Romanii din Marea Britanie (21)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns belle_vue spune:

erika, multe hoteluri ofera gratuit chiar patut pt bebe (travel cot), ca sa nu-l inghesui cu tine in pat. in principiu trebuie sa soliciti dinainte, fiindca nu au decat 2-3 maxim si e pe principiul first come first served. (Hello, Could we have a travel cot for our baby if you have any available, please? Kind regards, etc)

Succese!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Fetelor nu stiu ce posibilitati aveti voi sa va aduca cineva carticele pentru pitici din romania in romaneste. Daca vreti sa comandati totusi carti frumoase tocmai am descoperit situl asta

http://www.carteacopiilor.ro/catalog.php

cu ajutorul unui prieten. Cam scumpa livrarea insa daca e cineva interesat ne unim mai multe si comandam in acelasi timp si impartim taxa. Anuntati daca vreti, eu tocmai am comandat dar mai vreau nu-i bai.

Si daca stie cineva vreo editura unde se poate comanda online la fel, insa pentru adulti, si mai ales care livreaza aici sa-mi vanda si mie pontul.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lutoniana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Luna1

Devine amuzant. Tocmai m-au sunat iar. Sa aduc si certificatul de casatorie, ca nici ala n-a iesit la xerox.

poate trebuia sa le spui sa schimbe xerox-ul sau macar toner-ul

Vine Craciunul si noi deja am primit cadoul

Mergi la inceput

luna stiu ca redeschid un subiect discutat si rasdiscutat dar spune-mi si mie cum ai procedat cu copii...in special cu Cosmin ca el este mai mare (insa nu stiu ce varsta avea cand ati venit in UK) referitor la limba.
Am sa-ti expun cumva neclaritatile mele care de fapt sunt mai mult preocupari....pentru ca asa cum face orice mamica vreau sa ma ocup de piciul meu in cel mai sanatos si frumos mod.
Vad acum ca spui de ceva carticele in limba romana, banuiesc ca sunt pt Adelise
Cum vorbesti cu ei prin casa ? Poate am sa merg la bunici in Romania si as vrea evident sa stie romana....sigur va sti ca noi vorbim in casa numai romaneste....Dar pe de alta parte as vrea si cand merge la gradinita sa stie si el 3 cuvinte in engleza...sa ceara ceva daca are nevoie, sa stier si el cum ii zice la pisica etc. Dau doar niste exemple la nimereala sunt sigura ca intelegi ideea.
Si daca va incepe scoala aici, adica evident ca o va incepe ...sa ma mai preocup de scrisul in limba romana sau sa ma multumesc cu faptul ca o vorbeste ?
Adica am ramas putin pe ganduri cand am vazut postul tau pentru ca eu tocmai ochisem niste carti super reusite de povesti...cu Bambi si Cartile junglei ....in engleza
Multam fain de orice parere sau idee sau experienta impartasita cu noi atat de tine cat si de alte fete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Lutoniana, sa nu ai nici un fel de grija,o sa invete ambele limbi foarte repede.
Noi am venit aici cand Noemi avea 1 an,in casa vorbim numai romaneste dar afara in engleza,asta am hotarat noi ca atunci cand va merge la gradinita sa stie si putina engleza.
Acum are 2 ani si 8 luni,de 4 luni a inceput gradinita si ii este foarte usor sa vorbeasca in limba in care i se cere.
Ai un copil minunat,am vazut poze.
Motanik,felicitari pentru cetatenie!!

Natalia Ioana (13-08-2002)si Noemi Antonia(31-03-2007)
Noemi 2 ani

Mergi la inceput

adelyna multumesc de sfaturi. Ce dulce e cretulina voastra Si eu treg sperante sa fie David cret ca tatal lui dar inca nu se vede nimic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Lutoniana noi suntem familie mixta (sotul englez) asa ca imi este mai greu sa pastrez limba romana. Insa iti voi spune cum am procedat in general.

