Mild Asperger - debut? (2)
Raspunsuri - Pagina 11
Chuny spune:
Rrox, eu ma refeream de fapt in special la mamele de copii diferiti care au nevoie de noi si care ar fi pierduti fara eforturile pe care le facem pt a-i ajuta si proteja. Un copil sanatos are mai multe sanse de a razbate in viata chiar si fara ajutor.
rrox3 spune:
Mi-am dat seama Sibylle .
Stiu ca teoretic si rational presiunea ar trebui sa fie mai mare pe mamele copiilor cu nevoi speciale, dar practic fiecare mama poate resimti subiectiv presiunea responsabilitatii mai mica sau mai mare, indiferent de realitatea personala - atat timp cat copiii sunt mici si neajutorati, desigur. Diferenta cred ca apare cand copiii cresc si cei sanatosi devin autonomi, ceilalti mai putin.
Si cred ca mai depinde foarte mult si de existenta si nivelul de implicare a altor adulti de incredere si disponibili in sprijinirea copilului. Cred ca asta e important de incurajat in special in cazul copiilor diferiti. Edit: asta era supapa...
Scuza-ma daca analizez prea "la rece" un subiect foarte fierbinte pentru tine
Chuny spune:
Analizezi gratuit si in plus o faci si la locul nepotrivit, doar de dragul analizei chit ca esti constienta ca nu ajuta pe nimeni ceea ce ai spus ...
Am subliniat unele cuvinte ca sa se inteleaga exact ce vreau sa spun.
Chuny spune:
Mai explic odata ce vroiam sa spun: adica mi se pare ca pentru tine in cazul de fata a fost mai important sa analizezi si sa nu taci, decat sa asculti durerea celuilalt macar in liniste, daca nu puteai sa ajuti.
rrox3 spune:
Sibylle da-mi voie sa spun ca nu e chiar asa
Nu am facut-o gratuit si nici la locul nepotrivit.
Cand reusesti, te poate ajuta sa realizezi ca nu esti atat de izolat cum crezi ca esti, in ceea ce simti.
Si sugeram si o supapa functionala si utila pentru toti cei implicati.
Imi pare rau ca ai perceput diferit ce am scris.
Nu o sa continui discutia asta.
Chuny spune:
Rrox, de cele mai multe ori apreciez ceea ce scrii. Insa in acest caz mi se pare ca duci tot mai departe analiza gratuita, de dragul analizei pure si fara a avea intentia de a ajuta.
Uneori cel mai mult il putem ajuta pe cel de langa noi ascultand si acceptandu-i durerea, fara sa simtim nevoia de a imparti "supape functionale" la tot cartierul. ( am exagerat voit aici)
Am zis ca e un loc nepotrivit: mai degraba moment nepotrivit. E ca si cum a-i spune unei mamici de copil autist care se plange ca inca nu vorbeste la 5 ani, "lasa, ca mai sunt copii care la 2 ani inca nu stiu culorile si in plus mai si racesc uneori, veeezi, si mamicile lor pot fi ingrijorate". Asta nu e supapa functionala si nici nu scoate din izolare mamica de copil diferit ... e doar un mod de a nu tacea.
Eu pledez pt a respecta durerea celor din jur si pt a le da timp sa-si traiasca emotiile.
Vorbeai de presiune: sigur ca o mama labila poate simti o presiune enorma la fiecare raceala a copilului si la orice problema inchipuita, insa nu despre asta e vorba aici ... de asta ziceam ca analiza nu isi are rostul, nici adusul de exemple.
Cat despre izolare ... sunt aproape sigura ca nicio mamica de copil special nu isi doreste in jur persoane care sa le explice "la rece" ca nu sunt singurele care simt asa cum simt. Iesirea din izolare, acceptatul diferentei si curajul de a vorbi deschis este o munca personala pe care fiecare mama in parte o face si care dureaza mult timp, iar asta nu se face prin minimalizarea, de catre ceilalti, a realitatii diferite si a nevoilor unui copil diferit.
Sper ca m-am facut inteleasa in sfarsit. Repet, nu pun in balanta suferinta unei mame cu probleme reale si suferinta unei mame labile cu probleme inchipuite, ambele pot suferi la fel de mult. Eu pun in balanta doar realitatea unui copil bolnav cu cea a unui copil sanatos si nimic in lume nu va ma convinge ca cei doi au sanse egale in viata.La urma urmei despre asta e vorba in acest topic si nu de analize "la rece" de dragul de a vorbi doar.
Rrox, in ceea ce te priveste, am sa consider ca e exces de zel, ca uneori nu mai sti cand e cazul sa spui o vorba calda sau doar sa asculti si cand e cazul sa faci analize.
Edit si io atunci : am inteles ce e cu supapa, ea nu a existat in primul tau post, ala cu "toate mamele bla bla ....". Si insist: uneori putem doar sa-i ascultam pe ceilalti si asta e cel mai bun lucru pe care il putem face pt a-i ajuta sa nu se mai simta singuri. Inchei cu o
rrox3 spune:
Multumesc Sibylle
Ai dreptate. Mi-e aproape imposibil sa accept pur si simplu durerea, a mea sau a altcuiva. Simt intotdeauna nevoia stringenta sa fac ceva sa o alung sau macar sa o micsorez - chiar si cand ma simt ca un elefant in magazinul de bibelouri incercand asta... Dar ai dreptate si iti multumesc ca mi-ai aratat asta.
Sabina spune:
uite, pe mine m-a ajutat ce a zis Rrox, pt ca eu sunt acum intr-o situatie ca aceea a lui Bird, si copilasii mei sufera foarte tare....Sofia oricum e hipersensibila...si am vazut cu ochii mei ce inseamna un copil crescut fara mama, cate probleme apar e viitor dpdv psihic, si din pacate copilul, acum major, refuza cu indarjire si violenta ideea de terapie....
asa ca eu sufar la modul f real din cauza ca-i fac pe copii sa treaca prin asta.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
olympia spune:
Sabina, nu-i faci tu sa treaca prin asta, n-ai ales tu sa fi bolnava, n-ai provocat tu aceasta boala, nu te impovara cu vina asta, ca nu-i drept.
Eu iti tin pumnii stransi sa te intorci acasa sanatoasa
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
rrox3 spune:
Sabina nu alegem noi cand suferim... si cand suferim, cei care ne iubesc sufera alaturi de noi fiindca asta face parte din iubire. Vina nu-si are locul aici. Pastreaza doar iubirea
Multa sanatate!