Romanii din Marea Britanie (21)
Raspunsuri - Pagina 19
rory76 spune:
Buna la toate fetele! Am o intrebare ai la obiect, daca stie cumva cineva: ce inseamna "chilcare" in UK? Sora-mea care aici are diploma de educator-invatator a aplicat pe un site de joburi si i-au oferit "childcare in schools" , salariul e cam micut, 6 pounds pe ora , lucreaza 40 de ore pe saptamana, si mai trebe sa mai dea si 450 euro pentru acte...Ideea e ca ea a cautat dupa aia pe net si zice ca childcare inseamna un fel de ingrijitoare/asistenta medicala?? Cum e pana la urma, voi ce stiti?
"Trust no one!"
lara_c spune:
Ella, Laura,Luna,Adelyna va multumesc
Luna, ma bucur ca tu ai avut o nastere cu floricele...daca aveam si eu, sigur si parerea mea era alta.
Dar nu cred ca ai avut probleme in sarcina.Mi-e greu sa cred ca ai avut probleme/iminenta de avort si te-au tratat corespunzator/ ti-au dat medicamente de sustinere a sarcinii / nu cred ca ti s-a facut beta hcg etc . Daca e sa ai sarcina fara probleme si noroc sigur ca e cu floricele oriunde.A,... ca ei sunt draguti, zambitori, iti dau copilul cu tine,iti fac cafea/iti lasa sotul in salon/ te ajuta, iti vb super frumos.....Da, asta te face sa te simti bine dar nu cand problemele mai importante, cele medicale sunt ignorate.
Am ales sa nasc intr-un spital privat in Bangkok, aveam de ales inre UK, Singapore, Thailanda si Japonia.In Banglasesh nu am voie sa nasc.Inainte sa raman insarcinata ma gandeam la Japonia (chiar am si cerut sfatul fetelor de acolo), acum m-am razgandit,prefer in Thailanda caci este mult mult mai aproape si tb sa calatoresc cu bebe la vreo 3 sapt inapoi (imediat ce e gata pasaportul).De asemenea a nascut acolo de curand o colega de-a mea si mi-a spus ca a fost perfect.Iar in UK am jurat ca nu mai nasc niciodata.
Laura imi pare tare rau sa aflu ca ai trecut prin asa experienta dupa nasterea fiicei tale.Imi amintesc ceva de niste adoptii pe o filiera Italiana, nu stiu daca este acelasi caz.Eu eram prin clasa a 11-a in 97 :)
Nu stiu daca am inteles bine, cineva ti-a omorat o alta fetita in RO?Nu vreau sa deschid un subiect dureros pt tine, deci nu tb sa dai detalii daca nu vrei sa vb despre asta.Oricum este groaznic, imi pare rau.
De asemenea imi pare rau sa aud de sarcina pierduta, insa sa stii ca daca in Ro ai dat peste o 'tampita' de doctorita care nu ti-a dat nimic pt sustinere, in UK NIMENI niciodata nu iti va da nimic.Mie mi s-a spus ca nu exista asa ceva.Eu stiam de la mama (intamplator lucreaza in obstetrica ginecologie) ca exista medicamente care pot ajuta in astfel de cazuri.Nici macar un no spa nu ti se da.De cumparat de la famcie...nici poveste..Si asta cred ca o poate comfirma oricine de aici de pe forum.
De asemenea mi s-a spus ca in UK nu exista nici o modalitate de a stabili varsta placentei cu toate ca numai la 42!!!! de sapt declanseaza ei nasterea.Eu aveam 41 si i-am spus unui dr ca nu ma misc din cabinet pana nu face ceva pt simt ca ceva nu e in regula.Am nascut, Laura, si nu am vazut un strop de lichid amniotic.Crezi ca mai rezista bebe o sapt?
Normal ca cine a nascut la 39 de sapt habar nu are de asta si crede ca nasterea in UK este fantastica...
Cum e posibil intr-un sistem avansat sa ti se spuna sus si tare ca la roata lumea sweep & stretch se face la 42 sapt fix???Fara se se faca vreo alta analiza sa vada daca nu cumva e prea tarziu!Nu se fac cezariene in cazuri de maxima urgenta, se prefera forcepsul si vacuumul la majoritatea cazurilor mai dificile.
Eu despre asta vorbeam, nu neaparat de faptul ca eu am patit ce am patit in UK si tu ai patit ce ai patit in RO.Tragedii se pot intampla oriunde.
Ci despre un sistem de sanatate care se vrea avansat insa nu exista nici un medicament/procedura in caz de iminenta de avort/se foloseste forcepsul pe scara larga (ba chiar e preferat si de catre mame ca sa scape mai repede/nu se fac cezariene decat ff rar- in cazuri de urgenta ma refer ca la cerere nu mi se pare nici mie normal/nu se naste cu doctor/nu se poate calcula varsta(gradul de uzura) al placentei intr-o tara ca UK????
Citesc acum la odisee ca fetele care au probleme cu sarcina fac si zilnica analiza beta hcg la sange sa vada cum evolueaza sarcina/daca se fizeaza bine.A facut cineva in UK asa ceva?Eu cand credeam ca voi pierde sarcina am intrebat daca este posibila o monitorizare de genul asta.Mi-au spus ca nu...ca daca e sa se intample se intample , daca e sa fie bine va fi bine.E posibil asa raspuns intr-un sistem avansat??La voia sortii???Noroc ca mi-am cumparat doppler si ascultam toata ziua inimioara, numai asta ma linistea.Si am facut multe multe eco- in privat bineinteles ca NHS nu era interesat sa stie daca pana la urma am pierdut sarcina aia sau nu.Si problema nu e ca faci scan-uri in privat (asa e si in RO) ci ca nu exista la fiecare colt de bloc.Eu faceam o ora jumatate pana la clinica respectiva.Nu lucreaza seara, tb sa tot lipsesti de la serviciu...etc etc.
Sigur ca daca nu ai niciodata nevoie de aceste lucruri nu ai cum sa stii nici ca nu exista nici ce se poate intampla, deci e normal sa ai o parere buna.
Daca cumva mai ai in plan vreun bebe,Laura, te sfatuiesc sa iti iei din tara no - spa pt ca daca e sa fi vreodata in aceeasi situatie , nu vei primi nimic aici.Si sa te astepti sa cheltuiesti multi bani pe scan-uri - nu cred ca te vei multumi cu 2.
Cu scoala te inteleg f bine.Fiica mea nu este la scoala inca dar eu am invatat aproape 2 ani intr-o scoala britanica cand eram mica (ulterior m-am intors in R0).Deci stiu pe pielea mea diferenta de sistem.Sigur ca sunt si scoli mai slabe, dar se poate face ceva.Cum a facut si Luna si Ella.Daca parintele e pe faza de la inceput, se remediaza rapid.Peste tot sunt scoli proaste si scoli mai bune.
Eu zic ca si Letitia are dreptate, pana la urma aici platim taxe si e normal sa avem pretentii.Nu mi s-ar parea normal sa se planga vreun immigrant ilegal care primeste asistenta gratuita in UK (desi pana la urma si ala are dreptul sa ia atitudine daca era sa ii fie omorat copilu')
Sincer va spun fetelor nu va doresc (si nici celui mai mare dusman nu doresc) sa aveti cea mai mica problema cu sarcina in UK si sa ajungeti la concluziile mele.
Errie's mummy and w5+
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
adelyna spune:
Lara iti spun cu toata sinceritatea,nu te mai gandi acum la nimic ce te face trista.Vei avea inca un copil si vei fi o mama implinita,doar gandurile astea sa le ai.
Te inteleg cum nu se poate mai bine,asa cum esti tu inversunata impotriva sistemului medical de aici asa sunt eu impotriva celui din Ro.De ce??pentru ca mi-a murit cea mai buna prietena(adica mama mea)prin spitale acolo,am mers la multi medici si mai toti au avut un comportament infect fata de ea vazand-o ca nu mai are nici o sansa(cancer).Nu ei au omorat-o,ei nu dau doi bani pe tine oricati bani ai da(se comporta ca si cum li se cuvine).Dar nu sunt toti asa asta stiu sigur.Oricum ma concentrez mult asupra vietii de familie ca sa nu le dauneze copiiilor starea mea de tristete .
Am mai povestit si alta data de faptul ca am fetita mare cu probleme , a ajunge sa mearga sau sa-si atinga un maxim al ei se datoreaza faptului ca ne-am ocupat de ea si ne-a ajutat Dumnezeu sa avem o situatie buna sa putem plati recuperari.In rest nici o analiza medicala(ma refer la control oftalmologic,eco si ce mai avea nevoie sa vada starea in care este tinand cont de probleme).De fapt ea este motivul plecarii din Ro. si sansei de a i se oferi sotului un contract aici.
Am ajuns aici,nici nu ne-au iesit actele pentru permis de munca si fiind inscrisi la GP au inceput sa curga scrisori pentru tot felul de controale(neuro,oftalmo,audio si multe altele).Cand am avut o problema am sunat la medic neurolog(nu la GP) si m-a contactat imdiat ce a putut sa vada ce s-a intamplat.Sunt foarte multumita si de GP,orice l-am rugat a facut.Ma durea capul rau intr-o zi ,am sunat si i-am zis ca am nevoie de antibiotic,i-am spus ca am sinuzita.M-a chemat sa iau reteta mi-a facut un control si asta a fost.
So,poate asta sa fie doar un noroc sau poate este altfel in North Wales unde stam noi.
Asta este doar un punct de vedere si cum ai spus daca nu treceam prin toate astea in Ro vedeam totul roz acum.
Inca o data inainte de orice iti doresc multa sanatate!!
Natalia Ioana (13-08-2002)si Noemi Antonia(31-03-2007)
Noemi 2 ani
Luna1 spune:
Lara inca o data imi pare rau de ce ai patit. Uite eu am avut probleme in sarcina la sfarsit in sensul ca nu mai crestea cea mica (s-a nascut mica 2700 g fata de fratele ei 3600g) si m-au monitorizat saptamanal incepand din sapt 34 la spital ca deja eram satula, masurau copilul, placenta si lichidul. Deci nici din pct asta de vedere nu ma plang. Ah si monitorizarea a venit in urma faptului ca GP-ul care imi monitoriza sarcina a observat prima ca nu mai creste insa moasa o contrazicea ca e totul ok, GP-ul a dat trimiterea cu urgenta.
Despre tratament de sustinere nu stiu ce sa zic, stiu ca prietena mea care e gravida acum in 16 sapt face tratament de 2 sapt de sustinere pentru ca are sangerari. Intradevar pana la 12 sapt nu i-au facut nimic i-au spus ca in primul rand trebuie sa se implanteze bine, iar daca trece de 12 sapt ii dau tratament. Acum cum ziceam ia tratament. Ce sa zic, iarasi conteaza si parerea personala, eu n-am probleme de feritilitate ca poate de as avea as gandi altfel, insa fiind sanatoasa in directia asta am cam aceeasi parere, ca daca e o pierdere in primele sapt inseamna ca ceva nu era tocmai ok cu sarcina respectiva.
