Despre educatie si dresaj
Raspunsuri - Pagina 8
anca_a spune:
StMihaela, foarte utile sfaturile, cu siguranta imi vor folosi atunci cand ma voi decide sa-mi iau un caine. Pana una alta, nu ne dai si sursa?
StMihaela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anca_a StMihaela, foarte utile sfaturile, cu siguranta imi vor folosi atunci cand ma voi decide sa-mi iau un caine. Pana una alta, nu ne dai si sursa? www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
1. Sigur ca dau si sursa, cu scuzele de rigoare: Meseria de parinte, de Dolean.
2. Pacat ca nu consideri ca un copil trebuie sa aiba parte de mai multa atentie si grija ca un caine.
"b. distinctii -jetoane, stelute, puncte rosii, diplome etc;
c. posesiuni temporare ale unor obiecte („ împrumuturi") - posibilitatea de a îmbraca o rochie pentru ocazii speciale, de a sta pe scaunul cuiva, de a avea o camera privata etc.
d. activitati stimulatoare - excursii jocuri, vizionarea unor programe T. V., sau a unor filme la cinema, citirea cartii preferate etc.
e. recompense sociale - îmbratisari afectuoase, laude, zâmbete, o simpla privire care sa exprime interesul s.a.m.d."
Oare nu toti avem nevoie de o imbratisare fara sa consideram ca suntem dresati?
StMihaela spune:
anca_a - poate ne-am inteles gresit una pe alta
Sunt sigura ca amandoua vrem ce e mai bine pentru copii nostrii. Tot din Meseria de parinte, mi-a placut la nebunie fragmentul (acuma nu citez, incerc sa reproduc):
O mama se lauda: copilul meu nu face prostii, nu sparge, nu rupe, nu face una sau ailalta.
Raspuns: Dar ce face?
anca_a spune:
Ba eu n-am inteles gresit deloc. Tu insa da, si mi-o demonstrezi cu afirmatia asta:
Pacat ca nu consideri ca un copil trebuie sa aiba parte de mai multa atentie si grija ca un caine |
(câte o recompensa la a doua, apoi a treia aparitie s.a.m.d.); |
Eu nu pot pune semnul egal intre cresterea unui copil si dresarea cu buline rosii si bomboane folosind ca punct de plecare sirul lui Fibonacci.
happiness spune:
Eu ii mai spun cateodata ca daca nu face ceva nu o mai las sa....De obicei o mai "intep"cu orele de dans...Fireste ca nu cred nici eu ce spun si nici nu a fost nevoie sa pun in aplicare.Si nici nu cred ca ar avea efect.As pedepsi-o ca nu a luat nota mare la test,de exemplu,accentuandu-i propria tristete ca nu s-a descurcat cu una si mai mare:nu mai merge la dans.Asa ca am ridicat tonul la ea(stiu ca nici asta nu se cade,dar nu sunt nici eu perfecta,asta e..),dupa care am lucrat exercitii pana a facut 10 ecuatii corecte din 10.Deci cred ca cel mai potrivit este nu sa pedepsesti,ci sa corectezi.Referitor la recompense...Nu sunt impotriva,dar nici nu le aplic des.I-am facut tort si i-am luat sampanie de copii dupa prima nota de FB in catalog,acel FB fiind media altor cateva zeci de FB-uri de pe fise sau caiete.S-a bucurat enorm,a vazut ca munca ei a fost apreciata,si s-a simtit speciala.Acum ,cand a terminat semestrul I cu note si medii de FB pe linie,nu i-am luat nici macar o ciocolata ca rasplata.Si nici nu a cerut nimic,draga de ea.Stie ca e frumos sa inveti pentru munca in sine,dar tare se mai bucura cand ii spun ca ii iau ceva frumos pentru ca...Nu ii conditionez nici iubirea si nici dulciurile,indiferent ce face mereu ii spun ca o iubesc.Ma gandesc ca totusi o mica surpriza din cand in cand nu inseamna dresaj.Ce zici,Anca_a?
anca_a spune:
Happiness, eu i-as fi luat sampanie si i-as fi facut tort pentru ca o iubesc nespus de mult, pentru ca sunt fericita sa am o fata atat de isteata si pentru ca, indiferent de ce rezultate va avea la scoala, pentru mine tot cea mai speciala si mai si mai si mai din lume ramane.
Nu as fi procedat ca si tine pentru ca nu as fi vrut sa ii transmit cumva mesajul gresit ca o iubesc si sunt mandra de ea doar atunci cand ia note bune.
Eu mi-as dori sa invete pentru ea, nu pentru mine, iar recompensa cea mai mare ptr FB-urile ei se regaseste in aprecierea profesorilor, stima colegilor, participarea la olimpiade, siguranta pe care ti-o dau niste cunostinte bine insusite samd.
rrox3 spune:
StMihaela Cum sa fie recompensa o imbratisare? Un zambet? Sau cititul cartii preferate? Sau cocotatul pe un scaun anume? Sau camera proprie?
Nu-mi vine sa cred... Sistematizate, organizate, aliniate... recompensele Esti fan Pavlov?
Ce zici de ideea nastrusnica de a-i da toate astea "gratis"? Doar fiindca l-ai adus pe lume si il iubesti?
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
andusha spune:
Recompensele pentru rezultate foarte bune la scoala sau pentru comportarea care ii convine parintelui nu o sa conduca pe termen lung la educatia pe care o vreti, din cel putin doua motive (astea imi vin acum):
1. "mangaierea pe crestet" ii face pe copii sa nu aiba curaj sa creasca, sa nu isi asume riscuri, sa nu invete ce ii intereseaza pe ei, ci ce vor parintii, ii face pe copii sa ramana mici. "Mici" inseamna din punctul meu de vedere imaturi emotional, fara incredere in ei insisi si in ceea ce cred ei despre lume.
2. copiii nu dezvolta respect pentru parintii care ii trateaza cu stelute, diplome, pedepse, morcovi si nuiele. Chiar credeti ca un copil de 8 sau de 10 ani nu isi da seama ca e manipulat ca sa se transforme in ce vrea mama sa fie? Ganditi-va la noi cand aveam varsta pe care o au copiii nostri acum: chiar nu ne-am fi dat seama de falsitatea situatiei?
Oricum, asta e o dicutie recurenta cam peste tot pe unde se pomeneste de educatie: ii recompensam, ii pedepsim, amandoua sau niciuna? Diplomele si stelutele mi se par, orice s-ar zice, din alta lume.
rrox3 spune:
Happiness surprizele placute sunt minunate. Le apreciem cu totii Dar, daca le legi de o performanta a copilului, mesajul receptionat de copil va fi de genul: "esti OK si te iubesc fiindca performezi", chiar daca tu iti exprimi doar bucuria. Daca surprizele apar pur si simplu, din cand in cand, la intamplare, vor fi doar surprize, nu si recompense. Copilul va intelege doar "te iubesc si vreau sa fii fericit(a)".
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
StMihaela spune:
anca_a, rrox3 si alte specimene - sunteti chiar deplasate si caraghiase. Respectivul citat e un FRAGMENT. Catrtea o puteti gasi chiar in biblioteca DC si v-ar prinde bine sa o cititi. Nu spune nimeni ca daca iei in brate copilul pentru o fapta buna in rest nu il alinti, sau tu daca iti lauzi copilul o faci cu falsitate?
Nu mai intrasem demult pe DC si uitasem de ce. Pentru ca exista astfel de specimene care isi iau copilul steag si latra pe forum, desi habar nu au despre ce vorbesc.
Ma retrag din nou si va las sa va inveninati mai departe, doamnelor. Imi pare rau doar ca renunt la acele persoane bine intentionate si care au si o parere pertinenta.
Sa fiti sanatosi si fericiti.