Vrem doar note bune!E gresit?
Raspunsuri - Pagina 26
happiness spune:
Conchita,nu ma supara cu nimic postarea ta pentru ca iti cun osc stilul .Tu te-ai simtit lezata intr-un alt topic pentru ca eu am indraznit doar sa spun 2 cuvinte:"Ma deranjeaza".Si era ceva general,nu ma refeream la tine sau la fetita ta.Tu mie mi-ai spus mai mult de doua cuvinte...Nu conteaza,accept oricum orice opinie,nu ma declar consternata ca cineva are tupeul sa gandeasca diferit,sa isi exprime parerile,chiar daca foloseste un stil mai putin prietenos.Poti aduce in discutie cum ai face tu intr-o situatie anume fara sa desfiintezi omul de langa tine.Fara sa il umilesti.Eu nu ma consider o mama perfecta,dar cred ca sunt totusi o mama foarte buna pentru fetita mea.A avut ea(si eu de altfel) doua saptamani mai grele,dar a trecut,acum a redevenit copilul vesel si energic de dinainte.Rade foarte des,este voioasa,se joaca ,alearga,ma pupaceste intruna,la scoala e din nou activa si vrea sa conduca jocurile,sa ia initiativa...E mereu langa copii,nu sta retrasa,intr-un colt,si colegii o iubesc foarte tare.Am pus presiune pe umerii ei mai ales la inceput,in primul semestru,acum e mult schimbata atitudinea mea,nu mai fac mare caz de un -FB si nici nu o cert indiferent ce face si cum scrie.Nu incurajez competitia cu alti copii,daca ai fi citit tot ce am scris la topicurile la care sunt activa ai fi vazut asta,nu am lasat-o sa termine o foaie de probleme in pauza ,ca sa intre in competitia campionilor,pentru ca mi s-a parut normal ca in pauza sa manance pachetelul,nu sa faca mate.Dar acum imi reproseaza ca din cauza mea,ca am zis eu ca nu o vreau campioana,cei care au lucrat acea foita au parola unui site si ea nu,ca mai bine scria decat manca.De multe ori vrea ea singura sa scrie,ca sa se bucure doamna,ca sa invete ceva ce stie ca scartie,ca sa ii iasa mai bine fisele.Doamna incurajeaza foarte tare competitia,si ea se prinde in joc,fara sa ii spun eu sa o faca.Vrea sa fie intre cei mai buni,s-a simtit foarte prost cand a luat B si i s-a parut chiar ca o huiesc colegii, eu nu i-am reprosat absolut nimic.Si,da,stiu ce valori trebuie ,ca mama,sa ii insuflu,si cred ca am si facut asta,e un copil admirabil si iubit de toti cei din jur.Ea stie ca o iubesc neconditionat.Si e adevarat ca nu traieste ca sa ma faca pe mine fericita,nici nu astept asta.Dimpotriva,eu traiesc pentru fericirea ei,si chiar am un copil fericit.Si ,la subiect,nu vreau doar note bune si atat,vreau sa fie sanatoasa si linistita,si daca se poate sa aiba si note foarte bune ,e perfect.Ea este foarte ambitioasa si nu trebuie sa ii impun eu notele,le cauta singura.Acesta e sistemul,exista competitie,exista examene,se face o ierarhie care le permite accesul undeva,cei cu note mari sunt cu mai multe sanse si e bine sa stii foarte multe.Dar nu as sacrifica niciodata linistea ei pentru note mari,daca vad ca nu mai poate nu o las eu sa faca suplimentar,asa cum s-a intamplat saptamana trecuta,cand eu ziceam ca trebuie sa se relaxeze pentru a fi ok la spectacolul de dans si ea voia sa scrie .Azi chiar cand am luat-o de la scoala mi-a spus clar ca trebuie sa scrie mult in plus sa ii dea doamna si ei parola la acel site la care au acces doar campionii.Eu i-am zis ca ii caut eu site-uri o mie,fara parole,dar ea vrea la acela anume,sa fie intre campioni.
