Nazdravani de august-septembrie 2003 (ian.2010)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Mihaela, lasa ca te vei descurca. Ai marele avantaj ca stai intre ei si ii auzi vorbind pe langa tine si asa va fi mai usor... dar stiu cum e suedeza... cred ca eu te inteleg cel mai bine... de fapt eu 'germaneam' mai mult decat 'englezeam' si nu prea incercam sa invat suedeza la inceput, aveam mai multi vorbitori de germana pe langa mine si am invatat suedeza mai greu dar pana la urma a mers. Ma bazez pe tine!!!!

Iuliana, eu am un singur, unic, irepetabil Alex... nu e nici o distanta intre Alex si Alex... Doar la Mihaela e cazul... Problema la mine e ca pravalia se inchide din cauza programului... nu e bine sa lucram in 'w-e' iar eu cam ajung in 'w-e' acusica... nu foarte repede dar sunt pe 'joi-vineri'... Gandeste-te numai ca l-am nascut pe Ale xla 35 de ani si intelegi... Acum nu mi-ar fi frica de 'w-e' ci de Doamne fereste vreun defect genetic de tip Down sau mai stiu eu de care... caci toate lucrurile se fac la vremea lor si eu am cam pierdut degeaba 'luni-miercuri', ca faceam doctorate si alte prostii... profesionale si materiale. avis amatorilor!

Multumesc pentru felicitari, daca ati sti voi cum e sa ai un baiat...- care aveti intelegeti!- pe care sa il faci sa invete de placere, sa ii placa ce face dar la testare sa fie mai interesante fetele de la banca din spate sau cum ninge afara sau mai stiu eu ce!!! Branza buna in burduf de caine nu alta! Saptamana trecuta a stat langa o fetita si doi baietei - vorba vine langa!...- pe care i-a admirat, carora le-a vorbit in timpul testului apoi a admirat ninsoarea si abia apoi s-a apucat de scris... si normal nu a terminat... Saptamana asta, desi a stat cu prietenul lui si langa alta fetita a terminat intai testul, apoi s-a apucat sa ii scrie fetitei testul, sa o mai si necajeasca etc... e culmea copilul asta. Se plictisea. Asa ca domana l-a scos langa catedra si l-a pus sa deseneze... si a inceput sa scrie... Scria cuvintele din test pe tabla!!!
Asta e fiu-meu. Cica repeta...
La terminarea orelor s-a dus la teacher sa ii spuna ca o iubeste!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Carmen ce figura e Alex!
Da, stiu ce spui de avantaj...o sa il am din nou de saptamana viitoare, cand reincep practica. Acum sunt in pauza de dinainte de Craciun...si imi lipseste, ca parca mi se impleticeste limba cand vreau sa spun ceva .
Eu mai am un avantaj, mare dupa parerea mea. Il am pe Ovi in domeniu, ca ce am eu de studiat sunt materii biomedicale. Si in plus am colege la laborator pe care le pot intreba cuvinte. Ieri ma distram ca totul merge si aici din engleza in suedeza ca la "furculition", stiti nu?
Adica mutation e mutation(numai ca in suedeza se citeste mutahun), replication e replikation(citit ca in ex. anterior), traslation e translation cu aceeasi metoda de citire...si exemplele pot continua . Si eu care ma stresam ca nu stiu cuvinte de specialitate in suedeza .

si scuze ca nu mai scriu de Silvia, dar ea pur si simplu e OK, fara evenimente. Se joaca toata ziua, va dati seama ce scoala face. In schimb e preocupata de matematica si zilnic avem exercitii, cerute de ea. Apoi mai scriu pe blog despre ea, recent am scris despre ea cate ceva, daca aveti chef intrati si cititi.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Mihaela, eu chiar as vrea sa mai scrii despre Silvia si nu numai... nu prea mai am timps aintrupe bloguri... dar chestia cu goodies a fost super. Fa si tu macar copy/paste sa nu ma apuc sa mai caut... gasesc aici tot..

Iuliana vorbeste mama de baiat din mine, tare mi-ar placea sa am o fetita. Mi-am pus okii pe Iris a Cristinei, da ajung eu si acolo!!!

Cristina, bafta!

Dana, trimit poze pe mail dar fa si tu la fel! Si mai vrem povestiri despre Raduc nazdravan.

Anka, nu te stressa... Iti dau o veste proasta. Toti barbatii sunt cam la fel, cu diverse nuante, insa practic la fel:copii mai mari... Ideal pentru noi e sa le vedem mai intai calitatile si sa nu incercam sa ii schimbam ca sigur nu ne iese - sunt mai catari decat catarii - ci sa ii luam asa cum sunt si sa incercam sa exploatam la maximum ce e bun din ei.
Eu am aplicat aceeasi metoda de dresaj de la fiu-meu: intotdeauna comentez doar actiunile si niciodata caracterul si ii pozitivez pe cat posibil. Pe amandoi. Chiar si cand imi vine sa il strang de gat pe asta mare... il ard altfel cand mi se pare ca e prea comod, nu ii spun ca ma enerveaza, ii arat ce nu a facut si plec... Dupa aia nu vorbesc cu el pana rezolva problema. Dar ii spun. Iar cand simt ca nu mai pot spun:Halt! Azi eu stau si faceti voi. Si se mobilizeaza amandoi si le iese... ca vor sa demonstreze ce tari sunt...
Ideea e ca pana la urma trebuie facuta o lista cu ce are de facut fiecare si de invatat fiecare sa bifeze ce a reusit sa faca si ce a ramas to do... bine, tu vei bifa toata lista prima dar incet vor deveni si ei constienti ca sunt codasi. Si nu le face tu treaba... - se vede ca am fost la psiholog cu fiu-meu impreuna, nu? Macar si pentru a il aduce pe tata-sau in fata psihologului a meritat sa fac consiliere pentru Alex anul trecut 6 luni!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Carmen daca ai citit aia cu godis, atunci copiez cea dinainte:

Silvia ma intreaba de ceva vreme despre plante. Ceva de genul:
“Daca plantele nu au inima, nu au plamani si nu pot respira, cum traiesc?” “Daca nu au gura cu pot bea apa?” “cum mor florile, plantele, copacii?”
Dupa explicatii cat de cet pe intelesul ei, cum ca au altfel de viata decat animalele si decat noi oamenii,dar si ele sunt vii, ca “inspira” bioxid de carbon si “expira” oxigen intr-un alt fel decat prin plamani, ca isi trag apa prin niste “vene”, ca sunt organisme simple si nu au nevoie decat de apa si lumina ca sa traiasca, ca mor fara astea sau cand au ajuns la “batranete” sau ca fac si ele diferite boli, dar care nu sunt ca ale noastre, ale oamenilor…azi mi-a pus intebarea bomba:
“Dar rosiile cand le mancam sunt vii sau moarte?”

Ei bine, i-am dat un raspuns pe care l-a inteles, l-a acceptat. Voi ce cedeti? E rosia vie sau moarta cand o mancam? Sunt curioasa daca raspunsul ce mi-a venit pe moment e OK, caci zau daca stiu raspunsul “adevarat”…

Apoi mai are tot felul de intrebari ciudate despre animale…ce fel de animale? Pai de ex. puricii…
“Dar puricii cum se apara?” La inceput nu am inteles ce vrea, asa ca i-am cerut explicatii.
“Asa ca pisica, ca zgarie, cainele ca musca si gandacii ca inteapa.”
“Ah, pai nu se apara, ei doar pisca ccc ca sa se hraneasca. Si se hranesc cu sange. Ca tantarii”
“Sange…ca vampirii???” :) )
Ok si alta intrebare:
“Din ce grupa de animale face parte puricele?” Zau daca stiu de unde a luat-o cu puricii, va jur ca nu a vazut in viata ei…

Si la final sa va spun ce vise are asta mica: sa se faca artista, sa castige bani vanzand tablouri si opere de arta si cu banii castigati sa vindece animale…:)). I-am spus ca invers are mai mari sanse sa supravietuiasca…adica sa fie doctor de animale si cu banii castigati sa investeasca in arta. Inca nu m-a inteles, mai are vreme…

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Carmen, ma refeream la faptul ca atunci cind e distanta mare de virsta, ai mai mult curaj sa mai faci unul. Na, la voi ar fi cel putin 7 ani daca ai incepe procesul in momentul asta.

Baiat bun Alex al tau, dar vezi sa nu te transformi in soacra de nora :)).

Mihaela, ia uite ce o preocupa pe mindra ta:)). Emma mea e mai practica, nu vizeaza, nu se gindeste la viitor...deocamdata. Bine, isi schimba de la o zi la alta ce vrea sa fie, dar in general isi doreste lucruri practice. Anul trecut vroia sa fie balerina sau patinatoare, anul asta vrea profesoara etc.

