Cu ceva timp in urma v-am cerut disperat sfatul cu privira la plata care trebuia sa o fac la casa de pensii, 30 shi ceva de mil. M-atzi sfatuit bine (Marius, itzi multzumesc!), am platit toata suma, am facut toate actele necesare. In continuare (shtate, cereri, etc) s-a ocupat contabila de la firma unde a lucrat sotzia pana sa nasca.
Nici pana in ziua de azi (fiul meu are 6 luni)nu am luat nici un ban. Contabila spune ca a fost de 14 ori la casa de pensii...eu cred ca am fost de 8-10 ori... ba a mai trebuit o shtampila pe un act, ba shtatul de plata de la firma era pe numele vechi al sotziei, ba nu era colega, venitzi saptamana viitoare...
Acum doua-trei zile am fost sa intreb cand intra banii in cont, deoarece doamna contabila mi-a spus ca a terminat cu toate actele.
Acolo (Casa de Pensii de la Posta Vitan, Bucuresti), doamna de la ghisheu mi-a spus ca banii pe luna Iulie s-au dus catre firma, vor ajunge intr-o saptamana.
IULIE?!?!? Sotzia mea a nascut pe 31 Martie, trebuia pana acum sa luam banii pe Aprilie, Mai, Iunie, Iulie!
Pe luna Iunie a spus ca vom lua banii eshalonat in celelalte luni, deoarece nu a dus doamna contabil nu shtiu ce cerere inregistrata.
Doamna de la ghisheu spune ca, sotzia intrand in ingrijire copil cu data de 01.06.2003 (pana atunci a fost in pre shi postnatal), cu acea data va incepe sa ia banii, nu cu data imediat urmatoare nashterii.
Precizez ca 6 luni de cotizatzie se implineau pe 01 Aprilie, fiul meu s-a nascut pe 31 Martie, deci nu avem o zi.
Este adevarat ca nu trebuie sa ia bani pe perioada 01 Aprilie-31 Mai?
Sensibila problema chestia asta cu 1 zi. Oricum aveti dreptul la indemnizatia de lehuzie aferenta perioadei de dupa 1.04.2003. De asemenea aveti dreptul la indemnizatia pt ingrijirea copilui incepand cu data de 1.06.2003 din cate inteleg.
Si mai aveti dreptul la indemnizatia prenatala de la serviciu pentru perioada de prenatal, dar nu mai stiu situatia voastra exacta. Poate daca o detaliezi inca odata mai vedem ce se poate spune. Nu uita cei de la casa de asigurari sunt niste snapani care incearca mereu sa prosteasca oamenii.
Marius (www.desprecopii.com)