Un baietel rasfatat (2)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

freedelia, daca imi permiti, explicatia e simpla si stiintifica: ambii tai copii sunt in ani pari de varsta. este de asteptat sa se comporte asa. in anii impari se linistesc si devin de nerecunoscut, in sensul bun. "teribilii 2 ani" se repeta din 2 in 2, sunt varste de acumulari si de schimbari psihologice majore. ramai cum esti, esti bine. stiu ca e dificil, dar va da roade. cum au fost anul trecut? dar acum doi ani? pe verificatelea si pe doveditelea ca la anul va fi bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Muuh spune:

freedelia probabil ca sunt speriati de sarcina ta, nu stiu la ce sa se astepte. Nu stiu cum e prin partile alea unde sunteti voi dar la noi se mai zice copilului mare, cu diverse ocazii, ceva de genul "Lasa ca vine el asta mic si o sa vezi tu ce se intampla...", eu una saream ca arsa la astfel de remarci. Cred ca nu regulile si consecintele sunt solutia ci iubire multa si neconditionata, sa stie ei ca ii iubesti foarte tare si acum cand inca un BB e pe drum. Eu cred ca introducand acum reguli si consecinte nu vei face decat sa ii faci sa se simta mai nesiguri, mai ales daca pana acum nu le-ai folosit niciodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

daca ai avut probleme in sarcina, e modul lor de a isi arata ingrijorarea. Pt copii parintii sunt perfecti, daca se defecteaza ceva li se darama tot universul si devin dezorientati, speriati, infricosati.
Reactiile lor violente sunt o expresie a fricii.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

freedelia, e dificil acum si de neinteles pentru ei, la aceste varste sa le impui reguli dintr-o data....

ai incercat sa-i delimitezi referindu-te la tine?

ceva de genul: "ma deranjeaza enorm cand va certati, fiindca"..nu imi place sa faci asta, pentru ca...."?

Alina,mami de Mihnea-Octavian, 3 anisori fara un pic

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Soleil

Desiree, am citit tot ce-ai scris. Da' asa de rautacioasa mi-ai parut in prima fraza, incat chiar n-am considerat ca merita sa mai comentez...

sorry

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui conchita

daca noi consideram triviale primele lor incercari de a-si descoperi emotiile si de a si le controla, cum vom considera dramele lor reale de mai tarziu? asa dintr-odata, sambata pe la pranz, vom incepe sa-i luam in serios?? mi-e teama ca nu vor mai veni la noi in cazul asta. daca n-am fost acolo cand ne-au solicitat dragostea, atentia si intelegerea la drame "marunte", vor fi pierdut demult deja increderea si respectul in noi. si ne vom trezi langa niste adolescenti si tineri instrainati carora, vorba clasica a cuiva atotstiutor pe zona, le vom plati orele la psiholog.

imi place ce-ai spus!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Conchita, diversificarea la Tiana a inceput un pic inainte de 6 luni. Cu fructe, apoi legume, intai sucuri, apoi pulpa pasata, crude sau fierte, dupa caz. In continuare, conform schemei care era atunci (azi, nu mai stiu daca e aceeasi... ), daca s-a putut. Daca nu, am lasat-o in pace si-am incercat din nou dupa 2-3 saptamani.
Ea a fost un copil dificil la masa inca de cand era bebe. Manca putin si destul de rar. La o luna deja dormea aproape toata noaptea - manca pe la 11-12 noaptea si se mai trezea pe la 6 dimineata...
Mancarea solida - primea in general cam jumatate din portia unui copil de varsta ei.
A avut perioade cand orice mancare era de fapt jumate mancare, jumate piure de banane. Altfel scuipa tot .
A avut o alta perioada, pe la 8 luni cand a refuzat orice aliment in afara de lapte. O tot incercam cu diverse, nu voia nimica. Dupa o saptamana n-am mai incercat nimic, ii dadeam numai lapte gol sau lapte cu cereale in biberon. Dupa o alta saptamana am luat-o de la capat cu "invatatul linguritei"...

S-a mai dat pe brazda dupa ce-am inceput sa-i las mancarea ceva mai nepasata (ea si acum refuza piureurile prea moi, grisul cu lapte si tot ce are o consistenta mai flasca, asa). Si mai bine a fost dupa ce am inceput sa-i dau din "cratita familiei".

In fine. Are insa preferinte pentru carne (e in top) si oua. Legumele si fructele sunt si acum mai la coada, asa... Exemplu are pentru ca la noi la masa sunt intotdeauna astfel de alimente si ne vede si pe noi ca le mancam.
Atunci, cand cu Minimaxul a fost o perioada (avea spre 4 ani) cand n-a mai vrut sa manance altceva decat carne, oua si lapte. Orice altceva era "nu-mi place".
OK, de acord, inteleg ca te saturi de unele chestii si nu le mai vrei. Dar trecuse aproape o luna si nu voia sa mai incerce nimic altceva. Sub orice forma era mancarea, indiferent cum era gatita, la ea totul era "nu-mi place". Fara ca macar sa guste...

Si de fortat, n-am fortat-o niciodata sa manance daca chiar nu-i era foame sau daca chiar nu-i placea un aliment sau un fel de mancare.
Ce am spus legat de "i se nazare pruncului" e drept ca nu prea e aplicabil unui copil de 2 ani de exemplu.
Dar la aproape 6 cat are acum a mea mi se pare ca exista totusi un oarecare program de masa, exista un mic dejun, un pranz, o cina...
Nu-mi pare firesc ca eu sa imi pun ciorba in farfurie la 12, copilul la 13 si sotul la 14. Nu-i vorba de ore fixe aici ca nici foamea nu se instaleaza asa, brusc... dar totusi.
La gradinita mananca toti copiii atunci cand li se pune masa. Nu mai au atatea dileme legate de nu mi-e foame. Multi copii nu vor sa manance pentru ca-i mai interesanta joaca in momentul ala. Si asteapta pana chiar le chioraie matele .

Citat:
mi-e teama ca nu vor mai veni la noi in cazul asta. daca n-am fost acolo cand ne-au solicitat dragostea, atentia si intelegerea la drame "marunte", vor fi pierdut demult deja increderea si respectul in noi. si ne vom trezi langa niste adolescenti si tineri instrainati carora, vorba clasica a cuiva atotstiutor pe zona, le vom plati orele la psiholog.

Sunt 100% de acord cu tine!

Ceea ce am observat eu la copilul meu e ca daca totusi tratez lucrurile cu un strop de detasare, atunci si el le ia mai usor. Si cu masa, si cu problemele inerente ale gradinitei (ex. eventuale conflicte cu vreun coleg), etc.
Tiana este un copil care nu a fost lasat sa planga de unul singur, intotdeauna am incercat sa-i arat partea buna a lucrurilor sau sa o invat sa o caute ea. Au fost nopti in care am stat langa ea pana la 1 noaptea vorbindu-i si linistind-o pentru ca avea emotii sau era speriata de cine stie ce - nu mai voia la gradinita ca "ne alearga baietii" sau "mi-a zis tati ca daca mai scot limba la el mereu, o sa duca la gradi poza aia in care scot limba" si tot asa.

Deci, da. Raspunsul este da .
Trebuie sa fii alaturi de copilul tau 100%, sa-l ajuti sa-si inteleaga si sa-si depaseasca problemele (refuz insa, in continuare, sa le vad ca drame ). Dar consider ca trebuie sa existe niste limite intre care ne invartim.
Asa cum fiica mea ma trimite afara din camera daca vorbesc la telefon in timp ce ea se uita la desene animate si eu ma execut, tot asa am pretentia ca daca eu ma uit la un film si ea are chef sa "citeasca" cu voce tare, sa plece in camera ei si sa citeasca acolo. Si nu ma impresioneaza faptul ca se duce (intr-un final...) si bazaie 5 minute pe tema asta. Oricum dupa alea 5 minute o aud facandu-si incantata teatru cu toate papusile.

Ma rog, uneori ma bate cu propriile mele arme. La ultima "exilare" de genul asta m-a anuntat ca eu trebuie sa-i adun jucariile inainte de culcare pentru ca daca n-as fi trimis-o in camera ei, jucariile ramaneau la locul lor pentru ca ea nu era acolo sa le imprastie chiar pe toate .

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

freedelia, eu nu stiu nimic legat de AP si ce anume implica asta.
Dar inclin sa fiu de aceeasi parere cu Sabina - le este teama si acesta e modul lor de a si-o exprima.

Sa incerci poate sa le explici ca totul va fi bine cu tine, ca nu esti bolnava, ci doar ca bebe are nevoie sa stai mai linistita...
Care e parerea lor legata de bebe?

AnaMaria, cum mai e cu Vladi?

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Muuh spune:

Citat:

freedelia, daca imi permiti, explicatia e simpla si stiintifica: ambii tai copii sunt in ani pari de varsta. este de asteptat sa se comporte asa. in anii impari se linistesc si devin de nerecunoscut, in sensul bun. "teribilii 2 ani" se repeta din 2 in 2, sunt varste de acumulari si de schimbari psihologice majore. ramai cum esti, esti bine. stiu ca e dificil, dar va da roade. cum au fost anul trecut? dar acum doi ani? pe verificatelea si pe doveditelea ca la anul va fi bine.

nimic

Sunt foarte interesata sa citesc despre asta. Imi poti recomanda ceva, site sau carte (e ok daca e din USA). multumesc mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Conchita, asta cu anii pari de unde ai citit-o? Nu stiam de asa o explicatie. Cel putin la noi n-a functionat.
Spuneti-mi va rog, de ce radem cu pofta si condamnam rasfatatii din Caragiale, dar pe ai nostri, nu? Cum naiba sa nu te apuce pandaliile cand vezi ca ambii copii (vorbesc de cazul Freedeliei) sunt obraznici, tipa, fac istericale cu cine pot, lovesc si nu se ia nici o masura coercitiva? Chiar asta sa insemne AP? Atunci mai bine lipsa.
Freedelia, instituie te rog niste reguli, altfel nu se va rezolva nimic de la sine. Si pedepse pentru obraznicie, vorbit urat, bataie etc. Stiti voi, fara tv, nu te joci, n-ai voie la computer samd. Las-o-ncolo, au totusi 6 si 4 ani.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput