Malformatiile la copii
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
mirela.d spune:
Fara suparare dar informarea se face la doctor, nu pe forum. Aici putem sa ne sfatuim, sa ne impartasim experientele dar baza ramane doctorul. Si oricum, subiectul este legat de malformatii. Eventual, eu logoped, poti deschide un subiect legat de pasii premergatori conceperii unui copil.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/zmotocel/zmotocel.jpg)
zmotocel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eu_logoped este adevarata treaba cu informarea... am colege si prietene care au avut de suferit din cauza lipsei de informare (lipsa acid folic, lipsa analize, interpretare gresita etc...) dar ramne marea mea intrebare: unde sa te informezi, adica care sutn sursele intr-adevar credibile, si mai ales de unde sa stii ce sa cauti? din moment ce nu stii nimic despre subiectul X, nu stii nici unde sa cauti, nici ce, nici cand.... majoritatea dintre noi, abia dupa ce ne lovim de chestia respectiva incepem researchurile... cred ca ar fi intr-adevar util ca voi, mamicile, sa concepeti un mic ghid al conceptiei (ma rog, poate nu e asta titlul cel mai potrivit), in care sa treceti subiectele d einteres p[entru o viitoare mamica. de exemplu: 1. perioada de fertilitate este... 2. boli care se transmit fatului (venericele, etc....) 3. cum se calculeaza data nasterii.. etc etc ce ziceti? Andreea Nuta |
nu prea cred ca mamicle sunt cele care trebuie sa fac astfel de ghiduri. ele pot sa le citeasca dar nu cred ca u competenta de a le scrie.
defapt exista astfel de ghiduri si carti. chiar si la noi.
ieri eram la targul de carte si chiar am vazut cateva carti foarte interesante pe care o viitoare mamica le poate citi ca sa fie bine informata. iar unde mai are intrebari poate intreba medicul.
pt medici exista foarte multe carti pe acest subiect, tratate de mii si mii de pagini.... iar pt lucrurile mai complicate si mai rare este mult mai usor pt un medic sa caute raspunsuri decat pt o mamica. fara suparare, dar cartile de medicina sunt scrise de doctori pt doctori. ai nevoie de un anumit limbaj si bagaj de cunostinte pt a le putea intelege corect.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Elle_seb/Elle_seb.jpg)
Elle_seb spune:
Cauzele malformatiilor fatului reprezinta un subiect dezbatut inclusiv in randul medicilor incat noi ca si ne-medici pur si simplu ne dam cu parerea. Sa recunoastem ca ne depaseste subiectul.
Situatiile sunt atat de diverse incat e fortat sa afirmi ca o alimentatie si o viata sanatoasa reprezinta o conditie esentiala. Sunt atatea mamici care nu respecta aceatsa regula si nast copii perrfect sanatosi. Sunt atatea cazuri unde mamicile au respectat ca la carte toate regulile in sarcina si au nascut copii cu probleme de sanatate. Este tragic ca se nasc copii cu probleme insa de cele mai multe ori nu depinde de mama, pot fi cauze genetice, mostenite, pot fi anomalii care nu au nici o legatura cu ce face sau nu face mama...
Da, sunt de acord ca trebuie sa facem totul sa inlaturam pe cat posibil eventuale cauze care ar putea dauna fatului, insa tind sa cred ca totusi sunt alte cauze mult mai serioase si la nivel global care produc malformatii decat o alimentatie neadecvata sau ca a baut mama cateva pahare de cola in timpul sarcinii. Odata cu evolutia, omul modern se indeparteaza tot mai mult de natura si de naturalitate si toate interventiile nefiresti de natura chimica, poluanta, iradianta, sute de medicamente sintetice pe care le ingeram de-a lungul vietii, lucruri pe care le putem controla individual mai putin datorita "evolutiei", toatea astea cred eu ca sunt mult mai daunatoare decat o alimentatie neadecvata si ne afecteaza organismul poate iremediabil inca de dinainte de a concepe.
Sunt cazuri si cazuri si subiectul este atat de complex...
Mi-ar placea sa citesc aici parerea unor medici referitoare la malformatiile fatului si la cauzele lor.
Elle
http://www.immunocalromania.blogspot.com/
http://www.immunocal.md
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Andrea_S spune:
Fiecare din cele care au scris pe acest subiect pana acum a atins cel putin un punct interesant.
Da, medicii sunt cei care trebuie sa informeze in primul rand.
Mai ales ca sunt cunostinte pe care nu le putem avea noi atat de repede si un medic bun ar putea sa ne explice pe limba noastra anumite lucruri. Carti nu-si permite oricine, si e mai la indemana sa afli de la o persoana avizata.
Ca mamica, am incercat eu un fel de ghid pt altceva, nu pt asta, dar nu poate sa aiba impact.
O informare, un ghid, are impact atunci cand este acceptata si aplicata la nivel mare, nu pe ici pe colo sau pe forumuri. Trebuie sa ajunga la omul caruia i se adreseaza. Si cine ajunge mai aproape de o mamica?
