Un baietel rasfatat (2)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Citat:
citat din mesajul lui gioto
Situatii limita alea in care voi mamele AP alegeti sa va rastiti/tipati ca asa ii comunicati supararea si noi celelalte sa-i pedepsim. Si dilema mea e care metoda e ok si care nu.Sau o fi o cale de mijloc? Eu vb de copilashi mai mari de 5-6 ani : varsta rebela de 2 ani o inteleg si nu-mi amintesc sa fi aplicat pedepse ..

'aide, ma, ca asta cu tipatul/rastitul chiar n-au recomandat-o niciuna din fetele AP.

Io sincer chiar ma intreb cum Dumnezeu reusiti sa va pastrati calmul.
Dati-mi si mie o solutie pentru asta . Ca io, cand ma scoate domnisoara din papuci rau de tot, ori tip la ea si dup'aia ma duc sa-mi cer iertare, ori ma duc in balcon si trag o tigare.
Da' acu' ma chinui sa ma las de tigari si nush ce-oi mai face pe balcon...

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi.

Mergi la inceput

Citat:
Sa-ti dau un exemplu concret a mea fetita de 6 ani vrea musai sa mearga afara cu rochia x , care e la spalat in masina sau nu-i de iarna. Respinge orice alta alternativa.. Ii explic, o rog sa nu ma supere ( deci ii comunic sentimentele mele) dar ea urla in continuare ..Ii spun ca uite daca te imbracai , acum erai afara si te jucai si ii dau de inteles ca va sta mai putin afara pentru ca pierdem vremea cu imbracatul, in loc sa ne jucam in parc si la ora x trebuie sa ne intoarcem.. Nu intelege si tot urla.. OK , atunci stam acasa . Ei , asta e pedeapsa!
Stam in casa , dar ne jucam impreuna ,n-o izolez in dormitor ea mai lasa din botic si pana la urma chiar a fost frumoasa si joaca de acasa ..
A doua zi am surpriza sa ma asculte la imbracat si sa-mi spuna mandra de ea "vezi mami, am ascultat , nu te-am suparat si m-am imbracat cu ce mi-ai dat ( adica cu alternativele date , ca mai iau "Nu-uri").Sau sa vina ea sa-mi spuna ca vrea afara si ca nu va mai face ca ieri , se imbraca potrivit anotimpului :)
Si da , am si eu o problema cu tipatul..nu suport violentele de nici o culoare.

Eu, la treburi d'astea, o pun sa aleaga:
- rochia X nu e disponibila, dupa cum bine poate observa si dumneaei
- isi ia altceva de imbracat si merem afara
- nu-si ia nimic de imbracat, stam acasa
Ea alege unde vrea sa stea: afara sau in casa. Ce alege - mi-e absolut egal si n-avem ce sa ne certam, ca nu io pierd joaca din parc
Si daca urla, cum zici tu, eu n-o prea bag in seama. Refuz sa discut sau sa negociez ceva cu ea cand are atitudini de-astea. Ii zic ca vorbim cand se calmeaza.
Si se calmeaza repede cand vede ca-i ignorata .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Ah, si noi avem problema asta cu hainele. Totusi imposibil sa nu gasesc o solutie de compromis sa nu ne intelegem. Vrea rochia subtire? Ok, cu o bluza dedesubt si ciorapi grosi .

Totusi nu mi se intampla prea des sa faca fixatie pe o anumita rochie, ci sa refuze ce-i aleg eu, dar sa accepte sa-si aleaga din mai multe variante (sau sa sugereze ea mai multe variante, si una din ele o accept eu). Evident, tot fusta sau rochie. Sa nu mai spun ca si la munte insista sa se imbrace in fusta...

Cred ca e o problema generala la fetite cu imbracatul la varsta asta.

Mergi la inceput

Ah, eu nu pot s-o cert sau s-o pedepsesc, sufera ingrozitor, la propriu, nu sunt fite. De regula ne intelegem de vorba buna. Si cum s-o pedepsesc din cauza ca vrea sa se imbrace intr-un anumit fel?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Evident, tot fusta sau rochie. Sa nu mai spun ca si la munte insista sa se imbrace in fusta...

Dap, este .
Fii-mea a acceptat pantaloni la gradi abia dupa ce i-au inghetat picioarele intr-o zi acolo. Ca ea voia numai fuste si strampi d-aia subtiri, da' uitase sa le comunice asta si celor de la Radet .
Acum mai merge si cu pantaloni, dar la pantofi nu renunta.
Mai are si optionale de gimnastica ritmica, cum s-o descurca ea acolo in pantofi, nu reusesc sa pricep. Ea zice ca n-o incurca cu nimic... Asa o fi.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Soleil

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Evident, tot fusta sau rochie. Sa nu mai spun ca si la munte insista sa se imbrace in fusta...

