amintirile... facem ceva cu ele?
Raspunsuri - Pagina 4
ellej spune:
Ce naiba sa le spunem copiilor nosri? Ca a fost RAU!
Ca am avut o copilarie nici rea nici buna, ci o copilarie ca oricare alta, cu frustrari si bucurii, a fost a noastra, alta nu vom mai avea si ne-am bucurat de ea, asa cum era. DAR nu inseamna ca a fost bine, a fost dictatura, frica, frig si comunismul a tampit oamenii, asta trebuie sa intelega copii nostri.
Azi sunem liberi sa vorbim pe net si sa injuram pe cine vrem, ceea ce nici nu ne dam seama cat conteaza. Parintii nostri n-au avut acest privilegiu.
AVoogt spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ellej Ce naiba sa le spunem copiilor nosri? Ca a fost RAU! |
Da, le putem spune ca a fost RAU si GREU dar si FRUMOS ca avem si AMINTIRI PLACUTE care nu vor disparea niciodata din sufletele noastre.
Cel putin eu asta am sa-i spun cu toate ca am "prins" doar 5 ani din comunism i-am trait la tara cu multe lipsuri pe care la vremea respectiva nu le simteam, ma bucuram cand imi facea bunica jucarii din diverse lucruri ... a stiut sa-mi fie si mama si bunica si prietena.
Se traduiau sa-mi ofere ce e mai bun, ... si au reusit, primii 7 ani au fost si cei mai frumosi din copilarie..apoi au urmat vacantele.
Am sa-i spun si de vecinii care au avut grija de mine cand bunicii aveau de lucru pe camp sau veneu mereu in vizita si-mi aduceau ceva bun si erau nelipsiti din casa la marile sarbatori cand se impartea si mancam impreuna .., s-au dus rand pe rand si au lasat un gol in sufletul meu .Erau oameni sanatosi (multi dinte ei) muncitori chiar si acum imi este greu sa accept moartea lor ... ei au facut parte din copilaria mea ..
Sunt multe, foarte multe lucruri de povestit ...
de
AVoogt
monabella spune:
Grace nu e cazul sa ne negam copilaria si prietenii, rudele, bunicii, vacantele, primele iubiri, clipele in care am fost fericiti (pt ca am fost pe alocuri) pt ca kkk comunismul a fost oribil.
E vorba de amintiri din vata fiecaruia, nu politizam totul. Nu spune nimeni vai ce bun a fost comunismul. nu-l regreta nimeni.
Iti garantez eu ca si in Africa sau in tari sarace, unii oameni sint fericiti din cind in cind fie si pret de citeva minute. Si in tari nevoiase se nasc copii, tinerii se casatoresc: nimeni nu poate fi nefericit tot timpul din cauza unui regim opresiv. Nu intelege gresit.
miriama spune:
Grace, nu stiu cati ani ai, insa eu am prins destui in comunism, nu doar vreo 5-6. Era rau si greu intr-adevar insa oamenii erau mai buni, mai calmi, mai linistiti de ziua de maine, mergeau in concedii anual, faceau petreceri imbelsugate asa cu toate lipsurile care erau. Era lumea ingrijorata ca vine Pastele, Craciunul si nu e carne, nu sunt oua dar in final toata lumea avea de toate. Acum am vazut pe foarte multi care chiar n-au, desi privesc cu jind in magazine. Asa rau cum era, parintii mei, pensionari acum, spun cu nostalgie ca era mai bine. Si tind sa cred ca au dreptate. N-aveau salarii mari dar nu le-a lipsit nimic, acum au pensii decente si de-abia reusesc sa-si achite darile...Ca nu puteai vorbi liber, ca nu puteai injura liber, dar acum daca o poti face si n-ai totusi ce-ti trebuie, n-ai traiul zilnic, e mai bine?
Nu fac un elogiu comunismului, a nu se intelege gresit, mentalitatea intrinseca a comunismului era una inrobitoare, dar in esenta chiar cred ca era mai bine atunci decat acum....
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
Grace spune:
citat din mesajul lui monabella Nu spune nimeni vai ce bun a fost comunismul. nu-l regreta nimeni. |
No, citeste te rog urmatorul mesaj care urmeaza dupa al tau. Contrazice ceea ce sustii tu.
Sint multi oameni care regreta comunismul. Prea multi. E suparator si ofensator pt. familiile celor care au platit cu viata ca sa scape de el. Si pt. cei care au crezut si mai cred inca in democratie. Copiii vostri vor detine informatii false, mirifice despre comunism daca va imbracati amintirile in stilul literar Ion Creanga. Mie mi s-ar parea mai adecvat un stil de naratiune gen Octavian Paler, de exemplu. Dar in fine, asta-i parerea mea, voi faceti cum credeti de cuviinta.
ellej spune:
citat din mesajul lui monabella Grace nu e cazul sa ne negam copilaria si prietenii, rudele, bunicii, vacantele, primele iubiri, clipele in care am fost fericiti (pt ca am fost pe alocuri) pt ca kkk comunismul a fost oribil. E vorba de amintiri din vata fiecaruia, nu politizam totul. Nu spune nimeni vai ce bun a fost comunismul. nu-l regreta nimeni. Iti garantez eu ca si in Africa sau in tari sarace, unii oameni sint fericiti din cind in cind fie si pret de citeva minute. Si in tari nevoiase se nasc copii, tinerii se casatoresc: nimeni nu poate fi nefericit tot timpul din cauza unui regim opresiv. Nu intelege gresit. |
E o diferenta intre nostalgia amintirilor din copilarie si judecarea la rece a comunismului si a acelor vremuri. Eu am trait ceva mai mult de 5 ani in comunism.
Tu, copil fiind, poate aveai o masa imbelsugata, dar altii erau in beciurile securitatii. Tu poate ii vedeai pe parintii tai linistiti, insa altii stateau de la 5 dimineata la coada la lapte sau la tacamuri de pui. Sau ascultau Europa libera cu patura pe cap, sa nu-l toarne vecinul de la 2.
Si evreii isi amintesc poate cu nostalgie de copilarie, ceea ce nu inseamna ca ar trebui sa le spuna copiilor lor ca vremurile au fost bune, cand milioane au murit in lagarele de concentrare.
maraki spune:
Nu spune nimeni ca a fost bine dar nici nu bagam acum doar raul din vremurile acelea. Parintii mei se duceau la sv, timp de stat o zi intreaga la carne nu aveau, noi mancam carne doar la bunici cand mergeam duminica in vizita. Ei stateau cu randul la coada de la 5 dimineata, ce reuseau sa cumpere in sapt respectiva, o gateau pt tot familionul cand venea duminica la ei. Tin minte ca am stat cu baiatul la coada pt branza telemea timp de 2 ore, incepuse sa planga pt ca nu mai avea rabdare, avea doar 2 anisori...printre lacrimi, cand am ajuns in fatza la ghiseu, a intins manuta si a luat cateva frimituri de branza si le.a mancat La pui ( petreusi ca erau mici rau ) stateam cu mama uneori cand aduceau dupa masa, taiam pulpele si pieptul pt copii iar noi adultii mancam tacamurile. Eram mai mult vegetarieni dar macar mancam bio
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
anya spune:
Copiii mei ma intreaba de ce Ceausescu nu vroia sa dea oamenilor de mancare? De ce nu-i lasa sa plece in vacanta in alta tara?
Pot sa le raspunda nostalgicii?
maraki spune:
in strainatate nu ne lasau ca sa nu ramane pe acolo...cu mancarea nu stiu sa iti raspund....dar sa stii ca nostalgica dupa sistem nu sant, dupa copilarie da!
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
Andreea23 spune:
Eu nu plang dupa comunism si n-am facut-o niciodata,dar nu cred tine de noi cei care am trait cel mult 10 ani in comunism(cazul meu) sa ne dam cu parerea,ci mai mult de parintii nostri care au simtit prin toti pori ce insemna sa nu ai una sau cealalta.
Si cu toate astea mai toata lumea regreta acea perioada,care chiar cu toate lipsurile era una linistita,oamenii stiau sa se distreze si in plus frigiderele erau pline.
mai devreme sau mai tarziu toti primeau casa de la stat,avea lumea un loc de munca sigur...
La ce folos ca avem acum de toate in magazine cand batranii nostri nici macar nu indraznesc sa se uite????
Cati dintre parintii vostri mai pleaca in concedii de doua ori pe an?