Mild Asperger - debut? (2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Simali uite aici Mergi in josul paginii pana la "Obiective in terapia copiilor avansati".
O sa gasesti si alte lucruri interesante in celelalte articole din blog.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Fain Blogul. Fix aici este problema la noi plus anxietatea:

"Henry Wellman (1994) a lansat o ipoteza conform careia copilul autist nu are o teorie a mentalului si din cauza aceasta este pus īn mare dificultate atunci cānd este vorba de īntelegerea sentimentelor, dorintelor si opiniilor altor persoane. Mergand mai departe, noi, oamenii, ne deosebim de obiecte tocmai prin sentimente, gānduri, dorinte, opinii. Daca un copil autist nu vede toate aceste particularitati la ceilalti oameni pentru ei oamenii nu sunt cu nimic deosebiti de obiecte. Si de aici vine retragerea, aparentul dezinteres fata de ceilalti si problemele de comunicare si interactiune sociala, chiar si la copiii care au limbajul dezvoltat si aparent au toate achizitiile pentru a putea comunica si interactiona adecvat.

Aceasta teorie este singura care face legattura īntre problemele de socializare si cele cognitive. Aplicabilitatea practica a acestei teorii o constituie tocmai predarea ei copiilor foarte avansati īn terapie pentru a-i ajuta sa faca si ultimul pas si cel mai greu, pasul de integrare īn societate. Acest lucru se realizeaza prin predarea intensiva a starilor mentale prin simple principii. Exemple de principii pentru cāteva stari mentale:

a) Cunoastem ceea ce percepem. O persoana X cunoaste un lucru daca a vazut sau a auzit ceva despre el. O persoana Y nu va cunoaste nimic despre lucrul respectiv daca nu a vazut, nu a auzit (e valabil pentru orice alt simt) nimic despre el. Iar o persoana T poate sti despre lucrul respectiv cu totul altceva conform propriilor perceptii.

b) Fiecare persoana are anumite dorinte. Dorintele conduc la actiune (actiuni de evitare sau de apropiere īn functie de dorinte).

c) Fiecare om isi formeaza o parere despre noi īn functie de cum ne purtam īn prezenta lui, īn functie de ce aude despre noi, īn functie de opiniile lui;"

Exemplific cu diferite situatii din clasa lui Vlad.

A. Un copil a spus ca Vlad l-a lovit si apoi si altii au spus asa deci, desi Vlad nu-si aminteste sa-l fi lovit pe copilul respectiv a tras concluzia ca l-a lovit deci "sunt un infractor".

B. Un baiat i-a spus unei fetite ca este urata. Si alti copii au spus ca i-a spus urata. Erau ei acolo si au auzit? Raspunsul lui Vlad "nu erau acolo dar ei asa spun, si eu cred tot asa". La intrebarea "ai auzit tu" raspunsul a fost "nu, dar eu asa cred".

Nu stiu daca puteti sa va imaginati cate situatii conflictuale, cate confuzii, ce incapacitate de a-ti pleda cauza sau de a evalua corect o situatie decurg din aceasta lipsa de perceptie.

M-am gandit ca trebuie sa improvizez niste situatii de roman politist si, mergand pe fir (declaratiile martorilor, fiecare ce-a vazut, cine minte, etc. sa ajungem logic la infractor). Mi se pare mult mai fain decat povesti sau alte jocuri de rol. Poate un scenariu cu teatrul de umbre pe care l-am facut asta toamna?


"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Am gasit linkul asta foarte interesant, criteriile de diagnostic pentru autism pe intelesul tutror: http://www.bbbautism.com/diagnostics_psychobabble.htm

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Si la noi, la nivelul virstei de 3 ani, problema majora e intelegerea mintii, proprii si a celorlalti. Adica de pilda face eforturi sa inteleaga ca atunci cind ii spun "vai, ce somn imi e" nu inseamna ca EI ii e somn. Acum un an daca ziceam asa ceva cind ei nu ii era somn facea un tantrum. In ultima vreme mi-am propus sa o invat doua lucruri dificile: unul, faptul de a gindi (si incerc sa il abordez din multe perspective, de pilda, hai sa ne gindim la tati, oare ce face acum, sau in carti, ursul se gindea ca soricelul nu mai e in casa, dar el de fapt se ascunsese in frigider, si ursul a fost surprins) Al doilea, intrebarea de ce. Pe care ea o percepe complicata, a memorat multe raspunsuri posibile la intrebarea asta si uneori raspunde corect, dar imi dau seama ca e doar un automatism; uneori o aud cum isi citeste singura o carte si spune "plinge pasarica, de ce plinge? ca e suparata. de ce e suparata? pentru ca e speriata. de ce e speriata? pentru ca nu-i place. de ce nu-i place?" si e foarte confuza.