Dap, este .
Fii-mea a acceptat pantaloni la gradi abia dupa ce i-au inghetat picioarele intr-o zi acolo. Ca ea voia numai fuste si strampi d-aia subtiri, da' uitase sa le comunice asta si celor de la Radet .
Acum mai merge si cu pantaloni, dar la pantofi nu renunta.
Mai are si optionale de gimnastica ritmica, cum s-o descurca ea acolo in pantofi, nu reusesc sa pricep. Ea zice ca n-o incurca cu nimic... Asa o fi.

Ahahaha, cunosc foarte bine situatia

Nu vrea sa auda de pantaloni, colanti - insa accepta strampii grosi. Totusi am facut un pact cu ea, cat e afara (si nu la gradinita sau acasa) si nu o duc eu cu masina, sa accepte colantii. Bun targ, zic eu.

La gimnastica eu cred ca face fara pantofi...asa face fii-mea. Asa ca poate n-o ajuta, n-o incurca.

Cizmele totusi mi le accepta cu placere. Oare s-o duci pe Tiana la magazin sa-si aleaga ea o pereche care-i place ei n-ar merge? Pot sa presupun ce i-ar place, de lac, sau cu sclipici...va-ntelegeti voi.

Mergi la inceput

Apai oricum mergem la magazin si ea isi alege ce-i place. Iar eu ii cam stiu gusturile, asa ca in general nu dau rateuri cand ii iau ceva de capul meu .

Eu de pantofi ziceam ca vrea sa stea cu ei in gradinita. Are pantofi cu care sta numai in gradinita. Ma rog si prin casa uneori, asa ca zilnic ii plimbam in rucsacel...
Pe strada merge cu alti pantofi sau cu cizmulite, acuma. Da' in gradi ar putea sta cu espadrile sau ceva mai usor, da' nu vrea decat cu pantofii aia, de-asta ziceam ca nu stiu cum se descurca la gimnastica. Are si espadrile in dulap, dar cred ca ii e lene sa se schimbe sau uita .

Si pe strada accepta pantaloni pe vremea asta ca a mai iesit ea fara si mi-a zis ca ii e frig de cum am deschis usa la bloc .

Off-topic: noi nu mai avem strampi grosi, au ramas mici si nu gasesc sa ii iau altii. Am gasit numai d'aia in culori turbate sau cu dungi sau cu nush ce, da' oricum nu se asorteaza cu nimic . Unde sa mai caut?

Si, daaaaa, cu sclipici, frate, zici ca e teleghidata... Ce straluceste mai tare, aia vrea . Eu o mai manipulez sa aleaga chestii mai putin sclipicioase ca nu prea agreez stilul asta .
Sau roz!!! Asta cred ca o are scrisa in gene, ca pana a depins de mine cu alegerea hainelor, n-avea nimic roz.
Prima chestie pe care a cerut-o ea, pe la vreo 2 ani, a fost "mami, imi iei si mie o bluzica sau o rochita? Vreau roz!"
Anul asta vad ca a lasat-o mai moale - a trecut la mov....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

si la noi e cu cantec la imbracat....

am incercat si eu faza sa-l las, sa zica el ca vrea afara, sa nu mai insist eu, mi-am zis ca nu se poate, tre sa vrea...a fost mai rezistent ca mine, m-a dovedit...dupa 3 zile de stat in casa, simteam ca mor eu daca nu ies juma de ora sa ma aerisesc..deci nu a tinut

asa ca mi-am pus capul la contributie....

el vrea afara, dar cand vine vorba de imbracat cu 15 mii de haine, mai ales acum ca e frig (vara iesea in pielea goala, doar cu pantaloni scurti si ii puneam tricoul mai tarziu)....ii piere cheful..

am inceput sa facem concursuri de imbracat (cine se imbraca mai repede), diverse joculete distractive (ma fac oarba si il caut cu pantalonii prin casa, etc)..si merge..cum se vede imbracat, nu il mai pot tine nici un minut in casa....

si nu numai fetele au chestia asta cu imbracatul..si baieteii...tine cateodata sa se imbrace din cap pana in picioare cu o singura culoare incepand cu chilotii, bluza, pantaloni, sosete..si atunci stai, mamico, si rascoleste tot dulapul sa imbraci copilul numai in rosu sau galben si dupa ce termin de transpirat, e asa de fericit cand se admira in oglinda cat e de frumos imbracat ca uit de toate :)

si nu va spun de cate ori a iesit afara imbracat cu 7 culori, mai ceva ca un clovn, ca asa si le-a ales el....

Alina,mami de Mihnea-Octavian, 3 anisori fara un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gioto spune:

Citat:

Citat:
Situatii limita alea in care voi mamele AP alegeti sa va rastiti/tipati ca asa ii comunicati supararea si noi celelalte sa-i pedepsim. Si dilema mea e care metoda e ok si care nu.Sau o fi o cale de mijloc? Eu vb de copilashi mai mari de 5-6 ani : varsta rebela de 2 ani o inteleg si nu-mi amintesc sa fi aplicat pedepse ..

'aide, ma, ca asta cu tipatul/rastitul chiar n-au recomandat-o niciuna din fetele AP.

Dati-mi si mie o solutie pentru asta . Ca io, cand ma scoate domnisoara din papuci rau de tot, ori tip la ea si dup'aia ma duc sa-mi cer iertare, ori ma duc in balcon si trag o tigare.

Freedelia a zis asta la un moment dat : "NU sunt de acord ca a lua copilului o jucarie il traumatizeaza mai putin decat un tipat la el, cand chiar ajungi la capatul rabdarii, pentru care iti ceri iertare de la copil, ca si de la un adult, ii spui ca mami si-a pierdut rabdarea si era frustrata, si a gresit. Acest comportament este copiat de copil cand, la randul lui, este depasit de intensitatea emotiei si cedeaza. Stie ca se poate intampla si ca atunci cand se intamapla, poate face persoana respectiva sa se simta mai bina cerandu-si iertare si explicandu-i ca nu a fost vina lor, ci ca el nu a reusit sa isi controleze frustrarea." Si a mai zis cineva, dar crede-ma ca mi-e greu sa sap.
Situatiile limita erau alea cand ajungem toate la capatul rabdarii..
Legat de rochita , faza cu bluza groasa sub sau peste rochita nu tine..si i s-a casunat (odata ) pe rochia de serbare cu bretele si spatele gol..si stie ca spatele trebuie sa ramana gol ca asa-i modelul..si ar fi in stare sa mearga juma de ora prin ger si sa declare ca nu-i este frig, baba la frumusete rabda. Uneori ( rar ) nu tinee orice as face.Si atunci stam acasa.
Iar gusturile nu se dicuta , deci ii respect alegerile : sclipici, paiete , roz etc.
Strampi simpli fara model, fara dungi , bumbac si culori f faine am gasit la Unirea , la Piticot ( parca asa ii zice)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Freedelia a zis asta la un moment dat : "NU sunt de acord ca a lua copilului o jucarie il traumatizeaza mai putin decat un tipat la el, cand chiar ajungi la capatul rabdarii, pentru care iti ceri iertare de la copil, ca si de la un adult, ii spui ca mami si-a pierdut rabdarea si era frustrata, si a gresit. Acest comportament este copiat de copil cand, la randul lui, este depasit de intensitatea emotiei si cedeaza. Stie ca se poate intampla si ca atunci cand se intamapla, poate face persoana respectiva sa se simta mai bina cerandu-si iertare si explicandu-i ca nu a fost vina lor, ci ca el nu a reusit sa isi controleze frustrarea." Si a mai zis cineva, dar crede-ma ca mi-e greu sa sap.
Situatiile limita erau alea cand ajungem toate la capatul rabdarii..

gioto, dar asta nu inseamna ca freedelia a recomandat tipatul! a prezentat o situatie si o opinie, ca mai traumatizant ar fi sa pedepsesti, decat sa tipi. dar indicat e sa NU tipi. insa daca se intampla, asta este, muncesti mai mult data viitoare ca parinte sa te controlezi.

sunteti fericite cu fetitele care vor rochite, a mea nu vrea. si am incetat sa mai incerc, ca oricum e o zvapaiata si mi-e teama sa nu ramana agatata in copaci de fusta. mai bine cu pantaloni. asa am fost si io si mi-a trecut cand am crescut - nu mai ieseam din rochite, dar de buna voie.

Soleil, eu am mai povestit pe-aici ce fac sa-mi controlez cumpatul si am luat cafteala de la x, y, z, la subiectul ancai74. ma controlez pur si simplu. cu mana pe inima iti spun ca sonia nu m-a auzit niciodata urland. mai ridic vocea? da. ma mai rastesc cand ma panicheaza? da. dar extrem extrem de rar, in situatii neuzuale. sonia e majoritar cooperanta, ne potrivim la firi, de-aia nici nu aude "nu" de la mine decat foarte rar, cand e serios. noi avem probleme cu saritul de la inaltime, atunci fac atac de cord. daca simt ca nu am rabdare intr-o situatie, iau eu time-out. cand tipa ea, procedez cam ca tine, o anunt ca nu reactionez la tipete, dar pastrez comunicarea incercand sa o ghidez si pe ea spre autocontrol. la noi solutia e mai mereu rasul, diversiunea cu glume si giumbuslucuri.

Mergi la inceput