Vorbesc romana pe cat posibil cu amandoi insa dupa ce am studiat putin problema (citind carti despre copiii bilingvi) m-am obisnuit cu ideea ca doar o limba va fi limba principala, limba in care isi va exprima ideeile si sentimentele cat mai aproape de realitate. Mai exact spuneau ei intr-o carte, doar o limba va fi limba in care iubeste. M-am obisnuit asadar cu ideea ca in cazul nostru, care nu planificam sa ne mutam in alta parte, normal este ca engleza sa fie limba principala.

Deci vorbesc romana pe cat posibil iar cand sotul e in preajma vorbim engleza. Copiilor li se mai vorbeste in romana de catre bunica (mama mea care este aici, locuieste la fratele meu), de catre fratele meu, de catre nepoata mea de 11 ani de catre prieteni.

Deci ocazii de conversat sunt. Ce nu trebuie sa sperie pe nimeni este faptul ca din momentul cand intra la scoala copiii (cel putin pe care i-am intalnit eu, si din familii de romani si mixte) prefera de cele mai multe ori engleza. Ba chiar trec printr-o faza (asa am patit cu Cosmin) in care doresc sa vorbeasca numai engleza pentru ca vor sa fie la fel ca ceilalti, adica doar englezi, nu vor sa se simta exclusi prin radacinile lor.

Acum dupa 8 ani Cosmin vorbeste foarte bine romaneste, cu mama si cu nepoata mea exclusiv romaneste, insa daca cineva il tachineaza refuza sa vorbeasca romaneste (de ex frate-miu mai glumeste si-i zice "iti dau nu stiu ce daca vb romaneste") si este frustrat. Totul trebuie sa vina natural.

Cea mica deja vorbeste in engleza majoritar insa cu mama vorbeste si romana, ii zice cand vrea apa, ii zice cand vrea povesti etc. Eu voi incepe sa insist mai mult pe romana.

In locul tau nu mi-as face probleme, va invata clar si engleza, mai ales daca il vei duce de mic la locuri de joaca, il vei integra intre copiii englezi.

Intrebai de scris si citit. Pai depinde majoritar de unde sta viitorul vostru. Sunteti aici cu ideea de a ramane definitiv, va intoarceti in Romania... Desi nu poti fi nociodata 100% sigur pe ceva, noi aici suntem ACASA deci sunt fericita cu cat vorbesc copiii romana, nu prea ma intereseaza cititul si scrisul, vreau in special sa se faca intelesi. Cu cititul am inceput acum cu Cosmin (care citeste de 3 ani in engleza deci nu mai sunt pericole sa-l bulversez la scoala) sa citim incetisor cate o carte si sincer citeste f bine, a trebuit sa ii explic grupurile de cuvinte CHE GHE literele SH, TZ etc. Insa citeste ok, deci vom citi mai mult.

Eu am mers pe ideea ca vreau sa exceleze la scoala aici decat sa fie mediocru in doua limbi (sper ca nu supar pe nimeni) insa am considerat ca daca invata sa citeasca la scoala in engleza eu mai mult stric bagandu-i pe gat romana in acelasi timp.

M-am lungit, per total eu zic ca voi fiind familie de romani sa continuati sa vorbiti romana (asta nu inseamna ca strica sa-i citesti o carticica in engleza) si sa il scoateti des intre copiii englezi caci de la ei va invata repede engleza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darling_ spune:

Dragi mamici, tare mult ma bucur ca v-am gasit. Suntem si noi in UK de 3 ani si intentionam sa ramanem aici. Avem un baietel, Eduard, de 1 an si deocamdata ne ajuta buni si sta cu el cat sunt le serviciu. In curand tr sa ne pregatim sa mergem la gradi.

Adriana mamica de Eduard (09.12.2008)
pozele mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_64 spune:

Adriana, bine ai venit. Sa va traiasca flacaul, e tare dragalas .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Bine ai venit Adriana, te asteptam cat de des poti aici!
Unde stati?
La multi ani pt Eduard, vad ca a fost ziua lui saptamana trecuta!

--------------------

Andra si bebe Theodora

Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson

Mergi la inceput