Cine [mai] bea palinca ?
Raspunsuri - Pagina 2
annablue spune:
tuturor si multumesc de raspunsuri. M-ati ajutat mult cu info si mi-am facut o parere.
Sincer, nici nu credeam ca atat de multa lume stie de palinca pe aici in Bucuresti.
Cum ziceau si Marius si Rufus, numai cunoscatorii apreciaza cu adevarat, ceilalti au senzatia ca "le ia gura foc".
Ca sa explic, apropo de soiuri si de ce ziceam de targuri, mie personal mi se pare o aberatie sa dai un pret asa mare pe 250ml de palinca, numai pt ca aia chipurile e din zona X, cand nici nu sunt sigura ca intotdeauna e la fel de reusita/corect facuta ca cea din zona respectiva. Ca cei care o fac pt comercializare, nu o fac intotdeauna ca la carte, fara adaosuri.
Intr-adevar, oamenii care nu cunosc si nu beau in mod curent, nu au nevoie de mai mult, dar de ce sa nu iei 1l si sa-l imparti cu 2 prieteni si sa te coste 10lei de caciula ?!...
Oricum, cea de pruna mie personal mi se pare prea "seaca" comparativ cu aia de mere sau de pere... Acuma sa nu intelegeti ca beau, ca la noi in casa avem palinca tot de vreo 3-4 soiuri si le avem deja de ani de zile (am pus cate un litru cand ne-am casatorit, cand s-a nascut primul bb si cand s-a nascut al2lea).
Chestia e ca noi nu bem si aveam senzatia ca pe aici prin Bucuresti nu se bea... ca si la noi cand vin prieteni mai gusta un paharel, sau mai dam cadou la nasi ca le place.
Socrii mei sunt din Bistrita-Nasaud si acolo se face doar de prune si mere, iar anul asta s-au facut in prostie fructe.
Zicea cineva de chestia cu "contrafacutul", asa mi-a explicat si mie socrul, ca el nu pune decat strict fructele lasate fix la macerat, ca daca pui zahar iese mai multa dar nu mai are aceeasi aroma. Plus ca la fix nr de grade trebuie oprita (a2a tura, ca la prima iese tuica clasica numita asa prin sud).
Dar aici nu stiu unde s-ar putea gasi "desfacere" pt ca eu stiam ca lumea nu prea bea...
Soacra-mea zice: "Nu stii tu draga, ca exista multi pe acolo dar trebuie sa ii cunosti." Adevarul e ca noi avem in majoritate prieteni "pocaiti" adica nu beau decat bere si avem o colectie impresionanta de vinuri si bauturi naturale pe care n-are cine sa le bea.
Pe mine m-ar fi interesat sa stiu cine ar fi doritor de palinca, pt ca anul asta socrii mei au cules din livada vreo 60 de saci de mere si nu mai stiu cate de prune, in conditiile in care in mod normal iesea palinca strict pt uzul lor (ca acolo se bea, nu gluma) si mai ne dadeau noua 5-10 litri sa mai dam.
annablue spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus La nunti, in sud, daca s-ar pune pe masa palinca, in doua ore s-ar termina nunta...aici se bea mult si, prin urmare, slab...RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
[:)))] M-ai facut sa rad cu lacrimi Rufus. Exact asa zicea si taica-meu, care e tot ardelean, ca cei get-beget n-au habar ce e aia tuica fiarta...
Cand a venit el in Bucuresti si i s-a propus sa bea niste "tuica" (asa se numeste in Ardeal plainca aia care arde, dublu rafinata) era s-o scuipe cand a gustat-o.
annablue spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Palinca e foarte tare, undeva la 55 grade alcoolice. Eu nu pot sa o beau, doar pe varful limbii am incercat de cateva ori si arde tare. Noi am adus in vara o sticla de un litru si sotul bea cate un paharel cand avem mancare ardeleneasca(supa de fasole uscata cu afumatura si ceapa sau vara kaizer-care inlocuieste slanina ardeleneasca-cu ceapa verdesi rosii). Insa nu e acelasi lucru sa iei din magazin sau sa iei de la producatorii de la tara. Insa si acolo trebuie sa stii de la cine, sa cunosti persoana. Sunt multi care fac pentru vanzare si daca nu stii ce iei te poti pacali. Cea din magazin e facuta industrial si nu are acelasi gust...noi am luat asta vara pentru vecinii nostri de aici(au grija casei in lipsa noastra si ne intelegem bine) sa le aducem palinca de Maramures, din aceea am gasit in magazin. Nu era nici pe departe ce stia sotul, asa ca le-am adus un vin . N-am indraznit sa le aducem palinca asa fara eticheta, de la tarani... Din pacate nu mai stiu preturile, noi am primit palinca de la rude... Spor la cumparat! fii alaturi de Mihaita vorbe de copil... Hobby www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor calator de profesie |
Pai Mihaela, tocmai, ca asta ii explic si eu soacra-mii, ca sunt unii care apreciaza, dar nu sunt asa siguri de ce cumpara. Si aici oamenii sunt mai reticenti si mai neincrezatori, nu sunt asa de dornici sa ia ceva la care nu cunosc sursa...
