Sezatoarea canadiana (168)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

Gata, s-a treit si se uita la Mamma mia! Asta-i semn bun la ea! Chiar a si mancat o bucatica de paine cu unt!

Ica, Cristina multumesc!

"Less is more" - Mies van der Rohe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

La multi ani! la toti sarbatoritii de azi

Roxana, sanatate Isei .

Mikiion, bine ca a trecut cu bine operatia . Din ce imi aduc eu aminte, in Romania era frecventa operatia de amigdalite si de polipi. De tuburi nu am auzit pina nu am avut si eu copil aici

Delphin, citeva informatii despre scolile de aici. La scolile internationale (ca la mai toate scolile publice), inscrierile se fac in primavara pentru anul care incepe in toamna.
La scoala internationala din Westmount pe care ai dori-o tu pentru copii, coada la inscriere se face de cu noaptea si sint sute de parinti care asteapta. Daca nu reusesti sa faci inscrirea in ziua respectiva, nu mai poti sa-l inscri pentru evaluarea din anul respectiv. Pentru maternelle se face un fel de evaluare cam de 4 ore in care copilul este pus in diferite situatii si da mai multe probe. La sfirsit se da un punctaj (care este destul de subiectiv). Pentru clasele urmatoare in general sint putine locuri si se face de asemenea o evaluare (pentru ca seint multi candidati). La secundar (clasa VI) se da examen cu probe scrise clasice. Pe urma, in timpul anilor de scoala, exista un barem minim la note, daca copilul nu reuseste sa se mentina deasupra, este dat afara... Tot ce am scris aici este valabil la scoala din Westmount, mai sint si alte scoli internationale, unde poate cerintele sint un pic mai lejere (dar eu nu cunosc amanunte).
Fetita mea merge la scoala franceza Marie de France din Montreal. Orarul si organizarea scolilor franceze din Canada nu este aceeasi cu cea din Franta. Aici orarul este la fel ca al scolilor locale: 9 - 15h, cu posibilatea de a lasa copilul la service de garde pina la ora 18, de luni pina vineri. Copiii maninca la prinz la scoala (mincare aduse de acasa sau la cantina, daca exista). Pe urma sint mult mai exigente ca scolile publice (fiind totusi scoli private, care se platesc). La sfirsit se da bacalaureatul francez si absolventii pot aplica la orice universitate din Canada, US sau Europa (studiile fiind echvalente). Eu am o cunostinta al carui baiat a facut scoala aici la Montreal si care a fost admis la facultatea de medicina de la Paris. De la ea stiu ca nu plateste studiile, doar casa si masa...Pe urma ca si cetateni romani, copiii nostri au dreptul sa studieze in orice tara europeana din uniune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Caro, La Multi Ani baiatului tau . Cati ani implineste?

Pitilache, sanatate multa sa va treaca febra.

Mikiion, recuperare usoara. Amandoi finutii mei au avut operatie cu tuburi si s-au refacut f. repede fara nici un incident

Delphin, uite maica o lectura interesanta, cu cifre exacte si la obiect : http://www.dallasnews.com/sharedcontent/dws/dn/latestnews/stories/051709dnbusfrance.40cc221.html . Quoi qu'il en soit, je te souhaite la bonne chance dans tes efforts! Pe cand mutarea pe noul continent?

Oanagabriela, interesante informatiile tale. Si eu stiu ca elevii din ON care fac scoala de French Immersion li se recunosc studiile in orice tara vorbitoare de limba franceza si nu mai sint nevoiti sa dea diferente de limba, etc.

Ontariencelor, care beneficiati de full-day learning la kindergarten anul care vine? Sint tare curioasa care va fi lovitura data daycare-urilor si cu ce schimbari vor veni in viitorul apropiat...

Ma duc acum sa ma uit la pozele Doniei tolanita la soare

Cristina

Yasmine et Chris Anthony

The past is history, the future is a mystery, but today is a gift—that’s why it's called ‘present’.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Denisam spune:

Khristin-ce lovitura la daycare,mai nika, credeam si eu ca se tin astia de cuvant,aiurea, au ales 15 scoli pilot,de ex la noi e doar 1 la W.Churchill si gata..Poate in 2-3ani,deci fix cand vi avea copiii in scoala,norocoasa ca de obicei

Denisa cu Emma Andrea 4 ani si Mark Alex 2,5 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Emma, la multi ani printeso!

Cge, sa fii sanatoasa si iubita!

caro, LMA baiatului.

La multi ani Antonilor si Antoniei, m-ati zapacit cum le stiti pe toate. Ar trebui sa citecs mai des ca si nepotul meu e Anthony.

pitilache, sper ca Roxana e deja mai bine.

Mihaela, nu-ti mai fa griji, ai facut ce trebuia pt Marc, ai sa vezi schimbarea. Si eu am fost operata in Ro de toate astea (fara tuburi) si a fost o mare diferenta.

DanaP, merci de recomandare dar am adjudecat un Iberostar la Riviera Maya anul asta.

Ange, toata lumea spune ca plajele sint superbe in Cuba dar parerile sint impartite in privinta calitatii serviciilor. Uite ce bine a fost unde a fost Donia deci nu as generaliza. Noi am fost de vreo 8 ori la Punta Cana si este tare bine. Trebuie sa ne vorbim ca am "experienta" de RD si am citit atitea reviewuri...

maru, capul sus, se va schimba vintul in curind si pe strada ta.

Khristin, eu nu cunosc pe nimeni in Franta care sa beneficieze de free daycare, platesc si ei la greu nourrice, cresa si altele. Poate pt cei cu venituri f. mici?

M-ati zapacit cu prajitura aia, salivez citind.

Nelia, copiii anglofonilor care sint dati la scoala franceza pierd dreptul de a isi da proprii lor copii la scoala publica engleza.

AnaStroe, sint f. multi anglofoni care isi dau copiii la scoala franceza. Eu stau in cartier anglofon si sint f multi car eopteaza pt franceza, ei mi-au explicat ca pt ei e mai important sa fie copiii perfect bilingvi (inclusiv ortografia corecta ca l avorbit e mai usor) chiar daca nepotii isi pierd "dreptul" la scoala anglofona.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

Dragelor, va multumesc sincer pt. toate informatiile pe care mi le oferiti. E drept ca de departe totul pare frumos si roz, si intr-un sens si intr-altul, din acest motiv noi vrem sa venim sa vedem, sa studiem putin la fata locului.

Studiile universitare gratuite sunt pe sfarsite si in FR. Sunt proiecte de lege pe"rol" se discuta intens introducerea studiilor payante.
Sistemul de sanatate,asigurarea medicala e adevarat ca e buna sau pot spune inca e buna, pt. ca sunt in deficit mare si se cauta solutii. Din ce in ce mai multe medicamente nu mai sunt subventionate, doctorii practica depasiri de onorarii, adica o vizita la medic e rambursata pe baza de 21€, dintre care 70% securittea sociala si restul complementara daca o ai. Dar medici in general nu practica consultatia de 21€, ci in cel mai fericit caz de 30. Un pediatru in zona pariziana costa 41€. Cica esti rambursat

Exemplu, asta vara am facut vacanta in fr in zona pariziana si am profitat sa vaccinz copii. Rendez-vous chez le pediatre, 15 min., doua intepaturi ,82€. Copilul tuseste si face febra..hop la dr, nu vad nimic acum, daca nu scade febra cu dolipran, reveniti si-l punem pe antibiotic. 41€, 3 zile mai tarziu, revin si-mi taxeaza din nou 41 si tott asa, fara scrupule.Esti rambursat 21€ din 41€. Poti spune merci ca te ramburseaza, caci tot e ceva, insa nu trebuie uitat ca acum 5 ani consultatia era 20€ si erai rambursat 20. Cine stie peste 5 ani cum va fii?
Pe sot il doare un dinte, crede ca are o infectie ceva. Mergem la dentist, care cica daca doar face tratament e rambursat, dar tot pe baza de 21€, dar consultatia costa 69€, caci cica iti face radiografie obligatoriu.
Il abureste si ii face un devis cum ca daca nu face tratamentul acum, pierde toti dintii, ii mananca osul, etc. Tratamentul propus, un detrartaj, care e considerat tratament de lux de catre casa e asigurari si nu e rambursat de nici un fel.
Deci chiar asa de grav era, caci avea nevoie doar de un detrartaj
Fara scrupule! Insa cabinetul era super dotat, totul avea iz de lux, pana si hartia de la retetar, cu antet si hartie speciala, cu filigran si etc.Pai cred si eu, ca sa-si scoata investitia trebuie sa practice astfel de preturi si o astfel de politica.

Ca femeie insarcinata insa esti super bine acoperita. Aici nu am ce zice. Insa depinde peste ce personal dai si la ce spital alegi sa nasti.
Cu primul am avut noroc,o unitate mica si nu era aglomerat. Cu al doilea am ales eu spitalul si aproape ca ma agasau cu atata atentie, plus ca dupa ce am plecat din spital am avut o super urmarire post operatorie si asta datorita faptului ca sotul meu i-a zis intr-o doara anestezistului ca dorm cu sosete, caci simt rece, de unde anestezistul a dedus o circulatie periferica deficienta si mi-a dat sa port ciorapi speciali o luna inainte de operatie si 2 luni dupa, plus injectii si teste de sange!

La voi cum e cand mergeti la dr. La dr de familie, la pediatru, la specialist?Pe la maternitate nu mai trec!

Ce ne mai atrage pe noi, sunt oportunitatile de avansare in cariera. In fr, greeeu avansezi, oportunitatile sunt minime. ex. o casiera de supermarche casiera moare, nu i se va da niciodata posibilitatea sa mearga pe un post mai superior, poate doar la raionul de branzeturi sau mezeluri si sa aranjeze in rafturi daca nu sunt oameni suficienti.
Ex. meu: in jobul meu din fr am inceput de jos, au fost super multumiti de mine, dar niciodata nu mi-au at o prima sau ceva, din contra, mai multe responsabilitati. Din proprie initiativa am vrut sa fac specializare, cea mai inalta, pe cont propriu. De frica sa nu ma piarda, mi-au platit specializarea, adica au facut hartiile necesare, caci o intreprindere e obligata sa plateasca anual o taxa de formatiune, chiar daca nu trimite pe nimeni in formare, deci si-au rentabilizat cumva taxele platite.Serviciul respectiv a platit la scoala.
Am dat tot ce am putut la formatiune, am iesit prima...foarte bine pt. moralul meu. Am fost avansata in grad, mai multe responsabilitati, dar nimic la salariu...si ar mai fii multe exemple de genul!

Incercam sa punem in balanta toate si sa luam o decizie realista. Avem suficient timp si lucrurile se vor mai schimba in acest timp...in bine, in rau...cine stie?

Mimitele, recuperare rapida la puiut!

Sanatate si fericire sarbatoritilor!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

La multi ani tuturor sarbatoritilor: gemenute de Lorelai, Antoni si Antonii, baiat de caro!
Sper ca n-am uitat pe nimeni...

Delphin, 2011 sa fie! Pe-acolo am trecut, da. Nu ma mai necaji.

Ange, eu as face un clasament cu RD, Punta Cana la #1, Cuba la 2, RD Puerto Plata la 3. Asa ca vezi, nu conteaza tara neaparat, ci locul. Si resortul. Stelele nu se pot compara 1 la 1 intre Cuba si RD. Ce am observat eu in Cuba e ca personalul aduce mult a ce era in Ro la mare pe vremea..., adica ospatarii de la cooperatie detasati vara, de-aia unsi cu toate alifiile. Eu m-am intrebat de multe ori cum au ajuns acei cubanezi sa lucreze acolo, cate pile au, unde-s in nomenclatorul partidului si cata spaga au dat. Ca ei nu-s reprezentativi pt cubanezul de rand. In RD, sunt tinerei si mult mai "reali". Si eu am vrut sa merg in Cuba sa vad Havana inainte de MacDonalds, dar mi s-a ocupat locul pana m-am dus dupa pasaport in camera. Aveau un zbor pe saptamana aprobat de partid inspre Havana. Asa ca trebuie sa mai merg odata. Noi vrem sa gasim ceva in mijlocul lui februarie undeva la soare. mimitete, ai dreptate, preturile spun ca economia duduie!




pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

Multumim de urari siintoarcem si noi urarile celorlalti sarbatoriti!

Delphin, dupa cum vad, vrei sa vii in Canada? eu inca pling dupa Fr, dar asta-i alta poveste. Spui de asigurarile medicale, peste tot se schimba lucururile, cat si cum esti rambursat. Aici nu platesti pentru o vizita la medicul de familie, dar trebuie sa-l ai pe acel medic de familie. Lipsa de medici generalisti care sa practice medicina de familie este ENDEMICA in Canada (
www.cbc.ca/canada/montreal/story/2006/11/02/quebec-familydoctors.html?ref=rss" target="_blank">http://www.cbc.ca/canada/montreal/story/2006/11/02/quebec-familydoctors.html?ref=rss). La specialist ajungi cu trimitere la doctorul de familie si in general se cam asteapta.... de la 3 saptamani in sus. Stomatologia nu este acoperita absolut deloc (cel putin in Ontario.) Nici macar un curatat de dinti/detartraj. Sistemul scolar are minusurile si plusurile lui si difera de la provincie la provincie (Khristin, pe partea de french immersion se obtine un certificat de french immersion la sfarsitul liceului daca 10 credite dintre cele 30 sunt luate in french immersion). Cariera: niciunde in lume nu faci cariera daca nu ai networking! Si cum suntem imigranti stam mai slabut la criteriul networking. Da, avansezi, dar mai incet si, credeti-ma, mai slab platiti decat "indigenii". Pentru ca din start pornim cu handicap. Am o prietena care e in cautare de job, dupa ce a primit pink slip-ul in octombrie anul trecut. Lucreaza in banking iar agenta cu care lucreaza sa-si gaseasca de lucru i-a spus: you're worth as much as your network is worth! Fostul meu sef, canadez quebecos, imi zicea acum vreo luna ca pentru un job de manager nu conteaza ce stii ci pe cine stii.
Peste tot sunt parti bune si parti rele. Poti cantari la pareri pana te plictisesti, daca nu ai trait in acel loc cel putin un an, nu iti dai seama cum e viata. Pe langa toate lucrurile astea pe care le calificam ca importante mai sunt o gramada de "maruntisuri" care pot sa faca sau sa "desfaca" ceea ce numim calitatea vietii: clima, oamenii din jurul tau, anturajul, job-ul, colegii de job, prieteni (daca ii ai sau nu), mancarea de la alimentara, pantoful care-l vrei dar nu ti se potriveste calapodul, ceea ce-ti place sa faci intimpul liber si daca ai ce sa faci in timpul liber acolo unde te afli.....nu e rau in Canada. Dar nici raiul pe pamant nu este asa cum nu e rau in Franta, dar nici raiul pe pamant nu este. Raiul pe pamant: Bora-Bora dupa ce ai castigat la loterie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:
citat din mesajul lui caro

Multumim de urari siintoarcem si noi urarile celorlalti sarbatoriti!

