Girls power

Girls power | Autor: Sabina

Link direct la acest mesaj

Am descoperit de curand o...dirijoare extraordinara, poloneza.
edit, scuzati, e rusoaica;)

Cine spunea ca femeile nu pot dirija?
Iata aici cum conduce un ansamblu f mare, intr-o partitura extrem de grea, Missa in si minor de Bach

Am sa caut mai multe despre Irina Bogdanovich, ca nu cunosc manunte, dar daca mai aveti exemple de artiste femei va astept aici sa le insiram si sa le admiram :)

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

tot io, am gasit un interviu cu ea:)

http://www.chor.uw.edu.pl/tl_en/dyrygent_en.htm

ce tanara e:)

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Frida Kahlo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Rumeg la subiectul asta de ceva vreme...
Iata cateva dintre favoritele 'sultanei':)

Sylvia Plath - www.youtube.com/watchv=6hHjctqSBwM" target="_blank">aici o puteti asculta citind 'Daddy';

Isadora Duncan - www.youtube.com/watch?v=68mbHx32xsE&feature=related" target="_blank">aici cateva imagini.

Gertrude Stein - spirit liber si gura sloboda

Virginia Woolf - 'A Room of One's Own' ramane pentru mine nasterea feminismului 'nobil'

Sarah Bernhardt - actrita larger-than-life

Joyce Tenneson - fotografa

Ma mai gandesc:)

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Dragut subiect Sabina
As adauga si eu pe Annie Leibovitz, fotografa a celebritatilor
http://images.google.at/images?hl=de&um=1&newwindow=1&sa=1&q=annie+leibovitz&aq=f&oq=&start=0

sau Anne Geddes, celebra prin fotografiile ei cu bebelusi
http://images.google.at/images?hl=de&um=1&newwindow=1&sa=1&q=anne+geddes&aq=0&oq=anne&start=0

sau
minunata Josephine Wall cu picturile ei de poveste http://www.josephinewall.co.uk/josephine.html

Hobby

www.youtube.com/watch?v=IeVt9UEUh-8" target="_blank">
"It´s all for love... L.O.V.E."
www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank">Michael Jackson - King of MUSIC
.... "Ok, everybody, that's a wrap!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Sunt permise si stiintele?

Emmy Noether - matematica si fizica teoretica.

Ada Lovelace - informatica.

Rosalind Franklin - biologie (si unul din cele mai mari scandaluri din istoria premiilor Nobel).

_
All we have to decide is what to do with the time that is given us.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

pai mai zi-ne despre ele, ca eu una habar nu am cine sunt si ce au facut

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

pai mai zi-ne despre ele, ca eu una habar nu am cine sunt si ce au facut

Cu placere, e o onoare sa schitez realizarile unor asemenea genii. Dar va lua cel putin trei mesaje ...

Emmy Noether provenea dintr-o familie de evrei germani din Erlangen, fiica lui Max Noether, matematician bine cunoscut la randul lui. In 1915, la 33 de ani, a fost invitata de David Hilbert si Felix Klein la Goetingen, centrul fizicii teoretice inainte de al II-lea razboi mondial. Acolo si-a luat doctoratul si a creat un volum impresionant de rezultate de exceptie. In 1932 a fost invitata sa vorbeasca la congresul international al matematicienilor (cea mai importanta conferinta a matematicienilor, tinuta din 4 in 4 ani), ca recunoastere a realizarilor ei. In 1933 guvernul nazist a demis toti evreii din universitati si Noether a emigrat in USA, la Bryn Mawr. In 1935 a decedat dupa o operatie de chist ovarian.

Dintre realizarile ei: teorema Noether, care uneste conceptele de (grup de) simetrie si legi de conservare in fizica; legatura intre teoria reprezentarii grupurilor si structuri algebrice; invarianti algebrici si topologie. Fiecare din aceste rezultate sunt exceptionale luate separat, dar ca o persoana sa poata opera la acest nivel in campuri atat de diferite, este foarte rar.

Albert Einstein o considera "cea mai importanta femeie in istoria matematicii". Teorema Noether duce la concluzii profunde in arii din fizica de la mecanica analitica pana la teoria campurilor cuantice si teoria moderna a tranzitiilor de faza (impreuna cu teorema Goldstone). Contributiile ei la algebre ne-comutative sunt la fundamentul dezvoltarii moderne de C-algebre, grupuri cuantice si invarianti topologici in dimensiuni inalte.

Nu vreau sa acopar subiectul in jargon, asa ca ma opresc aici; pe scurt, Emmy Noether a fost un "colos intelectual" al mileniului trecut.

_
All we have to decide is what to do with the time that is given us.

Mergi la inceput

Rosalind Franklin (1920 - 1958) a fost o biofiziciana ale carei experimente (spectroscopie cu raze X) au dezvaluit componenta atomica si geometria mai multor structuri de mare importanta actuala, printre care si ADN-ul. Scandalul la care ma refer e detaliat mai jos. Pe scurt, munca lui Franklin a fos practic furata de cei care au luat mai tarziu premiul Nobel pentru structurile bazate pe acizi nucleici: Crick si Watson (Wilkins a primit si el premiul, dar nu a participat activ la "furt"). Dupa o lupta lunga cu sexismul de la King's College in Londra, unde a lucrat cel mai mult, si o lupta scurta cu cancerul ovarian, Franklin a murit la 37 de ani.

Povestea pe scurt: Crick si Watson lucrau la Cambridge, iar Franklin si Wilkins la King's College. In 1953, Watson a vizitat King's, propunandu-i lui Franklin sa colaboreze (stiind despre experimentele ei). Refuzat, i s-a plans lui Wilkins, care - fara autorizarea lui Franklin - i-a aratat lui Watson o fotografie (devenita celebra ca fotografia nr. 51) in spectrul de raze X, facuta de Franklin, care arata structura geometrica a ADN. Crick si Watson au publicat un model pentru ADN, bazat pe acea fotografie, dar dand credit infim autoarei. Propriul ei articol a fost publicat dupa cel al lui Crick si Watson. Ulterior, povestea a fost clarificata in detaliu, si este un caz revoltator de injustitie in stiinte.

Crick si Watson (si Wilkins) au primit premiul Nobel in 1962, la 4 ani dupa moartea lui Franklin. Formal, ea nu a fost nominalizata deoarece premiile nu pot fi decernate postum. Dar Crick si Watson au continuat sa pretinda "paternitatea" descoperirii, mult dupa ce imoralitatea a devenit evidenta. Pana in ziua de azi, atacuri si contra-atacuri se poarta intre sustinatorii lui Crick/Watson si cei ai adevarului. Ca exemplu, articolul din wikipedia despre Franklin a fost amendat adeseori de "pro-Crick" ca sa diminueze seriozitatea acuzatiilor de frauda.

_
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."

Mergi la inceput

Ada Lovelace a trait intre 1815 si 1852 si a fost fata lui Lord Byron, desi asta e cel mai putin remarcabil lucru despre ea. Contemporana cu C. Babbage, creatorul primei masini de calcul mecanic, ea este creditata cu o excelenta descriere a masinii in sine, dar mai ales cu inventia notiunilor de limbaj de programare, algoritm calculabil, tot ce sta la baza stiintelor actuale de informatica, logica simbolica si teoria deciziei.

Viziunea lui Lovelace despre consecintele practice a masinilor de calcul - la vremea la care chiar inventatorul masinii, Babbage, avea o perspectiva foarte ingusta si nu prevedea deloc dezvoltarea din secolul XX - este extraordinara. Mai mult, ca primul programator din lume, ea a facut un pas imens catre inteligenta artificiala.

Lui Lovelace i se poate da credit si in domeniile semanticii moderne, structuralismului, teoriei Nash a echilibrului, operations research si optimizare.

_
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Marta Argerich http://ro.wikipedia.org/wiki/Martha_Argerich

Canta DUMNEZEIESTE Poloneza lui Chopin, o puteti asculta aici:
http://www.youtube.com/watch?v=ZOvJ1uQqJwo

Mergi la inceput