dauneaza sau ajuta suzeta la bebelusi?
Raspunsuri - Pagina 4
freedelia spune:
De aoord, ALinutza, fiecare actioneaza cum crede ca ii e mai bine copilului ei, insa de aici pana la a asuma ca cineva (respectiv eu, ca mie mi te-ai adresat) ii baga suzeta in gura copilului ca sa scape de el, cale lunga.
Si eu fac parte din cateva forumuri AP si merg la intalnirile La Leche League (majoritaea mame AP), etc si daca stau sa ma gandesc bine, cel putin in real life, nu cred ca am vazut copil fara suzeta (la mamicile din aceasta categorie ma refer). Pai ce faci cand copilul e in car seat si nu il poti scoate sa il alaptezi? Sau cand ai 2 copii la diferenta mica unul de altul? Ce faci cand esti intr-in magazin (da, stiu ca poti sa te duci undeva sa alaptezi, dar daca ai un copil din ala cu nevoie de supt non stop, ce faci, umbli cu el pe strada alaptandu-l?? non stop??)
Nevoia de supt este o nevoie fizica a bebelusului si nu este intotdeauna identica cu nevoia de a manca. Daca bebelusul e flamand, nu se clameaza cu suzeta. De asemenea, nu se clameaza cu suzeta daca i-o dai in loc de prezenta mamei. Daca un copil insa este fericit sugand la suzeta, inseamna ca acel obiect ii satisface totusi o nevoie.
O prietena a mea a alaptat pana la 4 ani jumate. Copilul ei la varsta aia stia clar ce vrea -- uneori se ducea clar la san, alteori isi lua suzeta si venea in brate la mama. Nu cred ca poti sa il prostesti pe un copil de 4 ani. Daca suzeta aia nu i-ar fi satisfacut vreo nevoie, ar fi renuntat la ea, pentru ca sanul ii era la dispozitie tot timpul.
Eu, din nefericire, la al doilea copil a trebuit sa ma operez de bila. Am alaptat-o pana cand am intrat in operatie, dupa am avut complicatii si antibioticele pe care m-au pus nu erau compatibile cu alaptatul. Pai ce ma faceam daca fii-mea nu avea suzeta? Asa, nu a fost nici o problema, a baut lapte din sticla si a stat ore in sir cu suzeta la mine in brate.
Fiecare cu convingerile lui/ei dar cred ca ar trebui sa privim lucruile mai in adancime inainte sa arincam afirmatii ca "suzeta nu poate sa inlocuiasca mama"
31+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
alra spune:
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070312152207.htm
cica suzeta reduce riscul de SIDS. dati google "SIDS pacifier" si gasiti o gramada de articole. o mai fi zis cineva pana acuma insa nu am rabdare sa citesc tot.
fi-mea a mica nici nu a vrut sa o vada. a scuipat-o ca pe o talpa de pantof uzata
aleia mari i-am scos-o eu la 2 luni caci capatase obiceiul sa se trezeasca din somn plangand daca o pierdea, asa ca am zis ca daca nu o are nu are ce sa mai piarda
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alra http://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070312152207.htm cica suzeta reduce riscul de SIDS. dati google "SIDS pacifier" si gasiti o gramada de articole. o mai fi zis cineva pana acuma insa nu am rabdare sa citesc tot. |
da, dadusem si eu info la inceput, dar am subliniat ca e vorba numai despre primele 6 luni de viata, dupa aceea se recomanda clar scoaterea suzetei din peisaj. si sunt doar cercetari si concluzii corelative, nimic sigur inca.
mai zicea cineva ca suzeta e mai curata, or tot din recomandarile AAP concluzia e ca mai curata e manuta, ca pana pe la 6-7 luni nu umbla pe jos sa zici ca se umple de noroi, or suzeta aia nu o poti steriliza chiar de fiecare data cand mai pica pe jos. pe langa ca am vazut o gramada de faze cu mame care o curata la ele in gura.
freedelia, la intrebarile tale raspund ca eu am purtat-o pe sonia in wrap pana a inceput sa mearga si inclusiv dupa aia in rare ocazii si am alaptat-o peste tot, absolut. pe strada, in restaurant, in magazin, pe plaja, n-am tinut cont. nu e ilegal si e sanatos. nu stia nimeni ce se intampla ca era acoperita de wrap. iar cand mergeam cu masina...pai pana pe la 6-7 luni nici nu poti tine copilul in scaunul de masina mai mult de 20 de minute, nu e recomandat din cauza de efecte negative asupra coloanei. asa ca aveam grija sa nu programez drumuri in care nu aveam cum sa trag pe dreapta si sa iau juma de ora pauza de alaptat si scos copilul din scaun sa se dezmorteasca.
nush cum e cu doi copii insa. sigur ca e dificil. dar suzeta nu e unealta minune acuma, sa nu exageram. daca ar fi fost panaceul universal, generatiile din urma nu ar fi supravietuit sa devina adulti. :-))
alra spune:
citat din mesajul lui conchita pai pana pe la 6-7 luni nici nu poti tine copilul in scaunul de masina mai mult de 20 de minute, nu e recomandat din cauza de efecte negative asupra coloanei. |
astia pe aici zic ca nu mai mult de 2 ore , dar probabil ca depinde si daca e zilnic sau nu.
chiar se poate fara suzeta, eu nu stiu la ce m-ar fi ajutat, poate sa o linistesc in perioada de seara-noapte cand manca in continuu si cate 4 ore, cu toate ca din experienta mea cu fata mare cand ii era ei foame puteai sa ii dai si mama suzetei ca urla pana isi primea mancarea.
ale mele in masina au dormit de obicei. le-am lasat tot timpul singure in spate.
edit: ce mi-au mai zis mie de suzeta si mi s-a parut de bun simt - ca daca o dau dupa masa e "digestiv" caci stimuleaza secretia de saliva.
conchita spune:
citat din mesajul lui alra edit: ce mi-au mai zis mie de suzeta si mi s-a parut de bun simt - ca daca o dau dupa masa e "digestiv" caci stimuleaza secretia de saliva. Vacanta cu Laura in Romania |
deci am intuit corect, facand analogia cu guma de mestecat. dar daca i-o oferi toata ziua si toata noaptea, ma indoiesc sincer ca excesul de saliva nu cauzeaza danturii, asa cum incearca unele mamici pe-aici sa linisteasca spiritele critice. nu mai stiu de pe unde am auzit informatia ca la adulti, de exemplu, dintii care se cariaza cel mai frecvent si mai repede sunt cei de jos, exact din cauza salivei.
cum am spus, nici sonia nu a avut suzeta. tatal ei a incercat sa-i indese una din a doua zi de viata. sonia a refuzat categoric, dar deja stia ca exista san pe lume. si eu am simtit ca am o lipitoare atarnata de sani aproape 9 luni cat am alaptat-o, dar nu regret.
corinadana spune:
Suzeta nu pica pe jos ca de aia folosesti snuruletele de prins in piept suzetica!!!
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
conchita spune:
citat din mesajul lui corinadana Suzeta nu pica pe jos ca de aia folosesti snuruletele de prins in piept suzetica!!! |
cu ace de siguranta, presupun. "snuruletele" ar trebui interzise prin lege. si data viitoare cand mi te mai adresezi, as aprecia niste argumente si eventual linkuri de la siteuri specializate. ti-am dat informatia de la AAP, este exact ce spun medicii, fa ce vrei cu info asta, dar nu te mai contra pe-aici doar de dragul contrarii.
Amina_Marina spune:
Si fata mea suge la suzeta, nu stiu daca e bine sau nu, dar vad ca devine din ce in ce mai dependenta si-n special cind ii este somn.
Baiatul s-a folosit de suzeta pina la 3 ani, oriucm era mare si a inteles. Eu le-am dat suzeta de firca sa nu-si suga degetul. Fratele meu a supt degetul pina la 10 ani.
.............................................
Doi Trandafiri Albi,
in Rasaritul Primaverii.
...........................
"The kingdom of God is inside you and all around you, not in buildings made of stone.... Break a piece of wood and I am there... lift a stone and you will find me."
szivarvany spune:
http://www.myspecialbaby.it/product/60/Catenella-porta-succhietto-ROSE,-1-pz.asp aici e "snurul"
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
NU RAMANE INDIFERENT !
BOGDAN
si
DAVID
aici produsele noi
*BAZAR - MARE - BAZAR*
*INVITATIE PT.MAMICI DE FETITE DE 2-5 ANI*
*HAIDETI SA-I AJUTAM
PE BOGDAN SI surioara lui - ISABELLE -
SA AJUNGA LA MEDICI PE 28 IANUARIE !
witeflower spune:
Eu sunt curioasa cate mamici au reusit realmente sa aiba copii care sa nu-si formeze obiceiul de a suge nimic in absenta suzetei. Eu stiu doar de mine - mama zice ca am refuzat suzeta si nu am supt altceva in loc. Deci, presupun ca e posibil... dar presupun ca sunt totusi rare cazurile, intrucat doar razlet, pe-aici pe forum, am mai auzit asa ceva. Personal nu am cunoscut vreo mamica cu un astfel de bebe.
Al meu pui a refuzat suzeta, dar a supt degetelul.
Dr. mi-a spus ca e naturala nevoia de supt a bb-ului in primul an (in al doilea e obisnuinta, dar e tot ok daca se reduce frecventa si se foloseste doar la linistire/adormit). Si ca e preferabil sa suga din suzeta decat din degetel, pt. igiena si pt dantura.
Desi cu dantura nu am avut probleme din cauza degetelului, s-a imbolnavit des in primii doi ani de viata, in special dupa 6 luni, cand a inceput sa manipuleze tot felul de obiecte, dupa care baga degetul in gura.(Desigur, incercam sa-i curat cat de des manutele, dar copilul nu te avertizeaza cand isi baga degetul in gura - pe la un an se juca pe jos sau la nisip, apoi, doadata, il vedeam cu degetelul - il scoteam repede, il stergeam sau il spalam, dar pana una-alta era deja lins...). Cu suzeta, parintii au mai mult control in ceea ce priveste curatarea ei inainte de a fi supta...