amintirile... facem ceva cu ele?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Eu imi amintesc cozile la lapte, cele din magazinul de mezeluri, oua, alimentele care se dadeau pe cartele - ulei, faina si ce mai era (sau zahar). CA ne cataram pe gard seara si ne uitam la tv-ul unui vecin de la parter care avea antena si prindea rusii si era "Programul prelungit". Mai avea un vecin care era sofer de cursa lunga si aducea portocale din Grecia. Ajungea cu masina in fata blocului, spargea sigiliul si ne dadea tuturor copiilor care ne nimeream portocale. Lipea sigiliul la loc apoi ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
Imi aduc aminte ca toata lumea avea "cunostinte". Si cumparau mancare. Sau se practica trocul, cine lucra la ulei il dadea la schimb cu cineva care lucra la zahar - astea le-am vazut pe la vecini - pe atunci oamenii erau mult mai deschisi, imi amintesc ca mereu eram pe la vecini, pe la copii, sau invers.
Sau ca mergeam duminica la film, de la 4 la 6 , toti patru (doi copii, mama si tata) si apoi la cofetarie.
La revolutie eram la Ramnicu Sarat,la bunica mea, aveam 10 ani, imi amintesc impuscaturi, soldati care au venit si ne-au zis sa punem paturi in geam si sa nu iesim din casa.
N-am sa uit niciodata cum bunica mea a dat drumul la televizor si erau Ion Caramitru, Petre Roman. Am urmarit tot ce s-a intamplat, chiar m-a marcat perioada aceea.
In concluzie nu-mi amintesc decat cozi, nesfarsite cozi, lumea avea bani, nu foarte multi, suficienti sa zicem (era 2.000 un salariu mediu parca) si nu aveau ce sa cumpere din magazine. Si a venit anul 1990, preturile au inceput sa urce rapid, magazinele sa se umple, a fost o perioada bulversanta, dintr-o data ne-am separat in saraci si bogati, au aparut firmele private, micii patroni, diferentele la scoala, etc.
Mereu ma gandesc ca nu m-am nascut in perioada in care trebuia. Ori 25 de ani inainte de revolutie - sa fii prins si eu o casa de la stat macar sau cei care se nasc de acum incolo putem spera sa aiba o viata mai buna. Noi suntem de sacrificiu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Eu am toate amintirile legate de persoanele din viata mea de atunci, de copilaria mea petrecuta la tara, de parintii mei care ma asteptau sa vin din tabere, de bunicii care au plecat prea repede, imi amintesc cu atata drag de toti cei care mi-au oferit ce era mai bun pe lume atunci si acolo, cu toate greutatile. Cand ma intalnesc cu prietenii din copilarie mereu depanam amintiri, totul era atat de frumos pentru noi. Iar cand povestim cu cei care pe vremea aia erau adulti, totul prinde alta nuanta.

-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Elinia casa de la stat luai exact pana sa aiba loc revolutia Sotul meu s.a inscris la 3 camere ( stateam la mama in doua ) pe cand eram gravida cu al doilea copil. Dupa 1 an de asteptare ( in februarie 89 ) la Casa de discuri Electrecord, am primit apartamentul mult visat in bloc nou, camere mari, bucatarie mare, doua balcoaneDupa revolutie ne-a ajutat tata si am cumparat apt de la stat, nu mai eram chiriasi.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui cait

Citat:
citat din mesajul lui XIO

A , imi amintesc de ciocolata Cipiripi , kiss, de bananele trase in ciocolata , de bradul plin d saloane si cadorui , de bardul de la strabunici pe care il decorau ca pe vremuri , cu civrigei si dulciuri facute in casa , de casetele video cu lambada , desene animate si rambo si altele



***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/

http://freecycletm.ecosapiens.ro/

http://accesoriisihaine.blogspot.com/

http://www.4animals.ro/ajuta.html

Vorbeai de amintire ale tale din copilarie nu de lambada si rambo dupa vreamea lui ceausescu cc ca din cate imi aduc eu aminte nu exista asa ceva..

Cait
Home is where heart is...
http://picasaweb.google.com/caitlin83490/HainuteInscriptionate#


Cred ca iti dai seama ca nu pot spune cu exactitate daca am vazut rambo la un an inainte sau dupa ,avand doar 5 ani atunci , dar de lambada si desene stiu sigur cand le-am vazut.
dar tinand cont de faptul ca primul Rambo a aparut in 82 , urmatoarele in 85 si 88 se poate sa le fi vazut inainte.



***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/

http://freecycletm.ecosapiens.ro/

http://accesoriisihaine.blogspot.com/

http://www.4animals.ro/ajuta.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Zice ellinia o chestie care m-a pus pe ginduri: "oamenii erau mai deschisi". ce inseamna asta? va rog, va rog din suflet sa nu va americanizati... toti acesti ani de strainatate m-am amagit cu gindul ca europenii sint altfel... well, la ai mei parinti la bloc lumea e exact ca pe vremea copilariei mele: inca isi imprumuta unul altuia 1 cana de zahar sau faine, toata lumea stie ce face toata lumea si toti sint saritoti la nevoie desi se birfesc crunt. iar taica-meu repara prin casa tututror pt ca il cheama.

de asemeni se gaseau carti bune si f. bune in bucuresti cel putin era coada cind aparea cite ceva. imi amintesc la libraria eminescu coada ca la carne. imi amiintesc pensionarii care stateau cu scaunelel la coada la magazinul de la arcul de triumf (acum nici nu mai stiu ce este acolo, restaurant?) si televiziune si depanau amintiri din tinerete. eu lucram in zona si se intimpla sa ma nimeresc pe acolo cind aveau ceva bun si ii auzeam vorbind: domni si doamne din alte generatii. Imi amintesc ca exact asa gindeam si eu ca m-am nascut in cea mai oribila perioada posibila, ca am facut facultatea in ultimii ani de comunism cind a fpost crunt, stateam in amfiteatru cu manisui in miini si dupa aceea erau orasele inchise, nu puteai sa patrunzi in orase... vezi filmul Buletin de Bucuresti. probabil ca marea majoritate de pe acest forum nici nu l-au vazut. Ca si "veronica" sau Iurie Darie si Mihaela...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

Citat:
citat din mesajul lui monabella
ca am facut facultatea in ultimii ani de comunism cind a fpost crunt, stateam in amfiteatru cu manisui in miini si dupa aceea erau orasele inchise, nu puteai sa patrunzi in orase... vezi filmul Buletin de Bucuresti. probabil ca marea majoritate de pe acest forum nici nu l-au vazut. Ca si "veronica" sau Iurie Darie si Mihaela...


Exact asa am facut si eu facultatea; atunci mi se parea ingrozitor, era tare greu, in camin nu era apa nici calda nici rece decat cu program... imi amintesc ca in caminul de baieti (ca era interzis sa intre fete la baieti si baieti la fete... ), era unul care urmarea cand vine apa calda si, dupa ce facea el dus, iesea pe hol si striga "apa caldaaaaaa"... era tare haios si era poreclit "apa calda". Sau nu era caldura in camine si fiecare isi improviza cate un resou din caramizi si fiindca de atata incarcare nu rezistau sigurantele vedeai prin tabloul electric tot felul de cuie pe post de sigurante... extrem de periculos dar distractia era maxima; ne adunam seara la concerte de chitara si chiar se canta curat, tinereste, nu era vorba de manele sau cantece deochiate. Practica agricola era prilej de distractie la mere, la rosii, la depanusat porumb pana in iarna, la cartofi. Era greu dar era frumos, chiar stiam sa fim tineri si uniti. Cand ma uit la tinerii de acum....
Iar filmele de care pomenesti au fost filmele copilariei noastre, ale adolescentei. Ce cozi erau la bilete pentru "Declaratie de dragoste", "Liceenii"; ce nebunie in scoala cand a aparut "Razboiul stelelor"... Intr-adevar lipseau multe dar fiecare se descurca, nu era nimeni cu 5 oua in frigider asa cum se dadeau pe cartele. La sarbatori toti oamenii aveau de toate pe masa; oare acum au toti?!
Dar de matricola de la scoala va amintiti, de panglicuta alba obligatorie, de costumele cu sapca ale baietilor, randul facut in curtea scolii si nu intrai daca n-aveai parul prins in coada...? Dar de defilarile de la 23 August cand daca nu eram im coloane prin fata tribunei oficiale, atunci ne duceau pe stadion "la cartoane" si scriam CEAUSESCU-PACE, CEAUSESCU SI POPORUL, CEAUSESCU SI COPIII, R.S.R., etc etc... Va amintiti? Ne inebunea soarele in cap dar cand terminam eram la coada la vata de zahar... Parca au fost ieri.... Eu chiar imi amintesc cu placere de copilaria mea, chiar n-aveam nici o grija, eram sanatosi, parintii nu erau asa stresati, vacante in fiecare vara, tabere, excursii si nu ii auzeam sa se ingrozeasca de preturile lor desi aveau salarii obisnuite...











"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Aici unde traiesc, oamenii sant foarte reci. Acum cateva luni era ambulanta in fatza blocului, un singur vecin venea spre ea...dupa cateva zile am auzit ca murise un tanar de 20 de ani....dupa vreo luna am vazut o familie care sta cu 2 etaje mai jos, ieseau oamenii din lift impreuna cu niste rude imbracate in negru...aveau si jerba....ca sa imi dau seama ca murise fiul lor in varsta de 50 si ceva de ani, un om care-l vedeam in fiecare dimineata strangand ziarele, ducand gunoiul la tomberoane....fara presupuneri nu aveam de unde sa stiu ca omul asta nu mai este....lipsa lui de langa parinti in ziua aceea, m-a facut sa inteleg ce a fost.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Ce era bine inainte de '90 :
filme bune si frumoase la cinema cu preturi rezonabile
piese de teatru tot cu preturi rezonabile
carti bune la preturi mici
ce nu se gasea in librarii, imprumutam de la biblioteca
aveam mult timp pt citit si mers la cinema sau teatru, ritmul vietii fiind unul mai domol
oamenii erau mult mai primitori ( vorbesc despre Bucuresti )
cei casatoriti si cu copii primeau casa de la stat

Ce era rau :
mancarea se dadea pe cartela
lipsa de orizont
teama de a discuta despre "conducatorul iubit"
curentul intrerupt cand ti-era lumea mai draga
cateva ore de tv si alea cu osanale pt ceasca
desene animate de 10 minute cu Mihaela sau Lolek si Bolek, care mie nu mi-au placut niciodata









allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Voi va dati seama ca toate amintirile astea au un iz nostalgic si evocate ca fiind placute, tocmai fiindca pentru cei mai multi e vorba de copilarie? Si copilaria cum ar fi ea, e o perioada fericita si lipsita de griji si responsabilitati, mai ales daca parintii "se descurcau". Dar pentru parintii nostri? EI au fost si sunt DE SACRIFICIU. Au trait, copilarit si s-au maturizat intr-un sistem ingrozitor. Au crescut copii intr-o perioada cand nu gaseau nimic si trebuiau sa faca "din r***t bici". Si acum imbatranesc intr-o societate care nu mai e a lor si care ii marginalizeaza (oarecum).
Amintiri? Legat de alegeri. IN anii 80, "alegeri" pentru primarie, de ziua mea, undeva la un sfarsit de noiembrie. Mama trebuia sa mearga la vot (fiindca acele cvasialegeri erau obligatorii). SI eu (aveam pana in 10 ani, ca 11 aveam la revolutie) o intreb "intre cine si cine alegem?" Asta era in capul meu! Ei alegeau o singura persoana si asta obligatoriu. Brrrr. Vedeti de ce merg eu sa votez si sa aleg acum? Si cu copiii dupa mine.
Alte amintiri? Cozi, la care stateam eu copil cand auzeam ca "au bagat oua" si ai mei erau la servici. Alimente pe cartela, carne pe cartela de sarbatori si tot stand la coada o zi intreaga cu vecinele (care fiind invatatoare-profesoare aveau program mai scurt la servici), fiindca ai mei veneau sa ma schimbe cand soseau de la munca.
Si intre amintirile frumoase: masa de sambata seara, cand era si teleenciclopedia- cartofi prajiti cu usturoi si paine prajita cu untura de porc si usturoi.
Da, cred ca voi reusi sa le explic copiilor mei ce si cum!


http://www.dropshots.com/dochia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Evocarea nostalgica a unei perioade despotice care a subjugat citeva rinduri de generatii in modul cel mai nefast cu putinta (evolutie care exista inca) ma ingretoseaza.
Lasati puerilismele, dati cautare pe net si informati-va ce a insemnat comunismul cu adevarat, asta in caz ca urmariti adevarul de facto si nu cel vazut printr-un ochi imatur si neformat.

Mergi la inceput