Auto-diversificarea sau BLW
Raspunsuri - Pagina 3
Alina spune:
'neatza fetele!
Eu am mai scris pe la vreun subiect,cu ceva timp in urma,despre autodiversificare,s-a mai vorbit.
Sunt si eu cu ochii pe voi.Am comandat pe amazon cartea lui Gil Rapley"Baby-led Weaning: Helping Your Bay Love Good Food: Helping Your Baby to Love Good Food ",plus inca o carte in germana despre asta:"Babyernährung gesund & richtig: B(r)eikost und Fingerfood nach dem 6. Lebensmonat - mit Zugang zum Elsevier-Portal ".
Noi mai avem pina in februarie dar sunt cu ochii pe voi .
buburuza,uite ca iti zise mQQm,cam de asta nu am avut curajul la primul copil,ca nu stiam exact cit papa si eu eram f stressata sa primeasca tot ce trebuie.
eumada spune:
XIO am o intrebare....cati copii ai de te pricepi asa bine?din ce stiu eu esti necasatorita si nu agreezi institutia casatoriei.iar copilul nu mananca singur din prima.erau cateva subiecte....la care erai ca sa zic asa vehementa.No offence..
IN alta ordine de idei....sunt atat de multe pareri cu diversificarea incat se produce o avallansa....si cate capete atatea pareri...cam asa ceva.....
Referitor la asa numita autodiversicare....se face zic eu cand copilul poate sa aleaga,adica dupa sapte luni....
Mdical vorbind pana atunci organismul nu e pregatit sa accepte orice....da intre un morcov si o bucata de salam,eva mea a salivat la salam..asta nu presupune ca o sa-i dau salam,nu?...ea vrea pizza si sarmale....eu ii dau suc de morcov.....deocamdata astea sunt alimentele ageate....copilul nu are reflexul de inghitit solide de aia impinge cu limba in afara orice u e lichid....paNA PE LA PATRU LUNI SI CEVA CINCI.....E DOAR O PARERE...oricum fiecare face cum vrea....
Madalina de minunica Eva-Maria 14.08.2009
http://picasaweb.google.ro/lhmadalina/EVAMARIA#
abramburika spune:
Exact ca si adra_bell ... am aplicat metoda autodiversificarii partial. Si nu stiam ca are un nume, ci pur si simplu am numit-o curiozitate din partea copilului. Adica el are curios sa simta si tactil alimentele, nu numai pe papilele gustative. Cu alimentele solide (mar, morcov etc.) era mai usor, cu cele lichide era mai greu ... ca se balacea practic in ele, da' tot mai ajungea si in gura cate ceva.
Da, mizerie de nedescris si nesuportat pt. altele, pt. mine, ok ca s-au inventat detergenti, e apa destula, timp si rabdare din partea mea. Avantaje: copil satisfacut si multumit, mananca de toate, fara mofturi. Niciodata fortat sa manance X gr. de papa. Ba da, recunosc, la inceput am fost tentata sa ii dau si lingurita aia care ramanea in plus, dar de 2-3 ori s-a intamplat asta, pana m-am trezit din prostia mea. Pt. ca lingurita aia varata cu forta o facea sa vomite tot, deci, rezultatul era egal cu 0.
Inteleptul nu spune tot ce stie, iar prostul nu stie ce spune.
mihuta spune:
Auto-diversificarea asta merge in mana doar cu conceptul ca trebuie sa respecti ritmul copilului. Deci daca tii ca la 6 luni copilul sa manance morcov pastranac si patrunjel, la 7 mai stiu eu ce, atunci nu functioneaza.
Ideea e sa ii dai dintre alimentele recomandate sa aleaga si sa te astepti ca in primele luni sa fie mai mult jocaca decat mancat.
elenada spune:
Buna fetelor
interesant subiectul
Mi-ar place sa il pun in aplicare.
Cred ca Ana ar fi incantata sa pape ea singura. mi se pare ca e mai independenta decat fratiorul ei Matei care e o mica lipitoare si care s-ar putea sa vrea totul pus de mami in gurita.
