forfetar la medic de familie( adica sa platesti consultatia) insa au grija sa ti se ia la impozite suficient. La fel si la medicamente. E gratuit, dar platesti o cota parte la impozite sau la asigurarea de medicamente privata. Asta daca nu esti cu venit f.f. mic , atunci nu dai nimic. Iar eu dupa 6 ani de Canada nu m-am putut lipi de un medic de familie, mergeam la clinicile sans rendez-vous, ceea ce nu e o idee buna pe termen lung. Lui Marc insa i-am gasit repede un pediatru, dar cred ca am avut noroc.
Dentist, doar daca ai asigurare privata. Si la copii mai este gratuit, dar nu stiu pana la ce varsta.
Problema la tine e oricum diferita decat noi de aici. Din cate imi aduc aminte voi o sa aveti un venit stabil, pensia, nu o sa ai sabia lui Damocles deasupra capului. Asa ca nu o sa fii in postura noastra de imigranti care se uitau cu groaza cum se golea contul in banca Asa ca nu are sens sa iti iei o chirie mica la inceput intr-un cartier mai prost, cum face orice imigrant la inceput.Asa ca un cartier ca Mont-Royal sau Outremont nu e o idee proasta.Noi cand am venit nu ne-am fi putut apropia de asa ceva.
Roxana, sanatate Isei.
Pucku, cum mai e bebele?
nasuc spune:
Fetelor,
fie-va mila de mine (si altele ca noi) care n-am mai fost in Sud (Mexico, RD, Cuba, Bahamas) si recomandati-ne
unde sa mergem. Unde v-ati simtit voi cel mai bine?
Sotul nu are concediu decat prin mai, ceea ce nu ma prea incanta, caci se face vreme frumoasa si aici pana atunci. Mie mi-ar place ceva mai pe la sfarsitul lui martie. Credeti ca ar fi "safe" daca as merge numai eu cu fetita mea (8ani)? Sau mai bine sa astept pana cand putem merge toti 3?
Am mai auzit ca ar trebui sa ducem cadouri (dollar-store) pe care sa le lasam pe pat ca "recompensa" pentru cameriste. Nu ma deranjeaza daca trebuie, dar asa vrea sa stiu.
Apoi tantari... sunt peste tot sau numai in Cuba? Iertati-mi ignoranta.
Mie mi-ar place unde apa sa fie turcoaz asa cum o vad eu in reclame. E peste tot asa sau numai la marea Caraibelor?
Pupici
Donia spune:
mikiion si maru, la multi ani inainte si fericiti in Canada!
Oh, saracul Marc, imi imaginez ca-l doare... sper sa fie bine cat mai repede!
nasuc, din cate am inteles turistii canadieni sunt o importanta sursa de venit pentru Cuba, deci sunt ingrijiti, protejati cat se poate de bine. Cand eram in resort, la sfarsitul spectacolului era mereu si o vorba de multumire pentru canadieni, intr-o seara steagul Canadei era alaturi de cel al Cubei pe scena, deci amor mare
In resortul unde am fost noi nu intrau deloc cubanezii, in afara celor care lucrau acolo. Unde mai pui ca resortul e pe o insula (e vorba de Cay Coco) unde nu exista decat statiuni, nu sunt localitati deloc, toti cubanezii fac naveta de la cel putin o ora departare.
Ii vedeam mereu pe cei de la securitate, zi si noapte, nu in sensul ca deranjau, ci erau la munca, pe alei, chiar iti dadeau un sentiment de siguranta.
Deci eu sunt de parere ca esti in perfecta siguranta daca mergi singura cu fetita.
Cadouri am dus, sapunuri, deodorante, creioane colorate, pixuri, carnetele, calculatoare, creioane mecanice si mine, toate de la Dollarama, am cumparat in valoare de vreo 40 de dolari. Un singur lucru am regretat, ca nu am dus mai multe. Carti de colorat, ciorapi, cosmeticale, n-ai idee cum se bucura de ele, mai mult decat de bani. La fel, daca ai haine care i-au ramas mici fetitei tale, chiar ei mi-au spus ca nu conteaza daca sunt purtate.
