Nazdravani de august-septembrie 2003 (ian.2010)
Raspunsuri - Pagina 6
iuliana spune:
Carmen, imi pare rau de Alex. Acum e iarna si se tin microbii scai de copii. Insanatosire grabnica!!
Ieri mi-a spus profesoara Emmei ca vrea sa o testeze ca sa mearga la o scoala de copii "dastepti" cu accelerated program de invatare. I-am zis ca poate sa o testeze, si chiar daca se califica (ceea ce e mai mult ca sigur), eu nu o trimit acolo pentru ca vreau inca sa copilareasca. Copilul nici macar cl. I nu a terminat-o. Acolo, de ex. ce fac in cl. 1 fac in cl. a 3-a. Nu ca nu ar face fata (si la mate si la citire de ex e la nivel de cl. a 3-a, dar si temele sint ca la cl.a 3-a etc) si nu vreau, mai ales ca si acum are teme multe. Mi-a zis ca pot sa ma duc la scoala aia, sa ma interesez de program etc, dar eu sint hotarita sa nu o trimit. O mai las citiva ani. Alta varianta e programul GATE (gifted and talented education) in cadrul scolii si poate aici as da-o pentru ca fac si citeva ore (nu stiu exact cite) la nivelul la care sint...sint clase heterogene.
Ieri am fost la cinema cu fetele la "princess and the frog". Dragut, dar nu stiu exact cit au inteles fetele din film ca toata convorbirea e cu accent de "negri" pe care si mie de multe ori mi-e f. greu sa ii inteleg cind vorbesc.
Ieri am babysit baietelul vecinului de linga mine. Are 2 ani si e tare micut (chinez), dar fetele au fost incintate, Emma mai ales. Diana chiar a fost un pic geloasa si chiar ma intreba de ce il pup si ii era cam greu sa ii dea jucarii de-a ei. Asa mare mi s-a parut deodata Diana comparativ cu asta mic, unde inainte mi se parea ca e chiar mititica. Si cind l-am pus in scaunul de masina al Emmei, chiar parca era o mina de om. Si am schimbat si diapers...eeee, experienta noua ca de 2 ani jumate nu am mai facut asa ceva. Prima data Diana aplecat din camera sa nu ii vada cucul, a doua oara era si Emma acasa si au stat amindoua si s-au uitat curioase. Si nu am mai alergat si cocotat la locul de joaca de la parc de nu stiu cind. Si uitasem deja cit de greu e.
Dragul meu sot bucatar si-a varsat ulei fierbinte pe mina si juma de palma e plina de basici cit buricul degetului mare. Ploverul si pantalonul de birou sint pline de ulei. Noroc ccc ca e mina stinga, ca nu stiu ce ar fi facut la servici.
Editez ca sa spun ca Emma cica a fost tare emotionata de scrisoarea mea catre clasa. Mi-a spus ca nu a plins, dar i s-au umezit ochisorii cu lacrimioare, draga de ea.
cristinamh spune:
babysitting
am stat cu fina-mea. de doua ori chiar, cate-o jumatate de zi... si are o luna jumate, face in curand doua... pe 14 febr. o si botez.
dar sa nu bat campii... m-am descurcat minunat. cred ca e primul copil mic mic pe care pun mana de cand am nascut-o pe fi-mea. pur si simplu, pitici multi.
dar na, ana e ca si fi-mea, asa ca a fost o placere sa schimb pampersi, si n-am uitat cum se face. dar n-as mai face inca unul... nu nu nu, zau ca nu-s in stare s-o iau de la capat de la pampers si biberon, si sa si raman in toate mintile!
si-o sa mai stau cu ea, dar e o placere sa stai juma de zi si apoi s-o lasi in bratele parintilor . si e asa cuminte, cand ca o "laudau" parintii ca e galagioasa. mie nu mi s-a parut deloc, comparand cu ce exemplare am avut eu...
Cristina
www.talentedenazdravani.ro" target="_blank">Talente... de Nazdravani - mai mult sau mai putin talentati, dar cu foarte multa vointa.
Īncercam sa īnvatam de mici ca este mai important sa participi la o competitie, decāt sa cāstigi.
Naz si Ani: Povesti din dulapul cu rechizite
Ce mai citim, ce mai vedem...
ankalaura spune:
Mai fac si eu prezenta... Macar suntem sanatosi.
Mi se pare ca mai e asa putin timp... mai avem doar 3 luni, nu pare putin, dar cand le pun pe lista, ce mai avemde facut pana plecam, ma gandesc ca s-ar putea sa nu ne ajunga astea 3 luni...
Eliza a inceput cu figurile "preadolescentine", Erika nu se lasa mai prejos, iar eu simt ca duc asa o lupta continua...
Hazbandul nu se agita asa ca mine, deh, imi tot spun ca asa sunt barbatii, dar uneori obosesc sa le tot fac eu pe toate, sa le duc grija. El ma ajuta mult, face ce ii cer, dar uneori are asa o lehamite... Nu prea termina ce incepe, nu se tine de o planificare (de nu-stiu-cand) zice ca da la o parte dulapurile de pantofi sa curete in spatele lor, nu a facut-o inca.... Aseara i-a dat Erikai sa pape (face des lucrul asta) insa castronelul l-a lasat in chiuveta, in tava in care facusem lasagna si care era la inmuiat Nu era unsuroasa, na, dar chiar nu putea spala castronelul imediat??
Azi nu a facut nimic deci, doar am cascat ochii pe net (caut scoala pentru Eliza, caut clinici, adun info despre magazine bio, despre magazine de mobila, ma informez despre preturi, electrocasnice, etc... ) si el s-a apucat sa faca masa. Si zau ca nu o sa fac nimic, o sa ma duc sa ma asez la masa si cand o sa termin o sa ma ridic
Toata ziua alerg, fac paturi, adun, spal, calc, gatesc, uneori toate astea zilnic. Nu mai pot nene, obosesc si eu. Ca pe langa astea, fac lectii cu Eliza, ma joc cu ele, avem program "artistic" de plastelina, pictura... Plus seara citit Eliza, citi eu, stat cu mandra pana adoarme,.... Pai eu cat sa pot? Mai fac si piata, cu sacosa, pe jos, e drept, e aproape dar na, mereu sunt cu ochii pe produse si cu lista in mana - mereu completez > rosii la cutie, foi de lasagna, servetele, cafea... Ca de mult nu mai mergem la cumparaturi "ca sport", ci mergem doar cu lista si nu ne abatem de la ea...
El trebuia sa puna anunt sa vindem masina, trei saptamani l-am tocat la cap.
Trebuie sa duca la service camera foto, de doua luni n-are timp, dar de fapt tot neglijeaza, nu e ca si cum nu ar fi putut gasi o bucatica de timp...
Altfel, cand am o lista mai mare, face cumparaturile, iese cu fetele afara, o duce pe Eliza la balet, imi cumpara prajituri...
Deci, ori am eu o pasa proasta si toti barbatii "este la fel", ori trebuie sa inghit niste magneziu ca sa ma relaxez
Am fugit sa verific lucrurile prin casa, ca la bucatarie se ocupa el...
iuliana spune:
Anka, eu zic sa iei si niste magneziu si sa te si impaci cu ideea ca majoritatea sint la fel, ba chiar mai rau. Mai sint si alte exceptii (al meu parca face treaba buna si cind ii spun eu, ca la mine e armata si tre' sa stea drepti). Offul meu e cind vorbesc despre educatia copiilor si el nu aude, dar pina la urma e mai bine asa ca tot fac ce cred eu. Pe mine ma supara cind le sufla prea mult in fund, dar il si inteleg ca e departe de ele atita amar de timp. Totusi asta nu e o chestie recenta, ci el a fost asa de cind il stiu eu. Ieri se plingea unor prieteni ca el nu are autoritate in fatza lor si ca pentru Diana e "just daddy". Pai i-am si spus: cum sa nu fii just daddy daca tu nu le certi niciodata. Si pina la urma urmei ar trebui sa te bucuri ca esti just daddy si nu d-l dragon:)).
Cristina, nici eu nu ma vad sa mai am rabdare sa mai cresc un bebelus. E asa de usor acum cu ele maricele si cit de cit independente. Nu mai schimb diapers, nu mai hranesc ccc cu lingurita etc. Iar vremurile alea cind faceam toate astea cit era ziua de lunga parca au fost in alt veac. Chiar nici nu stiu cum m-am descurcat cu un copil de nici 2 ani si un nou nascut. Mama eroina am fost, nu alta. Adevarul e ca la Diana a fost mai usor si parca ea a crescut o data cu Emma care a capatat mult mai multa atentie decit ea. Emma a fost dintodeauna un "high maintenance" copil.
mihaela_s spune:
iuliana, apropo de ce scrii tu despre fete, eu am avut ca subiect de "bacalaureat" la suedeza in noiembrie, unul tare frumos. L-am tradus aici.
Cititi, o sa va placa!
Felicitari pentru propunerea Emmei(pentru clasele acelea "avansate"). E bine ca o lasi inca sa copilareasca, are timp de invatat cand va fi mai mare(mie oricum mi se pare ca face tare multe la scoala; Stiu ca ei ii place si ca nu e "prea" obligata).
Carmen, sper ca Alex e mai bine acum, ca v-ati linistit. Sa incepeti cu bine saptamana!
Anka, eu cred ca esti tu prea stresata cu plecarea(e perfect de inteles) si de asta esti atat de analitica. Plus ca stai acasa si vrand nevrand faci ba una ba alta, esti cu copiii 24 din 24 si cu toate cautarile pe net pe cap. Ma gandeam cat de usor ne-a fost noua comparativ cu voi si tot a fost stresant si aveam impresia ca nu vom fi gata cu ele pana plecam. Hai ca suntem aici, te incurajam, macar atat!
Eu daca as avea cand(adica daca as avea o viata clasica cu servici) as mai face un copil. Acum nu pot, nici in urmatorii cativa ani(eu sper ca vor fi numai doi, dar cine stie...) asa ca pe urma voi fi prea "batrana" si inchidem pravalia .
O saptamana buna la toata lumea!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
iuliana spune:
Mihaela, nu o oblig. Ei ii place si la scoala face de placere. D-ne, ar fi o pedeapsa pentru ea sa nu o duc la scoala. Banuiesc ccc ca ii place si pentru ca e usurel pentru ea, ca simte ca are incredere in ea, nu se duce cu emotii si stie ca poate sa faca. Mi-a si zis profesoara ca e tare cuminte, linistita, lucreaza independent si isi vede de treaba ei. In fiecare zi prof. ii pune sa scrie intr-un jurnal un fel de minieseu (introducere, 3 detalii si concluzie...ceva mai diferit decit modelul de eseu/compunere pe care il faceam noi in scoala...ce bataie de cap mi-au dat mie eseurile asteaaici in facultate). Le da o tema, de ex. ce ati vrea sa faceti in vacanta, sau daca ati fi un soricel, ce v-ar place sa faceti si ei trebuie sa dezvolte ideea etc. Si cine vrea sa citeasca eseul, ridica mina si citeste in fata clasei. Am vazut-o de multe ori ca si-a citit compunerea in fata copiilor.
Si scoala e buna, are standarde inalte si in general parintii tind sa isi incurajeze copiii sa invete. In cartier numai 8% din populatie au numai liceul ca nivel de pregatire, restul au facultate, mastere etc.
E edevarat ca are teme multicele. Lunea le da toata tema la mate pentru 4 zile (cam 2 pagini pe zi). Ei, pentru ca e la avansati,ii mai da 3-4 pagini in plus. Emma isi termina toata tema in max juma de ora. In fiecare saptamina trebuie sa citeasca minim o carte (nu sint obligati, dar li se sugereaza) din care dau apoi test grila pe calc. sa vada ce au inteles si test de vocabular (tot grila in care de ex. li se da un cuvint si 4 definitii si ei trebuie sa aleaga varianta corecta). In fiecare zi au spelling in clasa... li se dicteaza o lista de vreo 10 cuvinte. Daca au gresit un cuvint (sau mai multe), trebuie sa il scrie de 4 ori acasa si sint verificati a2-a zi. Apoi Emmei, pentru ca la citire tot la avansati e, lunea ii da o carticica si pina vineri trebuie sa scrie un paragraf (mini-eseu) despre ce e vorba in carte. Plus temele de zi cu zi de la programul asta de mate si citire la care merge. Pe zi cam 1 ora juma de teme, sa zicem. Iar la scoala, vineri au test de comprehension dintr-o poveste din manualul lor de citire si in fiecare zi, exceptind vineri, au mad-minute test la mate, iar cam o data pe luna au test de capitol la mate vinerea. E mult, dar asa cere scoala si nu o vad pe Emma ca se chinuie. Cum naiba sa ii cer mai mult de atit copilului? Mai multe teme? Doar nu sint nebuna.