Mergi la inceput

Mei, al meu e constant.. ma rog, a vrut un timp sa fie spectator de desene animate!!! apoi sa se faca actor dar i-a trecut... Tot paleontolog vrea sa fie si tot aduna bani sa isi faca muzeu... Pot sa spun ca are si idei pentru fondurile muzeului, pe langa cererile de sponsorizari pe care stie sa le emita, si le emite,mai executa tablouri cu diverse teme, daca e iarna de iarna, daca e de primavara etc... dar mai ales cu dinozauri si paduri pe care ni le vinde - eu zic ca le inchiriaza de fapt cu jumatatea de ora !!! - pe rand... noua, bunicilor, prietenilor. Cand vine bunica-sa si e in urma cu cumparatul tablourilor ii spune: mai am un tablou pentru tine. Da-mi un leu! - imi place cand are mai multe, si produce destule!!...
Sa fereasca Dumnezeu sa vreau sa ii arunc vreo opera de arta! Doamne Fereste!
Asa ca daca vreti facem schimb de idei...
Asta mic al meu are cont in banca in care isi verifica extrasul anual... ca ii intra si alocatia... adica, s-a pus pe strans bani. Nu ii e lui clar ce e cu dobanda etc, stie doar ca banii stau bine la banca si ca vrea sa faca 18 ani sa ii fac card!
Ideea e ca aduna dar munceste pentru ei. Adica nu ii dau inca bani de buzunar - ce sa faca cu ei? - dar isi castiga banutii pentru muzeu daca picteaza si daca isi face temele frumos.
Acum ca are 6 ani am inceput sa emit pretentii si l-am anuntat ca nu cumpar decat tablourile reusite... nu cumpar decat calitate!

Aproppos de intrebari dragute, mi-am amintit Alex m-a distrat anul trecut cand intalnindu-se cu o fetita micuta si jucandu-se cat s-au jucat i-a raspuns la o intrebare draguta. Fetita a intrebat 'de ce se fac casele afara?' '- pai ca nu au loc inauntru!!' i-a raspuns senin Alex...

Mergi la inceput

Am si eu nevoie de un sfat va rog.
Al meu copil doarme f puitn. De felul lui e asa.
Dar cum a mers mai putin la gradinita in ultimile luni chiar f putin doarme.
Exceptand peritolul de care nu ma indur sa ii dau, ce altceva as putea face sa doarma si el un minim de ore? Adica, nu doarme la pranz si seara se adoarme dupa ora 23, desi e in pat de la ora 21...
Sau doarme la pranz si tot mult dupa ora 23 adoarme...
Nu mananca ciocolata seara - ba nu mananca mai deloc ca nu stiu ce i-am spus ca ar contine!!- nu stiu ce sa ii mai fac. Iese cam putin afara, ce e drept... dar ieri a iesit si afara vreo 30-40 minute, e un cancer la noi de iti ingheata toate alea!... Televizorul, pc-ul si Iphone-ul bata-le vina e drept ca au cam intrat de cateva zile in circuit intens insa nici pana sambata cat nu avea voie sa stea de cat 30 min pe zi la tv sau iphone sau pc tot nu dormea mai mult...

In afara rosiilor asumate imi dati si ceva sfaturi please?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Pfuu, ce fun povestiti voi... O sa revin sa comentez si eu, dar acuma, scurt, cu ce ma doare.

Ce e drept, sunt destul de stresata. Din pacate, nu pot spune ca m-a sustinut cineva in tot acest proces, in afara de barbatu-miu si Eliza, barbatu-miu cumva pasiv asa, la modul "facem cum zici tu", Eliza mai incantata (am "mituit-o" cu ideea ca va avea o alocatie mare din care isi va putea cumpara ce vrea ea, si ca va avea o scoala frumoasa de tot si ca acolo e un bioparc mare si fain, etc... - stie de bioparc-ul de la Valencia, si fusese si la Vergel la safari...)
Deci cam de-asta sunt stresata, cam tot greul a fost, este si va ramane pe umerii mei. Ei, barbatu-miu si Eliza, se straduiesc si ei cum pot. Dar greul va fi la mine (de ex barbatu-miu habar n-are franceza, tot studiaza dar prea putin, si fara interes foarte mare - e drept, e si obosit, iar eu il las cu fetele seara... lectii ii mai lipsesc!)
Acum, am o noua emotie. Am aflat ca Eliza va intra direct in clasa a 2-a la toamna, ca e nascuta inainte de 30 sept, deci m-au luat emotiile, ca daca stiam de la inceput, o dadeam de anul asta la scoala si facea aici clasa 1, macar ca idee, ca disciplina, cat de cat, ca la gradinita si asa n-a facut mai nimic si oricum acum sta acasa....
In cazul asta, lucrurile se schimba. S-ar putea sa plecam... tineti-va bine... la sfarsitul lui martie! Sau inceputul lui aprilie...
Daca totul merge conform procedurii, vom avea vizele in pasaport oricand dupa 11 martie. Caz in care plecam, nu mai stam, macar ca sa apuce si ea putina scoala acum, mai precis 2 luni pline, poate 2 luni jumate... Avantajul e ca ar merge la o clasa speciala, sa invete limba.

Alt stres il am cu mine insami. Imi place sa stau acasa, vreau sa mai sta, o sa fiu obligata sa mai stau, dar stiu ca mi-ar prinde bine si o alta activitate. Problema e ca nici daca o sa vreau sa imi caut ceva de lucru, nu o sa prea pot, daca vreau sa le mai ajut putin pe fete, dupa ce ajungem. Erika e inca mica, vreau sa ii caut pe indelete un loc la gradinita. Eliza e timida, nu are o fire bataioasa, va conta enorm pentru ea sa fiu alaturi de ea, sa o ajut cu scoala. Din fericire, prin prisma pregatirii mele de baza, o sa pot. Si ar fi pacat sa nu profit de asta.
Totusi, stat acasa EGAL bani nema! Ma rog, mai am cateva luni de indemnizatie, si asta va conta mult, primesc ceva bani acum, cat macar nu o sa stau pe gratis acolo....

De asta ziceam ca citeam experientele voastra cu sufletul la gura (aici vorbesc de Mihaela, de Dana - ca proces de emigrare si integrare, de scoala, de Iuliana - pentru scoala fetelor, etc).
Insa in cazul vostru, Mihaela si Dana, ati avut sansa ca sotii aveau deja un job acolo, si aveati o casa. Sa te duci asa, in eter, e un sentiment bizar. M-am gandit acum cateva zile daca nu ar fi mai intelept sa mergem intai fara fete, sa gasim noi o locuinta, sa facem actele... Dar nu, e prea departe, e prea scump, dureaza prea mult zborul ca sa ma joc de-a du-te vino cu Europa...

Deci am sentimente controversate. Mi-a trecut si supararea pe barbatu-miu O sa aplic din sfaturi.
Dana - intrebai cum e el de fapt. Pai aia e problema, noi mereu ne-am ajutat foarte mult. Eu cred ca s-a schimbat putin de cand stau eu acasa (ceea ce nu pot condamna, era si normal sa se intample asta iar eu cu bucurie l-am menajat de cate ori s-a putut).
Merge cu fetele in parc, el se ocupa de Erika atata timp cat e acasa, seara, noaptea.... El ii da de mancare, el o schimba...
Insa na, ca orice barbat, nu e analitic. Nu asa ca mine. La el lucrurile sunt in alb si negru. Daca s-a obisnuit sa despic eu toate firele in 7 mii, el nu vede sensul sa parcurga impreuna cu mine acelasi rationament, ca doar am facut-o eu deja, deci facem cum cred eu. Incerc sa vad aici partea buna

Totusi, uneori, am si eu nevoie sa imi spuna cineva ca lucrurile se vor aranja, ca blablabla, dar mai implicat asa, si in fraze mai complexe, ca doar atata, lasa ca o sa fie ok si dupa aia sa vorbim despre ninsoare nu imi place

Am fugit acuma la fete, avem de facut ordine in camera, am ramas cu obiectele mici....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Carmen pai ce sa mai povestesc despre Raducu, ca ma simt coplesita despre cate povestiti voi, referitor la imaginatia si precocitatea puilor vostri
Din pacate, aici la gradi nu se lucreaza prea mult (nici macar acum, in anul de vorschule). Teoretic au in programa numai o ora de pregatire pt scoala pe saptamana!!! Mie mi se pare foarte putin, de-aia am luat carti speciale pt pregatire din librarie si mai facem acasa. El e abil, n uare dificultati in a intelege o tema din carti, le face, dar stam totusi destul de prost cu concentrarea pe termen lung.
In plus, dupa gradinita, cand ajungem acasa, el nu e in cea mai sclipitoare forma ca sa il pun de pe la 6 sa inceapa exercitii. Deci ne ramine weekendul si acela nu mereu pt ca fiind singurele zile cand suntem impreuna toti trei, preferam sa mai facem si alt fel de activitati.
Insa probabil din primavara o sa fie cazul sa ii impun un program de lucru pt scoala, ca altfel nu vad cum sa fie mai pregatit. In orice caz, nu imi fac probleme ca nu se va descurca, sau ca va fi printre cei mediocri, pt ca toti copiii de aici sunt cam la acelasi nivel, fiind pregatiti in acelasi stil la gradinita. Chiar am senzatia ca aici se doreste acest gen de invatatura cu picatura, ca na, clasa de sus, "cu scoala", e mai restrinsa, iar plebea trebuie sa isi vada lungul nasului inca de pe bancile gradinitei si sa nu aspire prea sus. Chiar cred ca il tine pe loc gradinita, prin sistemul asta de joaca supravegheata care se practica.
Insa, pe de alta parte, ca sa nu fiu chiar asa de negativista, constat ca o rupe pe engleza deja, germana nu mai are mari secrete (normal, la nivelul celor 6 ani ai lui), ii duce saptamanal intr-un loc interesant de vizitat (muzee, zoo, locuri din jurul Vienei). Altfel, joaca si desen
Saptamana viitoare incepe cursul de dancing-yoga-kids si sper sa ii placa (mie mi-ar placea sa fac asa ceva pt mine dar nu merge decat pina la 10 anisori).

Mihaela imi place ce interesata de toate e Silvia. Nu stiu cand si-ar pune si Radu astfel de probleme "existentiale". Mai intreaba el una alta, dar nu asa de "adinci"
Si apropos de furculition, am constatat si eu cu multa bucurie ca sunt multe cuvinte in romana preluate din germana. Pe de alta parte, ma termina germana asta unde gasesc pt acelasi cuvant (din romana) vreo 3-4-5 cuvinte in germana
Chiar ma plingeam zilele trecute unei amice de aici ca sunt putin dezamagita de mine, credeam ca dupa un an si jumate voi stii germana la nivel de conversatie, si ea, dupa sistemul "curaj gaina ca te tai" mi-a spus sa mai pun un an si jumate la socoteala

Hai pupici la toata lumea!

Hobby

www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank"> .... "Ok, everybody, that's a wrap!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Carmen - vad ca am fost aproape simultan, sa zic repede
Cate ore vrei tu sa doarma? Eliza nu mai doarme de 2 ani la pranz. Si e super ok, asa e ea, se trezeste devreme si doarme putin. Si eu sunt la fel. La polul opus este Erika, si barbatu-miu. Ei iubesc somnul!

Sa iti zic programul Elizei:
- la gradinita nu mai merge deloc si nici nu va mai merge. Oricum, din 2008 toamna o iau la 12 si nu mai doarme la pranz. Deci avea 5 ani.
- nu e niciodata in pat la 21 sau 21.30, mai ales din cauza mea, nu pot sa stau chiar asa devreme cu ea, dureaza pana la ambalez pe amandoua, pana fac si eu un dus sau strang prin casa.
- nu mancam ciocolata, decat foarte putina si cu atentie, de regula avem cioco mai alba, mai cu pacaleli decat ciocolata ciocolata. Dar si aia e cu portia si clar ca nu in fiecare zi, poate doaro data sua de doua ori pe saptamana, si doar dimineata, niciodata dupa-amiaza
- mancare, de fel a inceput sa manance mai putin, a inceput sa faca mofturi, desi cand era mica manca mult mai variat si portii mai consistente as zice. Acum, mai degraba ciuguleste si mai mult o imping eu de la spate.
- sport nu face, doar la balet mai merge, dar nici asta nu amai facut in ultima vreme, cu frigul si zapada de la noi, tot au fost probleme cu circulatia,... hm, vedem daca o sa mai mearga de saptamana viitoare. De regula mergea lunea si miercurea.
- nici la muzica nu mai merge, tot eu sunt responsabila, m-am enervat cu vacantele astea aberante, cu scolile inchise din 14 dec, tot o mie de vacante si tot o mie de libere, am zis pass ca tot plecam.
- afara nu am mai iesit in ultima vreme, cat a avut Erika varicela. Ieri am iesit si vom iesi si azi. Stam insa putin, cam o ora, o ora si ceva.
Drept urmare, Eliza se agita ca un sifon, barbatu-miu zica ca parca are furnici, atata se batzaie si alearga si se agita... evident... NU DOARME!

Seara adoarme pe la 11, uneori si 12.
Dimineata se trezeste dupa 8. Deci doarme 9 ore, cam atat.

De fapt, ar trebui sa doarma mai mult? Ea are un tonus bun, nu are cearcane, e vesela... Peste zi avem diverse activitati, se mai joaca, mai facem lectii, mai vede un desen, deci nu sta degeaba, dar na, nici energia nu si-o consuma, atunci ma gandesc ca nici de somn mai mult nu are nevoie...

Poate ne mai lamuresc fetele, mie nu mi s-a parut putin sa doarma 9, maxim 10 ore pe zi, de la 5 ani incoace....

Mergi la inceput