Oooooh, apa aia turcoaz!
Bey, ce ma enervati cu Cubele si Dominicanele voastre , vreau si eeeeuuuu!!!
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
oanagabriela spune:
Se vede ca sintem in plina iarna canadiana, toata lumea viseaza la plaja si soare Mie mi-a placut in RD, am fost de 8 ori deja si pentru ce caut eu (o saptamina de soare, cu apa calda si un confort de 4 stele) a fost destinatia cea mai comoda si mai abordabila ca pret. Sint convinsa ce exista multe alte locuri mai frumoase, dar nu am avut rabdare sa caut. Pentru noi vacanta adevarata este vara, cind plecam hai-hui prin Europa si saptamina in Sud este doar un spring break. In Cuba nu vreau sa merg pina nu cade Castro - o alegere pur personala. Am fost si la Cancun (cind nu era copilul inca) si a fost OK, plaja insa plina de pietre si f.ingusta. Am auzit lucruri f.frumoase de Riviera Maya, ne tenteaza, sa vedem daca se potriveste anul asta. Am fost si intr-o croaziera prin Antile (tot inainte de copil), mi-a placut f.mult. Dintre toate insulele vizitate mi-a ramas inima la Martinique, din pacate este extrem de scumpa, deci probabil ca vom ramine doar cu aceste amintiri.
Noi acum sintem in "mood" de ski, asa ca mergem in fiecare simbata sau duminica. Am rezervat si 2 zile la Mont-Tremblant in vacanta din februarie, asa ca Caraibele trebuie sa mai astepte
oanagabriela spune:
Delphin, ca sa iti mai faci o idee de ce se intimpla in Quebec si in Canada in general, iti sugerez sa vizitezi regulat situl unui ziar local "La Presse". Eu sint si abonata la acest ziar, imi place sa citesc ziarul imprimat, desi stiu ca este o specie pe cale de disparitie... Acest ziar este bine informat si relativ echilibrat in comentarii . Daca arunci un ochi in fiecare zii, vei gasi articole interesante si iti vei face o idee mai clara despre viata de aici, cu bune si rele:
http://www.cyberpresse.ca/
Legat de cartile de credit: fiecare banca canadiana ofera carti de credit (Visa sau MasterCard) cu diverse recompense sau avantage. Pe situl fiecarei banci vei gasi multe detalii despre conditii si tipuri de carti oferite.
inacanada2005 spune:
Khristin, Thea va merge, din toamna, la full-day JK. Scoala de care apartinem are acest program. Dar eu...nici nu stiu daca sa ma bucur sau nu ca...ma ia cu rau numai cand ma gandesc...Thea sa stea acolo 6 ore, timp in care sa manance singura (de la pachet !!!), apoi sa se duca singura la baia unde vin si copiii mai mari, apoi sa se imbrace singura si sa iasa afara iarna, plus fara nap,....Ea mananca singura, se duce la baie singura,se si imbraca singura, nu am probleme, dar la daycare ii supravegheaza, daca nu pot sa-si puna singuri snowpants ii ajuta, apoi baia e numai a lor, iar la masa li se pune in farfurioare...Nici nu stiu ce sa ma zic, ca de cand s-a anuntat numai asta fac: stau pe net si...studiez . Pe de alta parte, educatoarea ei de la daycare imi spune sa o inscriu ca va face fata cu siguranta, iar ea considera ca va fi de bun augur pentru Thea. Asa ca o s-o inscriu. Pe 1 februarie ma prezint cu actele...
Acum suntem in proces de incercare sa o "transferam" pe Thea in camera ei, camera in care a dormit sotul meu pana acum, Thea...dormind cu mine . I-am comandat alta mobila (alba, de printesa), urmeaza sa zugravim in alta culoare, sa facem ceva decoratii. Apoi sa incepem operatiunea "culcatul singura"...Cu alte cuvinte...ma/ne asteapta vremuri grele...