Dar stiu fete aici care fac IVF gratis, neplatind nimic, mie mi se pare totusi impresionant, ca atunci cand intru la IVF aici pe DC si aud scorurile sunt socata. La fel fetita de 4 an ia sotului meu a fost gasita cu gaura in inima, a fost operata pe NHS, totul ok cu ea, ca sa zic, poate ca eu venita dintr-un sistem in care ma platit taxe dar nu a existat nicio ocazie in care sa merg la dr si sa nu cotizez pe langa, sunt inca multumita de sistem, desi cum ziceam sunt sigura ca e loc de mai bine ca in orice sistem. De altfel nu stiu cum ar fi sa traiesc in USA unde daca n-ai asigurare nu te baga nimeni in seama. Si platesc si aia taxe la greu. Ok omul average are bani de asigurare dar saracii? Aici macar pana si pe saracul saracilor il vede macar un GP la nevoie. Sa nu mai vb de imigranti care nu platesc taxe, ilegali si pe care nu-i intreaba nimeni de sanatate desi beneficiaza de servicii.
Cam asta e.
Va pup
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
ella_64 spune:
Draga Luna, in primul rand eu cred ca discutia aceasta pe care ai starnit-o tu are si parti pozitive. Noi suntem firi latine si firile latine se aprind repede, sunt pasionale. Ca dovada si raspunsurile date pana acum. Partea pozitiva consta in faptul ca ies la iveala informatii care altfel ar fi ramas in experienta personala a fiecaruia. Si de ele pot profita cei care vor citi mai tarziu aceste randuri.
"Ella nu stiam ca mai se considera in tara curs gimnazial secundar si primar. Stiam ca exista scoala primara si liceu."
Desigur ca exista invatamant gimnazial si acesta este de la clasa a cincea pana la clasa a opta. Schimbarile aduse de diferitele reforme nu aveau cum sa faca sa dispara invatamantul gimnazial, doar ca se incearca desfiintarea formelor de testare pentru intrarea in clasa noua. De vreo 2 ani au fost introduse tezele unice ca forma de departajare a elevilor.
"Totusi copilul meu aici este anul 4 in cursul primar, in Romania ar fi fost clasa a 2-a (are 8 ani jumate, nascut in 2001). Deci sunt totusi doi ani diferenta. Sau ma insel?"
Copilul tau este aici in anul 4 pentru ca in Anglia scoala incepe de la varsta de 4-5 ani. Anul 1 din scoala engleza este ehivalent cu grupa mare de la gradinita. Daca faci calculul ai sa vezi ca numarand anii petrecuti in grupa mare si in grupa pregatitoare si apoi clasa 1 si a doua, obtii exact 4 ani. Dar ceea ce se face in anul 1 la scoala se face si la noi la grupa mare de la gradinita. Aici pot fi adusi in discutie diferiti factori culturali si economic pentru care invatamantul britanic incepe atat de devreme, dar am lungi prea mult discutia.
"Ma intereseaza ca mai pun mana pe manuale din Romania, vreau sa vad daca este vreo diferenta si vreau sa stiu la ce trebuie sa fac referire, practic pana acum am facut referire la clasa a doua fiind copiii de varsta lui."
Cand am venit aici cu fiul nostru el a intrat in anul 7 la scoala. In Romania era in clasa a cincea. Am comparat matematica si germana. La matematica era cu 2 ani si jumatate inaintea celorlalti, iar la germana, profesoara i-a propus sa dea GCSE-ul. In Romania el a facut germana din clasa intai. In rest mai facea muzica, engleza, ma rog, tot ce se face in anul 7: teatru, biologie, desen, lua lectii de vioara, sport, geografie - numai tin minte toate materiile. Stiu ca la biologie a fost in culmea fericirii cand le-a aratat profesoara la scoala un video cu actul sexual.
Atunci cand a facut el scoala aici (2004) se dadeau examene la sfarsit de an la toate materiile. Nu a invatat nici macar o zi. Ma exaspera jucandu-se si vorbind cu prietenii pe internet. A luat 6a la toate materiile in afara de sport unde a luat 5b. Era in culmea fericirii, dar mi-am dat seama ca daca va ramane aici nivelul lui va scadea pentru ca nu avea nici un stimulent; in clasa nu era nici un fel de competitie. Am incercat sa schimbam scoala - nu am fost lasati. Ca urmare, am schimbat tara. Am spus ca prefer sa il mai tin cativa ani in tara si sa revina cand va avea de dat GCSE-urile.
