Cand sa inceapa scoala? La 6,5 sau la 7,5 ani?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

As vrea ca legea sa fie clara si sa oblige parintii sa dea copiii de 6 ani la scoala. Din pacate, atata timp cat marea majoritate a parintilor isi dau copiii la scoala dupa ce au implinit 7 ani, am decis sa nu-mi dau fetita la scoala la 6 ani si 2 luni, ci sa mai astept un an. Acum are 5 ani si 5 luni, este deja al patrulea an de gradi la pregatitoare. Este pregatita deja si acum, citeste binisior, scrie de tipar aproape orice si a inceput sa scrie si de mana, socoteste foarte bine, face descompuneri de numere, ecuatii simple, fel de fel de chestii, DAR: la nivel de motivatie si atentie nu pot spune ca e asa cum ar trebui, adica ii este mintea numai la joaca si la distractie. Din aceasta cauza nu vreau sa-i creez un dezavantaj fata de colegii ei care vor fi mai mari cu un an si nu vreau sa-mi reprosez ca daca mai asteptam un an, ar fi fost mai bine. Asadar, aleg varianta de 7 ani si 2 luni, dar nu fara regrete. Si a fost o decizie foarte grea, asupra careia am tot revenit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

allinta nu mai fi atat de speriata de programa.
Pare dificila dar nu este chiar un monstru .
Si nu difera chiar atat de mult de ce am invatat noi in special la cl I , la matematica.
Iar pentru cl a II a, la aceiasi materie, pot spune ca este mult mai putina materie decat am facut noi deoarece au condensat inmultirile si impartirile in programa de clasa a III a.

anemona eu sincer nu am luat in considerare ce pot sau nu pot face colegii baiatului meu.
L-am dat la scoala la aceiasi varsta 6 ani si 2 luni pentru ca EL era pregatit. Nu m-a interesat cat de mari/pregatiti sunt restul, idee ce a fost sustinuta si de educatoarea / invatatoarea lui.
Asa cum spuneam anterior pentru noi a fost absolut perfect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Citat:
citat din mesajul lui anemona

As vrea ca legea sa fie clara si sa oblige parintii sa dea copiii de 6 ani la scoala. Din pacate, atata timp cat marea majoritate a parintilor isi dau copiii la scoala dupa ce au implinit 7 ani, am decis sa nu-mi dau fetita la scoala la 6 ani si 2 luni, ci sa mai astept un an. Acum are 5 ani si 5 luni, este deja al patrulea an de gradi la pregatitoare. Este pregatita deja si acum, citeste binisior, scrie de tipar aproape orice si a inceput sa scrie si de mana, socoteste foarte bine, face descompuneri de numere, ecuatii simple, fel de fel de chestii, DAR: la nivel de motivatie si atentie nu pot spune ca e asa cum ar trebui, adica ii este mintea numai la joaca si la distractie. Din aceasta cauza nu vreau sa-i creez un dezavantaj fata de colegii ei care vor fi mai mari cu un an si nu vreau sa-mi reprosez ca daca mai asteptam un an, ar fi fost mai bine. Asadar, aleg varianta de 7 ani si 2 luni, dar nu fara regrete. Si a fost o decizie foarte grea, asupra careia am tot revenit.

Alegi gresit daca te iei dupa ce-ti imaginezi ca pot ceilalti. Dupa cite spui ca face fetita ta, nu stiu de ce eziti. Fiecare copil e unic. Eu lucrez intr-o scoala particulara (straina), unde copiii pot incepe scoala la 5 ani si jumatate! Unii adorm in banca, altii sint capabili sa stea atenti jumatate de ora (ceea ce e mult la virsta lor). Diferentele de concentrare si de asimilare nu sint date decit in mica masura de virsta. Copiii nu trebuie comparati intre ei, iti privesti fetita si decizi ce crezi tu ca e bine, nu trebuie sa dea statul o lege prin care sa-i oblige pe copii sa inceapa la 6 ani...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Citat:
citat din mesajul lui monica70

Eu as zice ca 6,5 ani mai ales ca e fetita.
A mea va avea in septembrie 2012 6 ani si 8 luni si sigur o sa o dau la scoala atunci.
Si eu aveam 6 ani si 2 luni cand am inceput scoala si a fost ok,intradevar asta a fost in alte vremuri ,dar si daca ar avea doar 6 ani fix tot cred ca as da-o.

