Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(4)
Raspunsuri - Pagina 5
marimalutan spune:
Salut
Am si eu o intrebare.
in prezent sunt in CIC bolnav pana la varsta de 3 ani.Intrebarea mea este daca pot ramane cu fetita mea acasa si dupa ce implineste varsta de 3 ani. In ce conditii? Lucrez in invatamant si nu as vrea sa-mi pierd titularizarea.Fetita mea are handicap grav.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marimalutan Salut Am si eu o intrebare. in prezent sunt in CIC bolnav pana la varsta de 3 ani.Intrebarea mea este daca pot ramane cu fetita mea acasa si dupa ce implineste varsta de 3 ani. In ce conditii? Lucrez in invatamant si nu as vrea sa-mi pierd titularizarea.Fetita mea are handicap grav. |
Da, concediu de crestere a copilului cu handicap intre 3 si 7 ani, cu indemnizatie de 450 lei/luna.
Catedra ti se rezerva, acest concediu se acorda in aceleasi conditii ca si cel in care te afli acum (CIC).
Da-mi privat o adresa de mail, ca sa-ti trimit textele legale pe baza carora iti faci cererea/dosarul.
rodyka spune:
Am vazut cu cata rabdare si claritate raspunzi la intrebarile fiecaruia... Si eu am nevoie de cateva lamuriri, mai ales ca nu prea sunt la curent cu legislatia din ultimii 9 ani, de cand am avut eu primul bebe. Acum sunt insarcinata (3 luni) si lucrez in Spania. Deocamdata, pentru ca lucrand cu contract pe durata determinata pana la sfarsitul unei campanii agricole si reinnoindu-se lunar(care sfarsit de campanie decide firma cand este...)nu stiu cat ma vor mai tine. Precizez ca lucrez in Spania din 2005. Daca dupa nasterea copilului decid sa revin in Romania, ce drepturi as putea solicita? Am vreunul?
marimalutan spune:
Mediajust,multumesc mult pt.raspuns. Am incercat sa-ti trimit mesaj privat dar am primit raspuns ca nu primesti astfel de mesaje.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui marimalutan Mediajust,multumesc mult pt.raspuns. Am incercat sa-ti trimit mesaj privat dar am primit raspuns ca nu primesti astfel de mesaje. |
Ba primesc (am martori care imi scriu privat).
Voi mai sterge din casuta, poate nu mai incap.
Incearca pe mail, mediajust@yahoo.com
T_rex spune:
Buna seara tututror!
Nelamurire mare: Am intrat in concediu prenatal la 1 dec 2009. Pana in 26 nov inclusiv am fost in concediu de odihna. Pt cele 4 zile ramase, colega mea draga de la RU m-a trecut in conc fara plata. Imi afecteaza in vreun fel aceasta chestiune obtinerea CIC? Precizez ca lucrez in sist bugetar (la un serviciu al Primariei) si nu stiu daca cele 4 zile le-a considerat ca fiind din cele obligatorii sau nu. Momentan ma chinui sa ii explic doamnei de la RU cum sa-mi calculeze indemnizatia, dupa formula corecta postata de Marius, pt ca ea vrea sa imi diminueze progresiv aceasta indemnizatie si ma ucide ca nu intelege nimic. Si chiar nu am nervi sa ii pun intrebari la care oricum nu stie sa raspunda. Vreau sa ii infig legile sub nas. Oricum, pe ea am intrebat-o deja daca imi afecteaza conc fara plata CIC si a zis ca nu...
Si in alta ordine de idei, stie cineva ceva despre alocatia pt copii data diferentiat in functie de veniturile familiei sau de banii pt scoala? (cei 500 de euro promisi?) ca tot aud diverse variante si totusi as vrea sa o stiu pe cea corecta.
