Albinutze de Mai-Iunie 2009(42)
Raspunsuri - Pagina 12
dicirstea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bamsy Vin si eu din urma danilla, m-ai bine dispus cu ciucalata ta, esti grozava dcristea cati ani are soacra asta a ta , de e asa "plimbareata"? |
54 dar prea putin conteaza...eu chiar ma gandesc ca i-ar prinde bine asa gimnastica, poate o sa-si revina mai repede daca are o motivatie
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
dicirstea spune:
gata, am ajuns la zi cu cititul.
La multi ani sarbatoritilor de zi si din weekend,
Multa sanatate bolnaviorilor, refacere rapida!!
Cum bine a zis nemora, si cum am probat si eu, e buna si imunizarea treptata. Copilul va iesi in colectivitate si va pune mana pe lucruri si produse necuratate iar organismul lui nu va fi pregatit pentru ele.
Pusesem wun site cu produse organice, aveau dezinfectatnt de jucarii si au si de bucatarie sau baie, www.napati.ro/produse/ingrijire/Produs_de_curatat_in_bucatarie,_500_ml,_90--9--1.html" target="_blank">aici un ex
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
dicirstea spune:
si acum cate ceva de citit pana diseara cand venim din parc...
Diversificarea: legume si fructe in meniul bebelusului
Diversificarea este un moment important in viata unui copil. Prin aceasta el incepe sa descopere gusturile si alimentele cu care se va intalni pe parcursul vietii, iar organismul incepe sa-si ia vitaminele si mineralele necesare din aceste alimente.
Diversificarea: legume si fructe in meniul bebelusului
Prin diversificare, organismul incepe sa asimileze minerale si vitamine care nu se gasesc in lapte. Acest proces nu trebuie amanat prea mult intrucat mai tarziu este posibil ca noile mancaruri sa fie refuzate.
Legumele si fructele joaca un rol deosebit de important in procesul de diversificare. Pline de nutrienti si fibre, fructele si legumele constituie o parte importanta in construirea unei diete sanatoase si ar trebui sa fie din belsug in casa ta inca din timpul sarcinii.
Stim cu totii ca legumele si fructele joaca un rol extrem de important in alimentatie, nu doar in copilarie, ci pe tot parcursul vietii. Prin multitudinea de vitamine si minerale pe care le contin, legumele si fructele s-au demonstrat a fi adevarati factori de prevenire a bolilor grave si de mentinere a sanatatii inimii.
Alimentatie sanatoasa = bebe sanatos
Alege intotdeauna produsele proaspete in locul celor inghetate. Lasa aceasta varianta pe locul doi pentru cazurile in care nu poti alege produse proaspete.
Nu sunt recomandate fructele si legumele conservate deoarece cea mai mare parte din vitaminele si nutrientii lor se pierd in sucul in care ele stau. Multi dintre noi aruncam acest suc si odata cu el si nutrientii. Conservantii si zaharul adaugat sunt alte doua cauze pentru care fructele si legumele la conserva nu sunt potrivite pentru bebelusi. Unde mai pui ca termenul de valabilitate este unul destul de mare si te poti gasi in situatia de a-i da bebelusului sa manance un produs care a fost fabricat inainte ca bebe sa se nasca.
Cand e bine sa incepem?
Nu exista o regula cu privire la ordinea in care fructele sau legumele trebuiesc introduse in alimentatia bebelusului, dar unii specialisti recomanda inceperea diversificarii cu fructe, deoarece acestea sunt dulci, la fel ca si laptele matern. Alti specialisti spun ca tocmai datorita preferintei innascute pentru dulciuri este bine sa se inceapa cu legumele, acestea fiind mai usor de tolerat daca este pastrata aceasta ordine. Daca incepi cu legumele, cele mai potrivite pentru primele luni de diversificare sunt cartofii dulci, dovleceii, morcovii, mazarea si fasolea verde. Nu uita ca la inceput o sa fie destul de dificil pentru bebe sa accepte un nou fel de mancare, asa ca va trebui sa insisti.
Este bine ca diversificarea sa inceapa in jurul a 4 luni de viata, dar daca bebelusul nu este alaptat, ci este hranit doar cu lapte praf, alimentatia poate fi imbogatita mai devreme pentru a inmulti sursele de nutrienti, vitamine si minerale. Este bine totusi sa tii cont de cateva lucruri:
• Nu ii da bebelusului morcov inainte de 3 luni - nici gatit si nici crud. Fasolea verde, dovleceii si sfecla sunt alte legume care trebuiesc evitate inainte de 3 luni.
• Spanacul este recomandat pentru a fi introdus in alimentatia bebelusului abia dupa 8 luni de viata din cauza nivelului de nitrati care in anumite conditii de depozitare poate sa creasca. In general legumele verzi si radacinoasele au un continut mai crescut de nitrati: laptucii, broccoli, varza, telina, ridichile, radacina de sfecla, conopida, fasolea, pastarnacul sau mazarea, toate trebuiesc evitate inainte de 3 luni. Dupa aceasta varsta, in general, in stomacul copiilor incepe sa se produca o cantitate mai mare de acizi, capabili sa omoare bacteriile care pot transforma nitratii in nitriti. In jurul varstei de 6 luni, sistemul digestiv al copilului ar trebui sa fie pe deplin dezvoltat, riscul de imbolnavire din cauza alimentatiei fiind cu mult mai redus.
• Cei mai multi pediatri recomanda ca cel putin pana la 8 luni, legumele si fructele sa fie gatite si apoi date bebelusului. Astfel, dupa ce s-au inmuiat in timpul fierberii, ele vor fi mai usor de digerat de stomacul inca nedezvoltat suficient al bebelusului. Bananele si fructele de avocado fac exceptie de la aceasta recomandare. Acest lucru nu inseamna ca micutul tau va avea probleme daca ii dai fructe sau legume negatite, doar ca digestia va fi putin ingreunata, existand posibilitatea sa ii dea si ceva dureri de burtica.
Cum preparam primele mese ale bebelusului?
Primele mese constituite din legume si fructe este bine sa fie cat mai moi, (pentru asta poti folosi supa in care ele au fiert sau lapte), urmand ca, pe parcurs, sa le faci din ce in ce mai tari si mai consistente.
Mancarea trebuie pasata bine intrucat bebelusul nu o poate mesteca. Foloseste pentru asta un robot de bucatarie care te poate ajuta sa obtii rapid un piure omogen. Cu ajutorul robotului poti stabili si consistenta pe care o are piureul de legume sau fructe, astfel incat sa o poti creste gradat pe masura ce bebelusul se dezvolta. Blender-ul este cea mai buna solutie pentru a zdrobi fructele si legumele pentru piure, dar daca acesta nu exista in casa ta, le poti pasa cu furculita.
Chiar daca produsele au fost congelate, trebuie sa le gatesti inainte de a i le oferi bebelusului. Pana sa ajunga in pungi si in congelator, toate fructele si legumele nu au trecut si prin cratita pentru a fi gatite. Fie ca alegi sa le coci, sa le fierbi sau sa le lasi in baie de aburi vei putea sa faci fructele si legumele mai moi si sa le pastrezi si nutrientii.
Atunci cand faci piureul este bine sa alegi un singur fel de legume sau fructe – bebelusilor nu prea le plac gusturile amestecate si e mai bine si pentru ei sa le descopere pe toate pe rand. Evita sa folosesti zahar sau sare, alege mai bine putina zeama de lamaie.
Portiile nu trebuie sa fie prea mari: stomacul micut al bebelusului accepta mai bine mesele mai scurte si dese, decat pe cele foarte bogate si la intervale mari.
Nu tine piureul in frigider mai mult de 48 de ore. Astfel, vei pastra si gustul fructelor si nutrientii pe care acestea ii ofera. Cea mai buna varianta este aceea de a face cantitati mici de piure, suficiente pentru o singura zi. E drept ca trebuie sa gatesti zilnic, dar cel putin bebelusul tau mananca sanatos.
O alta idee recomandata este aceea de a decoji intotdeauna fructele crude pe care i le dai celui mic si asta pentru ca se va plictisi repede sa rontaie la ele, iar decojindu-le ii asiguri accesul mai rapid la gustul fructului.
Fii atenta la reactiile bebelusului dupa introducerea fiecarui aliment nou in procesul de diversificare. Iti poti da seama inca de pe acum daca cel mic este alergic la un anumit produs.
O alimentatie bogata in legume si fructe va asigura copilului tau un aport mai mare de vitamina C, care joaca un rol deosebit de important in absorbia de fier din celelalte alimente. Surse importante de vitamina C sunt: broccoli, capsunele, fructele de avocado, citricele, mongo, ceapa, kiwi, rosiile, conopida. De aceea, este bine ca la fiecare masa sa fie inclus cel putin unul dintre aceste alimente.
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
dicirstea spune:
Sfecla fiarta are proprietati diuretice
Sfecla fiarta are proprietati diuretice Cobaltul continut de sfecla este folosit de organism pentru sinteza vitaminei B, iar aceasta din urma impreuna cu acidul folic participa la formarea eritrocitelor. Substantele prezente in sfecla contribuie la intarirea capilarelor, la scaderea nivelului colesterolului in singe si au si o actiune hipotensiva. Substantele pectinice continute de sfecla pot sa neutralizeze produsele toxice care se formeaza in tubul gastro-intestinal. Prin continutul de iod, sfecla depaseste foarte multe legume. In cazul constipatiilor cronice, mai ales la persoanele obeze, este recomandata consumarea zilnica a unei sfecle fierte (100-150 de grame). Aceasta recomandare poate fi facuta si celor care sufera de ateroscleroza, intoxicatii care tin de tulburarile functiilor glandei tiroide. Sfecla fiarta si decoctul de sfecla au proprietati diuretice. In cazul guturaiului si al nasului infundat, rezultate foarte bune da sucul proaspat de sfecla rosie amestecat cu miere (in proportia 2:1). Copiilor foarte mici este mai bine insa sa li se dea suc de sfecla fiarta fara miere. Sucul din frunze de sfecla picurat in nas, amestecat cu o cantitate mica de miere, face sa revina mirosul pierdut. Acelasi efect are si o bucatica de radacina de sfecla pusa in nas. In cazul laringitelor cronice si al faringitelor, insotite de senzatia de uscaciune in git si de raguseala, de mare ajutor este gargara cu suc de sfecla de doua-trei ori pe zi, timp de o luna. In cazurile de tuberculoza, pleurita, raceala acuta se bea suc proaspat de sfecla (dupa doua-trei ore de la pregatire), in doze de cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, inainte de masa. Ca mijloc expectorant in afectiunile plaminilor se pregateste urmatorul amestec: un pahar de suc de sfecla, cinci linguri de zahar, cinci linguri de alcool, o lingura de glicerina. Se ia din acest amestec cite o lingura de trei ori pe zi.
Publicat: Marti, 9 Septembrie 2008
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
otiliap spune:
neata fetele!!
ely, multumim pt cafea, e tare buna!!
La Multi Ani tuturor celor care serbeaza numele Sfantului Andrei!
La Multe Lunite pentru bebeii care au mai adaugat o luna in palmares, dar si La multi ani tuturor mamicilor si taticilor care mai adauga un an in buchetul vietii!!
[mamica fericita de [bebe] matei george (20.05.2009) si arina (22.04.1998)
dicirstea spune:
Sfecla rosie
Cea mai buna sfecla rosie pentru gatit este cea de mici dimeniuni, care este mai dulce datorita unui continut sporit de zaharuri iar fibrele sunt mai putin sau deloc lignificate.
Printre substantele benefice continute de radacina sfeclei se numara sarurile de potasiu cu efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Este important de retinut ca spre deosebire de majoritatea vitaminelor, acestea nu sunt distruse sau inactivate prin tratament termic, deci proprietatile sfeclei raman prezente indiferent daca este servita cruda sau preparata. Sucul de sfecla rosie este si el sanatos, avand un efect de detoxifiere a ficatului.
Proprietati:
- nutritiv, energetic
- revitalizant
- usor digerabil
- aperitiv
- racoritor
- al doilea element vegetal apreciat pentru bogatia lui in potasiu (dupa drojdia de bere)
Indicatii - uz intern:
- anemie
- nervozitate
- tuberculoza
- contraindicata diabeticilor
Mod de folosire - uz intern:
- coapta in cuptor
- cruda: in salate (data prin razatoare)
- suc: un pahar (timp de o luna de zile)
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
A DOUA MINUNE
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
bamsy spune:
Neata fetelor!
Maia doarme,asa ca va mai scriu si eu cate ceva, dar va trimit mesajul asta mai intai sa vedem cum imi apare poza.
[URL=http://img30.imageshack.us/i/dsc04798a.jpg/][/URL]
nusy spune:
Salutare,albinutze,iar n-am mai reusit sa intru de ceva vreme..
La multi ani si sa traiasca cu numele toti bebeii, mamicile si taticii care poarta numele Sf.Andrei!!!
La multe lunite tuturor bebeilor care au mai adaugat o lunita zilele acestea,precum si azi ,sa creasca mari,sanatosi si sa-i bucure pe mami si pe tati!!!
Cris: un special Mirunei,care ieri a implinit 6 lunite!!!Sa fie,in continuare,sanatoasa si la fel de plina de energie!
Picky: ma bucur sa vad ca ai reaparut.Vreau poze cu Stefi,s-o mai vad,ca tare-i frumoasa!!!
Din urma nu am apucat sa citesc,decat foarte putin,dar incerc sa recuperez...
Noi suntem bine,Ingrid e foarte energica,se rostogoleste continuu prin pat...acum 2 saptamani mi-a mai cazut inca o data din pat...si tot in cap,bineinteles...Ziua nu prea mai doarme,cam 2,maxim 3 reprize de cate jumatate-trei sferturi de ora..in schimb doarme noaptea,se trezeste doar 1 data sa pape...azi noapte,de exemplu,a dormit fara nicio trezire,de la ora 21 la 7 dimineata...a fost super!!
Cu mancatul sta cam prost,tot putin mananca,legumele mi le cam refuza...daca-i dau mar sau para...yam,yam..dar la legume nu se arunca...si cerealele ii plac,s-a obisnuit cu ele...acum,daca nu prea mananca piureul de legume,nici nu o fortez,asa ca ,de fapt,masa de pranz,diversificata,nu prea exista...acolo,o lingurita,doua si atat..nu stiu cand si cum vom ajunge si noi la o masa completa de legume,in stilul asta...
Avem si pozici noi aici: http://community.webshots.com/album/575726684sidQeH
Va pe toate ,ma duc sa mai citesc din urma...
bamsy spune:
Am reusit!!!!! ma duc sa-i fac papa si revin.
http://img16.imageshack.us/img16/5195/dsc04512d.jpg