Alaptatul - Help Line (12)
Raspunsuri - Pagina 31
sunshine2009 spune:
Liliana, uita-te peste link-ul pus la semnatura despre perioadele de crestere. Pentru ca la 4 1/2 luni este una, si baietelul meu a fost ca ceasornicul, cand era o astfel de perioada, cum facea din noapte zi. Si apoi iara se linistea pana la urmatoarea perioada.
La inceput nu stiam sa le recunosc, apoi am remarcat tiparul dupa care se desfasurau si m-am resemnat, ca si asa e singura solutie. Asteapta sa treaca. O sa mai vina combiante cu dinti, si mai ales cand incep sa se ridice in picioare, respectiv sa mearga.
harnici la de 13 luni
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
sunshine2009 spune:
Amarilis, in primele zile dupa nastere se considera ca un BB suge cantitatea de lapte=numarul lui de zile, adica la 2 zile 20 ml la o masa, la 4 zile 40. Este doar o medie, fiecarui copil ii este poate necesarul altfel. Si difera si de la o masa la alta enorm, la noi pe la 2 luni erau diferente de la 30 ml/masa-160ml/masa.
Gandeste-te ca stomacelul lui BB nu a fost folosit niciodata la modul in care intelegm noi sa fie folosit, si are dimensiuni mai reduse. Are pur si simplu nevoie de timp sa se faca mai mare, si sa poate sa acumuleze mancare cantitativ mai multa. De aici apare si nevoie lui de a manca foarte des.
Verisoara ta sa lase de-o parte aparatoarele de silicion, ca va avea numai probleme cu ele, si sa puna BB sa suga cat mai des. Faptul ca-i apar rani este absolut normal la inceput. Este normal sa-i fie tari si durerosi, de-abia se formeaza sanii pentru a produce laptele normal, face trecerea de la colostru la el. In plus din cauza ca mama si BB nu sunt inca adaptati la "jocul" in doi de-a alaptatul, mama produce laptele "pe stoc" undeva intre 2-4 luni la majoritatea mamicilor se regleaza productia si nu mai produce pe stoc ci adhoc. Este momentul in care marea majoritate a mamicilor nestiutoare si fara experienta considera ca au pierdut laptele, dar nu este deloc asa.
In plus, nu exista san complet golit, cu cat suge BB, cu atat produc sanii lapte, cam de 3 ori pe masa/san. Este absolut normal prin ce trece. Cata vreme nu exista semne de febra, roseli, noduri, nu are de ce sa-si faca griji. Vezi ca, cu cat se mulge mai des, cu atata produce mai mult. Daca nu mai suporta tensiunea in sani, sa nu mulga mult, ci doar pana la punctul in care simte ca detensioneaza usor sanul. Daca trece de acest punct va produce si mai mult.
Si sa nu asculte prea mult de genul a la "orar" de 4 ore intre mese, si lapte nou peste lapte vechi, este scalea sigura de a-si strica alaptatul.
Iti/ ii doresc mult succes, si te asteptam cu noutati si intrebari!
harnici la de 13 luni
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
amarilis spune:
Ok,tot ce spuneti aici are perfect sens pentru mine si nu e nimic nou.
E atat de greu sa o conving in legatura cu absolut orice idee incat a fost mai simplu sa-i dau numarul de telefon al d-nei Georgeta Musat.Verisoara mea a mers sa-si scoata firele(cezariana) la Elias si a fost vazuta si de aceasta doamna care este consultatant in lactatie si colaboreaza cu maternitatea Elias.
In fine,cred ca pentru ea a contat mai mult sa-i spuna un specialist ce si cum si in plus i-a verificat si sanii si a asigurat-o ca de la sani angorjati pana la mastita e cale lunga.Eu nu am avut probleme cand a venit "furia laptelui" asa ca nu o puteam asigura ca nu o sa faca mastita.Imi era teama sa-i spun "nu te mulge ca stimulezi lactatia" atata vreme cat o dureau atat de tare sanii.
Nici nu poate fi vorba de golit sanul cand se mulge,abia reuseste sa il decongestioneze ffff putin.Se pare ca unele femei produc la inceput cat pentru tripleti.Si tot le e teama ca nu au destul lapte pentru un bebe mic de cateva zile.
Multumesc pentru raspunsuri.
LilianaR spune:
Din pacate, sunchine, nu cred sa fie vreo perioada de ceva. O tinem asa de 6 saptamani, cu zile mai bune si mai rele.
Sunt zile in care dormim cate 3-4 ore pe zi, altele in care abia atigem o ora si jumatate. Din pacate, ultimele sunt cele mai dese.
Noaptea am coborat-o din nou pe la ora 6 seara, macar ne foim in pat pana pe la 6 dimineata. Ceea ce nu inseamna ca de la 4 la 6 dormim...
Asa incat, mancam de seara la 6, ne trezim pe la 9:30; asta e cea mai lunga perioada, dupa care se tot scurteaza: 3 ore, 2 ore... si de pe la 1 sau 2 o tinem din ora-n ora sau mai des...
M-am obisnuit cu ideea ca asa e fiu-miu, ca isi formeaza un program de somn si ca, mai devreme sau mai tarziu, scapam de noptile framantate.
Din pacate, deseori cand e tare obosit, nu doarme bine; se foieste mult in perioada de somn superficial si, uneori, chiar se trezeste si stam asa treaza 30 de minute, o ora... asta de regula spre dimineata.
De mancare nu prea mai cere, dupa cate vad; daca e sa-l las, mananca la aproape 3 ore mai mereu; asta ziua, repet. Noaptea, a se vedea programul de mai sus.
Ia in greutate foarte bine, mai mult decat bine, luna trecuta a luat 1040 gr., in ultimele 2,5 saptamani a mai luat 420 de gr.
Spuneau unele mame despre attachment parenting ca nu si-au lasat puiul sa planga niciodata... nici eu nu l-as lasa, nu vad insa cum sa-l impiedic; plange cu ochii inchisi si cate o ora (cu pauze de odihna, sa-si traga sufletul) si tot nu se culca. Ca il tii in brate, ca il pui la san, ca il plimbi, nimic nu merge.
Initial am crezut ca e un buton undeva si nu-l gasesc eu, nu ma pricep ce vrea, ce-mi transmite.
Acum insa cred ca asa e puiul meu.
Daca aveti alte idei sau stiti alt topic mai potrivit pentru nelamuririle mele, astept sugestii.
Multumesc si puiuti fericiti!
LilianaR spune:
Cu scuzele de rigoare pentru mesajul anterior (eram cam nedormita) revin pe subiect.
Sunt la a treia mastita si, ca de obicei, spre final pierd mult din cantitatea de lapte. Problema e ca avem 6 luni peste cateva zile si n-as vrea sa ma prinda diversificarea fara laptic, ca asa ramanem.
Ce parere aveti, sa prelungesc alaptatul exclusiv cateva zile? Sau cat?
Alte idei?
ina.click spune:
Salut
bine ca v-am gasit
Eu nu mai am intrebari, dupa ce am citit 12 capitole....vroiam doar sa va multumesc sunshine, paulush, nicoleta, etc, tuturor doamnelor care isi fac timp sa raspunda si sa explice aici de atat timp la atatea temeri si probleme.
Datorita voua, stiu acum ca trec printr-o perioada grea dar fireasca, normala, ca eu sunt ok, laptele e ok, copilul la fel, etc.
Multumesc mult pentru sfaturi si explicatii, chiar daca mi le-ati acordat indirect :) intrebarile si framantarile mele erau evident aceleasi: sfarcuri dureroase, febra laptelui, cluster feeding, nopti nedormite, "oare se satura, oare nu", "oare sa-i dau supliment si eu, oare nu" si tot asa.
cel mai frumos martisor: Alex 1 Martie 2011
paulush spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Eu nu mai am intrebari, dupa ce am citit 12 capitole....vroiam doar sa va multumesc sunshine, paulush, nicoleta, etc, tuturor doamnelor care isi fac timp sa raspunda si sa explice aici de atat timp la atatea temeri si probleme. cel mai frumos martisor: Alex 1 Martie 2011 |
Felicitari pentru faptul ca esti ok, copilul e ok, laptele e ok.
E lucru mare.
mes p’tits riens
asa a fost
AdrianaSM spune:
Buna.
Vreau sa va cer si eu sfatul in problema pe care o intampin.
Am o fetita de 3 luni (20 dec 10)alaptata exclusiv.S-a nascut cu 3380 gr si a crescut asa:prima luna 670 gr, a doua la fel 670 gr, a treia 480 gr.Problema a aparut cu putin inainte de a implini 3 luni: o pun la un san suge cat suge apoi plange.o pun la celalat si acolo la fel.mi se pare ca nu s-ar satura si nu inteleg de ce.eu incerc sa mananc echilibrat, beau apa si ceai pentru lactatie(cu odihna stau mai prost ca mai am o fetita de 2 ani jumate si sunt singura cu ele).Ma ingrijoreaza ca de aproape 2 sapt nu a mai pus deloc in greutate.Ma gandesc ca nu mai are rabdare sa traga si ultimul laptic, acela mai gras, de aceea nu ia in grautate.
In rest starea ei generala este buna, zambeste, gangureste, e vioaie.
Ce sfaturi imi dati pentru cresterea cantitatii laptelui(daca asta e problema) sau cum sa o fac sa traga si lapticul gras de la urma.
Va multumesc mult.
**************************************************************************************
Adriana, mamica binecuvantata de Estera (17.09.2008) si Miriam (20.12.2010)
aschiutza spune:
Adriana, poate e in perioada de crestere si dureaza pina sinii tai se adapteaza cererii crescute.
Cind bebelusul meu nu a luat in greutate, am incercat sa ii dau o masa in plus, i-am dat ceva mai des. Daca fetita ta e vioaie, nu se vede nimic la fontanela s-ar putea sa consume tot ceea ce maninca pt crestere. Si al meu a avut anumite perioade cind a crescut "brusc". Una din perioadele acestea de crestere este tocmai in jurul saptaminii a 12-a.