PFA concediu de maternitate si CIC

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Daca ai continuitate somaj <-> PFA sau contract 12 luni inapoi fata de data nasterii copilului, da ai dreptul la indemnizatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hanitandi spune:

Multumesc mult pentru raspunsul rapid!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela_tutuianu spune:

multumim marius pentru ajutor .


dupa ce am citit despre cei 0,85 pentru sanatate care trebuie achitati pentru a beneficia de plata concediilor medicale , am achitat . in oct m-am imbolnavit si am necesitat spitalizare 14 zile . dupa ce am iesit din spital , mi s-a refuzat plata concediului medical . mi s-a spus ca " trebuie sa mai aduceti de acasa , nicidecum sa luati ceva " . am mers in audienta , insa nu am reusit sa rezolv nimic. am renuntat , timpul meu este mai pretios . am un pfa , nu sunt in urma cu nici o plata .

in final , aveam sau nu dreptul ? ca nu mai inteleg .

multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

La data spitalizarii (oct) inainte cu ce perioada aveai achitata contributia?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela_tutuianu spune:

inainte cu cateva luni . noi ne pregateam de fiv si de aceea am achitat contributia . insa in sept am facut o miocardita si asta m-a tintuit efectiv la pat . abia acum am voie sa fac efort usor , adica am voie la ceva treburi casnice , insa efortul ma darama chiar si pentru cateva zile . nu mai vorbesc de faptul ca atunci cand nu muncesti nu vin bani , iar prin spitale am cheltuit sume foarte amri de bani . pentru astfel de boli nu sunt reactivi pentru teste . te internezi si ti se pun in brate sa mergi sa le faci la privat .

trecand peste faptul ca ar fi trebuit cineva sa mi le deconteze , ma gandeam ca acest concediu este un drept al meu . nici nu poate fi vorba sa imi recuperez banii pe care i-am cheltuit . si nici macar sa-mi acoper suferinta . asta este .

multumescMergi la inceput

Link direct catre acest raspuns benci1900 spune:

Buna seara!
Am si eu o intrebare. Eu fiind PFA (traducator) cu venituri destul de mici, iar sotul meu avand venituri mai mari (lucrand la o fabrica) vrem ca el sa intre in concediul de materniate de un an. Ce trebuie sa fac eu in acest caz - pot sa-mi continui activitatea fara restrictii? Mai am de platit ceva in plus fata de ce am platit pana acum (5,5% sanatate, cotizatie minima la pensii, impozit pe venit de 16%)?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Reka B.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Mai Reka poate un barbat sa nasca ca sa intre in concediu de maternitate?

Cred ca vrei sa spui concediu pt ingrijirea copilului nu de maternitate nu-i asa?
Daca sotul tau are vechime de minim 1 an anerior datei nasterii copilului da are acest drept si poate solicita si intra el in ingrijirea copilului.
Insa venitul minim este de 600 de lei/luna daca tu zici ca ai venituri mici nu crezi ca ar fi mai rentabil sa ramana el la serviciu unde are salariul mai mare si tu sa iei 600 de lei net? E drept ca nu mai incasezi banii de pe PFA dar incasezi 600 de lei.
Mai gandeste-te cum e mai rentabil. Eu asa vad...ca e mai rentabil, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns benci1900 spune:

Merci mult pentru raspuns si pentru clarificare. :P Totusi am vrea sa ramanem la optiunea ca sa intre el in concediu. Vrem sa fim impreuna un an amandoi cu copilasul daca el va primi 85% din salariu.
Sa inteleg ca eu nu mai am nimic de platit in plus in acest caz?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Nu.Tu continui activitatea Pfa-ULUI,normal,iar el va sta acasa in CIC.
Banuiesc ca 85% din brutul lui e mai mare ca 600 ron.La asta se adauga 200 ron alocatia plus stimulentul pentru el,caci se va intoarce l serviciu cand are copilul 11 luni si 27 de zile.

Mergi la inceput