Delphin, dupa cum vad, vrei sa vii in Canada? eu inca pling dupa Fr, dar asta-i alta poveste. Spui de asigurarile medicale, peste tot se schimba lucururile, cat si cum esti rambursat. Aici nu platesti pentru o vizita la medicul de familie, dar trebuie sa-l ai pe acel medic de familie. Lipsa de medici generalisti care sa practice medicina de familie este ENDEMICA in Canada (
www.cbc.ca/canada/montreal/story/2006/11/02/quebec-familydoctors.html?ref=rss" target="_blank">http://www.cbc.ca/canada/montreal/story/2006/11/02/quebec-familydoctors.html?ref=rss). La specialist ajungi cu trimitere la doctorul de familie si in general se cam asteapta.... de la 3 saptamani in sus. Stomatologia nu este acoperita absolut deloc (cel putin in Ontario.) Nici macar un curatat de dinti/detartraj. Sistemul scolar are minusurile si plusurile lui si difera de la provincie la provincie (Khristin, pe partea de french immersion se obtine un certificat de french immersion la sfarsitul liceului daca 10 credite dintre cele 30 sunt luate in french immersion). Cariera: niciunde in lume nu faci cariera daca nu ai networking! Si cum suntem imigranti stam mai slabut la criteriul networking. Da, avansezi, dar mai incet si, credeti-ma, mai slab platiti decat "indigenii". Pentru ca din start pornim cu handicap. Am o prietena care e in cautare de job, dupa ce a primit pink slip-ul in octombrie anul trecut. Lucreaza in banking iar agenta cu care lucreaza sa-si gaseasca de lucru i-a spus: you're worth as much as your network is worth! Fostul meu sef, canadez quebecos, imi zicea acum vreo luna ca pentru un job de manager nu conteaza ce stii ci pe cine stii.
Peste tot sunt parti bune si parti rele. Poti cantari la pareri pana te plictisesti, daca nu ai trait in acel loc cel putin un an, nu iti dai seama cum e viata. Pe langa toate lucrurile astea pe care le calificam ca importante mai sunt o gramada de "maruntisuri" care pot sa faca sau sa "desfaca" ceea ce numim calitatea vietii: clima, oamenii din jurul tau, anturajul, job-ul, colegii de job, prieteni (daca ii ai sau nu), mancarea de la alimentara, pantoful care-l vrei dar nu ti se potriveste calapodul, ceea ce-ti place sa faci intimpul liber si daca ai ce sa faci in timpul liber acolo unde te afli.....nu e rau in Canada. Dar nici raiul pe pamant nu este asa cum nu e rau in Franta, dar nici raiul pe pamant nu este. Raiul pe pamant: Bora-Bora dupa ce ai castigat la loterie!

Mama mandra de Dan Andrei (24/03/1996) si Thomas Adrian (18/01/2004)
http://community.webshots.com/user/lidia67


Subscriu

Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Denisam spune:

Hello,
M-ati provocat sa scriu legat de plaje si soare...E strict parerea mea din ce am vazut in ultimii 6 ani, cand am mers cam de 2 ori pe an.
Nu stiu de ce toata lumea are tendinta sa se raporteze doar la RD si CUBA cand e vb de soare..Cuba nu are cum sa fie in opinia mea pe locul 2,decat dc ai vazut doar cele 2 destinatii..Puerto Plata iarasi e departe ca plaja..Aruba si Bahamas sunt clar pe acelasi loc cu RD,daca nu pe primul loc,depinde ce fel de servicii vrei- mai bastinase sau mai americanizate(Aruba si Bahamas au clar ca tinta nord america).
A si sa nu uit, cea mai SUPER plaja in RD este in sud, LA ROMANA-de departe bate pe Punta Cana...
Iarasi am feedback pozitiv si pt St. Martin -care nu e cu mult mai scump ca RD, depinde de perioade,iar plajele sunt superbe, avand in vedere ca e colonie franceza-olandeza,serviciile sunt iarasi super.
Dar fiecare merge unde considera, noi de ex nu avem experienta prea buna cu CUBA, odata am fost,deci am scos-o de pe lista.

Denisa cu Emma Andrea 4 ani si Mark Alex 2,5 ani

Mergi la inceput