Asa am facut acum vreo 2 ani, cand sotul a vorbit cu un cunoscut al unui prieten de la serviciul lui - i-a spus omului ca ii aduce sa guste si daca ii place, apoi ii aduce contra cost. Asa s-a convins omul - cunoscator de altfel de gustul palincii - ca nu e contrafacuta si ca ii place.
Eu asta speram, sa gasesc o cale sa o ajut pe soacra-mea sa isi gaseasca clienti Noi nu vrem sa cumparam , ca nu ne place...
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Delphinas Eu si sotul meu, nasii si toti cunoscutii care ne trec pragul casei, asta bineinteles daca vor sa bea. Acum am in casa palinca si rachiu cat sa fac o cumetrie serioasa. Am palinca de Maramu, palinca de la Ramnic, palinca de la Cluj, palinca din Harghita si rachiu din zona mea. Cea mai tare e cea din Maramu...Simti ca iti ies flacari pe nari si prin fiecare por al corpului. Pana in 2006 nu beam tarie deloc. Doar pus limba si urgent mers si clatit cu apa. Dar am cunosctut la un curs niste satmareni si m-au invata sa beau palinca. Si am inteles de ce pot manca ei slana aia groasa cu paine si ceapa. www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui Licurici ambitioasa Infertilitatea este o boala Sa fii domn e o-ntamplare, sa fii OM e lucru mare Ce-ai sa faci cu atata ura daca viata isi inchide maine portile?? |
Palinca nu se degusta cu limba daca vrei sa bei. Se bea o data, deodata un paharel, adica se da pe gat. Nu e suc.
Cat despre slanina si ceapa rosie asa este insa si aceasta c sa fie bun trebuie sa stii si sa cresti porcul si sa-l tai si sa fasonezi si sa murezi (sarezi) si sa afumi slanina. Chiar si banala slanina e de mai multe feluri depinde de pe care parte a porcului este taiata se prepara diferit si conteaza enorm 100% de cum si cu ce a fost hranit si cand a fost hranit porcul.
Cat despre palinca din zine diferite sunt convins ca sunt foarte bune si din zona Satmarului si din zona Maramuresului si din zona Nasaudului si a Clujului. Peste tot sunt zone cu traditii autentice asa incat acestea se transmit din tata in fiu de la mama la fiica.
Vreau sa va spun ca eu ca si ardelean 100% mi-as dori printre altele sa ajung din nou in zona Harghitei si Covasnei unde se mananca foarte bine acolo la secui si la unguri sunt bucatari... hmmmm jos palaria eu am ramas impresionat cand am mancat acolo mancaruri de-a lor traditionale. Au un spirit al gatitului impresionant. Jos palaria! Mi-ar place sa si invat retete de-ale lor insa tin sa precizez ca daca nu ai ingredientele potrivite, slabe sanse sa iasa la fel de bun.
E o arta in toate.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
annablue spune:
Am aflat si eu din secretele mancarii aleia "dementiale" din zonele pomenite. Pai ei fac inca acea boia din ardeii adevrati pus la uscat - cine vrea, ii pot aduce - ca si la soacra-mea se fac si nu se compara cu ce gasesti la magazin pe post de "boia". si slanina e uscata si afumata incet, la focul facut de ei zilnic, iar legumele nu sunt culese rapid si nu sunt umplute de prafuri, etc.
eu cand ajung la soacra-mea, clar pun 2 kg pe mine, ca nu ma pot opri din mancat la cat de gustoasa e mancarea acolo...
Iar in judetele cu unguri, exista vreo 2 locuri in care ne oprim cand mergem pe acolo cu masina sa mancam, ca e musai sa gust din nou din specificul lor Na, ca acum imi vine sa mor de pofta, ca mi-am adus iar aminte de ele...
si cica sa tii cura de slabire...
mina spune:
Noua nea place a din Maramu', ne-o aduce in sticle de sticla (apropos de ce spunea Marius) un prieten din zona aia. Iar cand mergem acolo musai sa luam o sticla - doua de provizie.
