Nazdravani de august-septembrie 2003 (ian.2010)
Raspunsuri - Pagina 20
l_carmen2003 spune:
Acum vin de la gradinita si spre uimirea mea am aflat ca si Alex se plictiseste grozav si se exprima foarte serios ca el vrea 'la scoala sa invete ceva despre stiinta si sa isi gaseasca prieteni noi'. Nu stiam asta... ca vrea la scoala adica...
Ma bucura asta dar nu stiu cat il va tine.
Aproppos de stilouri, si noi am cumparat luni stilou, desi noua nu ne-a cerut nimeni la gradinita... inca. La Alex la gradinita se lucreaza inca mult cu creionul si cu pixul cu gel... Dar creionul e la putere. Eu acasa numai cu creionul il pun sa scrie dar i-am luat luni stilou in ideea de a se obisnui... Nici nu l-am desigilat inca!... i l-am aratat dar atat, nu l-a interesat. Nu am gasit stilou cu forma anatomica de care spui tu, Cristina, adica era un model insa era cam gros si mi s-a parut inadecvat pentru manutele lor asa de micute. Oricum vom vedea ce va cere doamna invatatoare. La noi la gradinita acum sunt mai mult lasati sa se joace, sa zburde. Fac optionalele zilnic cate doua iar cele 30 de minute de 'lectii' sunt destul de lejere.
Eu nu mai lucrez acasa defel cu Alex doar engleza fac si ma gandeam sa incep insa apoi imi dau seama ca e prea mult si renunt. Cum ajunge copilul acasa se apuca de scris cuvintele si apoi din caietul special de engleza isi face testele... nu ii ia mai mult de 30 de minute... iar cand ajung eu acasa il verific... nu imi vine sa il mai pun sa faca nimic, doar daca greseste vreun cuvant il reluam dar de un timp nu mai greseste nimic e foarte atent caci altfel pierde din timpul de joaca... si plecam afara sau la ce activitati are pe ziua respectiva... a devenit mai constient de ce are de facut... si sincer nu imi vine sa il mai incarc...
Irinuca din experienta ta ar trebui sa fie asi la semnele grafice?
Alex nu e prea incantat si banui ca toti baietii sunt asa... scrie cu litere de tipar binisor - fara spatii intre cuvinte, normal - dar deja pune si î si â - bine, amestecate nu ii e clar ca î e la inceput de cuvant etc... dar e constient ca exista in cuvant pe acolo... dar sa il pui sa faca bucle, carlige etc... bleah nu ii ies si nu ii plac. Dinozauri deseneaza cu placere...
O zi buna si numai bine... mai revin.
PS
bine ati revenit Iuliana si Irinuca... va simteam lipsa.
l_carmen2003 spune:
Cand am deschis subiectul si am vazut ca a scris Iuliana am citi repede-repede sa vad ce fac mandrele si apoi vad ca si Irinuca a scris... super.
DEspre Viena, noi am fost incantati de Viena pentru copii: de la Schonbrun cu zoo si cu atelierul pentru copii - in zoo stai cateva ore linistit, e mare si copiii au ce vedea! - ai apoi Palatul muzicii din cartierul muzeelor si normal Muzeul de stiinte naturale - noi l-am vazut de 2 ori in acelasi sejur!... apoi ai Praterul si mai e Muzeul tehnicii pentru copii... sunt parcuri exceptionale la Hofburg- parca asa se scrie - ai Palme unde sunt o multime de fluturi superbi... toate la un loc in cartierul muzeelor.
Ia un bilet la opera sa vada copiii un specatcol adevarat cauta Mozart ca e accesibil pentru ei... Noi l-am dus pe Alex si la Belvedere... daca gasesti o poveste pentru fiecare lucru pe care i-l arati vei vedea ca va invatat si despre pictura si despre muzica enorm si iti va tihnni si tie sa te bucuri de muzee si expozitii.
Nu imi vine altceva acum dar revin daca vrei si iti mai scriu.
Gratz-ul adaposteste un parc cu dinozauri si daca va cuplati mai multi romani in grup aveti si ghid in engleza care se ocupa special de voi... Trimiteti tatii cu copiii in excursia printre ere si voi mamele bucurati-va de cateva ore de Spa...
Noi anul asta vom face un sejur la munte in Austria... nu imi e clar inca in ce perioada caci avem blocata luna iunie si liulie pana pe 13-15 cu Cambridge-ul iar in august de pe 14 august ... e mai aiurea avem si o nunta la care cununam... deci e blocata si perioada 14-21 august... asa ca...
inca cautam ceva cu piscine si privelisti frumoasa unde sa ne odihnim in primul rand... ce idee nu? cand ai un copil de 6 ani cu tine!
danat spune:
Mda....si eu mi-am pus intrebarea daca nu ar fi fost mai bine sa-l inscriu de anul asta in clasa I.
Insa la noi a mai fost "problema" de invatare mai bine a limbii, de aceea am mai lalait-o cu inca un an de gradi. Pe de alta parte, la gradinita aceasta unde este din toamna, are o grupa buna, si inafara de faptul ca o rupe si pe engleza acum, educatoarea face multe activitati extra cu ei (de ex ieri au fost la film, azi sunt ma muzeu), ies si inafara Vienei in mici excursii, etc.
In iunie vor avea o iesire int-un parc de distractii de linga granita cu Ungaria (Apropos Irinuca, inca un punct de atractie: http://www.familypark.at/en/start.html ) si apoi vor petrece nopte in gradinita, cu pijama-party si altele de acest gen.
Fatza de ce povestiti voi ca se face pe la scoli, pai cand aud de scris cu stiloul, de citit...pfff (Radu citeste ce vrea, cand vrea si numai literele de tipar, in schimb socoteste destul de usor, mai ales ca de 2 zile l-a apucat contabilitatea; isi scoate mereu monezile din pusculita, ia calculatorul de birou si le tasteaza el acolo... cotierele albe ii lipsesc ).
Aici e muuult, mult mai lejera clasa I, ceva ca o prelungire a grupei pregatitoare de la gradi.
Si la noi ploua de 5 zile, daca te incalzeste cu ceva Iuliana, e o vreme mai mult decat deprimanta - cred ca de-aia isi numara Radu banii, ca e vreme pt asa ceva
_
Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.
danat spune:
Irinuca mi-am amintit de ina un site unde se pot gasi multe oferte pt ocupatii cu copiii. Sunt pe zone, pe categorii, etc, dar site-ul stiu ca e numai in germana, vezi cum te descurci, ca e f util...daca ai vreo nelamurire, intrebi
http://www.mamilade.at/natur-abenteuer/1006700-1--2048.html
_
Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.
mihaela_s spune:
La noi concediul de vara arata cam asa: Romania o saptamana-10 zile...apoi o luam in jos spre Roma, coasta de azur, valea Loarei si Paris-o saptamana.
Aici nu se scrie cu stiloul deloc, nici nu exista asa ceva. Nu am batai de cap. Silvia citeste si scrie bine, a inceput sa scrie si cu litere mici de tipar(aici nu se invata litere de mana, nu se fac betisoare si liniutze, nu exista caligrafie). Socoteste adunari fara trecere peste ordin, scaderi mai putin. Dar toate astea vin mai incolo, ei la clasa pregatitoare nu fac asa ceva, e mai mult joaca. Ea abia asteapta sa treca in clasa intai sa inceapa cu adevarat scoala. Eu nu pot decat sa ma bucur. A inceput sa vrea sa mearga singura in clasa, o las in curte in fiecare dimineata si o urmaresc cu privirea dar nu mai vrea sa fie mama cu ea pana se dezbraca si intra in sala. Ar vrea sa vina dupamasa acasa, nu ar fi problema ca e numai o alee pietonala pe care are de venit, dar inca socotesc ca e prea mica...
La noi azi e o zi superba, soarele straluceste de pe la ora 5 si pasarile triluiesc intr-o nebunie. Ajunge doar sa deschid geamul si e relaxare curata.
Gata, fug sa invat, ca asta e scopul sederii mele acasa...am luat doua teste cu brio, doua sunt la corectat si mai am inca doua, o luna de scoala si am terminat semestrul asta. Din toamna va incepe greul insa...dar pana atunci mai e!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
cristinamh spune:
hihi, ce de lume...
anka, am vazut ca apare pe mess cate-un pic. au ajuns, s-au mutat acasa. atat am apucat sa schimb 2 vorbe cu ea. dar i se face ei dor de noi...
legat de stilou, pe mine oricum ma enervasera la gradi ca-i puneau sa scrie cu pixul. nu cu gel, de-ala normal. (iuly, pix, nu stilou)
asa ca n-am putut decat sa ma bucur ca au trecut la stilouri, desi n-am vazut inca chitanta de stilouri (eu is casierul...), dar mi-a zis andrei.
in schimb ne chinuim, caci nu respecta limitele, nu coordoneaza manutele... nu se mai face caligrafie in scoala, dar e o diferenta intre scris urat si scris dezordonat. adica poti scrie ca o matza, dar sa nu depasesti randul, sa faci liniutele drepte.
in plus, ii educ rabdarea . am ajuns la stat 20' pe scaun, la scris. pana ajungem noi la cele 50 de minute de clasa... mai e.
v-am zis ca am vb cu invatatoarea? mi-a zis sa nu fac cu el litere sau cifre, dar semne grafice obligatoriu.
ar face liniute, in toate pozitiile. dar cand vine vorba de bice, ousoare... s-ar duce invartindu-se.
miha, daca ea vrea, o poti lasa singura. la voi e si insula mica...
andrei va veni si el singur. si se va duce singur...
hai sa va povestesc de-aseara. veneam de la cursurile de dans, care sunt putin mai departe decat viitoarea scoala. copiii mei decreteaza ca sunt mari si stiu drumul. eu mergeam agale cu o bunica. vine irisuca, sa-i dau telefonul, si fugind cu el in mana, imi striga..."daca ne pierdem, te sunam!" in 2 min nu mai vedeam copii. ajung la locul de joaca, andrei era deja cu leaganul in slavi. "unde-i sor-ta?" "nu stiu, dar are telefonul la ea!". ma duc sus... iris pe wc. "ti-am zis eu ca sunt mare si stiu drumul? si faceam pipi pe mine..."
si nu ma intrebati cum a trecut de interfon, ca n-a sunat. iar etajul il stie de la lift, ca ea apasa butoanele; dar a urcat pe scari... pana unde "am vazut 3 pe perete".
andrei mi-a facut alta faza... "mami, cat dai tu cu aspiratorul, si faci curat... nu vrei sa ma duc la topogan sa nu te mai incurc?"
asa ca am facut teoria strainului, a mancarii (=nu primesti nimic de la nimeni) si l-am lasat.
cu numele subiectului... prescolari nop... si incep sa ma gandesc ca nazdravani a fost prea bun sa-l lasam. apoi, noi am fost porimii de pe forum care ne-am schimbat numele. nu renunt la el decat pentru clasicul "copilasi"
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
Primavara in gradina mea. Concurs de machete
mihaela_s spune:
cris, nu stiu ce reguli sunt la scoala in legatura cu copiii sa plece singuri...am sa intreb daca Silvia isi va mentine dorinta, dar numai de la anul. Si daca voi fi acasa, altfel no way. O data ca Silvia e fricoasa de moare, nu sta singura intr-o camera(nici in livung care e deschis, iar eu sunt in bucatarie...nu avem usi nicaieri jos decat la bai) si nici nu urca singura sus la ea in camera singura...de stat singura acasa nici atat. Bine, ar fi Diana acasa dupa ora 15 in general, dar nici sa le las pe amndoua acasa nu vreau, singure...nu stiu de ce, imi place mie sa fie ele in siguranta. Diana sta singura acasa, statea si in Ro cate putin iar de cand ne-am mutat aici sta asa cam de la 12 ani. Nu mult, statea si ea la fritids(au pana inclusiv in cl.6-a) si ea venea singura cu autobusul daca nu o puteam lua de la scoala. Dar la 7 ani nu venea nici ea singura...
Oricum unde si ce voi face din toamna nu stiu...e posibil sa fie mama aici sa aiba grija de fete, e posibil sa se descurce Ovi daca eu nu voi fi nevoita sa stau multe zile pe continent...asta nu voi sti decat atunci si e prematur sa ma gandesc. Doar ca Silvia ma tot intreaba cand poate si ea sa vina singura . Eu i-am spus ca mai vedem in cl. 1. Are doua prietene la fritids in cl.1 care merg singure acasa...din clasa zero nu e nimeni...
Oricum Iris e tare curajoasa si tu la fel .
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
danat spune:
Mamma mia Cristina, dar curajoasa esti!!!
Eu oi fi mai babeta, dar nu l-as lasa (inca) singur pe Radu afara, sub nici o forma. Nu mi-e teama atit de masini, traversar si chestii de genul asta, cat de OAMENI! Sun atita nebuni in lume.... nici nu vreau sa ma gandesc
Mihaela_s te inteleg f bine, nici eu nu l-as lasa singur in casa, el n ue asa temator, poate ar sta putin, insa nu mi-e mie bine sa il stiu , deocamdata, singur cuc.
(poate sunt si infuentata de un film recent vazut "Law abiding citizen" care m-a cutremurat - cam ce se poate intampla cu o familie intreaga cand un tata deschide usa casei, din intamplare, cuiva...horror, brrrr)
_
Yael spune:
Sorry, nu prea am timp de nimic, nu-mi mai ajunge timpul, sper sa ma revansez fata de voi.
Am intrat scurt sa va scriu (se termina capitolul vad, incepe o noua era)... titlul o sa fie OK oricum ar fi el, doar sa ne cuprinda pe toate, sa fie subiectul nostru, sa ne simtim bine, acasa.... Asa ca un *Copilasi din/de 2003* suna simplu, frumos, perfect.
(\/)
(>'.'<)
(")_(")
Pupici si ne vedem la un nou subiect, primul capitol.
I,J ,N & E
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)
cristinamh spune:
eu tot nu am inteles cine cu cine se uneste. daca e din aug pana in dec, e foooarte simplu, nazdravani de august-decembrie 2003 .
hai sa va dau vestea cea buna. iris m-a anuntat ca pleaca in cantonament. iar mie pana mi-o sta inima de grija ei, trb sa-mi stea buzunarul...
si am trecut la antrenament intensiv de viata. tot ce poate face singura, trebuie sa faca. dezbracat, spalat, inclusiv sters la fund. aici i-am zis ca n-o mai ia alexandru la bal, daca nu stie sa se stearga... sa vedeti ce jale a fost...
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii