Alaptatul - Help Line (12)

Raspunsuri - Pagina 30

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns remaliss spune:

Liliana, uite si alte cauze/motive:


Hipogalactia

Prin hipogalactie se intelege o secretie insuficienta de lapte in orice perioada a alaptarii, care impune adaugarea de lapte strain sau alte alimente pentru a asigura dezvoltarea normala a copilului.

Pentru ca o lactatie sa se inscrie in limitele fiziologicului trebuie sa asigure 300 g lapte in a cincea zi dupa nastere si 500 g in a zecea zi.

Se descriu doua forme de hipogalactii - primare si secundare.

Hipogalactiile primare inglobeaza acelea care apar imediat dupa nastere. Cele secundare grupeaza hipogalactiile care apar la un interval mai mare sau mai mic dupa nastere si se datoreaza unor tehnici gresite de alaptare.

Cauze

Printre cauzele cele mai frecvente ale hipogalactiilor se inscriu cauze materne si cauze fetale.

Cauze materne. Printre acestea se numara:

-dezvoltarea incompleta a glandei mamare
-nutritia deficitara a mamei sau conditiile psihosociale nefavorabile
-aparitia unei noi sarcini in lauzie
-greselile in alaptare
-anomaliile sanului (mameloane prea mari sau prea mici, mameloane scurte sau plate, ombilicate sau imperforate)
-ragade (rani aparute pe mamelon), angionevrite dureroase, infectii (limfangite, galactoforite, mastite)
-mastitele operate de la o sarcina anterioara duc la o reducere a laptelui cu 20%
-primiparitatea (prima sarcina) sau multiparitatea in raport cu varsta mamei
-prematuritatea, prin faptul ca prepararea glandei mamare nu este completa la data nasterii
-preeclampsia si eclampsia, prin tulburarile umorale si prin crizele dese care debiliteaza organismul
-travaliile lungi, epuizante, precum si sectiunea cezariana
-unele medicamente, utilizate sistematic post-partum (ex. ergotina sau unele medicamente psihotrope).

Cauze psihice. Se citeaza lipsa de bunavointa a mamelor, care nu si-au dorit copilul (in sarcini nedorite), emotiile puternice.

Cauze endocrine. Se mentioneaza insuficienta hormonului luteotrop (LTH) sau insuficienta tiroidiana. Cel mai adesea se citeaza insuficientele hipofizare cauzate de sindromul Sheehan.

Semne si simptome

Simptomatologia hipogalactiei este saraca la mama. Ea se poate deduce indirect prin aprecierea dezvoltarii copilului.

Tratament

Tratamentul profilactic. La consultatiile prenatale i se va recomanda gravidei masajul mameloanelor cu o panza aspra, care tonifica sanul, o alimentatie proportionala si variata.

Prematuritatea se va combate prin toate mijloacele, la fel disgravidiile tardive si distociile care apar in travaliu.

Dupa nastere, se va alege momentul potrivit al primei alaptari care trebuie sa se faca dupa 24 ore de la nastere, pentru copii nascuti la termen, iar la prematuri, in raport cu greutatea si dezvoltarea.

Se face profilaxia ragadelor sau tratamentul lor corect, in cazul ca au aparut.

Tratamentul curativ. Poate fi fizioterapic si medicamentos.

Tratamentul fizioterapic consta in terapie cu raze ultraviolete care se aplica in cazul sanilor congestionati si cu edem interstitial.

In cadrul terapiei medicamentoase, tratamentul endocrin este pe primul plan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Am incercat perna aia, imi cade din pat si pot dormi intr-o singura pozitie, tot dezvelita.
Poate tine si de mine si de cum sunt eu, poate nu e chemarea mea sa stau 24 din 24 cu copilul, nu stiu.

Aseara a adormit la 18:30 in masina, s-a trezit acasa si a mancat, l-am culcat la 19:30 iar... La 21 s-a trezit ci a stat treaz o ora si jumatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Nu discutam decat despre cauze potentiale in situatia data, nu despre toate cauzele de pe planeta, nu?
Ai dreptate cu motivele alea, dar nu vorbim despre lipsa alimentatiei atata timp cat te alimentezi, nu? Adica discutam numai despre cauze care ti se pot aplica si nu despre toate posibilitatile din toate cazurile, nu?
La fel nu discutam despre lipsa laptelui de la inceput, caci spuneai ca te temi sa nu fi pierdut laptele si nu ca nu l-ai avut; in plus, dupa cum a crescut, nu se pune problema ca nu ai avut lapte, deci eliminam toate hipogalactiile primare...

In afara de cauzele pe care ti le-am enumerat eu nu am gasit alta care sa poata actiona in situatia ta, dar ma bazez ca ne-ai spus tot si nu ai uitat sa ne spui de vreun tratament etc.

Ieri am terminat tratamentul pentru a doua mastita, puiul a reinceput sa imi atace sanul in cauza (nu prea l-a vrut cat a fost bolnavior, s-a hranit aproape exclusiv cu celalalt) si nu am nicio teama ca nu i-a ajuns laptele pentru ca a luat peste 200 de grame in saptamana cu pricina.
Am avut zile in care nu am mancat pana pe la ora 15 nimic sau in care nu am baut lichide cu exceptia unei cafele si lapte a fost. Sigur, dupa 2 zile fara lichide sunt toata deshidratata, cu unghiile rupte, pielea aspra, dar laptele a fost.
El a fost fericit dupa ce manca, avea chef de joaca, era activ, a luat in greutate, deci a fost ok!
Sunt dimineti cand sotul gaseste scutecul destul de gol, ma mai intreaba daca l-am schimbat in timpul noptii... nu ne impacientam insa atata timp cat ia in greutate si cat timp face pipi, doar ca nu mereu, constant.

Cat despre 300 de grame, e mult fata de cat lapte aveam eu initial la 3 saptamani!

Ideea e ca tot ce tine de lactatie poti imbunatati, atata tot; aproape nimic nu e irecuperabil.
Eu, cand am inteles ca nu-i ajunge puiului meu, m-am hotarat sa imi fac lapte fara sa stiu cum si in ce masura se poate; dar citisem in adolescenta carti despre istoria Frantei unde bone alaptau copiii regelui chiar daca ele nu aveau prunci (nu stiu daca am mai amintit aici). Asta inseamna ca puteau avea lactatie si daca nu nascusera de curand sau nu alaptau. Deci, puteam si eu, trebuia doar sa gasesc informatia potrivita.
Si cea mai potrivita informatie este aceea ca laptele se face in functie de cererea micutului, ca daca scade productia poti recupera intr-o zi-doua de stat cu pruncul la san si... cam atat.

Am luat galactogil si ceaiuri si alea-alea, inutile toate fata de pusul copilului la san.
Cam asta incercam eu sa spun din experienta mea; sigur ca fiecare organism e unic si ca reactionam fiecare diferit. Este insa o experienta si sper sa ajute si pe altii.
Ca tare as fi avut nevoie de asa o informatie cand m-a amenintat o doctorita ca o sa ajung cu pruncul pe perfuzii, deshidratat si cu retard de dezvoltare neuro-psihica daca nu-i dau LP!!! Uite-asa am iesit plangand din cabinet ca un om nu stie cu ce se mananca pediatria actuala si ne trateaza cu info de acum 30 de ani!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laly2010 spune:

Buna seara!
Va solicit un sfat si poate mi-l puteti da cat mai repede.Am un bebe mic pe care il alaptez, dar de maine eu trebuie sa incep timp de 5 zile un tratament cu un antibiotic puternic. Ce sa fac? Continui alaptarea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laly2010 spune:

Radiografie la plamani pot face???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Intreaba pediatrul, depinde de antibiotic.
Cu razele nu vad de ce nu, insa la fel, nu e o parere medicala si nu m-am intalnit cu situatia; suna macar medicul de familie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vasari spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laly2010

Buna seara!
Va solicit un sfat si poate mi-l puteti da cat mai repede.Am un bebe mic pe care il alaptez, dar de maine eu trebuie sa incep timp de 5 zile un tratament cu un antibiotic puternic. Ce sa fac? Continui alaptarea?


Laly, sunt multe antibiotice care sunt permise in alaptare. Vezi in ce grupa intra al tau. Uite aici lista:
http://www.kellymom.com/health/meds/aap-approved-meds.html#Antibiotics

_
dna Ceainic, cu Maria - 3 nov 2007 si Sara - 8 dec 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laly2010 spune:

Vasari, multumesc pentru link, e foarte util!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amarilis spune:

Buna seara!
In primul rand vreau sa multumesc pentru sutele,miile de pagini de la acest subiect in care am gasit tot ce ma interesa cand am inceput sa alaptez(mi-a luat ceva timp sa parcurg toate paginile).Eu am un baietel de 2 ani si o luna pe care l-am alaptat pana la 11 luni,moment in care l-am intarcat deoarece eram insarcinata in 3 luni.Acum alaptez fetita care are 8 luni.

Cu greutate am regasit topicul acesta.Am o problema destul de urgenta si nu am timp sa caut in toate paginile informatiile potrivite:verisoara mea a nascut prin cezariana,laptele a venit cam la 2 zile dupa nastere,bebe a primit in maternitate la Elias lapte praf si ceva san cand a reusit sa-l alapteze.Acum primeste sanul cu mameloane de silicon.Problema este ca are sanii foarte tari si durerosi cu toate ca micutul papa doar san si cu toate ca ea se mulge.Nu reuseste sa scoata foarte mult lapte(10-15-30 ml).Ii este foarte team sa nu faca mastita si se mulge aproape tot timpul cat nu e copilul la san.Din cauza asta noaptea trecuta a dormit doar o ora,cu toate ca bebe a dormit bine mersi.I-am spus sa dea cu apa calda pe san,apoi sa se mulga inainte de a-i da sa suga sau chiar dupa supt.Are sanii in continuare foarte tari,fara urme rosii sau febra.Sa puna si coprese reci? Sunt 2-3 zile de cand sanul e plin de lapte,nu a fost golit deloc,si mi-e teama sa nu faca o mastita.Multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Amarilis, ce varsta are BB?


harnici la de 13 luni
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere

Mergi la inceput