Llaura spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui conchita nu, nu vreau sa fiu profesoara copilei mele, vreau sa raman mama. daca ma intreaba cand nu stie ceva de la scoala, eu o consider esecul profesoarei, nu al fetitei mele si nicidecum al meu! eu am alte chestii de "predat", decat cultura generala pe care si-o poate face de pe wikipedia. ecuatii cretine [...] |
Dragutele, ma uitam azi sa vad ce se mai discuta pe aici, mesajul conchitei de mai sus e extras de pe la pagina 23, punctul acela al discutiei mi s-a parut interesant (n-am terminat de citit tot subiectul, dar am sa citesc.
Cu mesajul de mai sus sunt in principiu 100% de acord.
Dar zic eu admite nuantari
Daca ma intreaba ceva de la scoala si eu exact aia nu numai ca o stiu bine dar exact aia consider privindu-mi existenta in spate ca e unul dintre pilonii acesteia? daca copilul vrea sa stie mai mult sau sa inteleaga mai bine mi se pare o tampenie sa-i zic sunt doar niste ecuatii cretine cand stiu ca fara ecuatiile alea nu ma putea fi: inginer, fizician, chimist, biolog, medic sau mai stiu eu ce, e o limitare nu de dorit dupa parerea mea. Eugen e inginer electric si e unul dintre putinii fericiti pe care-i cunosc caruia ii place la nebunie ce face si face bine. Daca-l intrebi care e fluidul vital el o sa zica curentul electric
Ce vreau sa zic e ca faptul ca nu trebuie sa confundam cunostintele, cunoasterea cu sistemul dedicat in cele mai multe cazuri livrarii acestora, ca ecuatiile alea cretine au sau pot avea o mult mai mare legatura cu viata unei persoane (copilul) decat cu scoala in sine si ca e periculos si neconstructiv pt copil ca planurile astea sa fie confundate (cumva pe undeva il putem limita inconstient si cu cele mai bune intentii la ceea ce ne place noua).
A si tot pe pagina aia am mai gasit discutia despre homeschooling, cu care in principiu nu-s de acord, adica aici unde traiesc eu n-as face homeschooling nici sa ma tai.
Pe bune daca s-ar legaliza/regulariza homeschoolingul in Romania eu cred ca s-ar mai termina cu meditatiile astea sistematice uneori din clasa intai care ii dispera si pe parinti si pe copii. Ar fi cea mai eficienta metoda anti-meditatii, ca daca vreau sa-mi fac parul nu ma duc intai la un fizer si apoi la un al doilea sa-si dea cu parerea si sa indrepte ce a facut primul si sa pierd timp si bani in the process...ma duc la unul in care am incredere ca o sa arat cam cum as vrea eu, sau pur si simplu mi-l fac acasa

filofteia spune:
| citat din mesajul lui sorana Hm... Eu sunt chiar curioasa de ceva. Exista copiii in cls I_IV care fac totul singuri ne-ajutati si ne-impinsi de la spate? Ma gandesc ca o fi fi-mea ciudata ... Adica fi-mea se duce cu tema nefacuta fara nicio problema. Ba chiar ... s-a mai si dus desi eu ii iau toate paginile cartii la rand. Pentru ca n-a notat si nu stia ce are de facut. Daca nu intreb eu de tema ea nu aminteste (ca poate uit ). Nu ii e in nici un fel "drag" de scoala. Mi-a propus de multe ori sa chiulim . Nu ii place matematica si nici romana, nu vrea sa invete nimic, i-ar fi mult mai bine sa se joace non-stop. Altminteri ii place invatatoarea, are numai note bune, etc. Si cel mai nasol e s-o scoli de dimineata. Asta chiar e nasol-nasol. Imi aduce aminte de mine la varsta ei. Eu am mai zis pe undeva ... daca nu era mama in capul meu pana intr-a IV-a (dar si mai tarziu) ... nu invatam nimic. Si m-as fi dus non-stop cu tema nefacuta . Eu recunosc ca am inteles abia printr-a XII-a ca mi-ar folosi sa mai invat din cand in cand. In rest ... noroc cu mama La un moment dat fi-mea mi-a zis ca mai bine se joaca non-stop si ia note mici ... nu intelege de ce ar trebui sa invete ceva ... ea e ok asa, fara sa stie .... Sorana si Monica (7 ani) |
Sorana
am mai spus ca eu nu cunosc pe nimeni personal, care sa nu-si ajute copilul.In ce priveste temele nefacute...
al meu bate recordul.
, inainte de ora respectiva... pana la urma m-am relaxat si eu
Sper insa pretentiile sa fie mai mici ca invatatoarea noastra cam exagereaza.
simali spune:
| citat din mesajul lui Llaura Ce vreau sa zic e ca faptul ca nu trebuie sa confundam cunostintele, cunoasterea cu sistemul dedicat in cele mai multe cazuri livrarii acestora, ca ecuatiile alea cretine au sau pot avea o mult mai mare legatura cu viata unei persoane (copilul) decat cu scoala in sine si ca e periculos si neconstructiv pt copil ca planurile astea sa fie confundate (cumva pe undeva il putem limita inconstient si cu cele mai bune intentii la ceea ce ne place noua). |
Nu cred ca se poate abtine cineva sa nu vorbeasca cu copilul despre pasiunile sale. Eu cand vine Vladu cu o carte de istorie sau de mitologie la mine si ma intreaba devin entuziasta, imi lucesc ochii si debordez de energie. Copilul simte aceasta energie si o preia. Asa a devenit el la 5 ani pasionat de istorie. Au avut acum, in clasa a II-a o lectie la romana despre MIhai VIteazul si le-a cerut doamna sa-si puna unii altora intrebari despre Mihai Viteazul. Si VLad a intrebat "Care a fost o greseala a lui Mihai Viteazul" iar copiii au raspuns (firesc) "A murit". Raspunsul era "I-a legat pe tarani de pamant".
In realitate toti suntem intr-o oarecare masura profesorii copiilor si nu cred ca asta trebuie sa fie o problema. Cata vreme pastram entuziasmul si bucuria cunoasterii este OK. Conchita s-a referit la cei care vor sa fie profesorii aceia clasici "la tabla cu batul in mana".
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
conchita spune:
| citat din mesajul lui happiness Conchita,nu ma supara cu nimic postarea ta pentru ca iti cun osc stilul .Tu te-ai simtit lezata intr-un alt topic pentru ca eu am indraznit doar sa spun 2 cuvinte:"Ma deranjeaza".Si era ceva general,nu ma refeream la tine sau la fetita ta.Tu mie mi-ai spus mai mult de doua cuvinte...Nu conteaza,accept oricum orice opinie,nu ma declar consternata ca cineva are tupeul sa gandeasca diferit,sa isi exprime parerile,chiar daca foloseste un stil mai putin prietenos.Poti aduce in discutie cum ai face tu intr-o situatie anume fara sa desfiintezi omul de langa tine.Fara sa il umilesti.Eu nu ma consider o mama perfecta,dar cred ca sunt totusi o mama foarte buna pentru fetita mea.A avut ea(si eu de altfel) doua saptamani mai grele,dar a trecut,acum a redevenit copilul vesel si energic de dinainte.Rade foarte des,este voioasa,se joaca ,alearga,ma pupaceste intruna,la scoala e din nou activa si vrea sa conduca jocurile,sa ia initiativa...E mereu langa copii,nu sta retrasa,intr-un colt,si colegii o iubesc foarte tare.Am pus presiune pe umerii ei mai ales la inceput,in primul semestru,acum e mult schimbata atitudinea mea,nu mai fac mare caz de un -FB si nici nu o cert indiferent ce face si cum scrie.Nu incurajez competitia cu alti copii,daca ai fi citit tot ce am scris la topicurile la care sunt activa ai fi vazut asta,nu am lasat-o sa termine o foaie de probleme in pauza ,ca sa intre in competitia campionilor,pentru ca mi s-a parut normal ca in pauza sa manance pachetelul,nu sa faca