Un baietel rasfatat (2)
Raspunsuri - Pagina 6
freedelia spune:
V-am citit cu interes raspunsurile. In nici un caz nu am sa le iau timpul la tv sau ciocolata pt ca se bat -- mi se pare ca pedepsele (mai bine spus consecintele) trebuie sa aiba legatura cu ce au facut. Adica ceva de genul daca va bateti, va duceti in camere separate, daca o loviti pe bunica, doarme in camera de joaca, in loc de in pat cu voi (cum le place), etc.
Cred ca nici una dintre voi nu ati ajuns cu copiii crescuti in Ap la varste asa "inaintate". Am citit pe siteurile de AP straine ca devine mai greu cand nu mai sutn asa mici si la mine cel putin se dovedeste a fi adevarat.
Copiii sunt foarte incantati de bebe, vor sa ii faca baie, sa il tina in brate, mereu vin cu idei pentru nume, etc. Nu (cred ca) le-a spus nimeni ca dupa ce vine bebe va fi prapad (nu avem contacte cu romanii, care ar spune asa ceva si nici cu chinezii nu avem prea multe contacte, care si ei la randul lor spun ineptii de acest gen).
Conchita -- nu stiam asta cu anii pari si nu prea se potriveste, intrucat ei au acum 3.7 ani si 5.7 ani si comportamentul asta tine de cateva luni bune. Dar chiar ca la terrible 2's ma simt :)
Desiree -- iti dai seama ca asa comunicam, "cand tipi la mine ma simt agresata, jignita, speriata, etc" insa se pare ca nu le pasa nici cat negru sub unghie... Io zic "daca o lovesti pe sora ta, o doare" si el ii mai trage una dupa ceafa.
O sa perseveram. Adevarul este ca atunci cand petrecem mai mult timp impreuna si facem chestii interesante, se vede o imbunatatire si in comportamentul lor. Iar cand nu am timp prea mult sau nu ma simt bine, atunci si ei isi dau in petec.
Pentru John cred ca e si foarte multa frustrare de la scoala, unde o fetita care era prietena lui cea mai buna anul trecut, anul asta rade de el si il exclude din jocurile ei. Asta abia azi mi-am dat seama cat este de serios, pentru ca am fost la o petrecere si am vazut cu ochii mei care e treaba si l-am invatat sa mearga sa spuna urgent la educatoare, ca asta e bully-ing. Iar la Jodie este multa copiere a comportamentului lui John.
Va multumesc pentru suport :). Este cumva vreun topic de suport al parintilor AP intre ei? Ar fi interesant zic eu, mai ales ca majoritatea parintilor se uita crucis si adesea, mai ales cand dai de greu, iti vine sa lasi balta tot AP-ul si sa disciplinezi copiii de nu se vad :)
23+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
iulia_b spune:
Freedelia, poate le ingradesti cumva contactele, anturajul (spui ca nu aveti relatii decat cu cei pe care- i agreati). Te vad oarecum exigenta in alegerea cunostintelor. Poate in felul asta se simt exclusi din alte medii unde ar dori sa fie acceptati si simt ca numai anumiti prieteni v-ar face placere sa-i aiba. Spui ca ceilalti se uita adeseori crucis, nu spun ca rei procedeaza bine , dar poate ei nu se simt tocmai bine ca sunt priviti cu ochi suspiciosi mereu si ei trebuie sa fie altfel. Poate si asta, ca trebuie sa fie altfel/ copii model este o povara pentru ei.
freedelia spune:
A, si ce ma dispera si chiar nu stiu cum sa reactionez este refuzul de a strange dupa ei. Chiar acum, Jodie s-a jucat cu plastilina. A terminat si plastilina este intinsa pe toata masa de joaca. I-am zis (foarte frumos) ca acum trebuie sa stranga, ca sa putem sa ne jucam si alta data -- NU. I-am zis sa strangem impreuna -- NU. I-am zis ca daca nu strange, casa e murdara si mami trebuie sa arunce plastilina ca sa foie casa curata si sa ne simtim comfortabil -- BINE, arunc-o, o sa cumparam alta. Nu, daca o aruncam, nu mai cumparam ca asta inseamna wasting si asa ceva nu e bine -- OK, nu mai cumparam alta si a plecat in treaba ei. Acum, plastilina asta cu care s-a jucat acum e veche si chiar cred ca am sa o arunc -- dar asta nu merge in toate cazurile. Cateodata se joaca cu jucariile lui John sau cu ceva care e al amandurora. Nu pot sa arunc tot.
Ce sugestii aveti???
POZE
Soleil spune:
Eu as arunca-o si n-as mai cumpara alta prea curand .
Data viitoare, la fel.
Dar n-as avea tupeu sa o pun sa adune dupa ce s-a jucat cu jucariile fratelui ca p'alea nu le pot arunca si ar insemna ca nu-s consecventa...
Fiica-mea a rezistat la asta pana m-a vazut ca chiar arunc jucariile in sacul de gunoi. Atunci a venit repede sa si le scoata si sa le adune pe celelalte.
freedelia spune:
Iulia, m-ai inteles gresit.
1. Nu avem contacte cu romanii pentru ca nu sunt prea multi, iar cei care sunt sunt in general single, fara copii, iar eu fiind plecata de mult si cu sot american, adesea nu prea avem multe in comun. Nu ii evitam sau sa le interzicem copiilor sa se joace cu copii romani -- Domane fereste. Nici picior de copil roman pe aici.
2. Cu chinezii nu avem contacte prea multe, pentru ca locuim intr-o comunitate de straini, la biserica nu au voie cetatenii chinezi, la scoala nu au voie copiii chinezi, totul este international. Ii intalnim prin parcuri si copiii mei vorbesc cu ei, dar nu avem relatii de familie, vizite, etc
3. Departe de a trebui sa fie copii model. Dimpotriva, zic ca multi adulti se uita crucis LA MINE (nu la copii) cand nu ii oblig sa imparta jucariile sau sa asculte. Multi copii sunt mai linistiti ca ai mei, iar cand nu sunt, parintii imediat ii conditioneza, iar eu nu.
Sper ca m-am explicat mai clar acum.
POZE
Sabina spune:
fetita mea are 7 ani si a fost crescuta AP, cu mici incidente pe parcurs pentru care ne-a sanctionat, bineinteles..
Nu strangea niciodata dupa ea.
ce ziceti, ca ieri a facut ordine in TOATA casa de la munte (mai mare decat apartamentul din capitala), singura, cu veselie si voie buna. Si eu habar n-am avut, m-a chemat si mi-a spus: vino sa vezi ceva de o sa ramai cu gura cascata
Rabdare, rabdare, rabdare. Fiecare comportament nedorit are o cauza. cauza sunt parintii, nu copiii. Pana la urma empatia parintelui da mari rezultate.
Tin minte ce mi-a zis odata un prieten de familie, care pleca cate 4 zile si nu zicea nimic acasa, d-astea de-ale baietilor.
cand venea acasa, mama il intreba: Ti-e foame?
In momentul ala simtea in modulatia vocii ei toata ingrijorarea...i se facea rusine....etc etc. Si devenea mai bun. daca l-ar fi cicalit, ce obtinea? Un telefon ca e bine si in rest indiferenta. asa, l-a facut Om.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
desiree spune:
si eu zic ca ar trebui sa ai rabdare....nici fimiu nu prea percuteaza la stransul jucariilor (atunci cand il rog eu), dar cateodata il apuca asa o grija de ordine si curatenie ca incepe sa le stranga de unu singur, fara sa-i zica cineva...asta cu stransul jucariilor e in functie de cheful lor..nu le poti pretinde la varste mici sa iubeasca ordinea asa cum o facem noi...zilnica si permanenta ;)..nu ma deranjeaza sa-i strang jucariile, dar cand il rog si nu o face, i le strang eu, dar ii comunic ca asa imi place mie sa fie in camera de joaca...sa avem unde pune piciorul cand vrem sa stam sa ne jucam...o data a calcat pe o bila si l-a durut..i-am spus ca de aia imi place mie sa fie toate la locul lor, ca ne mai putem si accidenta...de atunci nu am mai vazut picior de bila pe jos..desigur, nu e valabil cu toate jucariile..cand nu are chef, i le strang eu si gata...ordinea lui zilnica si permanenta este la incaltaminte...are o grija sa aseze incaltamintea, nu le suporta daca nu sunt aliniate....na, fiecare cu piticii lui :)
revin
Alina,mami de Mihnea-Octavian, 3 anisori fara un pic
freedelia spune:
Si daca nu strangea dupa ea, ce faceai? Strangeai tu? Mereu?
La noi e si problema ca avem femeia in casa mai tot timpul (e deja venita cand vin ei de la scoala si pleaca dupa ce sunt ei in pat) si ea e mereu in urma lor, adunand. Si de aia e mai greu sa ii fac sa stranga sambata dupa-masa si duminca, cand nu e femeia.
Deci tu zici sa nu arunc plastilina da?
Am rezolvat-o momentan, i-am dat 2 optiuni -- sa stranga impreuna cu mama sau sa aruncam plastilina. Si a strans, fara proteste si fara frustrari aparente.
POZE
desiree spune:
freedelia, tu vrei sa instaurezi un sistem de consecinte...acestea sunt evenimente firesti care decurg dintr-o anumita fapta a lor...si e bine sa se loveasca de ele..dar, repet, consecinte firesti aparute, nu pedepse fara legatura....
de ex, ok, o loveste pe sora, ii explici, faci teoria durerii, sentimentelor surorii in acele momente, nu-i pasa....consecinta:o iei de acolo..spui ca iti pare rau, dar nu o poti lasa sa fie lovita in continuare, fiindca tu stii ca o doare si ca sufera si nu se poate apara singura....probabil va mai dori sa se joace cu ea in viitor :)..si poate va incerca sa-si pastreze mai mult partenerul de joaca...daca si dansa a contribuit la conflict, adica l-a provocat cumva, atunci afla ce s-a intamplat mai intai..nu stiu, sunt situatii si situatii
o bate pe bunica..normal, bunica nu vrea sa mai fie lovita, chiar daca ii iubeste...si va dormi in alta camera, fiindca e suparata..sau nu intelege de ce nepoteii ei o trateaza astfel....si are nevoie sa se gandeasca la asta :).....zic si eu, dau cu presupusul, poate situatia de acolo nu e ce vad eu....tu le vezi mai bine din locul unde esti....
spui ca daca te joci cu ei, e mai bine...cred si eu ca se rezolva...poate chair asta e problema lor...dar te inteleg si pe tine..si cu doi, si cu unul pe drum si cu altele..poate nu poti sa fii mereu on-call cum s-ar zice....poate ceva activitati in plus, care sa-i implice pe amandoi nu le-ar strica...in aceste perioade cand se intampla minunile :)
Alina,mami de Mihnea-Octavian, 3 anisori fara un pic
adra_bell spune:
Freedelia exista un topic AP, e pe undeva prin urma, pagina 3 poate. Exista si un alt forum AP.
Fetita mea e mica, i-am zis o data sa stranga jucariile, fara sa ma astept chiar sa o faca. Si le-a strans...Aseara si-a strans plastilina, si venea si-mi aducea cutiile sa le pun la locul lor. E uimitoare fiindca eu nu's asa ordonata.
adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
about Eva
secolul XX la subiectiv
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce