Orbul gainilor si copilul mai mare
Nu am gasit un titlu mai sugestiv dar poate ma ajutati voi...
Sa va zic care e problema mea.Am doi copii, baiatul mai mare fata mai mica.Pana aici toate bune...dar de cate ori merg undeva la magazin, in vizita,pe strada toata lumea vorbeste cu Maria si nimeni cu Razvan.Ma revolta asta pentru ca il vada ca sufera ,se simta dat deoparte.Am incercat sa ii atrag atentia dar e si mai rau intelege ca ceilati nu il baga in seama.Ma enerveaza la culme ca toti, dar absolut toti ,au orbul gainilor.
Voi cum procedati in situatia asta ?
Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.
Raspunsuri
roxy spune:
asi o sa iencerc sa iti raspund mai in spirit de gluma, sa te mai destinzi un pic.Si eu am la fel, doar ca si al doilea e tot baiat.Cu cel mic oamneii au impresia ca se pot maimutarii, stramba la el, ca e mic si il fac sa rada, cu toate ca ma enerveaza de mor cand vad cum ii vorbesc cu cuvinte stricate si imitand un copil mic, cand de fapt al meu e mult peste varsta lui si nu poceste deloc cand vorbeste.
Iar cu cel mare evita pentru ca in visiunea lor trebuie sa il intrebe lucruri mai serioase, si ce te faci daca baiatu raspunde tot cu o intrebare cum au ei obiceiul, si nu stii ce sa spui, mai bine taci si te strambi la cel mic .Parerea mea.
In cazul meu , s-ar putea ca cei care se stramba la cel mic sa-si primeasca o replica de sa nu se vada, mai ceva decat cu cel mare care e mai timid.
blackgirl0 spune:
Asi, este chiar asa de mare diferenta dintre cei doi copii?
De obicei, tindem sa protejam si sa admiram lucrurile mici, delicate. Ma gandesc ca fetita, daca se invarte pe la 3-4 anisori, atrage mai mult privirile, este asa, ca un bibelou! Insa NU, nu este normal ca nici macar 2-3 cuvinte de lauda sa nu primeasca si baiatul, oricat de mare-mic ar fi. Ceva de bine se gasasete mereu: ca cavaler mare are mama!, ce frumusel este!, ceva legat de pasiunile lui.
Se poate ca baietelul esa fie mai timid si transmite asta din atitudinea lui. Iar fetita sa fie mai dezghetata. Altfel intri in vorba cu copiii mai vorbareti si tare greu gasesti cuvintele cu un copilas mai retras, mai mutulici! Mie una, cel putin asa mi se intampla: cu nepoata (cea mare) o vorbareata si jumatate imi gasesc usor cuvintele, decurge usor dialogul, imi povesteste, canta, ne jucam. Cu nepotelul (mai mic si inca baietelul mamii ) nu prea simt acelasi lucru. rar imi raspunde cu da sau nu la vreo intrebare, rar vrea sa se joace cu noi, este mai timid si mai retras (si totusi sunt matusa lui si il vad saptamanal cate 4-5 ore).
Eu spun sa initiezi tu imediat un subiect legat de baiat cand vezi ca interlocutorul tau nu o observa decat pe fata: "Stii, si baiatul meu face/se joaca/tocmai a primit/stie sa...! Sunt foarte mandra de el ca..." Macar asa obligi ca macar 2-3 cuvinte de lauda si de bine sa auda si baietelul, fara a mai fi marginalizat ca pana acum! Imi dau seama cat sufera!
ina_nz spune:
Eu vorbesc numai si numai despre adrian, il mangai, il laud, povestesc ce a mai facut la scoala
Tu trebuie sa-l introduci si pe el in conversatie si mai ales sa atragi atentia persoanelor cu care vorbesti ca trebuie sa il implice si pe el.
Ba pe cunoscuti i-am facut atenti si i-am tras de maneca.
Pe mama si soacra le-am avertizat de la obraz ca nu care cumva sa se repeada numa la Maya cand ajungem pe aeroport si sa nu vb si cu Adrian. :)
eu nu am greturi si rusini......daca nu imi convine ceva spun.....cu frumosu si politicos ....:)))
Tisina spune:
Am observat si eu obiceiul asta urat al adultilor (si eu am tot asa, un baiat mai mare, o fata mai mica). Baiatul meu insa se introduce singur in discutie, insa fara sa atraga atentia asupra lui. Incepe sa o laude pe sora lui mai mica, spune ca stie poezii de la gradinita, ca e fetita mare... iar adultii se simt obligati sa il observe. Nu l-am invatat noi asta, ba chiar am ramas uimita prima data cand l-am auzit, mai ales ca mie mi s-a parut putin o modalitate de a-i "taxa" pe cei mari pentru ca l-au ignorat.
Daca baiatul e mai timid, si eu zic ca e bine sa il introduci tu in discutie (nu sa il atragi pe el intr-o discutie paralela, ci sa vorbesti despre el celor care vorbesc doar cu fetita).
Elle_seb spune:
Si noi avem aceiasi problema si ma deranjeaza teribil. Baiatul mai mare are 5 ani si jumatate si fetita 1 an si 4 luni. Toti se reped la ea s-o dragaleasca, pe baiat mai putin. Mai mult decat atat, pe el il vad deja mare (desi si el e inca un copil) si se asteapta la el sa reactioneze ca un adult de multe ori, inclusiv maica-mea are astfel de pretentii. Si le atrag mereu atentia si le zic, chiar daca e mai mare, este tot un copil.
Elle
_
www.immunocalromania.blogspot.com/" target="_blank">Pentru un sistem imunitar puternic
Muuh spune:
Eu am doi baieti, diferenta de doi ani si se intampla si la noi la fel. Eu il bag pe cel mare in conversatie fara nici o jena. Am noroc ca el inca nu pare sa priceapa manevra mea dar nu stiu cat o sa mai tina figura. Cu mama mea este insa invers nu poate stabili niciun fel de relatie cu cel mic, pur si simplu nu exista pentru ea daca nu sunt si eu langa ea. Se joaca si vorbeste doar cu cel mare, il intreaba tot felul de lucruri, se preocupa doar de el. E bine ca ne vedem rar cu ea, ca Dimitri este inca mic si ca oricum nu ii las niciodata pe amandoi singuri cu ea. Cand mai creste si Dimitri ii voi atrage mai ferm atentia asupra acestui lucru.
ymca spune:
si la noi se intampla la fel; 2 fete, mici amandoua, diferenta mica intre ele. toata lumea e atrasa de mezina.
in cadrul familiei, regula clara: toata lumea TREBUIE sa le bage in seama pe amandoua, eventual incepand conversatia cu cea mai mare, care este momentan sensibila. regula o reamintesc telefonic, mai ales daca sunt anuntata ca se pregateste o vizita. cand se intra pe usa la noi, au loc niste schimburi de priviri, si toti inteleg ideea. pe parcurs, in timpul jocului, e posibil sa fie iar toti atrasi de mezina, care e la o varsta superba si putin teatrala si iar intervin eu. Sunt o closca foarte atenta, am 10 ochi cand vine vorba de tratament egal. Si pe mine ma detectez mereu si ma corectez in cateva minute.
pe strada, cu cunostinte de orice tip, tot asa, o introduc eu in conversatie, o laud, si lumea se prinde. si rog interlocutorul direct, intr-un moment de neatentie al fetelor, sa adreseze cuvinte si maimutareli si celei mari.
eu sunt atenta la ai mei. dar si eu am facut cu alti copii aceeasi eroare: eram cu o punga cu sticksuri in mana, am intrebat bunica a 2 baietei daca ii pot servi, mi s-a dat acceptul si am inceput cu cel mic. ha! eroare maxima. cel mare m-a refuzat si bunica mi-a explicat ca din cauza ca l-am servit pe locul 2. dar atunci n-aveam nici eu 2 copii...am incercat sa dreg situatia atunci si nu mi-a mers.
acum sunt atenta, pentru ca sunt in mijlocul situatiei. dar ii inteleg pe cei care nu actioneaza conform si incerc sa-i conformez cu prietenie.
toti oamenii, si cand merg prin magazine, sunt atrasi de mezina si au chef de o distractie cu ea...asa sunt copiii micuti, atrag cumva toate privirile...si poate ca asta e avantajul lor. copiii mari au fost candva copii unici si au avut si ei avantajele lor; copiii de dupa niciodata nu au simtit unicitatea...ma gandesc ca undeva e un echilibru.
Luna1 spune:
Si la noi se intampla si daca observ ca-l afecteaza pe baiat cam atrag atentia badaran, adica incep sa-l laud pe cel mare, "da si Cosmin a progresat mult la scoala, si face nazbatii, sa vezi ce as e in calculatoare, etc".
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
dry_votka spune:
Mda, ingrata situatie.
Cum au spus fetele pe-aici, solutia ar fi ca tu sa il mentionezi in discutie, iar prietenilor/amicilor chiar sa le atragi atentia.
http://verze.ro
simtul umorului nu a murit
anaemi spune:
si la noi aceeasi situatie. Si pe mine ma intristeaza de nu mai pot (mereu imi aduc aminte de cand eram eu mica si toata lumea era cu ochii pe sora-mea (eu fiind mai mare) si ma simteam asa de aiurea... de "in plus" )
Atat ca Filip se baga el singur in seama si oamenii n-au incotro si trebuie sa vb si cu el.
Ana & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008)
Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...