Partea buna e ca si Diana, vazind-o pe Emma cit de sirguincioasa e, vrea si ea sa fie ca sor-sa si face si ea temele pe care le are de la profesorii de mate si citire (de la acelasi program la care merge si Emma) fara probleme si fara sa insist.
l_carmen2003 spune:
Bine v-am gasit...
Alex e bine, de fapt de vineri seara febra a cedat si e ok. Nu stiu ce a fost, pur si simplu a avut febra mare miercuri si vienri si atat! Bine ca a trecut!
Nu mai are nici rosu in gat nic nu tuseste nu are nimic.
Ieri s-a simtit bine si l-am dus la engleza fiindca a avut test de capitol si a dat intradevar cel mai greu test de pana acum. Mai au un capitol si termina materia si incep recapitularile.
A luat punctajul cel mai mare, la spelling a facut maxim dar la testul de vocabular gresit la o fraza pe care nu a citit-o cu atentie... sunt mandra de el si i-am si spus si mi-a raspuns: 'la ce te asteptai de la mine? Nu asa trebuia sa fac?' Am inghitit cam greu asta fiindca acum o luna mi-a spus ca merge la engleza pentru mine nu ca i-ar placea.
Si totusi acum am impresia ca ii place.
Daca ar fi sa il las sa aleaga ce ar vrea sa faca ar alege sa faca matematica si sa citeasca. Noi ne luptam sa il facem sa ii placa sportul de asat face tenis si patinaj. La dans nu mai vrea sa mearga fiindca fetita care ii placea lui s-a retras si nu mai vrea cu partenera cea noua, fiindca e mai inalta decat el si ii spune 'pustiulica'. Asa ca a renuntat pe moment.
Iuliana felicitari pentru Emma, dar mai ales pentru felul in care ganedsti! Pe Alex il clasificasera la Moovers la engleza si am refuzat (8-11 ani) si bine am facut! Copii trebuie sa aiba si ei copilarie, nu doar teme. Stiu ca unora le place sa lucreze insa obosesc si parca copilaria a fost facuta pentru joaca nu doar pentru performanta...
Mei, nu dati cu rosii, eu as mai vrea un pui mic, chiar daca vorba Mihalei ar fi cazul sa inchid pravalia...
danat spune:
Neata fetelor!
ce, ce, ce discutii sunt pe aici, din astea grele...nici nu pot sa le diger asa dimineata...trebuie s-o iau de la capat
Carmen imi pare rau ca nu s-a simtit bine Alex, eu sper ca deja a trecut si i ie mai bine, nu? Cum a fost peste weekend? Edit ca am vazut ca ai scris: ma bucur ca e bine acum si felicitari pt engleza!!! As mai vrea sa il vad pe frumos in poze, mai ai ceva recent? (mi-au placut povestirile despre Dubai si lumea de-acolo...)
Ankalaura poate hazbandul tau are doar o reactie apropos de plecare. Sau asa e el dintotdeauna? Poate e un pic speriat de ceea ce va urma...poti sa stii...eu nu-i mai judec asa pe barbati, ca am observat in mai multe cazuri, ca ei au reactii f diferite de noi femeile. Stii tu...teoria cu Venus, Marte...bla bla Oricum, in perioadele astea, niste magneziu nu iti strica. Si, abia incepe greul! Eu am avut caderea mai mare dupa ce am ajuns aici, la vreo 2 luni (bine, s-a si imbolnavit Radu si am stat in spital, deci chiar horror a fost pt niste noi veniti), dar sunt sigura ca totul s-a datorat stressului avut de cca 6-7 luni dinaintea plecarii din Ro, cand am fost singurica cu Radu in Bucuresti ca sotul deja lucra aici. Oi fieu mai sensibilicoasa , nu contest, ca parca m-am rebegit de tot ca psihic, si iti doresc ca tu sa fii asa tare cum reiese din posturile scrise de tine
Mihaela am citit referatul tau despre frati si surori. Este totul scris din capusorul tau?!??! Wow!!! Pai nu mai sta, baga psihologie neaparat! Si pe mine ma pasioneaza subiectul, insa nu am curajul tau, in plus, nu m-as vedea studiind in germana o materie asa complicata.... BRAVO! Te admir! (nu mai spun ca m-ai lasat ca la dentist cand am citit ca ai mai face un bebe. Adevarul este ca, in conditiile spuse de tine, si eu mi-as lua cred inima in dinti si as mai face. Din pacate, conditiile alea cu jobul par asa de greu de atins acum )
Iuliana imi place ce povestesti despre fete mereu, in special cum se descurca Emma cu scoala...e super! Ce ii mai face mina sotului tau? A trecut arsura? Nashpa intamplarea....