Este mai buna, mai curata si mai sanatoasa decat orice bautura, fina sau nu, comercializata sau facuta.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Cat despre slanina si ceapa rosie asa este insa si aceasta c sa fie bun trebuie sa stii si sa cresti porcul si sa-l tai si sa fasonezi si sa murezi (sarezi) si sa afumi slanina. Chiar si banala slanina e de mai multe feluri depinde de pe care parte a porcului este taiata se prepara diferit si conteaza enorm 100% de cum si cu ce a fost hranit si cand a fost hranit porcul. |
Marius, e chestie de zona si, deci, de reteta. Multa lume mananca slanina...si mai putini stiu cum se prepara.
Mie imi place si slanina preparata in sud (la olteni), insa cea din Ardeal ramane preferata. Am luat de curand o slanina din Cluj, de la piata...jur ca n-am mancat asa ceva, nici la bunici! E chestie de bafta sa cumperi de la piata, insa daca neamurile mele nu mai cresc porci...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
eunice78 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui marius
Palinca nu se degusta cu limba daca vrei sa bei. Se bea o data, deodata un paharel, adica se da pe gat. Nu e suc. Cat despre slanina si ceapa rosie asa este insa si aceasta c sa fie bun trebuie sa stii si sa cresti porcul si sa-l tai si sa fasonezi si sa murezi (sarezi) si sa afumi slanina. Chiar si banala slanina e de mai multe feluri depinde de pe care parte a porcului este taiata se prepara diferit si conteaza enorm 100% de cum si cu ce a fost hranit si cand a fost hranit porcul. Cat despre palinca din zine diferite sunt convins ca sunt foarte bune si din zona Satmarului si din zona Maramuresului si din zona Nasaudului si a Clujului. Peste tot sunt zone cu traditii autentice asa incat acestea se transmit din tata in fiu de la mama la fiica. Vreau sa va spun ca eu ca si ardelean 100% mi-as dori printre altele sa ajung din nou in zona Harghitei si Covasnei unde se mananca foarte bine acolo la secui si la unguri sunt bucatari... hmmmm jos palaria eu am ramas impresionat cand am mancat acolo mancaruri de-a lor traditionale. Au un spirit al gatitului impresionant. Jos palaria! Mi-ar place sa si invat retete de-ale lor insa tin sa precizez ca daca nu ai ingredientele potrivite, slabe sanse sa iasa la fel de bun. E o arta in toate. Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video Pagina legislativa |
Uf, ce mi-ai facut..eu sunt din Harghita,secuianca, bunicii mei nu mai traiesc, eu stau de 10 ani in Bucuresti..sunt o groaza de chestii care nu au acelasi gust ca in copilaria mea ..in special..porcul. Am fost la socrii, in sud, la taiatul porcului.. a fost o blasfemie....
Baietzii mei
Delphinas spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Palinca nu se degusta cu limba daca vrei sa bei. Se bea o data, deodata un paharel, adica se da pe gat. Nu e suc. Cat despre slanina si ceapa rosie asa este insa si aceasta c sa fie bun trebuie sa stii si sa cresti porcul si sa-l tai si sa fasonezi si sa murezi (sarezi) si sa afumi slanina. Chiar si banala slanina e de mai multe feluri depinde de pe care parte a porcului este taiata se prepara diferit si conteaza enorm 100% de cum si cu ce a fost hranit si cand a fost hranit porcul. Cat despre palinca din zine diferite sunt convins ca sunt foarte bune si din zona Satmarului si din zona Maramuresului si din zona Nasaudului si a Clujului. Peste tot sunt zone cu traditii autentice asa incat acestea se transmit din tata in fiu de la mama la fiica. Vreau sa va spun ca eu ca si ardelean 100% mi-as dori printre altele sa ajung din nou in zona Harghitei si Covasnei unde se mananca foarte bine acolo la secui si la unguri sunt bucatari... hmmmm jos palaria eu am ramas impresionat cand am mancat acolo mancaruri de-a lor traditionale. Au un spirit al gatitului impresionant. Jos palaria! Mi-ar place sa si invat retete de-ale lor insa tin sa precizez ca daca nu ai ingredientele potrivite, slabe sanse sa iasa la fel de bun. E o arta in toate. Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video Pagina legislativa |
Te bagi la un toi de tarie?
Mi-am cumparat niste cescute de Horezu numa` bune pt tarie. Cat sa bei un gat zdravenel si sa-l simti cum curge prin copr. Nu te doare stomacu de la el, nu ai nimic.
Cat despre porc...te aprob. Stiu despr ece vorbesti
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui Licurici
Infertilitatea este o boala
Sa fii domn e o-ntamplare, sa fii OM e lucru mare
Ce-ai sa faci cu atata ura daca viata isi inchide maine portile??
marius spune:
Ma bag.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa