Sarmalele de Craciun si secretele lor!
Raspunsuri - Pagina 3
monica-elizabet spune:
Macrina ce draguta esti
foaia de varza se taie pe langa nervura de pe mijloc daca este prea mare, daca mai are si alte nervuri mai dure le apesi putin cu ciocanul de snitele dar cu grija sa nu rupi foaia
pui umplutura doar la un capat apoi impaturesti(rasucesti) ca la clatite si capetele laterale le introduci in interior, apasand incet cu degetele...
foile de varza trebuie sa fie subtiri asta e tot secretul nu se foloseste varza aia ca pentru salata
Monica-Elizabet
Retete in imagini
Impresii, pareri, retete
Delphinas spune:
Citat: |
citat din mesajul lui delsim Am luat din Bucovina oala de lut. Cum o pregatesc inainte? Delia "Ceea ce suntem contribuie mai mult la fericirea noastra decat ceea ce avem." Schopenhauer |
depinde de care e: smaltuita sau nu. alea smaltuite au in interior instructiunile. trebuie tinuta ceva vreme in apa.
eu am nesmaltuita si am folosit-o fara sa o tin in apa
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui Licurici
Infertilitatea este o boala
Sa fii domn e o-ntamplare, sa fii OM e lucru mare
Ce-ai sa faci cu atata ura daca viata isi inchide maine portile??
Mindy spune:
ce pofte!!. musai sa fac si eu de Craciun.
Eu pun varza proaspata in congelator peste noapte si apoi o oparesc in apa clocotita in care adaug un pic de cimbru si putin otet. Statul in congelator face foaia mai subtire ca la cea murata.
Pe fund si in varf pun un pic de varza murata la borcan (murata numai razalita gasesc).
Si eu pun un pic de pasta de rosii si cimbru in oala, eventual si ceva caizer. Fierte in oala de fonta in cuptor la foc mic.
Impachetarea sarmalelor mi se pare munca de chinez batran, dar merita efortul. Le fac maxim de doua ori pe an.
Cu vita sau curcan ies uscate. Eu fac combinatie porc-vita (e singura data cand cumpar porc si pt mititei).
Mama punea carne macinata de pe piciorul de porc afumat, amestecat cu porc fara multa grasime. Bestiale. Uneori pune pisca (cei din ardeal tre' sa stie ce e asta) pe fundul oalei. Si facea tata o varza murata, mereu gaseam moare limpede in butoi si o aroma de tot felul de ierburi.
Macrina spune:
Monica, mersi frumos.. incerc, incerc, sa vad cat ma tine rabdarea.. Mereu ma gandesc ca trebuie sa fie o chichita undeva, ceva ascuns de care nu-mi dau eu seama
Eu fac de obicei fara carne, mi se par foarte grele cu carne, asa ca le fac cu orez si cu malai, ies super gustoase si nici nu-mi mai pica bolovanul greu in stomac.
valentinag spune:
Ica,ies bune si in cuptor,da noi facem cratita mare de mancaisi nu are loc in cuptor!Acasa cand fac putine,le pun in cuptor!
Da m-ati facut curioasa cu astea cu malai,ia dati o reteta,poate incerc si eu odata!
Monica,si eu framant carnea cu ulei,atunci cand le fac din piept de pui,dar fac rar,tot asa,cand am musafiri care nu mananca porc,in rest,pentru noi,cea mai buna leguma,tot porcul ramane!
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
alinam spune:
Mama mea a pus la sarmalele de post malai si mie nu mi-au placut, stiu ca se pune malai in zona moldovei in loc de ou ca sa lege compozitia, in schimb mama face cele mai bune sarmale, indiferent din ce carne (porc, vita, pui etc) ii ies foarte gustoase, am intrebat-o care e secretul si mi-a zis: grasime de gaina, gasca pusa in compozitie sau daca nu are pune un pahar de ulei cand framanta compozitia.
Morgano spune:
Eu fac asa, si imi ies foarte bune, si suntem chiar pretentiosi:
- Fleica sau pulpa tocata (cu ceva grasime, dar nu multa, cat sa nu fie uscate).
- Calesc ceapa multa, apoi pun orezul si integrez in tigaie: piper, sare, marar, o lingurita de cimbru pisat), boia.
- Amestecul din tigaie il trantesc peste carnea tocata si frec bine cu ambele maini compizitia sa se omogenizeze.
- Foile de varza murata in general le tai cu o seara inainte si le las cateva ore la de-murat si de-sarat in apa. Ca dimensiuni, cam cat 1 pachet de tigari, fara partea groasa. Si prefer foile subtiri, sunt in stare sa cumpar 5 verze murate, numai sa nu ma chinui la impaturit. Ies mijlocii spre mici sarmalutele, cam cat de 2, maxim 3 inghitituri.
- In oala de inox cu fund gros (mi-a puskat anul trecut cea de lut din Bucovina), un strat de varza murata taiata mai gros, apoi sarmalele, si printre sarmale bucati de ciolan afumat (daca este necesar il desarez inainte) - eu cam aberez, carnea de pe 2 ciolame :) Insa e super sa cauti carnita rosie cand servesti sarmalele, toti ne "luptam" pentru ea. Completez cu apa amestecata cam cu 1/2 kg pulpa de rosii si fierb la fic mic, pana e gata carnea si orezul dinauntru, nu le las sa se faca tocana :)
De-abia astept miercuri sa le fac, mai ales ca eu fac mai multe si dupa fierbere congelez cam 2-3 pungi pt Revelion si inca de o "pofta"
Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007)
baby-boom spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ripley Eu fac asa, si imi ies foarte bune, si suntem chiar pretentiosi: - Fleica sau pulpa tocata (cu ceva grasime, dar nu multa, cat sa nu fie uscate). - Calesc ceapa multa, apoi pun orezul si integrez in tigaie: piper, sare, marar, o lingurita de cimbru pisat), boia. - Amestecul din tigaie il trantesc peste carnea tocata si frec bine cu ambele maini compizitia sa se omogenizeze. - Foile de varza murata in general le tai cu o seara inainte si le las cateva ore la de-murat si de-sarat in apa. Ca dimensiuni, cam cat 1 pachet de tigari, fara partea groasa. Si prefer foile subtiri, sunt in stare sa cumpar 5 verze murate, numai sa nu ma chinui la impaturit. Ies mijlocii spre mici sarmalutele, cam cat de 2, maxim 3 inghitituri. - In oala de inox cu fund gros (mi-a puskat anul trecut cea de lut din Bucovina), un strat de varza murata taiata mai gros, apoi sarmalele, si printre sarmale bucati de ciolan afumat (daca este necesar il desarez inainte) - eu cam aberez, carnea de pe 2 ciolame :) Insa e super sa cauti carnita rosie cand servesti sarmalele, toti ne "luptam" pentru ea. Completez cu apa amestecata cam cu 1/2 kg pulpa de rosii si fierb la fic mic, pana e gata carnea si orezul dinauntru, nu le las sa se faca tocana :) De-abia astept miercuri sa le fac, mai ales ca eu fac mai multe si dupa fierbere congelez cam 2-3 pungi pt Revelion si inca de o "pofta" Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007) |
Aproape identic cu felul meu de-a sarmali. Ceapa multa(dar eu adaug si putin de tot ardei si morcov...poate incerc doar cu ceapa anul acesta ), in rest la fel. Pe fundul oalei asez ramurile uscate de marar si cimbru, care aromatizeaza toata oala si apoi pun patura de varza murata taiata gros, nervurile frunzelor, frunzele groase fishiate. La final dupa ce asez sarmalele in oala (depinde de chef, ciolanul uneori il las intreg sau il tai...e absolut delicios oricum) mai adaug inca o patura de varza murata, de data asta taiata fasii mai subtirele si mici.
Imi e asa o pofta, nu fac sarmale decat de craciun, dar atunci trebuie sa iasa perfecte...abia astept
Florina, mama de Elise(9 iulie 2004)
monica-elizabet spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Macrina Monica, mersi frumos.. incerc, incerc, sa vad cat ma tine rabdarea.. Mereu ma gandesc ca trebuie sa fie o chichita undeva, ceva ascuns de care nu-mi dau eu seama Eu fac de obicei fara carne, mi se par foarte grele cu carne, asa ca le fac cu orez si cu malai, ies super gustoase si nici nu-mi mai pica bolovanul greu in stomac. |
Macrina, le poti "umple" si cu legume sa nu-ti cada greu :) , eu asa le fac in post
sau o varianta arabeasca si Astea sunt dementiale
dar de Craciun sarmalele le fac cu carnita
Monica-Elizabet
Retete in imagini
Impresii, pareri, retete
mcm spune:
Sarmalele facute cu malai (dar malai e impropriu spus pentru ca e pasat) si impaturite in vita de vie sunt cele mai bune sarmale de post mancate vre-odata.
Mama mea face sarmalele care imi plac cel mai mult - foloseste un amestec de carne de vita cu porc, fara afumatura, fara suc de rosii doar putin bulion in amestecul de carne si fara cimbru impaturite in varza murata. Si ies mari dar sunt delicioase.