Despre "anticomunistul" Basescu
Raspunsuri - Pagina 15
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iileana spune:
Constat ca in tabara pro-Basescu coexista (pasnic :)) doua atitudini divergente:
- una care considera ca discutiile despre comunism sint, in acest moment, pierdere de vreme de vreme, vezi userul Guestus.
- cealalta care considera ca discutiile despre comunism NU sint, in acest moment, pierdere de vreme, vezi userul Beren.
Adeptii primei atitudini omit sa ne spuna, la acest topic, de ce, daca e asa o timpenie sa discuti astazi despre comunism-comunisti-securism-securisti, aceasta a fost o tema majora in campania lui Basescu si, basca, i-a si adus o groaza de voturi. Nemeritate.
Eu sint, bineinteles, mult mai aproape de a doua atitudine.
Cu mare parte din penultima postare a lui Beren, chiar sint perfect de acord.
Am insa senzatia ca ea reprezinta un stop-cadru al discursului anticomunist de acum 10 ani. Beren, probabil ca tu cam pe atunci ai parasit Romania, si pe retina ti-a ramas intiparit momentul respectiv, perceptia de atunci asupra temei.
Intre timp, el, discursul, a mai evoluat si s-a mai nuantat.
PSD-ul nu mai e chiar cel de atunci. Altfel nu l-ar fi adus PD-ul la guvernare, spre incintarea presedintelui.
Iliescu si-a cam pierdut rolul de malefica eminenta cenusie, si-l pastreaza pe cel de mascota (faptul ca Geoana s-a lansat cu el de minuta in campanie are o explicatie extrem de prozaica: conservarea electoratului "tatucului" Iliescu, pina nu i-l sufla pe tot "tatucul Basescu"). Altfel nu s-ar conversa, la telefon, Basescu cu el, cerindu-i varii servicii (desigur, nu in campanie - ca atunci nici nu-i stringe mina in cadru oficial, ca unui fost sef de stat).
Si din aceasta tabara se omit citeva precizari: constientizarea faptului ca PD e, ca si PSD, tot un produs al FSN si a faptului ca la Revolutie, in Piata Universitatii si la Mineriade (momente vinturate intens sub nasul opiniei publice de propaganda pro-Basescu in aceasta campanie), Basescu NU se afla in tabara cu al carei spirit se impopotoneaza azi; explicatii pentru prezenta si promovarea, in functii publice si in functii de partid, de catre PD-L-Basescu, a unor fosti securisti cu acte (vezi lista oferita de MM in articolul de inceput al topicului). Etc.
Discutia ramine deschisa.
Bonus: www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Marius_Oprea-_-Suntem_condusi_de_circa_10-000_de_ticalosi_0_193781125.html" target="_blank">Marius Oprea: „Suntem condusi de circa 10.000 de ticalosi”
P.S.
Citat: |
inca o data: ce-ar fi fost daca era presedinte si ziarele occidentale prezentau "credintele" presedintelui Romaniei? asa-i ca era amuzant? si un absolut dezastru de imagine?) |
Era?
Pai este deja amuzant.
Tocmai aflaram ca presedintele Romaniei are samanul propriu, il poarta pretutindeni dupa el.
www.hotnews.ro/stiri-opinii-6834136-basescu-are-dat-cateva-explicatii-urgente-despre-aliodor-manolea.htm" target="_blank">Basescu are de dat cateva explicatii urgente despre Aliodor Manolea
"E paranormal ca am avut de ales la prezidentialele noastre intre doi angajatori ai lui Aliodor Manolea, un specialist in agitatia multimilor si unde violet." www.romanialibera.ro/opinii-comentarii/a175211-cateva-fapte-paranormale.html" target="_blank">Alina Mungiu-Pippidi
Triunghiul portocaliu *
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
A imi atribui reprezentabilitate pentru orice tabara politica este mult mai mult decat trebuie si in mod cert nu e ceva care sa ma intereseze sau sa ma incante. Reciproc, nu cred ca impartasesc interesele majoritatii celor care l-au votat cu Basescu. Vorbim aici doar despre perspectiva individuala asupra alegerilor si reforma sociala.
E foarte posibil ca perceptia asupra actorilor din '90 sa fi evoluat cum spui. Insa in cazul asta, izolarea si distanta ar putea sa contribuie la o imagine mai clara a aspectelor de baza. Sceptic din fire, ma tem ca in cativa ani, Romania va trece prin sindromul "baronilor" americani gen Vanderbilt, Marshall si Pullman. Dupa ce furi milioane si devii cetatean respectabil, urmeaza sa devii chiar onorabil, ctitor de universitati, fondator de organizatii de caritate, cu statuie si dedicatii. Asa-i dom' Bejan cetatean respectabil acum iar Iliescu "inteleptul" politicienilor. Dar unele crime nu au statute of limitation si poate ca se vad mai bine din avion.
Da, situatia e amuzanta deja cu imaginea politicienilor romani. Arianna Huffington nu e neaparat un news guru, si oricum jurnalistica trage sa moara in US, dar toate astea dauneaza politicii externe a Romaniei. Motiv pentru care repet: la cosul de gunoi cu toti papagalii din politica nationala. Young Turks este singura speranta pentru progres. Dar cine s-o faca? Si cum? Dezbatand la nesfarsit, spre beneficiul celor "si-au aranjat" pozitille? Aici, trebuie sa-i dam dreptate lui Guestus, orice altceva s-ar spune despre cinismul (mai nou ii zicem pragmatism) balcanic.
Diferenta sta in concluzii: intr-adevar pierdem vremea taind firul in 33 si 1/3, dar eu cred ca din dezgustul asta ar trebui sa rezulte actiune. Societatea civila are reguli si instrumente, care trebuie folosite de cetatean. Votul e cel mai important instrument, dar nu unicul. Iar daca cetateanul responsabil nu intelege ca reforma cere efort, zgomot, gesturi "absurde" precum scrisori si proteste, monitorizare, anchete, etc. atunci totul se reduce la o masa de manevra si un grup de predatori. Cei "isteti", de care scrie Guestus. Pe care americanii i-au bagat la rece sau sub pamant cand a fost cazul, cu lupta si multe sacrificii: vezi the Untouchables.
Eu unul am ajuns la saturare in subiectul asta. Cei interesati, vor retine ceva util, poate. Sa speram ca niciodata nu va mai trebui sa alegem intre un Geoana si un Basescu. Nu mai am decat un citat de redat, dintr-un politician american:
"Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same, or one day we will spend our sunset years telling our children and our children’s children what it was once like in the United States where men were free."
Cu "naivitatea" asta, scrisori trimise senatorilor si adevaratul pragmatism politic e America ce e. Poate e timpul sa lasam originalitatea si sa invatam de la altii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
mirchea spune:
Eu nu vad cum in Romania, la momentul actual, ar fi posibil un "Watergate", daca tot ne comparam cu America. Eu cred ca la ora actuala, politic, suntem un fel de Rusia.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iileana spune:
Despre cit de util sau inutil e topicul asta.
E lung DC-ul.
Ba e lat.
Mai precis: e incapator :)).
Pot fi gasite oricind topice si mai utile / mai inutile decit asta, conform perceptiei personale a fiecaruia. E loc pentru toata lumea.
--------------
Citat: |
Insa in cazul asta, izolarea si distanta ar putea sa contribuie la o imagine mai clara a aspectelor de baza |
Asa mi-as fi zis si eu, daca s-ar fi pastrat pe retina, alaturi de dimensiunea malefica (pe care nu o contest) a lui Iliescu'90, si alte date.
Ar fi meritat retinut, de pilda, ca, in perioada in care Iliescu intirzia, prin maniera sa de a conduce tara, orientarea Romaniei spre democratie, alde Basescu si multi fruntasi PD-L-isti actuali nu numai ca nu ii erau adversari, dar ii erau chiar colegi de partid si idealuri. Astazi, ei cistiga voturi gratie "anticomunismului" lor.
Ar fi meritat retinute citeva nume de personalitati - adevarate repere ale discursului anticomunist din epoca, si vazut cam ce orientare au ele in prezent.
Chestii de-astea.
Ce mai face lumea (care nu-si pierde vremea cu despicatul firului in paish'pe :))?
Pai, ce sa faca.
Face o Petitie pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti comunisti de rang înalt.
Pentru remedierea acestei imorale situatii, care se mentine, in ciuda repetatelor solicitari aduse de varii comisii, institutii si organizatii ale societatii civile, pina-n zilele noastre. Ca tot vorbeam despre ce frumos a fost textul condamnarii comunismului citit la tribuna, si cit de putin i-au fost puse in practica recomandarile.
Cine a avut rabdare sa rasfoiasca www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Marius_Oprea-_-Suntem_condusi_de_circa_10-000_de_ticalosi_0_193781125.html" target="_blank">interviul cu Marius Oprea, recomandat zilele trecute, s-a putut ingrozi si de starea de lucruri actuala, si de lipsa de perspective, in ceea ce priveste o condamnare reala a comunismului in Romania.
Despre viitor, numa' de bine.
Primul pas: iminenta debarcare a lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, conform dorintei lui Tismaneanu. Si arondarea institutului de catre comisia de specialitate a Cotroceniului. Ca e prea bine vazut pe plan extern ca sa nu se incerce confiscarea lui.
Al doilea pas:.... nu stiu. Vom vedea.
Triunghiul portocaliu *
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
Multumesc pentru informatie. Am trimis semnatura. Cred ca asemenea initiative ar trebui publicizate cu orice ocazie pe DC.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Monnvas/Monnvas.jpg)
Monnvas spune:
Am semnat petitia si am si dat mai departe. Ii musai.
Din interviul citat de tine as sublinia cateva fraze:
"Sarad#259;, nesarad#259;, a fost o declaratie politica, o asumare politica. Este extrem de bine ca s-a f#259;cut acest lucru" - asta ca sa nu mai minimalizam acel discurs din Parlament, indiferent de intentiile care i-au stat in spate.
Sa ne intoarcem la legitimitatea demersului domnului Tismaneanu...
Nu am avut nicio ezitare in a colabora cu el pentru ca, prin tot ce a scris din momentul plecarii sale in Occident, a avut o contributie esen#355;iala in constientizarea caracterului criminal al regimului comunist.
Toate cartile sale, studiile sunt exemplare din aceste punct de vedere, ireprosabile si de o mare finete intelectuala. Nu am avut nicio ezitare sa colaborez cu el nici cand a fost pus s#259; gestioneze aceasta delicata problema a adunarii de probe care sa il determine pe presedinte s#259; socoteasc#259; regimul comunist ca fiind criminal si ilegitim." - asta ca sa nu mai spunem ca Tismaneanu nu-i bun.
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iileana spune:
Citat: |
asta ca sa nu mai minimalizam acel discurs din Parlament, indiferent de intentiile care i-au stat in spate |
Da' nu-l minimalizeaza nimeni (indiferent de intentiile care i-au stat in spate :))) , dimpotriva, sintem cu totii entuziasmati ca el a existat pentru ca, oricum, cu atita raminem :)). Recomandarile lui au fost aplicate in proportia de 4 din 36, pare-mi-se. De unde si oaresce tensiuni intre Oprea si Tismaneanu, la vreme aceea. Azi ele se manifesta sub alta forma.
Foarte frumos ca ati semnat petitia.
E nevoie macar de atita, cita vreme "proiectul legii pensiilor nu se atinge de privilegiile fostilor militieni si securisti, care au torturat si au ucis oameni nevinovati".
Cine zice? Da da, tot MM, tot in EVZ:
www.evz.ro/articole/detalii-articol/884619/MIRCEA-MARIAN-De-ce-iubeste-Basescu-securistii/" target="_blank">De ce iubeste Basescu securistii?.
"Eu înteleg ca Basescu nu se poate desprinde de trecutul sau ceausist, care a culminat cu anii petrecuti in misiune la Anvers - fie-i dosarul de negasit! Pricep si faptul ca intelectualii care-l voteaza trebuiau consolati cu o formala declaratie de condamnare a comunismului - fara niciun efect, dovada fiind faptul ca disidentul Vasile Paraschiv www.evz.ro/articole/detalii-articol/884605/Noile-suferinte-ale-disidentului-Paraschiv/" target="_blank">a pierdut, la Inalta Curte, procesul in care cerea despagubiri statului român. Dar (...)
Daca generalul Plesita ar mai fi trait, avea toate motivele sa se bucure: un securist care a spionat, a torturat si a ucis oameni nevinovati isi va pastra pensia (65 de milioane de lei vechi primea Plesita), in timp ce un parlamentar postdecembrist, ales in mod democratic, este supus oprobriului public si obligat sa renunte la privilegii. Ce fel de regim este acesta in care instrumentele de represiune sunt protejate, iar justitia si parlamentul - fara de care nu poate exista o democratie - sunt umilite?"
Pai ce regim sa fie, ala de si l-a dorit jumatatea "anticomunista" a electoratului roman
![](icon_smile_big.gif)
Triunghiul portocaliu *
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
Aritmetica asta trebuie revizuita putin. Elimin ca absurda ipoteza ca cei care au votat cu Geoana in turul I sunt adevarati anti-comunisti. Atunci (conform supozitiei de mai sus) ramane doar Antonescu drept adevarat anti-comunist. El a obtinut 20% din voturi. Rezulta ca 80% din electorat poarta responsabilitatea pentru "regim". O estimare rezonabila - si nu mult diferita de cea din 1992.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxy/roxy.jpg)
roxy spune:
procentul e putin mai mic, adica 70si ceva % pentru ca mai sunt si indecisii si cei care au votat cu ceialalti candidati , trecuti la ...si restul.Dar tot reprezentativ ramane.Asa ca tot inainte tovarasi...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)