O saptamana buna tuturor!
Eu ma duc sa , deh, daca nu mi-a placut scoala...
Hobby
www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank"> .... "Ok, everybody, that's a wrap!"
iuliana spune:
Mihaela si Carmen, sa nu dati cu rosii, dar la mine s-a inchis pravalia definitiv. Se vede ca ma hodorogesc ccc ca nu mai am rabdare. Voi, poate si pentru faptul ca ati avut copii la distanta mare, sinteti mai curajoase. Eu nu, recunosc.
Anka, apropos de vitamine. Si eu am fost stresata o perioada (cu plecarea lui Alex etc). Imi cadea parul intr-o veselie. Daca mai continuam asa, ramineam chelboasa. Mi-am cumparat vitamine si am bagat in mine si acum sint ok. Cade parul, dar in limitele normale asa cum ar trebui sa se intimple zi de zi. Dar inainte cind faceam baie, scoteam un pumn de par din cap. Iar cind am venit aici in America, la fel s-a intimplat. Si aici s-a mai si inrautatit...schimbare de clima, apa, mediu. Cu sarcinile si nasterile si acolo iar a cazut ca la nebuni. Overall, am cred cam jumate din parul bogat pe care il aveam cind eram domnisoara bela, sharmanta si rachitoare. Asa ca ia vitamine combinate si nu numai Mg.
Carmen, felicitari lui Alex!! Sa o tina tot asa!
Dana, basicile nu au trecut. Trebuie sa le sparga si cred ca o sa fie cam dureros dupa. Din pacate din cauza lor si dat. faptului ca a avut de lucru in we, a trebuit sa platim vikingul sa ne instaleze wc-urile noi, dar noi sa fim sanatosi. M-am suparat pe el aseara ca fetelor le curg mucii ca la balamuc si el, pentru ca Diana urla ca vrea inghetata (deh, isi permite cu el), la ora 9 pm era la magazin sa ii faca mindrei poftele si apoi le-a mai dat si cite o cana plina de inghetata. I-am si spus ca, daca se imbolnavesc si ma scoala noaptea, i le trimit la el. Pe Emma am reusit sa o opresc spunindu-i ca daca se imbolnaveste nu se mai duce la scoala si apoi nu mai da testul nebun si nu o sa mai fie prima din clasa. Si sa vedeti ce repede s-a oprit. Na, am spus si eu ce am crezut ca functioneaza. Pe Diana nu, ca nu a fost in raza mea vizuala pentru ca o uscam pe Emma pe par.
Gata, ma duc sa pregatesc ploadele pentru scoala.
Va doresc o saptamina cit mai frumoasa!
mihaela_s spune:
iuliana, pai asta ziceam si eu...ca nu o obligi pe Emma si e de admirat cate face .
danat, nuuuuu, nu eu am scris articolul, eu l-am tradus doar. Am dat bacalaureatul pe marginea lui...
Bacalaureatul aici consta dintr-un caiet cu texte, poezii si imagini pe care il primeste fiecare student(asa li se spune elevilor de liceu) cu o luna inainte. In clasa se discuta cu proful si cu restul colegilor pe marginea textelor(la noi a fost mai mult discutie de traducere, sa intelegem textele) si apoi la examen se primesc 9-10 subiecte. Fiecare alege un subiect si scrie pe marginea cate unui text sau imagine cerintele cerute. Eu am ales chiar textul asta...e ca o discutie libera, o dezbatere daca vrei...hai ca am divagat off topic, dar prea ma laudai. Din pacate nu mai am timp de cursurile de psihologie, am inceput completarile pentru a putea lucra in laborator si sunt de alta natura...Huh, eu studiez acum genetica...am doua manuale in engleza, testele le dau in suedeza...iar eu inteleg totul in romana. Si cate materii mai am de facut din toamna!
Ah eu am mai declarat pe aici ca as mai vrea un bb....
multi!
Carmen, ma bucur ca sunteti bine. Felicitari pentru reusitele la engleza!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie