Primul an de scoala: 2009-2010 (5)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Cum spuneam si in postarea anterioara, partea cu cei 2% a fost singura optionala, eu chiar am refuzat-o explicand ca am alte intentii cu ei. Chiar as putea gasi justificari acestui demers, tinand cont ca stiu prea bine cum merge treaba intr-un ONG. Ceea ce ma supara este faptul ca se impun parintilor anumite "plati", cum ar fi acele invitatii obligatorii la serbarea scolii, sau acea cotizatie anuala - derizorie la nivel individual, dar ajungand la un total consistent, care nu stiu la ce servesc pana intr-un final, mai ales ca nu cazurile sociale ale scolii ajung sa beneficieze de ea. Ca un exemplu, la noi in clasa sunt doi copii care nu au avut bani pentru acele caiete speciale si care o buna perioada de timp au scris pe caietele normale, lucru care a fost ceva mai complicat pentru ei. Dupa un timp am preluat noi-parintii initiativa si le-am facut copiilor copii xerox dupa caietele respective, asa ca pentru moment lucrurile s-au aranjat. La fel, pentru un copil cu o situatie familiala dezastruoasa, aflat intr-un risc major de abandon scolar, tot noi parintii am fost cei care am inceput sa donam rechizite, haine si incaltaminte, ca acel copil sa poata veni ca lumea la scoala. Sigur ca nu ma astept ca scoala sa poata rezolva toate cazurile sociale pe care le are, dar ma astept ca macar sa incerce sa dea o mana de ajutor sa indrepte anumite situatii. Nici macar pe dascal nu-l judec pentru asta, caci ar trebui sa aduca si el de acasa ca si noi - parintii, si adesea se intampla sa o faca, ci ii judec pe cei care au puterea de a decide incotro sa se indrepte acesti bani adunati de la parinti si care decid cu totul alte intrebuintari, adesea numai de ei stiute.
Cat priveste banii dati de parinti pentru imbunatatirea conditiilor in sala de clasa, aceia se "vad" si beneficiul copilului in urma lor e indiscutabil.
Nu e vorba nici despre recunostinta fata de dascal, adesea meritata cu prisosinta, motiv pentru care niciodata nu am respins ideea de a se oferi un cadou doamnei - la scoala sau la gradinita - pastrand desigur limitele rezonabile.
E vorba strict de micile "ciupeli" practicate la nivel general de catre scoala care ajung sa serveasca cine stie caror scopuri si la care noi-parintii consimtim fara prea multe vorbe, cu gandul la binele copiilor nostri.

"Unii oameni văd lucruri care există si întreabă "De ce?". Alti oameni visează la lucruri care nu au fost niciodată si întreabă "De ce nu?". Unii oameni se duc la serviciu si nu au timp de toate astea."

http://loredanadinu.wordpress.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Loredana,am inteles foarte bine ce vrei sa spui si sunt de acord cu tine. Pe mine "raul"din sistem ma loveste de doua ori(ca mama si ca profesor), ma revolta in egala masura nedreptatea,abuzul si bataia de joc.Referitor la serbarile scolare,am regizat si eu cateva,impreuna cu colegele mele,nu e deloc simplu si se inchiriaza o sala la un teatru,sala care trebuie platita,si banii aceia provin din vanzarea biletelor.La fel,exista o revista a scolii care supravietuieste tot datorita banilor,altfel nu se poate,si la fel se vand cateva exemplare pe clasa.Copiii nu comenteaza la bilete si reviste,in general le face placere,pentru ca de fapt ei sunt cei care le realizeaza,si serbarile,si revista.Parintii de asemenea asteapta cu drag serbarile in care vad copiii dansand,cantand sau recitand,si revistele in care copiii lor au publicate poezii ,scurte compuneri...Cred ca acestea sunt cele mai mici probleme din sistem,ma enerveaza mai degraba programa supraincarcata,teoretizarea excesiva,numarul mare de teme date elevilor sau faptul ca profesorii dedicati sunt platiti la fel cu cei care pun copiii sa conspecteze.Si sunt multe ,multe altele care ma enerveaza in sistem.
Oricum,am citit despre tine adineauri,si te felicit pentru frumoasele tale proiecte!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La noi la clasa n-am auzit de Smart si nici de alt concurs.

Activitati extrascolare avem: lunea si joia se la 1 la 2.30 engleza si lunea/miercurea/vinerea de la 5 la 6.30 karate. Cand se pregateste de copmetitii baga vre-o 2 saptamani karate zilnic. E ar mai vrea si baschet si pian si germana...dar nu e ziua suficient de lunga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikkibaciu spune:

Multumim Happiness

Avem si noi maine sedinta cu parintii, sa vedem ce noutati mai aflam..

O saptamana cat mai buna va doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

'neatza!
Cum stati cu mediile?Se incheie deja?Vorbeam cu cineva dimineata si imi zicea fiu-sau are deja medii incheiate...
La noi nu e cazul.Andrei mai are azi dictare.
De cand cu frigul asta, eu abia astept vacanta...

C+C=Andrei

"Mult timp am avut impresia ca viata mea va incepe in curand, adevarata mea viata.Dar mereu aveam greutati de infruntat, mereu ceva de rezolvat...Dupa aceea viata ar fi inceput.In fine am inteles ca aceste obstacole sunt viata."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

La noi se da azi test la mate si maine la romana. Sper ca atat. Adica restul mediilor ar trebui sa fie incheiate ma gandesc, ca doar n-o sa astepte ultima zi de scoala!. Oricum d-na le-a luat carnetele de ieri si presupun ca le primim inapoi joi sau vineri cu mediile gata incheiate.
Sunt curioasa tare daca acest ultim test va fi mai usor sau mai greu decat anteriorul lui. La mate cel putin este fix aceeasi materie, intre timp doar au recapitulat.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Salutare,
La noi a fost ieri test la matematica si azi la romana.
La matematica a fost chiar un test super lejer, nu m-a rabdat inima sa nu ma uit pe el, au fost ceva operatii combinate (adunari, scaderi, cateva ecuatii, ordonarea unor cifre in sir crescator/descrescator, destul de simplut si nu prea multe exercitii, mi-a explicat doamna ca intentionase sa dea unul mai dificil, dar ca ulterior s-a razgandit, pentru a ramane in cerintele programei.
Azi aveau la romana, abia astept sa vad cum a fost. Cat priveste mediile, am vazut ca doamna le-a cerut carnetele, probabil ca vineri le vor primi cu situatia pe semestrul I incheiata.
O intrebare: Voi v-ati uitat prin cartile acelea, Lecturile copilariei ? Sunt cate una la fiecare clasa, noi le-am cumparat in vara pe toate, pana la clasa a VIII-a si am intrebat pe doamna daca cea de clasa I trebuie citita pana la inceputul clasei a II-a - mie mi s-a parut cam grosuta, desi sunt texte cunoscute - iar raspunsul a fost ca da, acele texte trebuie citite pana in clasa a II-a, in special pe perioada vacantei de vara, dupa ce au invatat deja toate literele.

"Unii oameni văd lucruri care există si întreabă "De ce?". Alti oameni visează la lucruri care nu au fost niciodată si întreabă "De ce nu?". Unii oameni se duc la serviciu si nu au timp de toate astea."

http://loredanadinu.wordpress.com/

Mergi la inceput

Loredana eu una sunt pe principiul "citeste orice numai sa citesti". Bine, nu ma refer la Sandra Brown ci la lecturi adecvate copilariei.
Nu am solicitat dar nici nu am primit lista de lecturi. Din amintirile mele din copilarie in astfel de liste intrau carti romanesti. Mai nou am vazut ca ceea ce li se cere lor sa citeasca este pentru varste mai mici fata de ceea ce si-ar dori fi-mea sa citeasca.
Una peste alta in loc de "Ursul pacalit de vulpe" prefer sa citeasca "Insula misterioasa" sau altceva de Jules Verne daca asta ii place si asta vrea.
Dar recunosc ca fi-mea ma surprinde intotdeauna - respectiv acum s-a apucat sa citeasca "Amurg" ceea ce eu consider a fi cam pentru 15 ani ... dar nah, gusturile ...

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

eu sunt putin debusolata si, recunosc, ccc ca ma faceti sa nu mai scriu/intru pe-aici

Sorana, despre ce copiii vorbim la subiectul asta ? adica Monica, 7 ani, clasa I, citeste carti pt copii de 15 ani ?! adica, sa-nteleg ca ea, oricum, citeste cursiv ?!

vad ca pt multe dintre voi clasa I e lejera, copiii vostri par asa, ceva de vis ... pentru nimeni nu e greu in clasa I ? n-are nimeni copii de nivel mediu ?

bine, stiu ca exista si copii ca Monica, dovada celalalt baiat al meu (clasa a II a) - nu intru-n amanunte; dar copii si parinti care abia acum invata sa scrie si sa citeasca nu-s pe-aici ?

Mergi la inceput

Teo - fiecare copil are plusuri si minusuri.
Pentru Monica e foarte grea matematica. Si am mai scris pe aici cand a facut praf un test la mate prin decembrie. Adica ea nu izbutise nici macar sa adune si sa scada pana in 10 .... in sensul ca le facea pe degete si gresea o gramada.
De citit ce-i drept citeste. Nu suficient de repede pentru a citi la televizor dar cursiv.
La gradinita la care a a fost ea toata pregatitoarea au facut litere si citit. A inceput sa silabiseasca prin decembrie anul trecut apoi sa lege aproape cursiv prin martie si pana in iunie citea cursiv. Adica la finalul pregatitoarei.
Matematica in schimb am senzatia ca n-au prea facut. Asa ca ne straduim acum sa recuperam pentru a ajunge la nivelul cerut de scoala.
Iar cand era copilul in gradi eu nu m-am interesat practic deloc ce face ea pe acolo, doar am constatat ca citeste si atat - nu m-am gandit ca nu stie cat fac 2+1 de exemplu.

Una peste alta fi-mea nu mi se pare mai avansata decat un copil de cls I la modul general. Poate ca este la citit, dar are minusuri spre compensare prin alte parti.

Si pentru noi este grea cls I. In sensul ca trebuie sa ne trezim dimineata (groaznic!) ca trebuie sa facem teme in fiecare zi, ca lucram suplimentar la mate si multe altele.
La romana ce-i drept e mai simplu pentru ea, dar tot mai mananca litere sau scrie "Simion" cu litera mica :)

Asta referitor strict la scoala.
Ca si "maturitate" sau nu stiu cum sa-i zic, de mica fi-mea a fost luata dupa noi pe unde am fost, adica a tot fost in compania oamenilor mari. Cand a inceput sa isi faca prieteni de joaca in parc am constatat ca se joaca cu copii mai maricei. Si acum se joaca cu aceeasi copii, ceva mai mari decat ea ca varsta, in general despre copii de aceeasi varsta cu ea sustine ca "sunt mici" si nu se poate juca cu ei.
Ca si exemplu a refuzat sa mai asculte povesti gen "alba ca zapada" adica orice fel de povesti cu zane, printi si de-astea inca de la varsta de 5 ani. Zicea ca o plictisesc. Si ca vrea sa-i citesc altceva.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput