Scandinavii au murit! Traiasca Scandinavia!
Raspunsuri - Pagina 7
lilanda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui doruletz si io tot asa am citit pe undeva, ca cica daca invata cand sunt mici sa pronunte sunete diferite vor invata usor sunete noi mai tarziu. |
Noah, depinde si ce sunete, ca unele sint de-a dreptul imposibile . Ca de pilda d-ul moale danez si toate ale n-spe mii de variante de a,æ,e,i,o,u!! Io, care acu' implinesc 6 ani de cind vorbesc limba asta, tot nu fac diferenta la auzit intre vocale...daramite la pronuntat!!! Inteleg si sint inteleasa (mai ales) din context :)) Pe-aci se vehiculeaza teoria dezvoltarii valului palatin pentru anumite sunete, da' nu pentru toate. De exemplu, cei mai multi dintre danezi vorbesc in mod curent engleza si germana; da' z-ul din germana suna la ei ca un s sisiit bine de tot
Asaaaa, acu' cu tirbusoanele. Bre, doruletz, adica tu n-auzii de "probably the best beer in the world"??? Iar cu vinurile, chiar avem noroc de printu' consort, contele de Monpezat, care ne importa vinuri din Caïx. Si, daca vrei sa stii, pe linga asta mai e si akvavitu', un snaps facut din cartofi...bleahhh.
Vorbeati de stiri, da?? Ia uitati www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1243685/Meryl-Streep-Sandra-Bullock-kiss-make-mock-rivalry-shared-Best-Actress-award.html" target="_blank">acilea sursa dupa care Meryl Streep s-a pupat lesbian cu Sandra Bullock (vedeti videoul de jos ).
Adeluctza, ce faci?? Esti cu sfirsitu' de an ??
buli spune:
colegu' de vreo 4 ani e intr-o dilema continua: ca pentru ce platim noi cablu? eu ii raspund invariabil: pt ca daca am chef sa ma uit o data pe luna la tv, sa ma pot uita.
deci presupun ca aveti dreptate cu antenele si altele, probabil si eu am ajuns la concluzia asta, dar am uitat deja :D
in schimb azi am vazut cu Matei de doua ori mary poppins, a.i. pot sa zic supercalifragilisticexcialodopius dintr-o rasuflare.
Rayu,
insemnarile zilnice ale Reginei Maria sint su-per-be!
merci ca mi-ai deschis ochii
ah, si miine sau luni imi scot ghipsul
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
doruletz spune:
sabina, ma bucur ca esti mai bine si ca o sa te duci la viena doar ca turist. apropos, cand vii p'aci?
si la noi merg desenele la tv (la dvd mai bine zis, acu sunt "cotate" wall e, petrica si lupu si lolek si bolek ) da'pt stirile de la 20h, negociem cu ea. Cand au fost romanii aci negociam si pt stirile de la tvri d'aia mai vazui si io cate ceva.
lilanda, uitai de carlsberg, mea culpa (da' cine a zis ca e cea mai buna?)
snaps de cartofi? Ii povesti si lu A si cica nici nu-si inchipuia alta bautura mai potrivita pentru zona aia:))
Da' la suedeji care o fi bautura nationala? in afara de glogg ala de-l beau de craciun? laptele de ren?
Inteleg ce zici despre sunete, io abia acu dupa 10 ani incep sa deslusesc diferentele intre diversele e-uri si asta pentru ca urmaresc progresele lu aca... darmite cu sunetele daneze, nici nu vreau sa-mi imaginez. Teoria aia cu valul palatin o fi adevarata, am citit si io una nu demult cum ca pana si plansul bebelusului e diferit in functie de limba materna. cica bebele francez scoate sunete de la grave la ascutite iar bebelusii nemti invers pt ca limba lor materna are asa accentele si ca asta a ascultat el in burta mamei; Uite ca imi pare rau acu ca nu am inregistrat tipetele lu aca ca sa vad in ce limba erau...
buli, revenire placuta printre bipezi:)
mai viu io
Sabina spune:
ee. mai negociem si noi stirile :)
deci eu intoteauna am avut impresia ca bebelusii strainezi plang in alt ton, iete si confirmarea:)
Parisu s-a mai amant, evident.
fac acu un proiect, va zic daca-mi iese, e cam important.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Adela99 spune:
'neatza!
citat din mesajul lui lilanda Adeluctza, ce faci?? Esti cu sfirsitu' de an ?? |
ihi!
citat din mesajul lui doruletz Da' la suedeji care o fi bautura nationala? in afara de glogg ala de-l beau de craciun? laptele de ren? |
pai, cam ca si la daneji; bauturi traditionale: akvavitu’ ala cu chimen si marar si cateva alte sorturi, punsch de preferintza cald, care-l servesti joia impreuna cu traditionalu' pranz de joi care consta in supa crema de mazare galbena (sau boabe) cu costitza si condimentata cu dafin si nucshoara sau cu carnatii lor de craciun care iar au nucshoara in care pui si o lingura de mushtar – din ala suedez bineinteles, dulce si cu scortzishoara - , si clatite cu dulceatza si frishca nerulate numa’ indoite mancate cu cutzit si furculitza.
la chefurile cu tema vikingi se bea mjöd, un fel de bautura obtzinuta prin fermentare de miere cam ca si hydromelu’ francez care se bea din corn de ren sau chiar elan (cred). si beau in nestire cidru, mai ales fetele. da' cine bea bauturi traditionale?
la gramada
Rayuela spune:
Bre,io as zice ca bautura nationala a suedezilor e aia care e gratis:))Aia o beau cu foc toti,indiferent de ce scrie pe eticheta:))
Dorule,si Amelie face la fel cu suedeza si romana.Vorbeste de fapt o suedezo-romana,si ne-a contaminat pe toti.De exemplu,la a picta se zice "måla" (citit mola).Ei si toti zicem ca ea acum,hai sa "molam" ceva.Pina si tataie de la Bucuresti zice asa:))
Arborik,cum procedezi tu e foarte corect.Acum lucrez la gradinita si am multi copii bilingvi.Recomandarea noastra,a pedagogilor,este ca indiferent daca copilul o tine pe a lui(sa vorbesca numai o limba,sa raspunda numai in limba de adoptie,sa se faca ca nu "aude" cind vorbim limba materna,cheia este consecventa parintelui.Adica tu tine-o numa pe romaneste,indiferent de protestele copilului:)iti va multumi peste ani,pentru ca va fi bilingv.Se pare ca (nu stiu din surse foarte autorizate,dar cred in teoria asta) acesti copii bilingvi au o usurinta extraordinara in viitor de a asimila alte limbi straine.Cunosc personal un caz(jumate suedez jumate francez) care vorbeste fluent vreo 10 limbi,printre care romana si...persana!
buli,te astept la sujetul despre Regina Maria,dar nu te primesc fara temele nefacute,asa ca spor la citit:)
Sabina,sper ca te simti mai bine,multa multa sanatate!
Lilutz,mai zi cum merge cu pilates.Ai trecut de one hundred?:)
Io ce sa va zic...ieri am colindat prin magazine si mi-am cumparat niste nadragi d'aia termo,care se trag peste nadragii obisnuiti.Cam astea sint cumparaturile care se fac la Polu Nord,bleah:(
Mai viu sa va iau pulsu.
Rayuela spune:
Am si venit:)
Lilutzo,ai auzit cumva dewww.look4fashion.com/admin/modenyhed_billeder/7551.jpg" target="_blank"> Lola Ramona?E firma daneza de pantofi,asa am auzit.Si nu face pentru catelusi,face pantofi anume parca sa-i faca in ciuda lu amma Rayu:((
Am gasit pe niscai siteuri suedeze,dar nu toate modelele.Aveti vreun site danez unde sa-mi pot lua si io amarita de mine,macar la mina a doua?
lilanda spune:
Mama Rayu, uite aci www.trendsales.dk/main.asp?site=sort&search=lola%2Bramona" target="_blank">un site (si) cu second-handuri pentru Lola Ramona, da' modelu' tau, Pipi, nu e. Daca-ti place altceva si nu poti cumpara in Sverige, da-mi da stire!. Am mai gasit www.hepcat.se/index.php?manufacturers_id=106" target="_blank">aci un magazin si vad ca preturile sint in sek. Is foarte misto sandalele .
doru', uitai sa-ti zic de Pilates. Asta e programul meu preferat, insa io am varianta video cu niste benzi elastice care creaza tensiune in picioare. Dupa 15 minute, io chiar imi simt dosu'. Am mai incercat la sala diverse alte programe www.lesmills.com/global/en/members/bodystep/bodystep-group-fitness-program.aspx" target="_blank">Les Milles (body step si body-pump), da' nu-mi plac. Sint cam agresive pentru incheituri batrine
Sabina, succes cu noul proiect si bine ca esti bine!!
Iar ninge .
Sabina spune:
Rayu, super pantofi!
Numa buni pt picioare subtiri ca ale tale insa
Lil, si la noi a fulguit azi, si e un frig din ala umed nord german
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Rayuela spune:
sarimina lilutza!Pe siteul ala second hand nu mi-am gasit nimic sa se pupe si cu masura mea,in schimb am ajuns pe situl oficial al Lolei si acolo am vazut ca Pippi ai mei sint model din 2008:((
Bre da haiosi pantofi,veseli!Mai caut io,hmmmmm