PFA concediu de maternitate si CIC

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabriela_tm spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Citat:
citat din mesajul lui gabriela_tm

Marius, cred ca trebuie sa te contrazic.

Iata ce am gasit in OUG 158/2005, art. 7:

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Iar art. 2 alin (1) lit. a) - d) spune:

ART. 2
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;

Iar modul de calcul se regaseste in art. 10:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Eu inteleg ca e OK sa fi cotizat chiar si 1 luna inaintea concediului de maternitate pentru a fi eligibil la acordarea indemnizatei de maternitate.

Ce zici?

GabrielaNormele de aplicare ale OUG 158/2005 din 2006

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonan#355;a de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical si se constituie din insumarea perioadelor:Marius, am mai gasit o modificare la modificare :)

Legea Nr. 399 din 30 octombrie 2006pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Emitent: Parlamentul Romaniei
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 901 din 6 noiembrie 2006
Modificata de O.U.G. nr. 91/2006

ARTICOL UNIC
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, cu modificarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari:


6. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical."

Am vazut ca normele de aplicare din care ai citat tu sunt din IANUARIE 2006, iar legea de mai sus e din NOIEMBRIE 2006.. ce sa mai intelegi din toata povestea asta... sincer nu stiu: care e varianta corecta, actuala care se si aplica?

Multumesc,
Gabriela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ildyqo spune:

Hello All,

Am si eu o problema cu PFA-ul si CIC-ul. Am un PFA pe norma de venit din 1.09.2008. In 7.11.2009 am nascut iar pe 18.11.2009 am inchis PFA-ul. Acum mi-a venit decizia de inpunere si nu inteleg cum l-au calculat ca mie imi da ca ar trebui sa iau mai multi bani. Stie cineva cum se calculeaza? Norma de venit pe Brasov pentru servici informatice este de 23.500 pe 2008 si 25.100 de 2009. Pentru asta cat ar trebui sa primesc?

Ildy Blanca Andreea (16.06.06) si Raul Felix (7.11.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kleea spune:

Buna,
As avea si eu niste intrebari pe la voi.
Urmeaza sa nasc in curand si dupa concediul post natal sau lauzie vrea sotul meu sa intre in cic, dar nu are cotizate decat 10 luni anterior nasterii copilului, se poate sa intru eu in cic pana ce implineste cele 12 luni de cotizare si sa intre de atunci el?
Apoi, daca intra el in cic eu trebuie obligatoriu sa fiu angajata?
Daca ma fac pfa din momentul in care intra el in cic, e ok?
Ce autoritate se ocupa cu toate aceste lucruri, unde trebuie sa ma adresez ca sa am un raspuns legal in baza caruia sa pot lua decizii?

Va multumesc
Klee

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

nu poate beneficia daca nu are 12 luni anterioare datei nasterii copilului. restul intrebarior cad de la sine.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza77 spune:

Buna ziua!

Am citit acest topic insa nu am regasit un raspuns la situatia mea. Si anume.. daca pot beneficia de indemnizatie in cazul in care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului beneficiez de venituri supuse impozitului (cu achitarea tuturor impozitelor legale) doar din PFA (fara sa am contract de munca cu 8 h).

Va multumesc pt timpul acordat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da beneficiezi.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza77 spune:

Multumesc frumos pt raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dudu200705 spune:

Draga Marius,

Te rog mult sa ma ajuti cu cateva informatii:
Pana in 21 aprilie 2010 am fost angajata cu CM, cu toate darile achitate la zi. Am un PFA din 12 mai 2010, in sistem real (am estimat o suma destul de mica pentru 2010- sub minim pe economie si am achitat impozitul aferent pentru tot anul).
La CASS achit trimestrial suma minima impusa raportata la sal minim pe economie- asa e legea, dupa cum stii - daca ai venituri mici, se ia de baza minimul pe economie.
Veniturile mele profesionale sunt ocazionale (nu am venituri in fiecare luna) si dau declaratiile respective la somaj si pemsii; sanatatea o platesc asa cum am scris mai sus.
Intrebare: sunt insarcinata si voi naste in aprilie 2011. pot beneficia de CIC si concediu maternitate? Ce ma sfatuiesti sa fac pentru a ma incadra in lege a.i. sa pot bemeficia de aceste drepturi.

Multumesc pentru ajutor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu am ce sfat sa iti ofer. Totul este Ok. Vei primi fisa pt aprilie2010 de la serviciu, apoi pt mai-decembrie2010 PFA si pt ian-apr. 2011 din nou PFA. Stiu ca te roade partea aceea 24.04.2010-12.05.2010 dar eu cred ca vei trece pt ca vedi oferi pt fiecare luna ceva concret greu de sesizat.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dudu200705 spune:

Multumesc pentru promptitudine!
Ceea ce ma nedumireste este daca in conditiile mentionate, adica faptul ca nu am incasari de natura profesionala lunar, ci ocazional; repet este vorba despre PFA sistem real; daca asta afecteaza ceea ce spune legea cu "minim 12 luni anterioare de venit supus impozitului"... asta cum se traduce pt mine? restul ca ar putea fi ok...este o continuitate intr-adevar cu cartea de munca si PFA.

Multumesc!

Mergi la inceput