Musaca greceasca

Musaca greceasca | Autor: LoraG76

Link direct la acest mesaj

Fetelor, ajutati-ma si pe mine!
In week-end vreau sa fac o musaka greceasca, din aia cu vinete, carne, parca avea si cartofi, nu mai stiu exact...oricum, nu semana cu genul de musaca pe care o faceam noi - cartofi si carne tocata. Parca avea si ceva branza... Am mancat in Grecia asta vara si mi-a ramas gandul la ea. Stie cineva reteta?
A, avea si sos bechamel.

Lora, mami de Iustina

Bazar pentru Robi

Ajutati-o pe Alina!



www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti


Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi

(Niciodata sa nu spui niciodata!)


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dani33 spune:

Buna, uite doua retete dintr-o carte greceasca. Nu le-am incercat deci nu stiu cum ies.
Musaca – (Moussakas)
700 gr carne de miel fara oase
700 gr vinete
175 gr ceapa
225 gr rosii
150 ml ulei de masline
1 lingurita cuisoare
1 lingura patrunjel tocat
425 ml sos béchamel
Sare si piper
Pentru gratinat:
1 ou mare
1 nucsoara macinata
75 gr branza Cheddar
Preparare
Taiati capetele vinetelor fara sa le decojiti.
Faceti felii rotunde de aproximativ 6 mm.
Puneti intr-o strecuratoare cu putina sare intre randuri si lasati la scurs pentru 1 ˝ ore.
Curatati si taiati bucati ceapa.
Curatati, scoateti semintele de la rosii si taiati-le bucati.
Cand sunteti gata de gatit stergeti feliile de vinete cu un servet de hartie.
Incalziti 3 linguri de ulei in tigaie la temperatura joasa si cand este incins prajiti vinetele usor, in transe, pana devin moi intorcandu-le odata.
Scoateti-le si stergeti-le cu hartie absorbanta.
Adaugati ulei pentru prajit intre transe daca este nevoie.
Cand s-au prajit toate adaugati iarasi ulei pana ajunge la 30 ml din nou (doua linguri)
Cand s-a incins din nou prajiti ceapa usor pentru 5 min pana se inmoaie si devine aurie.
Adaugati carnea si prajiti.
Adaugati rosiile, cuisoarele, patrunjelul si sare si piper.
Amestecati bine, acoperiti si lasati la foc usor pentru 20-25 min.
Incalziti cuptorul la 180 grade, marcaj 4 la gaz.
Intr-o cratita adanca, rezistenta la temperature, asezati straturi de vinete si carne terminand cu vinete.
Incalziti sosul la temperatura joasa.
Separati oul si, fara sa fie pe foc, amestecati sosul béchamel cu galbenusul, nucsoara si sare si piper.
Pastrati albusul pentru a fi folosit la o alta mancare.
Turnati sosul peste suprafata mancarii.
Radeti branza deasupra.
Coaceti la cuptor pentru 45 min pana cand deasupra devine galben si face bule.

Musaca 2 – (Moussakas)
1 kg vinete
160 ml ulei (aproximativ o cana)
1 ceapa mare taiata fin
450 gr carne de vita tocata marunt
1 pahar de vin alb (nu Retsina dar poate fi aretsinoto)
350 gr rosii proaspete.
1400 gr rosii stoarse de ceva zeama si taiate
1 lingurita de scortisoara
1 lingurita de cuisoare
Sare si piper negru
1 lingurita oregano
25 gr parmezan ras, kefalotiri sau branza Gruyere
Ceva patrunjel tocat
Sosul Bechamel
80 gr unt
80 gr faina
600 ml lapte
Sare si piper alb
30 gr parmezan ras, kefalotiri sau branza Gruyere
2 galbenusuri de ou
Graten
60 gr parmezan ras, kefalotiri sau branza Gruyere
4 linguri de pesmet
Preparare:
Musacaua se face la cuptor.
Utilizati un vas patrat sau oval de aprox. 25x25 cm sau de 39x28 cm
Este recomandat sa impartiti munca in doua zile pentru usurinta; carnea se poate face cu o zi inainte fara ca musacaua sa sufere.
Nu faceti la fel si cu vinetele; ele trebuiesc prajite in aceeasi zi.
Vinetele:
Taiati capetele fara sa de decojiti.
Spalati-le si taiati-le de-a lungul in felii de 7.5 mm grosime si scufundati-le in apa sarata pentru 30 min.
Scoateti-le, stoarceti-le usor, stergeti, apoi stoarceti din nou.
Puneti-le la scurs intr-o strecuratoare.
Prajiti-le in ulei pana devin galben aurii pe ambele parti; puteti sa le prajiti in mult ulei ceea ce e mai usor dar absorb mai mult ulei sau in mai putin ulei.
In orice caz puneti-le pe hartie absorbanta ca majoritatea uleiului sa iasa.
Carnea:
Sotati ceapa in 2 linguri de ulei pana devine translucida.
Adaugati carnea si sotati impreuna amestecand pan ace bulgarii se separa si carnea isi schimba culoarea.
Turnati vinul, adaugati rosiile foliate subtire, condimentele si oregano.
Acoperiti si tineti pe foc pentru 20 min amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.
Apoi adaugati branza rasa si patrunjelul.
Sosul Bechamel:
Topiti untul si departe de caldura, adaugati faina treptat si amestecati ca sa se omogenizeze.
Puneti pe foc si adaugati treptat laptele amestecand continuu.
Lasati sa fiarba 9-10 min la foc mic amestecand pana se ingroasa considerabil.
Luati vasul de pe foc lasati sa stea putin apoi adaugati branza si galbenusul de ou.
Amestecati ca sa omogenizati.
Nu lasati sa fiarba sosul dupa aceasta,
Ar trebui sa fie acum un béchamel gros care sa stea peste amestecul de carne sis a formeze un fel de crusta.
Pentru asamblare:
Acoperiti fundul vasului cu jumatate din vinetele prajite apoi imprastiati jumatate din carne peste ele.
Acoperiti cu ce a ramas din vinete.
Imprastiati deasupra ce a ramas din carne si din sos si acoperiti cu sosul béchamel.
Puneti deasupra branza rasa si pesmetul.
Musacaua din Macedonia poate contine un strat de rondele de cartofi fin taiati si care au fost prajiti in prealabil.
Coaceti intr-un cuptor preincalzit la 180 grade/marcaj 4 la gaz pentru 1 ora, pan ace o crusta aurie se formeaza deasupra.
Lasati sa stea 5 minute inainte de a servi pentru a o face usor de taiat.
Pentru a servi taiati in careuri de aproximativ 8 cm grosime.
Ar trebui sa fie destul de uscata iar bucatile sa ramana intacte.

Sper sa fie ce cauti,
D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu05 spune:

Lora, uite o reteta de musaca greceasca, postata de o fata care sta in Grecia:
http://www.bucataras.ro/retete/2054/musaca_greceasca.html



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

Fetelor, multumesc mult. Din descriere seamana cu ce am mancat eu...cred ca erau vinete si dovlecel sau cartofi, exact nu-mi mai amintesc. O sa incerc sa fac peste cateva zile si va spun ce a iesit.

Lora, mami de Iustina

Bazar pentru Robi

Ajutati-o pe Alina!



www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti


Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi

(Niciodata sa nu spui niciodata!)


Mergi la inceput