Ieri dimineata am avut si noi o mica revelatie, sa vedem daca ne ajuta la ceva. Ne-am dat seama ca marile probleme de comportament ale Agatei au inceput (laolalta si cu eczema, si cu tulburari de digestie) cind a inceput sa bea predominant lapte de vaca, la 22 de luni. Iosif a inceput sa bea lapte de vaca in septembrie, si de atunci a facut cinci otite pina acum. Cit am alaptat-o pe Agata am baut mult lapte, chiar si in primele luni, in timp ce cu Iosif am fost mai atenta, in primele luni nu am baut deloc. Si daca stau bine sa ma gindesc, si eu si sotul avem rude cu intoleranta la caseina. Asa ca ieri am decis sa aruncam tot laptele care mai era in casa, pe Iosif il alaptez acasa si bea apa la gradinita, Agata vad ca bea, timid, lapte de soia. Brinza, smintina, iaurt nu maninca nici unul oricum. Am cumparat vitamina D si calciu, si sintem foarte curiosi sa vedem daca o sa apara schimbari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Voiam sa adaug ca pe siteul centrului unde mergem noi, Geneva centre for autism, sint multe cursuri si conferinte on-line de informare si educare despre diagnostic, terapii, unele gratuite, unele cu taxe. Eu am fost la doua si mi s-au parut exceptionale, prezentatoarele au enorma experienta in domeniu si sint la curent cu ultimele noutati.
Aici e linkul cu programul conferintelor, cele care sint si online, sint marcate "also available through webinar"
http://www.autism.net/images/pdf/training_calendar.pdf

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Buna fetelor, ce mai faceti? cum se mai descurca copiii?

Noi am implinit 8 ani si un an de la diagnostic, tocmai am terminat primul semestru al clasei a 3-a. Multa, multa munca dar cu rezultate mult peste asteptari. Acum imi fac mustrari de constiinta ca nu am investigat problemele piticei mai devreme, ca ar fi fost mult mai usor pentru ea daca incepeam terapiile acum 3-4 ani.

De cand are profesorul asta care are experienta cu copii pe spectru autist ii merge extraordinar. Proful stie exact cand poate sa o impinga sa faca mai mult si unde sa se opreasca sa nu o streseze prea tare, cand atrage atentia asupra ei in clasa o face la materiile la care exceleaza (matematica) si o ajuta mai mult dar fara prea mare tam-tam la engleza si mai ales atunci cand are de pregatit o compunere sau un speech.

Petrece in continuare mult timp cu prietena ei si profesorul spune ca nu se mai cearta atat de des si atat de tare ca la inceput si ca el negociaza relatiile dintre ele iar acum au inceput sa-si mai rezolve disputele si singure, nu e nevoie sa vina la el in fiecare pauza (bietul om, sunt sigura ca scoala nu-l plateste destul ). Fetita cu care este prietena are si ea ceva probleme de comportament, nu stiu daca are un diagnostic sau e doar rasfatata, dar mamica ei pare foarte dornica sa o socializeze si incurajeaza mult relatia cu pitica mea. Fetita asta are un limbaj foarte elevat, vorbeste 2 limbi (ca si pitica mea) si e foarte buna la scoala, dar are mari probleme de relationare cu copiii si se frustreaza foarte usor, e tare volatila.

Am primit si rezultatele pe primul semestru, a luat B la engleza, de la C semestrul trecut , profesorul ne spune ca e mult mai atenta cand vorbeste, la pronuntie si mai ales cand compune, inainte era doar o adunatura de propozitii, unele fara sens si foarte multe repetitii. Psiholoaga e tare multumita de cum evolueaza, dar cum spune ea, e o munca in progres, fiecare varsta are problemele ei si micile mistere care trebuiesc discutate si dezlegate. Acum a schimbat cartoon network pe disney si urmareste toate serialele cu copii si adolescenti, m-am plans la psiholoaga ca petrece prea mult timp cu serialele alea dar ea mi-a zis ca pentru pitica sunt ca un studiu de comportament si de reactii acceptabile si neacceptabile. Disney are seriale foarte bune pentru ca sunt morale si facute cu grija pentru copii.

Am reusit ceva la care nu am putut sa visez acum un an, am fost plecati la drum lung cu copiii. Am plecat cu masina si am facut 1600 km dus, cu opriri si stat peste noapte la hotel si la fel la intors, in total 7 zile prin Australia. Initial pitica a zis NUUUU, cand i-am spus care e planul dar timp de o luna l-am discutat zilnic si am discutat toate temerile ei. In final a acceptat cu 2 conditii, ne intoarcem daca nu ii place (eram pregatiti sa iau eu cu copiii avionul si sa se intoarca sotul cu masina) si sa dorm eu cu ea in pat la hotel. Ea doarme singura in camera ei acasa dar a fost prea anxioasa la ideea de-a dormi la hotel singura in pat. Totul a mers neasteptat de bine, fara nici o problema majora. A plans o data in drum spre casa vreo jumatate de ora ca nu mai stiam ce sa ii fac, ca ii era dor de caine, dar in rest a fost foarte bine.

Cam atat cu noi, ne merge foarte bine. Din pacate nepotica mea din Romania nu este atat de bine iar parintii ei sunt extrem de frustrati ca 'este atat de rea'. Ei nu stiu nimic de diagnosticul piticei mele si sotul meu crede ca este inutil sa deschida discutia cu ei pentru ca ar respinge violent orice aluzie ca fata lor ar avea o problema .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Buna Bird70,

Cum te pot contacta pe privat?

ma bucur ca ai scris noutati despre fetita ta. Pe forumul acesta lumea nu prea vorbeste deschis despre acest tip de probleme si probabil pe buna dreptate ( cel putin mie mi s-a inchis gura la un topic despre un subiect divers cu o amenintare a pedepseii divine ... asta ca sa vezi pana unde pot merge unii cu rautatile).

Eu imi suspectez baietelul de o tulburare din spectrul autist si l-am inscris intr-un centru de diagnosticare ... avem de asteptat 18 luni pana la primul consult . Va avea cam 5 ani atunci.

Intre timp a fost suspectat de Sindromul Fragil X, insa analizele au infirmat aceste diagnostic (atunci ma rugam sa fie autism, dar nu Fragiil X cu care nu se poate lupta in niciun fel).

Inainte de a primi rezultatul pt X Fragil am avut revelatia asta, mi-am zis ca nu poate fi X Fragil pt ca nu are retard intelectual si am inceput sa sun de nebuna pe la centrele de diagnosticare a autismului din Fr si am reusit sa-l inscriu la unul. E un demers pe care nu mi l-a sugerat nimeni, am pierdut nopti intregi gandindu-ma la tot felul de posibilitati si dupa ce l-am inscris acolo brusc am fost felicitata de psihologul care il urmareste pt aceasta initiativa .... daca cineva mi-ar fi spus de acum 2 ani ca in Franta comunicarea cu parintii e super defectuoasa si ca trebuie sa bata ei la usi inchise, nu as mai fi pierdut atata timp.







Sib http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/ ***** www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA



Nasterea ariciului Vladimir ***** ***** Anna, o nastere cu viteza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sibylle
Pe forumul acesta lumea nu prea vorbeste deschis despre acest tip de probleme si probabil pe buna dreptate ( cel putin mie mi s-a inchis gura la un topic despre un subiect divers cu o amenintare a pedepseii divine ... asta ca sa vezi pana unde pot merge unii cu rautatile).

Imi pare rau ca ti s-a intamplat asta . Eu nu as pierde nici macar 5 secunde gandindu-ma la o asemenea aberatie. Cred ca este un subiect foarte important si este vital sa-l discutam.

Citat:
Eu imi suspectez baietelul de o tulburare din spectrul autist si l-am inscris intr-un centru de diagnosticare ... avem de asteptat 18 luni pana la primul consult . Va avea cam 5 ani atunci.

Nu stiu cum e sistemul la voi, nu poti sa-l duci la privat sa fie evaluat? Ce beneficii ar avea daca primeste diagnosticul? Nu poti sa lucrezi cu el pana atunci? De exemplu la noi daca ai asigurare privata iti plateste logoped, occupational therapist, psiholog, etc fara sa ai un diagnostic oficial. Nu iti plateste decat un anumit numar de sedinte, in functie de asigurarea pe care o ai, cam jumate din cat ti-ar trebui. Cu diagnostic oficial, terapiile sunt gratis.

Citat:
.... daca cineva mi-ar fi spus de acum 2 ani ca in Franta comunicarea cu parintii e super defectuoasa si ca trebuie sa bata ei la usi inchise, nu as mai fi pierdut atata timp.

Noi am pierdut mult timp din cauza ca nu stiam nimic despre subiectul asta si problemele ei sunt in mare masura mascate de faptul ca fetele sunt natural mai sociale si se prezinta diferit de baieti care sunt diagnosticati mult mai des.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pucku spune:

nu, nu va rog nu treceti pe privat

si fetita mea are cerea facuta in pedophichiatrie pt suspectez eu un Asperger leger, dar la fel de bine poate fii un trouble envahisant du comportament, THDA, sau bipolar. pana facem toate testele nu stiu cat va dura
are 6 ani acum, am facut anul pregatitor la scoala si incepem clasa intai
am inceput sa facem cu ea echitatie therapeutica pt captarea atentiei, lucrez la niste pictograme ca sa usuram rutina zilnica, o sa adaugam si o clepsidra pt estimarea timpului, strategii propuse de infiermiera ei

cu ce ne luptam cel mai mult e
RIGIDITATEA
nu-i putem repeta nimic, ca devine furioasa ca ea stie si numai tipa la noi scurt stiuuuuuu
nu-i putem face observatie, mai nou plange si daca ii zic spre ex sa nu faca ceva, o da in hohote ca ea nu stie ca e mica
foarte impulsiva
lipsa tolerantei
stangace in miscari, impiedicata
chiar daca deseneaza f detailat si frumos pt varsta ei, ii lipseste motricitatea fina, nu stie sa deseneze cercuri, sa taie cu foarfeca pe o linie data, sa scrie de mana
vorbeste mult dar in fraze scurte si se pierde in explicatii de nu mai intelegi nik
mai nou face si pe BB asa ca....
crize frecvente, lungi, tipat.......
neincredere in fortele propii
fixatie cu verdele
uita f usor, memorie scurta de moment, in actiunile ei, nu-si mai aduce aminte unde si-a pus ursul, chiar daca il avea acum 2 min in mana, apoi criza ca la pierdut, altfel


++++
memorie de elefant, isi aduce aminte pana la ultimul detaliu ceva ce i-a placut, lucruri, locuri, oameni
cunostinte profunde despre tipuri de dinozauri, animale, gangani, cai, rase de caini
inclinatie artistica desen, argila, modelare, bricolaje
foarte creativa

as avea atatea de scris, dar ma opresc aici, si revin maine


Corina , Stephanie si Yann Edward + Totoku

"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pucku spune:

in clasa intai va avea un orthopedagog oferit de scoala, care o v-a ajuta , nu stiu exact ce si cum o sa vedem

de vazut noi am mai tot vazut in privat ergotherapeuti- am lucrat un pic sensibilitatea senzoriala, lucratori sociali, fizioterapeut- pt problemele de coordinare, dar pana la un punct, max6 sedinte ca apoi toti au refuzat din cauza rigiditati si lipsei de cooperare

cele mai multe rezultate le vad de la echitatie terapeutica

Sibylle de ce 18 luni?ca sa ajungi la pedopsyhiatru pt teste?stiu ca la voi se fac si la spitale o mare parte din teste, ma ingrozesc aceste 18 luni
Sanatate

Corina , Stephanie si Yann Edward + Totoku

"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""

Mergi la inceput