Despre educatie si dresaj
Am auzit nu odata ideea aceasta ca educatia - de orice fel - este un echivalent al drsajului. Pentru un sluj bine facut poftim o bomboana...
Zilele trecute am avut insa o revelatie pe care as dori sa o impart cu voi.
Am un caine in curtea firmei de ceva timp. Prin toamna i-am cumparat o rata de cauciuc ca sa se joace. Uneori cate cineva din firma incerca sa se joace cu cainele si-i arunca rata. El o lua dar nu o mai aducea inapoi ci alerga de bezmetic cu ea in gura prin toata curtea fara sa-i dea drumul. Ma rog, era alegerea cainelui. Asa voia el in mod natural.
Desi am un soi de fobie a animalelor (imi plac asa, de la distanta, chiar mangai cate un caine sau o pisica, dar consider ca ele ar trebui sa traisca libere pe unde vor si nu in casele sau curtile oamenilor sau ale firmelor) acum cateva saptamni am decis sa ma joc cu el in fiecare dimineata 10 minute "arunca si adu rata inapoi". La fiecare progres l-am recompensat cu un biscuit. Incet incet animalul a inteles regula jocului si a inceput sa aduca rata la mine pentru ca eu sa i-o arunc din nou.
Acum vine la mine cu rata in gura si mi-o pune la picioare invitandu-ma sa ne jucam. Nu mai alearga cu rata in gura pentru ca se pare ca a descoperit un joc mai subtil si mai amuzant care se poate juca in doi.
Foare multi oameni considera ca dresajul este numai in folosul omului si ca animalul nu are nimic de castigat din el. Dar cred ca sunt forme de dresaj din care beneficiaza ambele parti. Puteam sa las cainele cu optiunea lui. Dar cheltuind putin timp si efort am reusit sa construim impreuna - eu si cainele - ceva din care avem de castigat amandoi.
Educatia adevarata nu este deci un proces unidirectional. Atat cel ce invata cat si cel ce este invatat evolueaza si castiga. La sfarsitul procesului ambele parti s-au schimbat si vad altfel lucrurile. Da, poti alege sa lasi lucrurile asa... natural. Dar mie mi se pare ca parca jocul vietii este mult mai amuzant si mai incitant cu educatie decat fara ea. Voi ce credeti?
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Raspunsuri
asteryaro spune:
Simali , foarte bun subiect.
Cu o anumita doza de risc (), voi spune ca exact asa l-am ajutat pe Razvan al meu sa inceapa sa devina copilul de acum.
Probabil ca acel catel de la firma ta nu stia sa se joace cu ratza, nu stia la ce foloseste. Tu l-ai invatat ce anume trebuie facut si cum. Si... a inceput sa-i placa, si mintea lui sa lucreze, sa te cheme la joc...
Asa s-a petrecut si la noi.
Razvan vantura in trecut de colo-colo pet-uri, palnia de plastic, conserve... Am inlocuit obiectele mai sus mentionate (aici este o oarecare diferenta) cu jucarii adevarate, mai intai o masinuta, apoi o locomotiva, etc. Si i-am aratat cum se foloseste fiecare, ce poti face cu ea. Si da, a primit si recompense alimentare, sociale, era si firesc.
Sunt suficient de subiectiva raspunzand la acest subiect, dar teoretic si practic, noi asa am procedat. Si beneficile sunt bilaterale. Si uriase, evident.
Vreau insa sa stiu cum gandesc si alte persoane, parinti.
Cristina si Razvan (31.01.2006)
"Viata e ca carosabilu': unii vine, altii trece..." (adusca, membru DC)
(1),(2),(3),(4),(5),(6)
MY HERO
Mediajust spune:
Eu cred ca dresajul si educatia sunt suprapuse pana la un punct, adica pana la constientizarea motivatiei pentru care faci un gest.
Cainele nu cred ca a descoperit ca se distreaza mai bine cu tine, ci a retinut, prin repetarea aceluiasi gest, ca va capata biscuite daca iti aduce jucaria (asa functioneaza dresajul). Interesant la cainii dresati (chiar si pentru gesturi din astea marunte) este ca daca intr-o zi nu-i mai dai biscuite el va continua sa-ti aduca jucaria (au un fel de speranta probabil).
Eu am avut caine, nu l-am dus la dresor - dar l-am invatat (tot cu biscuiti de catei) sa aduca batul inapoi si sa intinda laba pentru "salut". In schimb, fara sa-l invete cineva, "s-a prins" singur ca iesitul afara este precedat de un acelasi gest - ii puneam lesa. Asa ca, la un moment dat, cand voia afara imi aducea lesa din locul ei, o lasa la picioarele mele si ma privea cu fata de cersetor. Intr-o zi i-am ascuns lesa, a rascolit dupa ea si a sfarsit facand pipi in casa (nu i se intamplase nisiodata) pentru ca nu a fost capabil sa-mi comunice ca vrea afara (deci, nu l-a dus capul sa zgarie la usa, cum fac cei mai multi catei).
Cu copiii lucrurile stau oarecum la fel pana la un moment dat - la 2 ani nu inteleg utilitatea spalatului pe maini (pentru ca nu au notiunea de microb/boala), dar fac gestul prin repetitie. Mai tarziu mergem sa se spalam pe maini stiind de ce.
Cand intelegm de ce facem anume gesturi, nu mai e dresaj, e educatie. Nu ne scobim in nas la o sindrofie STIIND ca gestul este scarbos si va atrage dezaprobare (egal, nu spunem chiar tot ce ne trece din cap - pentru ca sa primesti "bomboana" de a-ti mai vorbi ala pe care tu l-ai injura, dar nu-ti permiti).
Educatia cred ca este deja constientizarea consecintei unui gest, fata de dresaj care este rezultatul unui gest repetitiv, la finalul caruia primesti, cum spuneai, bomboana (si daca iti intra in obisnuinta, nici nu-ti mai trebuie bomboana).
Si da, din dresaj/educatie castiga de regula ambele parti.
Asta cred eu, nu-s specialista nici in dresaj, nici in educatie/educare.
Ilinca_M. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Desi am un soi de fobie a animalelor (imi plac asa, de la distanta, chiar mangai cate un caine sau o pisica, dar consider ca ele ar trebui sa traisca libere pe unde vor si nu in casele sau curtile oamenilor sau ale firmelor) "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Sfinte Sisoe, cred ca e prima data cand aud teoria asta, cum ca pisicile si cainii n-ar trebui sa traiasca in case/curti ci "libere pe unde vor"...Pai stii unde vor cainii sa traiasca? Pe langa om, adica in case sau curti. Sau pe langa o cutie de carton, daca omul respectiv e homeless.
Si cred ca acel caine ar fi acceptat sa-ti aduca ratza si daca nu-i dadeai niciun biscuite, ci doar ii aratai ca exista si modalitatea asta de joaca, pe care el n-o cunostea.
On-topic: nu-mi place dresajul nici la caini nici la copii. Adica e de acceptat doar la cainii utilitari, din politzie/armata etc.
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
8luni
anca_a spune:
Citat: |
Educatia adevarata nu este deci un proces unidirectional. Atat cel ce invata cat si cel ce este invatat evolueaza si castiga. La sfarsitul procesului ambele parti s-au schimbat si vad altfel lucrurile. Da, poti alege sa lasi lucrurile asa... natural. Dar mie mi se pare ca parca jocul vietii este mult mai amuzant si mai incitant cu educatie decat fara ea. Voi ce credeti? |
Simali, aici te gandesti la animale sau la copii? Sa inteleg ca tu compari copiii cu animalele avand ca punct de pornire beneficiile dresajului pentru a explica necesitatea educatiei? Am inteles eu oare bine? Si daca nu, poti sa explici ce-ai vrut sa zici?
anca_a spune:
Revin :)
Educatia unui copil presupune intai de toate educarea parintelui.
Educatia unui copil se face de pe pozitii de egalitate (in drepturi si deminitate), prin ghidare si nu prin impunere; se face prin emulare, prin oferirea unei figuri de referinta (parintele) pe care copilul sa o respecte, adore si sa o aprecieze si astfel sa-si doreasca sa o copieze, sa vrea sa fie bun pentru a se ridica la inaltimea parintelui (si nu a asteptarilor acestuia), sa savarseasca binele nu de frica pedepsei sau din dorinta recompensei ci pentru ca asa simte si crede el ajutat de stima de sine si de un spirit critic sanatos, propriu si personal.
Educatia adevarata e aceea oferita de un parinte suficient de inteligent si relaxat incat sa nu intervina acolo unde actiunile lui ar putea sa-i demonteze copilului cea mai mica farama din stima de sine.
Alexia27 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Am auzit nu odata ideea aceasta ca educatia - de orice fel - este un echivalent al drsajului. Ai auzit gresit. Educatia NU este (sau n-ar trebui sa fie) echivalentul dresajului Zilele trecute am avut insa o revelatie pe care as dori sa o impart cu voi. Am un caine in curtea firmei... Cu diferenta ca un copil nu e un caine. Daca in subiectul tau te referi doar la catei, atunci ignora remarca. Educatia adevarata nu este deci un proces unidirectional. Aici ai dreptate. Si parintii si copiii invata unii de la altii. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
I am alive and I am here forever
Michael Jackson
I won't be a rock star. I will be a legend
Freddie Mercury
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anca_a Revin :) Educatia unui copil presupune intai de toate educarea parintelui. |
cu biscuiti, nu-i asa?
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Sabina spune:
Eu cred ca exista si metode de educatie care pot porni fortat, schematic, dar sunt numai autoeducatie si sunt voluntare.
De exemplu, eu vreau sa-mi perfectionez o anumita latura, sa zicem spiritul de observatie. Incep mai intai formal sa notez chestii ca sa le tin minte, mici amanunte de pe parcursul une zile, etc etc.
Si in timp voi ajunge sa-mi dezvolt aceasta capacitate.
Insa e un element f important si care tine de demintatea umana aici:
Vointa proprie.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Chuny spune:
Simali, inainte de toate trebuie sa clarifici un lucru. Revelatia ta are legatura cu educarea copiiilor neurotipici sau nu ? Sunt convinsa ca nu.
Eu cred ca de aici ar trebui pornita toata discutia. Voi sunteti in asteptare de diagnostic din cate am inteles. Imi cer scuze ca aduc in discutie aces lucru, dar am convingerea ca toare revelatiile tale sunt generate de stresul acestei asteptari.
Eu am doi copii foarte diferiti. Extrem de multe lucruri pe care sunt obligata sa le fac cu Vladimir nu sunt necesare Annei care creste si invata in mod firesc lucruri noi. La Vladi nu pot lasa lucrurile sa decurga natural, intervin cat pot si cu delicatete ( evident ca fac cat sunt in stare sa fac si cu siguranta nu fac perfect).
Educatia copiiilor (neurotipici) nu e dresaj. Daca vorbim de copii cu probleme in care terapii gen ABA sunt necesare, discutia va lua o cu totul alta directie. Insa nu cred ca e bine sa amestecam lucrurile.
Sibylle
http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/
Vladimir ***** ***** Anna
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> "Cine a vazut acel licurici nu-l va uita niciodata ... i-a intrat in suflet pentru vesnicie"