Doar pt. americance: public, private, alternative?
Raspunsuri - Pagina 4
lai spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui josefine mai e o varianta, pe care mi-a sugerat-o o tipa de la harvard. public all the way, un an de charter school dupa liceu (exeter, parca). la mine nu s-a pus problema - 40k/an :D:D parerea mea este ca mai bine un liceu bun, public, sa fii fruntas la liceul ala, decat mediocru la un liceu foarte bun. mai bine pregatit in particular, SAT-uri, facut cat mai multe extracurricular activities, din astea interesante, samd. iar daca e copilul talentat la un sport, asta e un bilet de intrare la o facultate privata f buna. il am exemplu pe frate-miu, tot timpul vorbeste cu antrenorii, are invitatii sa se inscrie la nu stiu ce facultate (nu vorbim de ivy league, pentru ca astia nu au nici burse sportive). pana la urma, un copil constient isi va face treaba foarte bine oriunde. de exemplu, eu am fost la un liceu care nu avea prea multe ap-uri. oferta lor a fost ca pot sa ma duc la un alt liceu sau facultate si sa iau acolo cursuri gratuit. se gasesc portite, nu neaparat ca le stim noi dinainte ca sa planuim cum va fi bine, dar in functie de situatie se poate "lucra". www.razvanphotography.com |
Boarding schools astea gen Exeter, Andover, trimit intr-adevar multi elevi la universitati din Ivy League, si, desi sunt mega-scumpe, din cate stiu eu au si programe de financial aid, merita studiata optiunea. Unii dintre americanii cu multi bani isi trimit copiii la astfel de boarding schools pe toata durata liceului - mie personal mi se pare devreme totusi, e ca si cum ai trimite copilul away la univ. la 13-14 ani; si, pe langa partea academica f tare, spui si eu din auzite ca pe partea sociala se mai intampla diverse pe-acolo beyond imaginatia parintilor, in pofida regulilor stricte. Da' asa mai prin clasa a 11-a, a 12-a, ar mai merge
In ce priveste bursele sportive in Ivy League schools, intr-adevar burse per se nu exista - nu exista nici un fel de burse de merit, fie el sportiv, academic sau de alta natura; doar need-based financial aid - insa fac si ei recrutare pe criterii sportive, chiar daca nu asa mult ca alte universitati. Dosarele de aplicatie ale elevilor f buni academic SI cu rezultate sportive deosebite trec si prin mana antrenorilor, nu doar a admissions officer-ului.
Josefine, multa bafta fratelui tau!
Lai
josefine spune:
Lai, sa fie! Are nevoie, ca academic nu e cine stie ce star ![]()
Alta varianta de intrat in Ivy League - bursa de la New York Times. Este o bursa care acopera 4 ani de scoala, in principiu costul unui Ivy League School.
Trebuie sa scrie elevul ceva foarte lacrimogen sau ceva sa atinga niste subiecte mai delicate.
A fost un film, am uitat cum se numea, dupa o poveste adevarata, cu o tipa care avea un tata dependent de droguri, ea era lasata de izbeliste si cum a gasit ea puterea sa continue si sa aiba note bune la scoala. Eseul ei a fost bazat pe povestea vietii, a castigat bursa si a ajuns intr-un Ivy League.
Un exemplu de care stiu mai bine - o colega de la mine de la liceu, vietnameza, a luat bursa, a ajuns la Columbia (scorurile la SAT erau mediocre). A luat bursa ca taica-su fusese nu stiu ce spion pentru americani in timpul razboiului si despre asta scrisese.
www.razvanphotography.com
ruxij spune:
Filmul ala se numea parca "From homeless to Harvard" si tipa aia n-a rezistat decat un an in Harvard parca. Nu stiu dc. a terminat pana la urma vreo facultate. Problema nu e doar sa intri, trebuie sa mai fi si in stare sa iesi de acolo
Dupa mine, nu prea merita, eu nu aspir la Ivy League pt fi-miu pt undergraduate degree. Pt. graduate da, mai realizabil, dc. o fi capabil, bineinteles. Dc. nu, sa aiba si el o meserie cat mai buna posibil (adica nu agreez cantaretz
, actor
sau sau in general umanistice) si cu asta basta.
lexi spune:
Materie cu un an in plus la scoala particulara mi se pare cam putin raportat la costuri. De banii aia, ii iei doi-trei meditatori si-l inveti si franceza in pauze.
Majoritatea copiilor pe care ii stiu ca merg la scoli private au dat test psihologic la intrarea in scoala, nu de cunostinte academice. Aia de dau test de cunostinte se duc la clase cu invatamant accelerat, nu [prea] la private.
Avem un amic pe aici care are o vorba: copilul meu e destul de destept ca sa nu fie nevoie sa-l dau la scoala particulara.
josefine spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ruxij Filmul ala se numea parca "From homeless to Harvard" si tipa aia n-a rezistat decat un an in Harvard parca. Nu stiu dc. a terminat pana la urma vreo facultate. Problema nu e doar sa intri, trebuie sa mai fi si in stare sa iesi de acolo |
asa recomanda multi. un graduate school de top.
asa e si cu iesitul din scoala; e important sa termini cu succes. umbla vorba ca e cel mai usor la cornell dintre ivy league sa intri, dar e cel mai greu sa iesi.
josefine spune:
Bursa New York Times nu este o exceptie. Merita incercat, you never know. Ca la loto.
ruxij spune:
Bai eu sunt cam bolnava in seara asta si nu ma duce capul, nu inteleg nimic din dialogul vostru:) Ce exceptii, ce bursa din NY?:)
josefine spune:
Cred ca Andrada spunea ca sunt exceptii de cei care au intrat in Ivy league obtinand bursa New York times (fata cu tatal dependent, vietnameza mea). Asa am inteles, cel putin ![]()
ruxij spune:
Ah, pai atunci zic ca eu cred ca are dreptate Andrada. Cate burse dau aia de la NY Times? Adicatelea nu m-as baza pe aia, sigur ca merita incercat, da' sansele cred eu ca's tare mici.