Si, pentru ca n-am mai fost pe aici de ceva vreme, urez la toti sarbatoritii La multi ani!, la cei/cele care au probleme sa-i intareasca si sa-i ajute Domnul, iar la copilasii bolnaviori multa sanatate.
Va pup!
codritu spune:
inacanada, bafta la separat copilul. Eu i-am luat lui Petra pat cu printese, i-am lipit fluturasi si printese. A fost foarte fericita si cooperanta, chiar s-a culcat in patul ei ca ea e mare si doarme singura. In momentul cand am plecat din camera a apucat-o plansul si nu s-a oprit pana nu am dus-o iar cu mine. La noi e mare problema separatul ca nu stiu cum sa o fac fara scandal ca Tudor trebuie sa doarma seara nu sa asiste la scandaluri si pe ea daca o apuca nu mai termina. Asa ca eu dupa cateva incercari esuate am lasat-o moarta ca era prea mare circ seara la culcare. Tine-ne la curent cum merge la voi. Succes
Pentru mers in tara cum e mai bine sa iei bilete cu agent sau direct de pe site-uri? Trebuie sa ajungem in tara, inca nu stiu in ce formula, depinde de ce preturi gasesc pentru la vara. Cat e de scump sa stai o luna, adica peste pretul biletelor cam cat se mai cheltuie pe mancare? Noi suntem rau cu finantele anul asta, dar avem un eveniment in familie la care tare as vrea sa fiu de fata.
si
delphin spune:
Merci dragele mele "canadeze" ca m-ati luminat cum e cu sistemul medical..eu concluzionez ca nu e chiar atat de rau. Dar e doar parere proprie si facuta doar din auzite,citite.
Pt. medic de familie,stiu cativa medici generalisti care sunt in proces de emigrare, voi pastra numele pt. contact si voi incerca sa ma inscriu pe liste de asteptare inainte sa ajungem la fata locului, daca e posibil.
Mikiion,Pecuperare buna micutului!
Ai inteles perfect, la noi asta e ideea, din acest motiv mai asteptam, daca nu, am pleca cat de repede ...dar daca facem ceva, vrem sa facem cu cap, sa nu adunam frustrarile, caci in FR suntem bine, ce vrem noi sa facem sunt doar mofturi!
Oanagabriela , merci pt. ideea cu jurnalul, si eu fac parte inca din acesti monstri. Am magazinele mele preferate, la care sunt abonata si-mi vin chiar si aici, cu intarziere, dar ma bucur sa le am, mai ales aici!
Si cu bancile si cartile de credit, incep sa ma dumiresc, e diferit de cum e in fr. Cred ca am prins ideea si sincer ma bucur ca reusec cat de cat, si asta datorita voua,sa-mi raspund la intrebari si sa ma confortez.
MQQMVeniti in formatie completa? Loc ar fi, sunt 3 camere, fara subsol Adica un 51/2 cu doua sali de baie, una mai micuta(pt. baieti:)) si una mai mare,dubla.
Nu am poze aici de cat cu casa in constructie, dar cand vom ajunge acasa am sa-ti pun sa vezi, asa puteti lua o hotarare exacta.
Prajituraresele ce fac?
O zi buna tuturor.
ankalaura spune:
Salutare fete, vin si eu cu o intrebare orientata;
Cunoasteti cumva un curier cu preturi decente, care sa transporte colete DIN ROMANIA catre Canada? M-ar ajuta date de contact de la curieri testati, cu google si cu paginile aurii romano-canadiene am cautat si eu. Pana acum am gasit 4 euro per kg DIN ROMANIA spre Canada, transport aerian (cel mai bun pret). Cel mai prost.. Posta Romana... 14 CAD per kilogram!
Este vorba de vreo 10-15 colete de cca 15-20 kg maxim, fiecare.
Multumesc!