"Pot sa intreb la ce Universitate va merge fiul tau? Pot sa intreb si de sistemul de finantare, poate nu personal (chiar nu incerc sa aflu cum ii platiti facultatea)insa banuiesc ca esti mai informata ca mine despre facilitati."
Inca nu s-a hotarat. Are de ales intre Aberdeen, Dundee, Stirling, Northampton. Are el dorinta de a studia in Scotia pe care i-am respectat-o si pentru faptul ca invatamantul scotian este mai bun decat cel englezesc (nu dati cu pietre ). Cat priveste taxele ele sunt cam de 3500 de lire pe an si pot fi acoperite dintr-un imprumut pe care il face la banca si pe care il va plati dupa ce se va angaja si va avea un salariu mai mare de 15,600 de lire pe an, parca. Este o hotarare a guvernului britanic de a acorda acest tip de imprumuturi studentilor.
Pe langa aceasta, daca va avea rezultate bune, va putea sa obtina si o bursa de studii. Acestea insa sunt foarte putine si sansele sunt destul de mici.
Urmeaza sa vedem la sfarsitul acetui an scolar exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii facem in privinta aceasta.
Trebuie insa sa stii ca taxele variaza in functie de ce studiezi. Medicina, din cate stiu este scumpa. Poate ajunge si pana la 10,000 lire pe an.
"Un nivel mai inalt decat in scoala secundara?"
Da, Luna. Ultimul an de scoala secundara in Anglia echivaleaza cu clasa a zecea la noi. Colegiul (6th form, A-level, further education) dureaza numai 2 ani si ii pregateste pentru Universitate. Ceea ce ei fac in anul 12 si 13 (AS si A2, anul 1 si 2 de colegiu) eu am facut in liceu. Deci materia pe care eu am facut-o in 4 ani de liceu ei o fac in doi. E adevarat ca au maxim 5 materii la care invata, dar totul este foarte condensat, incat daca nu ai o minte obisnuita cu efortul intelectual nu faci fata. In afara de asta, examenele nu au o perioada de sesiune in care sa stea acasa si sa invete. De exemplu, fiul meu a avut azi 2 examene: la economie si la chimie. Unul dimineata si altul dupa-masa. S-a dus la scoala in fiecare zi incepand cu 7 ianuarie. Saptamana viitoare mai are 2 si, la fel, va merge la scoala pana la sfarsitul saptamanii.
Eu am la meditatii tineri ai caror parinti sunt disperati pentru ca nu inteleg ce se intampla. Copii lor cu A si A* la GCSE au nota E, D sau chiar U la examenele din colegiu. Asta pentru ca se cere efort intens si sustinut si scoala secundara nu ii pregateste pentru asa ceva. In scoala secundara ei invata mai totul in clasa. Acasa daca mai citesc cu vreo luna inainte de GCSE si au luat A si A*.
Apoi mai este o problema. La scoala suntem ca in fabrica - avem un plan pe care trebuie sa il urmam. Avem de predat o anumita parte de materie intr-un anumit timp, pentru ca sunt termene, mai ales in anii 10-11 si 12-13. Acolo nu te poti juca cu datele de examene sau cu datele lucrarilor practice sau ale eseurilor. Si atunci nu ai timp sa stai sa explici un lucru de mai multe ori pana cand inteleg toti. Cine intelege, bine, cine nu - mai citeste acasa.
Sper sa fi fost destul de clara in raspunsuri.
Ne mai auzim pe la sfarsitul saptamanii. Numai bine va doresc tuturor.
Luna1 spune:
Ella iti multumesc pt info. Referior la materia facuta aici in anul 1 echivalent cu gradi grupa mare in Ro, iarasi sunt de parere ca depinde de scoala. Cosmin deja scria si citea cursiv in anul 1 (5 ani) iar la 7 ani (clasa intai in Romania) cand in Ro se faceau bastonase Cosmin invata tabla inmultirii.
Edit: ca sa nu ma simt total nebuna, desi tin legatura cu o mamica de fetita de clasa a doua si imi zice ce se face la scoala in Romania la varsta de 8 ani-9 ani am intrat si aici la gradinite scoli, etc si am citit la fetele cu copiii de varsta lui Cosmin, respectiv in clasa a doua in Romania. Sincer, nu doar ca sunt mandra de progresele lui Cosmin (si normal ca sunt) insa ce fac ei acum la matematica Cosmin a facut aici in anul intai si doi (adica la 5-6 ani) adunari si scaderi pana la 100, acum Cosmin la scoala face ecuatii, desfacut paranteze cu inmultiri impartiri, inmultirea si impartirea a invatat-o cum spuneam anul trecut in anul 3, fractii, numere cu virgula, adunare si scadere numere cu virgula, numere pozitive si negative la fel adunare si scadere. Mie mi se pare totusi o diferenta destul de mare. Si nu, nu e la cea mai buna scoala din zona, asta au in programa asta fac. La citire si limba romana in Romania scriu dupa dictare, au auto dictari, si fac semnele de punctuatie. Aici ca nivel de citire scriere, Cosmin are teme in care trebuie sa faca propozitii cu 7-8 cuvinte si propozitii dezvoltate nu "I am going out!" ci gen " I am going out as I would like to play with snow and make a snowman!" de ex. Da teme am citit ca au destule, cate 4 pagini de copiat la lb romana care mie mi se pare aberant, si 4 pagini de adunari la matematica, asta zic eu ca e ok.
De relaxarea ulterioara din scoala secundara am auzit si eu, iar dupa ce scrii tu am ajuns la concluzia ca decat sa-l las relaxat in scoala secundara si apoi sa sufere in colegiu (pentru ca ziceai ca e totul condensat) probabil voi incerca in anul 8-9 sa aflu cum reusim sa impartim cei doi ani condensati si sa-i introducem noi in anii relaxati de secundara. Esti de parere ca e posibil?
Momentan sunt deja stresata psihic, si pe mine ma exaspereaza Cosmin cu lipsa de concentrare, probabil aici primeaza sistemul romanesc, ii invata sa se concentreze enorm inca de mici, si apoi imi tranteste ca el vrea la Grammar school. Sincera sa fiu nu trag sperante sa reuseasca acolo (lui nu i-am spus normal) insa mai avem o scoala cu nivel apropiat in zona, tot cu admitere cu examen, si sper ca reuseste acolo. Caut tutition, vrem sa ne mutam, totusi scolile secundare la care urmeaza sa dea examen Cosmin sunt in zona, deci nu ne putem muta prea departe, iar aici in zona asta mi-e greu sa gasesc ce dorim de la o casa.
Intrebare pentru fetele cu copiii mai mari (daca sunt): la ce varsta considerati potrivit sa acordati o independenta marita copiilor? Eu stau intr-o zona safe, gen satuc, iar Cosmin si-a dorit sa vina singur acasa de la scoala in anul 4. L-am lasat de vreo 2 luni insa nu pot sa va zic cum il sun din 5 in 5 minute. Scoala nu e departe, vreo 20 min de mers lejer, si asta la pas caci Cosmin merge in reluare. Nu sunt strazi masive de traversat deci nu aici sta problema. Lui i-am facut training, nu vorbesti cu strainii,nu ajuti pe nimeni sa-si caute cainele "disparut" prin boscheti, nu te abati din drum nici 5 metri, etc. Insa tot paranoica sunt...
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
madutza09 spune:
Neatza,
Nu am mai intrat in discutia cu scoala mai ales ca eu mi-am spus parerea in schimb am citit parrile voastre.asa ca o completre si confirmare ieri am primit tel. de la scoala ca au primit fonduri guvernamentale si vor sa o bage si pe Cristina la un program de tuition pt engleza pana la Key Stage 2 SAT ...
Laura Nicole imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva si felicitari pt succesul fetitei tale la cat mai multe...
Acum 11 ani la varsta de 21 nasteam in maternitatea de stat din Ploiesti cu cezariana, nu a fost o decizie medicala ci una bazata pe frica si dorintza de a nu fi la mana moaselor de acolo,si am avut ocazia sa vad cu ochiii mei cum se purtau cu gravid. acolo in fine asta a trecut, ceea ce a fost ingrozitor de stresant pt mine lupta cu gandacii...dormeam doar cateva ore pe noapte si ma infasuram ca o mumie cu un cearceaf sa pot adormi, am gasit si in patul fetei ca sa nu mai spun ca nu puteam tine nimic de mancare mi se aducea mereu sa mananc de acasa si luau inapoi daca ramanea ceva...am fost de curiozitate in prima zi la salon sa vad ce au de mancare si surprize surprize delicioasa varza cu carnitza...toate mamicile alaptau.Recunosc singurul lucru care imi placea si ceream dublu era ceaiul de dim. nu stiu ce tip de ceai era dar probabil si din cauza febrei laptelui eram inebunita dupa lichide deci sase zile de stres si chin,chiar si cu cadourile de rigoare...sper ca de atunci sa se fi schimbat lucrurile acolo bine daca as fo fost in Rom mergeam la Buc fara nici o indoiala...norocul nostru ca am fost sanatoase si nu am plecat cu vreo infectie sau altceva ...(si toate astea in conditiile in care plateam enorm din salariu la sanatate si asig sociale nu mi-aduc aminte sa fi fost ceva gratuit, la eco cand i-am rugat sa-mi spuna ce sex are copilul nu puteau pt ca aveau o politica sa nu o faca sa nu existe divergente intre parintzi o prostie si as putea continua la nesfarsit)...
Acum trecand pe cealalta parte a continentului nu stiu prea multe de sist medical au golurile lor la cinci sapt am avut o sangerare masiva si a trebuit sa astept la urgentze patru ore sa ma consulte cineva...dar in acelasi timp de cand cu sarcina am primit tot sprijinul informational,moral si medical acum poate ni se pare diferit pt ca vem si alta educatie medicala de a ne indopa de medicamente chiar si cand nu e necesar...eu am patit-o cu fata mea in Rom cand a inceput gradi era tot timpul racita si tot timpul doctora imi dadea antibiotice...in fine alta poveste nu vreau sa ma intind aici prea mult...
intr-adevar povestea mea are loc acum 11 ani deci comparatia nu-si are locul dar ceea ce a ramas platesti enorm la taxe si nu exista acel sistem de invatamant si medical gratuit ...doamne ajuta sper sa mearga spre bine lucrurile schimbari s-au facut ce-i drept si asta si din cauza ca sistemul informational e mult mai bun si nu mai trebuie sa suportam toate porcariile...
Luna ...ma bucur sa aflu si povesti cu florici de nastere
Noi am fost ieri la midwife si totul e k nu avem nevoie se supliment de vit,masuram 22cm bine cu marjele masurarii cu cm.,si am auzit minunatele batai de inimioara acum speram sa fie totul k la morfo in doua sapt si sa ne confrime in continuare ca e baietzel mai ales ca ne-am decis si la nume...
si numai bine la toata lumea...
20+ Luca Octavian+ Cristina 12.01.1999
www.dropshots.com/madutza09#" target="_blank">POZICI
ella_64 spune:
"voi incerca in anul 8-9 sa aflu cum reusim sa impartim cei doi ani condensati si sa-i introducem noi in anii relaxati de secundara. Esti de parere ca e posibil?"
Draga Luna, ar fi posibil doar daca faceti acasa in plus cu un profesor. Materialul facut in plus nu va conta insa pentru GCSE. La GCSE va trebui sa dea tot materia din anul 10 si apoi 11. In afara de asta probabil ca vei avea parte de opozitie din partea lui. Va fi perioada pubertatii care vine cu portia ei de rebeliune. Probabil ca frazele pe care le vei auzi vor fi ceva de genul: "de ce sa invat daca nu imi trebuie la examen?" "de ce sa invat cand ceilalti nu invata".
Scoala nu va va incuraja in directia asta pentru ca veti crea un precedent nedorit.
Ceea ce poti face, insa, este sa pui mereu accentul pe importanta invataturii si a notelor bune.
In privinta faptului ca merge singur la scoala si vine singur, eu cred ca este bine ce ai facut daca zona este sigura si Cosmin stie cum trebuie sa procedeze cu strainii. Bineinteles ca asta nu te scuteste pe tine de emotii si aici te inteleg perfect .
Draga Madutza, atat timp cat copii sunt fericiti nu cred ca mai este ceva de spus. Doar asta dorim noi, parintii.
Iti doresc sarcina usoara in continuare.
dama spune:
Buna tuturor fetelor! Imi cer scuze ca va invadez subiectul, dar as avea si eu cateva intrebari, daca imi permiteti, legate de sistemul invatamantului englezesc, ca tot se vorbeste prin ultimele postari despre el.Ati putea, va rog, sa-mi spuneti:
1. cam din ce clase (nivel) se introduce o limba straina in scolile publice englezesti, si cam care sunt limbile care se predau acolo (germana, franceza, altele...)?
2.Exista cumva si scoli/clase cu predare intensiva (imersiva) in alta limba decat engleza?
Din putinul cat am citit, am inteles ca e si un cadru didactic printre voi, daca nu ma insel, Ella_64?
O intrebare mai indiscreta pt tine, Ella...bineinteles, daca poti si vrei sa imi raspunzi, daca nu, nu-i nici o problema, inteleg. Cam care e procedura de a echivala o diploma straina pentru a putea preda in invatamantul englez?
Va multumesc pentru orice raspuns la subiect si sper ca nu v-a deranjat prea tare intruziunea mea.
Un week-end placut, la englezoaice!
ella_64 spune:
Draga Dama, in privinta limbilor straine pot sa iti spun doar din experienta mea. In mod obisnuit se preda franceza ca limba straina principala. In scolile publice se incepe din anul 7, deci din scoala secundara. Ca limbi secundare am intalnit germana, rusa, spaniola. Limbile secundare sunt predate incepand cu anul 9. Nu am intalnit cazul in care limba straina sa fie predata intensiv, dar unele scoli organizeaza excursii in tarile corespunzatoare pentru 1-2 saptamani, timp in care copii pot exersa limba in cauza. Nu am auzit de excursii in Rusia.
In privinta echivalarii calificarii de profesor, depinde de unde vine profesorul. Cat timp Romania a fost considerata in afara UE, mie nu mi-a fost recunoscuta diploma de profesor.
De cand Romania este membra a UE exista posibilitatea recunoasterii acestei diplome. Pentru aceasta se ia legatura cu General Teaching Council Of England (Wales, Scotland) si se trimit actele care atesta studiile de specialitate facute in tara. Pe langa acte este nevoie de o adeverinta de la Inspectoratul de care a apartinut profesorul respectiv. Aceasta adeverinta trebuie sa arate la ce ani a predat profesorul, ce obiect si faptul ca nu a avut nici o problema legata de relatiile profesor - elev. Daca profesorul provine din alta tara, nu stiu sa iti spun cum procedeaza cu adeverinta.
La mine, cel mai mult a durat pana am obtinut adeverinta respectiva pentru ca eu, predand la Universitate nu apartineam de nici un Inspectorat si a durat mult pana s-au dumirit ca imi pot da adeverinta direct de la Universitate. Am trimis toate hartiile, mi-au spus ca voi astepta 4 luni si peste 4 luni am avut recunoasterea ca profesor calificat de la GTC.
Sper sa iti fie de folos .