mate.Dar acum imi reproseaza ca din cauza mea,ca am zis eu ca nu o vreau campioana,cei care au lucrat acea foita au parola unui site si ea nu,ca mai bine scria decat manca.De multe ori vrea ea singura sa scrie,ca sa se bucure doamna,ca sa invete ceva ce stie ca scartie,ca sa ii iasa mai bine fisele.Doamna incurajeaza foarte tare competitia,si ea se prinde in joc,fara sa ii spun eu sa o faca.Vrea sa fie intre cei mai buni,s-a simtit foarte prost cand a luat B si i s-a parut chiar ca o huiesc colegii, eu nu i-am reprosat absolut nimic.Si,da,stiu ce valori trebuie ,ca mama,sa ii insuflu,si cred ca am si facut asta,e un copil admirabil si iubit de toti cei din jur.Ea stie ca o iubesc neconditionat.Si e adevarat ca nu traieste ca sa ma faca pe mine fericita,nici nu astept asta.Dimpotriva,eu traiesc pentru fericirea ei,si chiar am un copil fericit.Si ,la subiect,nu vreau doar note bune si atat,vreau sa fie sanatoasa si linistita,si daca se poate sa aiba si note foarte bune ,e perfect.Ea este foarte ambitioasa si nu trebuie sa ii impun eu notele,le cauta singura.Acesta e sistemul,exista competitie,exista examene,se face o ierarhie care le permite accesul undeva,cei cu note mari sunt cu mai multe sanse si e bine sa stii foarte multe.Dar nu as sacrifica niciodata linistea ei pentru note mari,daca vad ca nu mai poate nu o las eu sa faca suplimentar,asa cum s-a intamplat saptamana trecuta,cand eu ziceam ca trebuie sa se relaxeze pentru a fi ok la spectacolul de dans si ea voia sa scrie .Azi chiar cand am luat-o de la scoala mi-a spus clar ca trebuie sa scrie mult in plus sa ii dea doamna si ei parola la acel site la care au acces doar campionii.Eu i-am zis ca ii caut eu site-uri o mie,fara parole,dar ea vrea la acela anume,sa fie intre campioni. |
happiness, nu stiu despre ce vorbesti cu lezarea, nu-mi amintesc nimic de genul. iar acum nu inteleg de ce ai aduce in discutie o chestie trecuta - astept sa-mi reamintesc/reamintesti ce anume -, cand noi discutam despre altceva. iar despre stilul meu? toti avem un stil. iarasi, noi discutam despre altceva. nu esti de acord cu perspectiva mea, e ok, ascult cu placere argumente contra de la tine. dar de ce referirea la persoana? te-a ranit mesajul meu? daca da, in genunchi imi cer iertare, n-am intentionat. probabil ca stilul e de vina? scriu pasionat, dar trebuie sa recunosc ca incepe sa mi se ia cand, in replica, primesc palme dintr-astea cu stilul! sa fii pasionat de o idee nu este un defect, dixit. mi-a ajuns. am adus o gramada de argumente, fair este sa mi se combata argumentele si ascult. mereu ascult, asta nu mi se poate nega.
la competitie nu m-am referit la tine. pe langa argumentele adresate tie, am comentat si ce s-a mai spus la topic de aceeasi parte a opiniei tale. am argumentat in general contra unei atitudini dominatoare si insistente, care poate sau nu poate sa fie si-a ta (tie ti-am raspuns punctual cand m-am adresat direct), restul sunt divagatii pe marginea sistemului si a parintelui roman universal coplesit de sistem si care, la randul sau, isi copleseste copilul, de teama esecului - teama normala, la asa sistem anormal.