Dar pana la 6 luni mai e putin asa ca poate se schimba lucrurile si vor papa amandoi singurei sau vor refuza
cine stie
Va citesc cu interes
Daca doriti sa votati un pitic o puteti face AICI
elena fericita de Ana Maria & Matei Stefan - 18 iulie 2009
Piticii mei iubiti
Povestea noastra in Tabu
***CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!
noce spune:
Foarte interesnt subiectul, multumim Buburuza!
Am si eu o intrebare: Daca incepem cu alimente solide de la 6 luni, ii mai dam supa si suc? Sau i le introducem mai tarziu?
Propun ca scriem aici si ce alimente aflam ca pot fi date bebelusului de la 6 luni pentru a le manca singurel.
Eu ma gandeam la dovleac, taiat sub forma de batoane sau felii si copt putin.
Si ma intreb daca sau cand putem sa-i dam boabe fierte: naut, soia, linte, fasole, mazare.
Si aceeasi intrebare legata de cereale. Oare putem sa le combinam cu lapte matern sau suc de fructe si sa i le dam din biberon? (Eu nu vreau sa-i dau produse de origine animala pana la un an.)
Mami lui Filip, 1 august 2009
Oamenii se roaga lui Dumnezeu sa-i scape de necazuri, iar Dumnezeu se roaga de oameni sa paraseasca pacatul. Acum care de care sa asculte mai intai? Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu?
Parintele Arsenie Boca
buburuza1979 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada copilul nu are reflexul de inghitit solide de aia impinge cu limba in afara orice u e lichid....paNA PE LA PATRU LUNI SI CEVA CINCI.....E DOAR O PARERE...oricum fiecare face cum vrea.... |
diversificarea se incepe conform OMS la 6 luni nu mai devreme mai ales la copii alaptati la san. si autodiversificarea are o mai mare trecere la acesti copii decat la cei alaptati artificial... am citit ca si aceia se pot autodiversifica dar un picut mai greu.
uite aici: "Desi alaptarea este precursorul ideal pentru auto-diversificare (deoarece copilul a fost expus la diferite arome prin intermediul laptelui matern, iar actiunea maxilarului în timpul alaptarii ajuta copilul sa învete sa mestece), este, de asemenea, posibil sa se foloseasca metoda BLW copilului hranit cu lapte praf . Bebelusii hraniti artificial se pot diversifica utilizand metoda BLW, chiar daca poate dura un pic mai mult pentru copil sa se obisnuiasca cu arome noi si sa isi dezvolte abilitatea de a mesteca." sursa AICI
citat din mesajul lui eumada Referitor la asa numita autodiversicare....se face zic eu cand copilul poate sa aleaga,adica dupa sapte luni.... Mdical vorbind pana atunci organismul nu e pregatit sa accepte orice....da intre un morcov si o bucata de salam,eva mea a salivat la salam..asta nu presupune ca o sa-i dau salam,nu?...ea vrea pizza si sarmale....eu ii dau suc de morcov.....deocamdata astea sunt alimentele ageate.... |
iti dai seama ca in bolul cu alimente oferite nu se va pune salam...copilul isi va alege din alimentele oferite de parinti , iar parintii banuiesc ca sunt suficient de inteligenti ca sa dea ce e sanatos si nu alimente gen pizza si sarmale la un copil de 6 luni.
mQQm am inteles acum
dar de asemenea am citit ca laptele ramane alimentul de baza cateva luni bune dupa inceperea diversificarii... solidele la inceput vor fi "desert" ca sa le invete. nu voi stii eu cat a a papat din solide dar voi stii sigur cat lapte a papat si voi fi linistita ca nu moare de foame. eu sper sa nu ma stresez prea tare cand voi vedea meniuri... mai ales ca acele meniuri vor veni adesea de la persoane care folosesc metoda piureurilor.
citat din mesajul lui mihuta Auto-diversificarea asta merge in mana doar cu conceptul ca trebuie sa respecti ritmul copilului. Deci daca tii ca la 6 luni copilul sa manance morcov pastranac si patrunjel, la 7 mai stiu eu ce, atunci nu functioneaza. Ideea e sa ii dai dintre alimentele recomandate sa aleaga si sa te astepti ca in primele luni sa fie mai mult jocaca decat mancat. |
asa e... iar lapticum sa fie baza. nu?
gogoasha
"From this day forward you shall not walk alone.
My heart will be your shelter and my arms will be your home."
buburuza1979 spune:
noce diversificarea presupune si supa si suculete. bineinteles ca se vor da. pt inceput cu ajutor. suculetul chiar e recomandat avand in vedere ca nu stii cate legume/fructe papa...dai suculet ca sa isi ia aportul de vitamine.
de boabe nu stiu cand... tbuie sa mai citesc dar oricum depinde si de ritmul fiecaruia.
la fel cu cerealele... tbuie sa ma mai interesez.
gogoasha
"From this day forward you shall not walk alone.
My heart will be your shelter and my arms will be your home."
mihuta spune:
Sigur, la un copil alaptat la cerere, solidele ajunga sa aduca un aport de 25% doar pe la 1 an, si asta de la caz la caz.
Eu cred ca mai important decat a folosi o metoda sau alta este sa iti asculti bebelusul si sa ai incredere in mesajele pe care ti le transmite. Sunt si bebelusi care accepta mult mai greu texturi si care mananca fericiti mancare pasata si e absolut ok asa. Tot devin independenti, mai ales daca nu li se refuza joaca cu mancarea. Sau un bebelus care este pregatit pentru mancarea solida si ajunge sa o prefere laptelui poate sa fie frustrat ca nu reuseste sa manance suficient de repede.
Deci bebelusul alege , noi doar oferim alternative pana reusim sa intelegem ce prefera.
mihuta spune:
citat din mesajul lui noce Foarte interesnt subiectul, multumim Buburuza! Am si eu o intrebare: Daca incepem cu alimente solide de la 6 luni, ii mai dam supa si suc? Sau i le introducem mai tarziu? Propun ca scriem aici si ce alimente aflam ca pot fi date bebelusului de la 6 luni pentru a le manca singurel. Eu ma gandeam la dovleac, taiat sub forma de batoane sau felii si copt putin. Si ma intreb daca sau cand putem sa-i dam boabe fierte: naut, soia, linte, fasole, mazare. Si aceeasi intrebare legata de cereale. Oare putem sa le combinam cu lapte matern sau suc de fructe si sa i le dam din biberon? (Eu nu vreau sa-i dau produse de origine animala pana la un an.) Mami lui Filip, 1 august 2009 Oamenii se roaga lui Dumnezeu sa-i scape de necazuri, iar Dumnezeu se roaga de oameni sa paraseasca pacatul. Acum care de care sa asculte mai intai? Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu? Parintele Arsenie Boca |
Sucul si supa fac parte din schema traditionala folosita la noi, in alte parti nu apar deloc sau doar ca piureuri de fructe/legume foarte lichide. Eu nu i-am dat Sophiei supe si sucuri, pentru ca nu le-am inteles rostul nutritional. Manca foarte putine solide, asa ca preferam sa ii ofer chestii mai consistente. Daca incepi diversificarea dupa 6 luni nu mai e nevoie de etapa intermediara (lichida lichida), la aceasta varsta dispare reflexul impingerii cu limba a mancarii solide afara din gura, deci poate accepta solide.
Boabele fierte nu mi se par indicate, se poate ineca cu ele, de preferat sunt texturile moi, banana, avocado, dovleac copt (cum bine ai sugerat), orice leguma care devine suficient de moale la fiert/copt/aburit: dovlecel, broccoli, conopida, pastarnac, cartof dulce. Eu fructe i-am dat doar prelucrate termic, pe motiv de dermatita atopica, pana aproape de 10 luni.
Exista cereale fara lapte praf, pe care le poti combina cu lapte matern, atentie ca textura devine lichida cu cat lasi mai mult amestecul, datorita prezentei amilazei in laptele de mama. Poti sa combini cereale simple (gen faina de orez sau alt amestec fara lapte) cu mar copt sau alte fructe (para la aburi, sau piersici daca e sezon), poate bebelusul tau va agrea vreo combinatie.
Daca nu intentionezi sa introduci carnea in alimentatie pana la 1 an, incearca sa studiezi ce alte alimente cu mult fier poti sa ii oferi, pentru ca laptele matern nu contine suficient fier cat sa ii ajunga copilului pana la 1 an, sau nu in toate cazurile. Dar la asta mai multe detalii iti pot da mamicile vegetariene.