Multumesc mult pt raspuns.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui T_rex Buna seara tututror! Nelamurire mare: Am intrat in concediu prenatal la 1 dec 2009. Pana in 26 nov inclusiv am fost in concediu de odihna. Pt cele 4 zile ramase, colega mea draga de la RU m-a trecut in conc fara plata. Imi afecteaza in vreun fel aceasta chestiune obtinerea CIC? Precizez ca lucrez in sist bugetar (la un serviciu al Primariei) si nu stiu daca cele 4 zile le-a considerat ca fiind din cele obligatorii sau nu. Momentan ma chinui sa ii explic doamnei de la RU cum sa-mi calculeze indemnizatia, dupa formula corecta postata de Marius, pt ca ea vrea sa imi diminueze progresiv aceasta indemnizatie si ma ucide ca nu intelege nimic. Si chiar nu am nervi sa ii pun intrebari la care oricum nu stie sa raspunda. Vreau sa ii infig legile sub nas. Oricum, pe ea am intrebat-o deja daca imi afecteaza conc fara plata CIC si a zis ca nu... Si in alta ordine de idei, stie cineva ceva despre alocatia pt copii data diferentiat in functie de veniturile familiei sau de banii pt scoala? (cei 500 de euro promisi?) ca tot aud diverse variante si totusi as vrea sa o stiu pe cea corecta. Multumesc mult pt raspuns. |
Cum adica "te-a trecut" in concediu fara plata?
Tu ai fost la slujba? Daca da, atunci e ilegal.
Daca n-ai fost - inseamna ca ai stat acasa cu un motiv (unul dintre ele poate fi aplicarea legii 329, cea cu concediu obligatoriu).
Ce inseamna "sa diminueze progresiv?"
Indemnizatia de concediu de maternitate difera de la luna la luna pentru ca se plateste doar pentru zilele lucratoare - poate de asta ti se pare in diminuare.
CIC iti va fi afectat de concediul fara plata sub aspectul venitului mai mic in acea luna, deci si indemnizatia va fi mai mica.
Alocatia este egala pentru toti copiii, indiferent de veniturile familiei.
Povestea cu 500 de euro aparea intr-o lege (a Educatiei) care a fost respinsa de Curtea Constitutionala. Deci, nu exista.
Busha spune:
Buna seara ! Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.
In 07.01.2008 mi s-a facut decizia de suspendare a contractului individual de munca ,conform art.50,lit.a,Codul Muncii. E corect asa tinand cont ca eu am nascut in 14 martie 2008?
De asemenea as vrea sa stiu daca ar trebui sa fac o scrisoare (mail )de informare a angajatorului ca doresc incetarea suspendarii si reintoarcerea la munca de a doua zi dupa ce implineste copilul doi ani (15 martie 2010).Cu cat timp inainte trebuie anuntat angajatorul ? Nu as vrea sa ma trezesc cu surprize neplacute...
Pot solicita in aceasta scrisoare si conditiile in care ma intorc (salariu,functie )?.Multumesc anticipat !
Mediajust spune:
citat din mesajul lui Busha Buna seara ! Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In 07.01.2008 mi s-a facut decizia de suspendare a contractului individual de munca ,conform art.50,lit.a,Codul Muncii. E corect asa tinand cont ca eu am nascut in 14 martie 2008? De asemenea as vrea sa stiu daca ar trebui sa fac o scrisoare (mail )de informare a angajatorului ca doresc incetarea suspendarii si reintoarcerea la munca de a doua zi dupa ce implineste copilul doi ani (15 martie 2010).Cu cat timp inainte trebuie anuntat angajatorul ? Nu as vrea sa ma trezesc cu surprize neplacute... Pot solicita in aceasta scrisoare si conditiile in care ma intorc (salariu,functie )?.Multumesc anticipat ! |
Contractul se suspenda de drept sau la cerere.
Art. 50 lit. a) este concediu de maternitate, nu de crestere a copilului.
Pentru CIC probabil ca ai facut o alta cerere.
Daca la 7.01.2008 ai intrat in concediu de maternitate, atunci decizia este corecta.
Daca ai mers la slujba pana pe 13 martie, evident ca nu este corect.
Nu-ti trebuie nicio cerere, nicio scrisoare (decat daca vrei sa le reamintesti ca te reintorci), pentru ca decizia de suspendare atat a operat, pe perioada indeplinirii conditiilor art. 51 lit. a).
O renegociere a conditiilor nu are legatura cu reluarea contractului - obligatia ta este sa te intorci pe 15 la slujba, in acelesi conditii de post/leafa de la care ai plecat - si apoi renegociezi un nou contract (prin acte aditionale).