nu trebuie sa ma convingi pe mine ca fetita ta este extraordinara si e un copil fericit, sunt absolut convinsa si stiu ca ti se datoreaza aproape in intregime. dar tu ai adus in discutie strict niste aspecte - notele, minciunile, oboseala, apatia ei recenta. toata lumea discuta despre asta, idem eu. tu legat de astea voiai pareri. sigur ca nu ignora nimeni partea pozitiva, felicitari inca o data pentru ca iti cresti copila asa minunat. insa tu nu ai intrebat pe nimeni ce parere are ca fetita ta e jucausa, ci de ce a mintit recent si e apatica la ore.
poate iei in considerare ca aici sunt mesaje, nu oameni in carne si oase. toti facem analize pe text, daca ne-am privi in ochi si ne-am cunoaste, poate am raspunde altfel. dar aici raspundem la propozitii, si anume acelea scrise. acelea nescrise raman necunoscute, nu le putem adresa, nu? deci sincer cred ca nu ai motiv sa te superi pe mine ca nu te cunosc in realitate si m-am limitat la interpretari de argumente scrise, care pot fi considerate pentru comentariu ca fiind anonime, in ultima instanta, nu? nu stiu ce fel de mama esti, pot doar sa deduc. in mod sigur esti o mama de jde zilioane de ori mai buna ca mine, pentru ca te intereseaza absolut tot si te implici enorm. in principiu, gandesc exact cum am scris mai inainte. in practica, cine stie? poate ma loveste panica la clasa I si mananc manualele pe paine, tot ce e posibil. dar daca am sa procedez asa, in mod sigur va fi gresit, nu e calea buna. asta o cred cu tot sufletul, nu am nici o picatura de indoiala.
te rog, iarta-ma daca te-am suparat.
abdominabila
conchita spune:
| citat din mesajul lui Llaura Dragutele, ma uitam azi sa vad ce se mai discuta pe aici, mesajul conchitei de mai sus e extras de pe la pagina 23, punctul acela al discutiei mi s-a parut interesant (n-am terminat de citit tot subiectul, dar am sa citesc. Cu mesajul de mai sus sunt in principiu 100% de acord. Dar zic eu admite nuantari Daca ma intreaba ceva de la scoala si eu exact aia nu numai ca o stiu bine dar exact aia consider privindu-mi existenta in spate ca e unul dintre pilonii acesteia? daca copilul vrea sa stie mai mult sau sa inteleaga mai bine mi se pare o tampenie sa-i zic sunt doar niste ecuatii cretine cand stiu ca fara ecuatiile alea nu ma putea fi: inginer, fizician, chimist, biolog, medic sau mai stiu eu ce, e o limitare nu de dorit dupa parerea mea. |
daca s-a inteles ca eu militez pentru ignoranta sau pentru parintele de tipul sfinxul din giza care refuza copilului orice informatie, cultura si invatatura, imi arunc stilul de pe stanca maine! :-)
ecuatiile sunt cretine la 6 ani. la 9-10 ani sunt fenomenale de-a dreptul. temele pentru acasa la gradinita sunt de-a dreptul imbecile. la scoala sunt necesare (discutabil si-aici). toate la timpul lor, asta e tot ce-am spus. si ca parintele sa ramana parinte, nu pliciuitorul. doar am spus ca si copilul meu cunoaste si intelege mai mult decat am citit ca e statistic average la varsta ei. datorita cui, crezi tu? nu eram io laudareasa aia asta-vara pe zona cand povesteam cum i-am descifrat legea lui arhimede la piscina cu o pietrica si-o bucata de burete? avea doi ani jumate cred. am spus clar cum vad eu implicarea parintelui - transmiterea dragostei pentru cunoastere in sine, nu pentru note ca tel principal. parintele este aparatorul copilului in fata sistemului cretin (nu vorbim despre scoala unde predai tu, nota bene), nu complice asupritorului. cand scoala romaneasca e in deriva, parintele ce face? isi taraste copilul in urma corabiei? sau ia carma si decide ce e mai bine pentru el?
ei, eu abia astept sa pricep cuantica sa i-o explic si soniei prin analogii cu personaje de poveste. :-)) nu-mi vine sa cred ca te-ai indoit macar o secunda ca eu as pretui invatatura. pai mi se pare cea mai de pret, dupa dragoste. conteaza insa metoda, asta e tot ce-am spus. termina de citit subiectul, si-apoi vei intelege si contextul - am o scuzaaa! :-))
abdominabila
simali spune:
| citat din mesajul lui sorana Adica fi-mea se duce cu tema nefacuta fara nicio problema. Ba chiar ... s-a mai si dus desi eu ii iau toate paginile cartii la rand. Pentru ca n-a notat si nu stia ce are de facut. Daca nu intreb eu de tema ea nu aminteste (ca poate uit Nu ii e in nici un fel "drag" de scoala. Mi-a propus de multe ori sa chiulim Si cel mai nasol e s-o scoli de dimineata. Asta chiar e nasol-nasol. |
Ciopiii reactioneaza diferit la stresul anormal al scolii:
- unii, mai docili, se adapateaza. Vladu zice "Nu-mi place mami dar stiu ca trebuie" ceea ce sa nu crezi ca pe mine, parintele lui, ma avantajeaza prea tare, pentru ca el este nefericit in realitate dar nu se exteriorizeaza si de aici apar multe dezechilibre emotionale.
- unii spun clar "nu-mi place si nu vreau", nu pentru ca nu vor sa invete ci pentru ca scoala nu face nimic sa-i atraga. Si ei au perfecta dreptate, nu scoala. Eu i-as lasa sa aiba uneori note mici dar as insista totusi pe structura si un program rezonabil de studiu. "Nu vrei sa faci tema ca e plictisitoare, bine, dar fa altceva la matematica, ceva ce nu ti se pare plictisitor". "Nu vrei sa copiezi lectia din manual, bine, dar scrie tu altceva, orice te intereseaza, fara greseli de ortografie".
- si mai este si categoria fericita careia chiar ii place sistemul si performeaza in el de minune. Cred ca sunt cei 2-3 copii din fiecare clasa despre care se tot vorbeste, ceea ce ne da un procentaj de 2% din numarul scolarilor avantajati de sistem.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
grati.ela spune:
Conchita, sunt momente in care citindu-ti parerea referitoare la relatia parinte-copil imi promit ca de maine voi fi mai ingaduitoare. Nu in relatia cu Ozi ci in privinta asteptarilor mele. M-am gandit si la rolul si locul concursurilor scolare la varste mici. La nebunia asta a meditatiilor la engleza, germana de la trei ani, la moda de a-ti arunca bebelinul in bazin de la 3 luni...imi amintesc ca in fiecare zi de la 18 la 20 ne strangeam in fata blocului si ne jucam si asta pana cand am inlocuit jocul cu plimbarile in gasca, cu tenisul de masa si cantatul la chitara in parc. Astea pt fata mea-s povesti. Noi ne pregateam pt examen din clasa a 7, a 8-a pe cand acum e presiune enorma inca din clasa a V-a. Sunt convinsa ca voi gasi un echilibru, mai ales ca stiu ca nu e ok. Nu-s de acord insa cu faptul ca sist de inv. romanesc e cretin. El e ok..lipseste insa un sistem complementar de calitate. Nu poti astepta totul de la stat.
Llaura spune:
Am inteles, vorbim despre sistem (un sistem care cere ecuatii la sase ani este cretin) si nu despre cum am vrea sa fie sistemul (sa ofere ecuatii la sase ani daca exista interes, eventual prin modelul mentor-ucenic care imi place mie
)
Nici pe vremea noastra nu era bine, asa e, pregatirea incepea in clasa a saptea dar marea majoritate a copiilor se rezumau la a invata comentariile la romana pe de rost. Trist si (cum zice un amic de al meu) brain-damaging. ![]()
filofteia spune:
| lipseste insa un sistem complementar de calitate. Nu poti astepta totul de la stat. |
Ce inseamna complementar?
Deocamdata statul nu da nimic de la el, in schimb asteapta sa ia tot impozitul.