Si eu sunt de parere ca stilul actual de viata, cu plusurile si minusurile sale, vine totodata si cu pericole care afecteaza sanatatea tuturor. Exista si solutii de tot felul la ora actuala, numai sa ne permitem financiar si putem sa aplicam. Pana la urma, inainte sa putem schimba ceva in jurul nostru - ceea ce poate fi chiar imposibil - putem schimba / incerca sa schimbam in primul rand la noi insine si in propria familie, zic eu.
Ar fi interesant de aflat parerea medicilor, intr-adevar, mai ales ca avem specialisti foarte buni in tara.
Dar oare au ei sau altii timpul si rabdarea sa ne zica ? De obicei medicii foarte buni sunt si cei mai ocupati, cei mai cautati... E mare lucru cand unul din ei vorbeste in afara locului de munca...
Este bine cand, asa cum am vazut ca se misca pe acest forum lucrurile, se creeaza o retea formata din parinti ("patiti" si "ne-patiti"), medici specialisti, psihologi, ONG-uri etc. - ceea ce e un lucru de apreciat si de sustinut.
Atitudinea naste altitudinea!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/alra/alra.jpg)
alra spune:
Anual, 20% din copii se nasc cu malforma#355;ii
de Noemi Varga in data de 27 Noiembrie, 2009 - 20:22
Īn fiecare an, aproape 20% din nou-n#259;scu#355;ii din Romānia prezin#355;#259; malforma#355;ii neurologice.
Peste 800 de copii din #355;ar#259; ajung īn centrul de recuperare din cadrul Spitalului de neuro-psihiatrie (SCJ) din Sibiu.
Principalele cauze ale acestor malforma#355;ii sunt traumatismele ap#259;rute īn timpul na#351;terii, lispa controalelor medicale periodice īn timpul sarcinii #351;i stilul nes#259;n#259;tos de via#355;#259; al mamei.
Copiii n#259;scu#355;i prematur sunt cei mai predispu#351;i la malforma#355;ii neurologice, urma#355;i de cei care au suferit accidente īn timpul sarcinii.
"Aproximativ 15, pān#259; la 20% din nou-n#259;scu#355;ii care se nasc īntr-un an de zile sunt cu risc", a precizat doctor Livia Ocnean, medic neonatolog SCJ Sibiu, potrivit realitatea.net.
Terapia de recuperare a sugarilor, de#351;i īndelungat#259; #351;i dificil#259;, poate avea rezultate miraculoase, dac#259; malforma#355;ia este identificat#259; īn primele zile de via#355;#259;. Costurile tratamentului sunt suportate de Casa Na#355;ional#259; de Asigur#259;ri de S#259;n#259;tate.
"Rezultate sunt dac#259; terapia este f#259;cut#259; de mai multe ori pe zi #351;i dac#259; īn mediul familiar g#259;se#351;ti īn#355;elegere #351;i p#259;rin#355;ii lucreaz#259; acas#259;, de multe ori se a#351;teapt#259; foarte mult pentru a mi#351;ca un deget sau un picior", a explicat Mihai Ursoiu, kinetoterapeut.
cu tot respectul pentru problemele fiecaruia, dar nu ai cum sa pornesti o discutie serioasa de la articolul asta.
20% din copii se nasc cu malformatii???
si vorbeste de "malformatii neurologice" e prima data cand citesc asa ceva.
relativ la ce poti face, eu care am ingrasat statisticile la "birth defect" de 2 ori, as zice sa nu te gandesti prea mult. mergi la doctor si respecti ce zice si ... atat.
e aberant sa te culpabilizezi si si mai aberant e sa culpabilizezi vreo prietena cu copil cu probleme venind cu explicatii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Andrea_S spune:
Din cate amintesc, nu am culpabilizat pe nimeni si nici nu am de ce. Cand in medicina se vorbeste de prevenire, referitor la o afectiune, si se fac referiri la ce s-a intamplat in trecut, este acuzat cineva de ceva? Nu cred. Din trecut se poate invata fara sa se caute vinovati, doar cauze si efecte.
Iar in ce ma priveste, chiar daca am inca neclaritati privind rolul meu la problemele copilului, am incredere ca totul va iesi bine pana la urma. Daca mi-as da in cap, n-as putea sa-l ajut mai departe.
Si, dintre mamicile pe care le cunosc, cel putin una si-a facut ganduri legat de cauze, ca si mine, si a cautat sa inteleaga "DE CE?". Pana la urma daca (ne) punem intrebari nu ne-a stricat vietile si nici nu ne-a facut sa ne culpabilizam, pt ca copii chiar au crescut, multumim lui Dumnezeu.
Cine umbla pe forumuri de obicei stie ce cauta si ce nu cauta - poate ca asta nu am inteles eu. Pe de alta parte, cine umbla pe forumuri are capacitatea sa ajute pe altcineva, care nu poate umbla pe forumuri - pe asta m-am bazat eu.
Atitudinea naste altitudinea!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)