MONI cu www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIANA (01.01.2006) si www.dropshots.com/TUDOR1" target="_blank"> TUDOR (14.08.2009)
"Optimismul, speranta sunt cele mai bune investitii dintr-o viata. Oamenii sunt efemeri si schimbatori. La sfarsitul unei vieti vezi ca, afara de cateva ganduri frumoase si de cateva inchipuiri, cu nimic nu te-ai ales."
Ileana Vulpescu în "Arta Compromisului"

Hmmm scoala in Ro e destul de complicata.7 nivele de crese si gradinite---gupa mica, grupa si mai mica, grupa mijlocie, mare, pregatitoare... etc, iar apoi la 6-7 ani clasa intai - teme peste teme, note, stress.
Nu stiu ce sfat sa iti dau.Fiica mea are numai 15 luni.Deja are un loc rezervat la scoala americana pt cand va avea 3 ani.Dar este alt sistem.
Ce vreau eu sa spun este ca in RO copiii sunt mult prea bebelusiti (de frica sa nu isi piarda copilaria ), se incepe scoala ff tarziu dar si cand incepe, incepe in forta, cu responsabilitati prea mari.
O alta problema este ca se incepe scoala la ce varsta vor parintii...Eu am inceput la 6 ani si aveam colegi in clasa si de 8 ani.
Ar trebui sa fie un sistem pus la punct , in care copiii sa inceapa toti la aproximativ aceeasi varsta, nu mai tarziu de 5 ani si foarte foarte treptat.Cu activitati care sa ii captiveze, fara teme la inceput, sau cu teme care se pot lucra si corecta in clasa, etc.
Sistemul este extrem de invechit si din pacate nu cred ca se va schimba curand

Din experienta mea pot sa iti spun ca nu regret ca am inceput la 6 ani.Nu m-am simtit niciodata inferioara celor de 8 ani, dimpotriva.Tu iti cunosti mai bine copilul , dar daca ea insista , poate ca ar trebui sa o asculti (asta a fost si motivul pt care pe mine m-au dat parintii la 6 ani).

Erinn's mummyHawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Saptamana viitoare ma voi intalni cu o prietena a carei fetita este in clasa I. Abia dupa ce am sa discut cu ea, voi stii daca o voi da pe fetita mea la scoala la anul sau peste 2 ani.

allinta

SARBATORI FERICITE !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adinag spune:

Citat:
citat din mesajul lui anemona

DAR: la nivel de motivatie si atentie nu pot spune ca e asa cum ar trebui, adica ii este mintea numai la joaca si la distractie.

EU cred ca este normal. Si peste un an ii va fi mintea numai la joaca, ceea ce este foarte natural. Abia cu inceperea scolii se vor schimba lucrurile. Insa atat timp cat este copil, ii va fuge mintea la joaca si distractie, oare nu e normal?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

In Germania te obliga sa dai copilul la scoala daca a implinit 6 ani pana la o anumita data (de exemplu 31 octombrie in 2008 pentru copiii care trebuie sa inceapa scoala in septembrie 2009) Se poate amana inceperea scolii cu 1 an numai din motive obiective si la fel de bine copiii pot fi dati cu 21 an mai devreme la cererea parintilor. In preajma inscrierii, copiii sunt testati de o echipa de invatatori si declarati apti sau inapti pentru scoala in anul respectiv., asta pe langa controlul medical In clasa I sunt copii intre 6 si 7 ani - foarte putini pana in 6 si chiar si mai putini peste 7. Marea majoritate implinesc 7 ani in timpul clasei I.
Allinta, dupa cum descrii tu fetita, eu zic ca 6,5 ani e varsta potrivita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andata spune:

filofteia, mie si acum, din pacate, imi e greu sa-l conving de necesitatea scolii. Copiii nostri s-au nascut cu tehnica in casa, intr-un fel inteleg de ce nu le place studiul. Se invata aceleasi materii aproximativ ca "pe timpul nostru" (asa-i place fiului meu sa spuna), cu f putine modificari ca mod de predare, fara a se tine cont de necesitatile elevilor. Tot din pacate, deocamdata media claselor 5-8 conteaza si in proportie de 50 % la stabilirea mediei finale cu care intra la liceu. Astia din invatamant se asteapta ca fiecare elev sa fie incantat de materiile studiate si sa exceleze la toate. Mi-as dori mult un invatamant cu clase la care admiterea sa se faca pe baza unei testari si cei avansati sa nu trebuiasca sa repete de n ori ceea ce stiu deja, sa existe clase speciale pt ei.
Sabina, te stiam ca citisem in blogul tau si ti-am admirat vointa si iubirea pt copilasi. Si-n plus , vad ca si tu ai un "fecior" si o "fecioara" ca si mine. Mult succes inainte cu ei. Cred ca lui Gheorghe ii va fi bine la scoala de la 6 ani. Asteapta-te insa sa invete de la surioara lui sa scrie si sa citeasca pana la 5 ani.
Virgi, imi place cum gandesti, dar nu cred ca si cei din invatamant o fac. Dupa mine, e ok sa inceapa copilul scoala mai devreme. Acum, depinde si de copil si de educatia primita si acasa, nu numai la gradinita. De ex. fii-mea avea in clasa copii de 7 ani jumate care nu stiau sa se imbrace sau incalte singuri. Iar mamicile aferente erau foarte revoltate ca eu imi fortez copila la frageda varsta de 6 ani sa se lege singura la sireturi si sa se imbrace singura.
allinta, eu nu cred ca ai impovara-o. Cum spunea si alta mamica, ei prind mai usor cu cat sunt mai mici. Tu spui ca e dornica sa invete, nu stiu daca are vreun sens sa faca de 2 ori acelasi lucru. Mie personal mi se pare inutila grupa pregatitoare. Dupa cum imi spunea si invatatoarea pustiului, ar fi preferat ca cei mici sa nu stie sa scrie, pt ca fiecare avea alt stil. Revin si iti spun sa nu te iei dupa parerea altora cu exceptia fetitei tale si a sotului. Voi trei ar trebui sa fiti singurii care decideti.
anemona, copiii sunt copii indiferent daca au 6 sau 8 ani. Fetita ta nu se va gandi mai putin la joaca doar pt ca are cu un an mai mult. A mea si acum, la 12 ani, se gandeste la joaca si prefera sa se joace. Dar ea intr-o ora isi termina temele si apoi e libera. Poate ca fetita ta nu pare mai motivata si atenta pentru ca deja e plictisita. Tie ti-ar place sa repeti ani la rand aceleasi lucruri? Tinand-o inca un an e posibil sa nu fie mai bine, ci mai rau. Incearca sa stai de vb cu ea, sa afli ce ar vrea si ea. Sper sa iei cea mai buna decizie in ceea ce o priveste.

http://community.webshots.com/user/annadana1

http://ganduri-de-mama.blogspot.com/

http://paul-mihaita.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Allinta, pana in toamna mai este, fetita ta mai are timp sa te convinga ca este pregatita pentru scoala! Sper sa iei cea mai buna decizie!

Nicoleta, mama lui Stefan si a lui Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Multumesc pt incurajari.

Ieri, puiul meu m-a uimit. Mi-a aratat cum a desenat ea niste inimioare : o liniuta era de culoare roz, a doua liniuta era de culoare galbena; amandoua liniile erau simetrice. M-a uimit ce simt al proportiilor are !
Intr-adevar, mai este pana la toamna.

Edit ca acum mi-am amintit : este suficient sa ii arate cineva o data sau de 2 ori cum se deseneaza un cal, o pisica samd si ea deja a invatat.
Probabil ca e pacat sa o mai tin inca un an la gradinita, cand ea este atat de dornica sa invete, plus ca are o foarte buna memorie vizuala. Si un simt de orientare in spatiu, fantastic. Spre exemplu : in urma cu cateva luni fusesem in vizita la cineva, dar uitasem pe unde sa o iau. Puiul meu mi-a zis sa o luam pe o straduta, insa eu nu m-am gandit ca ea ar fi putut tine minte drumul cu atata precizie, mai ales ca trecuse atata vreme... L-am sunt pe sotul meu sa vina si...surpriza...a luat-o pe straduta pe care mi-o aratase fii-mea. Asta se intampla in vara.

allinta

SARBATORI FERICITE !

Mergi la inceput